Hai, măi mamă, serios, te duci să înveți să faci poze cu telefonul? Păi ce, pentru asta îți trebuie curs? Astea au fost gândurile mamei, exprimate cu voce tare, atunci când i-am spus că mă duc la un workshop de fotografie cu telefonul, susținut de Vlad Eftenie la F64. De fapt, eu mă duceam să învăț să fac poze bune cu telefonul. Poze poate face oricine.
A trecut o săptămână jumate de atunci. Între timp, mi-am luat și telefon nou, fix ca al lui Vlad (eram oricum între două modele, doar am ales mai ușor), mi-am instalat aplicația de prelucrare a fotografiilor folosită de Vlad și, ce să vezi, nu fac nici pe departe poze cu telefonul cum face Vlad. Și nu, încă nu fac nici poze bune. Dar urmează, sunt convinsă.
În mod evident, ca să faci poze bune cu telefonul, îți trebuie un pic mai mult decât un telefon bun. Îți trebuie o stare de spirit bună, încredere în tine, imaginație, disponibilitate și foarte multă răbdare. Varianta scurtă. Varianta lungă ar fi putut dura ore în șir, pentru că, pe lângă un fotograf minunat, Vlad Eftenie este un orator foarte bun.
Ce am învățat de la el în două ore jumate poate fi foarte bine rezumat în niște principii sănătoase de viață și dezvoltare personală.
Și uite așa, de la a învăța să faci poze bune cu telefonul ajungi să înveți să trăiești bine. Cu tine și cu lumea.
Principii pentru poze bune cu telefonul (via Vlad Eftenie), valabile în abordarea generală a vieții
Pasul 1 – Ieși afară, ieși din confort, din cotidian. Fii prezent. Explorarea e o stare de spirit
Îmi place să mă întorc acasă dintr-o călătorie, pentru că acasă nu se schimbă nimic și astfel îmi dau seama cât de mult s-au schimbat lucrurile cât am fost plecat. Cam așa și-a început Vlad povestea despre fotografie. Este fascinant să vezi câtă pasiune pune omul ăsta în ceea ce face. Cum se trezește la ore imposibile și petrece uneori și zile asupra unui subiect, ca să prindă cadrul perfect. Am zis că dacă reușesc să am măcar un sfert din entuziasmul și disponibilitatea lui, restul vine de la sine.
Pentru că fiecare loc în care stai, poate fi povestit într-o singură poză!
Pasul 2 – Lasă lucrurile să fie
Nu te crampona, nu judeca. Fii mereu cu mintea deschisă și încearcă să vezi dincolo de evidențe. Cu alte cuvinte, când pleci la birou nu te gândi că e drumul pe care îl faci oricum zilnic și nu ai ce să găsești extraordinar de-a lungul lui, că știi oricum fiecare curbă și fiecare frunză. Fii prezent și vezi ce observi diferit pe drumul ăla. Orice moment îți poate aduce oportunități infinite de fotografiere. Și nu numai.
Eu am realizat că, deși trec de cel puțin duă ori pe săptămână pe acolo, nu am văzut niciodată Piața Revoluției din perspectiva asta, din spatele statuii. Da, exact, care statuie? 🙂
Pasul 3 – Schimbă mereu câte ceva în abordare
Diferența dintre banal și excepțional este uneori de un singur pas. Poate ai fotografiat ceva – o persoană, un obiect, o clădire de zeci de ori și crezi că nu te mai poate surprinde. Schimbă perspectiva din care privești și vei schimba ceea ce vezi!
Exemplul pe care Vlad ni l-a dat a fost cu fotografiile făcute Ateneului Român. În momentul în care a încetat să îl mai privească de sus, cum îl privește toată lumea și cum îl privea până atunci și a coborât în iarbă, schimbând punctul de stație (perspectiva din care e făcută poza), fotografia s-a schimbat complet.
Pasul 4 – Folosește-ți intuiția
Lucrurile deja se întâmplă în jurul nostru. Avem noi puterea să le recunoaștem? O fotografie va fi acum sau nu va fi niciodată, așa că nu îl pierde pe acum. Observarea presupune schimbare, pentru că determină observatorul să devină activ.
Pasul 5 – Renunță la prejudecăți
Sigur, știm cu toții că fotografiile bune se fac cu soarele în spatele camerei, nu în spatele subiectului, pentru că ies contre-jour. Ei bine, am văzut la Vlad minunății de poze contre-jour, în care soarele devine subiect de interes și de acolo se naște întreaga poveste a pozei.
Trucuri pentru poze bune cu telefonul (via Vlad Eftenie)
O fotografie bună necesită trei pași
Viziunea
Realizarea efectivă a fotografiei
Prelucrarea ei – luminozitate, contrast, saturație, curbe
Caută să ai și oameni în fotografiile tale. Oamenii adaugă vibrație cadrului
Încearcă să nu folosești zoom-ul telefonului
Pentru fotografii de detaliu, este bine să ai și un aparat foto compact. Există variante cu prețuri de maximum 1.000 lei. Pentru telefon, poți folosi lentile adaptive.
Când lumina este insuficientă, apelează la setările manuale
Trebuie atenție la ISO și la expunere. Uite așa am aflat eu că există și setări manuale la camera foto a telefonului 🙂
Activează-ți grila de pe telefon
Liniuțele alea care împart ecranul în 9 pătrate o să te ajute să încadrezi subiectul mai bine.
Caută subiecte. Nu îți fie frică de fotografia de stradă
Copii care se joacă, tineri care se îmbrățișează, oameni preocupați sau relaxați – cam greu de găsit ultima categorie :-). Fotografia de stradă naște sincronicități. Cum e să te plimbi cu iubitul, soțul, copilul în parc, să vezi un subiect mișto, să ai puterea să identifici că e un subiect mișto, adică să vezi și ce se va întâmpla cu poza respectivă, să scoți telefonul și să pozezi? Păi iese cam ceva de genul ăsta.
Nu îți fie teamă să pozezi oameni. Atâta timp cât ipostaza în care sunt surprinși nu le lezează imaginea, demnitatea, etc și este surprinsă într-un spațiu public este ok, o poți folosi. Nu se aplică același lucru la copii, acolo trebuie avut grijă la expunerea chipului.
Prelucrează fotografiile
O poți face direct de pe telefon, nu ia mai mult de câteva minute. Programul recomandat de Vlad și pe care îl testez eu acum este Snapseed. Este ușor de folosit, dar atenție, dă dependență 🙂
Și ca să nu rămâneți cu întrebarea – bine, bine, și totuși, ai făcut ceva în urma cursului ăsta? iaca și două poze făcute de mine, cu telefonul, prelucrate în Snapseed și care încearcă să urmărească cât de cât principiile indicate de Vlad.
Eu nu zic că de mâine o să devenim toți niște genii dacă urmăm principiile astea. Nici măcar că o să facem poze bune cu telefonul din prima nu cred.
Cu siguranță, însă, pe mine cursul lui Vlad m-a făcut să îmi doresc să fiu mai bună, mai atentă și mai prezentă. Dincolo de imagini.
Munca lui Vlad o puteți urmări pe pagina lui de Facebook și Instagram, iar despre cursurile viitoare susținute de F64 puteți afla de pe blogul oficial, unde sunt și o grămadă de alte informații interesante și utile.
Între timp, a scris și Florina Badea impresiile ei despre curs.
Credit foto – Vlad Eftenie
Citește și
Exercițiul care mi-a schimbat, la propriu, viața
15 modalități să devii o persoană mai calmă
Iubește femeia care învață să nu fie mamă
Tu mai știi cum miros salcâmii?
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Ideile si recomandarile sunt bune, dar nu sunt de acord ca e ok sa pozam aiurea oamenii pe strada. Sorry, dar nu vreau sa fiu fotografiata de vreun artist-wanna-be si pusa pe Facebook fara acordul meu. Fenomenul asta a luat o amploare ceva de speriat si cred ca ar trebui intervenit cu un cadru legislativ care sa limiteze impulsurile astea artistice prin care oamenii ajung expusi pe retelele de socializare.
Da, fix asta a fost intrebat Vlad si el a raspuns ca, din punct de vedere legal, atata timp cat esti pe strada, in spatiu public, si nu faci nimic rusinos, care iti poate periclita imaginea, e ok. Sigur, asta e mega subiectiv, ca poate fotograful nu crede ca ma dezavantajeaza o poza cand mananc un covrig, eu cred altceva, dar na, eu am redat raspunsul lui Vlad. Adevarul e la mijloc, ies poze f misto cu oameni normali, pe strada :-))), dar da, sunt de acord ca poate unora nu le convine sa se vada pe Facebook-ul unui necunoscut stand la coada la covrigi (am ceva cu covrigii azi)
Da, nu e numai asta. Poate ești unde n-ar trebui sa fii sau cine n-ar trebui sa fii sau pregătești o surpriza pentru cineva sau ai tras și tu chiulul de la munca ca sa stai o ora în parc sa-ți aerisești mintea sau citești Sandra Brown când tu te lauzi ca citești doar Proust. Nu e vorba doar de lucruri rușinoase, e vorba de viața ta și de faptul ca ai dreptul la intimitate chiar și pe stradă. De asta zic ca ar trebui niște limite legale mai clare ca sa nu fie doar rușinea criteriul de a apărea sau nu pe Fb.
Foarte drăguț articolul. Știu că Vlad are foarte multe ponturi bune de dat, și mai sunt și alții, și fotografia mobila incepe sa devina din ce in ce mai populară, lucru care nu poate decât să mă bucure. Și eu mi-am descoperit o astfel de pasiune de vreo câteva luni și încerc de atunci sa mă perfecționez, sa vad lucrurile și din alta perspectiva, pentru că într-adevăr, poți descoperi imagini sau contururi noi ale unor obiecte, subiecte mai bine zis, de zi cu zi pe care nu le-ai văzut până atunci și cel mai probabil nici alții nu le-au văzut. Cum e exemplul cu statuia (habar nu am unde e aia, dar e foarte reușită poza). Felicitări pentru participarea la curs, și eu incerc sa fac asta de ceva timp dar nu mă ajută bugetul (viața de student ), dar am tot căutat pe net tips and tricks, pentru că se găsesc destul de multe.
Legat de fotografierea oamenilor în spații publice, și mie mi se pare un pic aiurea și nu știu cât mi-ar placea sa sa fiu pozat in cine știe ce ipostaza nerusinoasa, dar diferita. Totuși am un plan în legătură cu asta: după ce fac poza, daca sunt mulțumit de ea, mă bag in seama cu persoana respectiva, și altfel îmi fac și cunoștințe noi, am și acordul sau dezacrodul respectivei persoane, și dacă este un acord, am un susținător in plus, pentru că cel mai probabil o să împărtășească imaginea după ce o sa o public. Am făcut odată cu prietena mea poze unei mame cu un copil care se juca în frunze. Ea incerca sa îi facă poze de aproape, cum se bucura de ele și noi am făcut de la distanta pentru că erau minunați împreună. Apoi ne-am dus și le-am arătat pozele și chiar erau fericiți și le-au plăcut, le-am trimis ulterior și lor aceste poze și am și postat-o pe cea mai buna pe undeva
Felicitări pentru articol și spor la pozat!
(www.fb.com/paginaluisebi – poze facute doar cu telefonul; daca te deranjează linkul îl voi șterge )
Multumesc de impartasire, Sebi! Buna ideea ta de abordare a oamenilor, chiar si Vlad a sugerat ceva de genul asta. Pentru ca da, uneori situatiile poti fi ciudate sau jenante pentru cel fotografiat.
Mult succes si tie la fotografiat! Faine poze, nu ma deranjeaza linkul deloc 🙂
Foarte interesante informatiile despre fotografia cu telefonul . Vlad Eftenie are talent , are simt artistic ,este creativ …de aceea realizeaza fotografii minunate . Sensibilitatea ,frumusetea interioara scoate la suprafata tot ! Interesant material . Eu sunt amator pasionat de frumos ,de imagine apreciez talentul si pasiunea lucrului bine realizat ! Fotografiile frumoase atrag privirea celui care le apreciaza ,celui care le admira .
Asa este, multumesc mult pentru aprecieri!
Despre ce telefon e vorba in postare ? 🙂 multumesc!!
Huawei P10 🙂
Super! Vlad Eftenie este fotograful meu preferat, este o comoară intelectuală și artistică (cel puțin, așa îl percep eu).
Felicitări pentru articol, l-am savurat! 🙂
Multumesc mult, ma bucur tare!
Cred ca trebuie să îmi schimb telefonul. St ca pretențiile mele de a face fotografii superbe cu telefonul au crescut și aparatul mi-a rămas în urma, deși are mai puțin de un an. Util articolul, mulțumesc!
Cu drag, ma bucur ca ti-a placut si spor in alegerea telefonului!
Merci mult pentru tipsuri. Ca ai ales sa le publici si pentru noi :). Eu nu stiam de el pana sa ma trimiti tu la conferinta F64. Mi-a placut mult cum a vorbit. Uman, ca de la egal la egal, fluid, cu poveste. De fotografiile lui nici nu mai zic. Si, am inceput sa fiu si eu mai atenta la pozele pe care le fac cu telefonul – sa surprind o poveste, nu doar o imagine. Merci mult, Ioana!
Da, e grozav! Si eu l-am descoperit acum! Mult succes la poze cu telefonul si ma bucur ca te-a ajutat cursul!
Foarte utile sfaturile pe care le-ai împărtășit cu noi. Sunt de acord că pozele cu oamenii surprinși pe stradă sunt faine, dar și eu am o reținere la acest aspect și nu mi-aș dori să fiu fotografiată fără acordul meu.
Cu drag! Da, stiu, e o retinere intr-adevar
Multumim pentru ponturi! Si eu as vrea sa-mi schimb telefonul, desi sunt sigura ca acest lucru nu-mi garanteaza neaparat poze mai bune 🙂
Nu, dar e un prim pas 🙂
Foarte frumoasa idea acestui curs. As merge si eu daca s-ar face mai aproape!
Sa vorbim cu F64 🙂
Multumim pentru articol, chiar imi parea rau ca n-am ajuns si eu la curs si ma intrebam cum a fost. Acum caut sa imi instalez aplicatia minune, de editat 🙂
Nu-mi vine sa cred ca cineva poate face poze asa frumoase cu telefonul. Acum imi instalez aplicatia asta. Multumesc de pont!
Da, sunt geniale pozele lui Vlad!
Nu,nu stiu sa- mi fotografiez nici lucrarile,nici copii… 🙁
Astfel poate se prinde si de mine ceva Multumesc
Sper sa te ajute macar putin, Gabi! Te pup