Now Reading
Povești de adormit copii. La propriu.

Povești de adormit copii. La propriu.

 

Nu pot spune că am avut vreodată probleme reale cu somnul Anei. Aș fi nedreaptă. Au fost perioade mai dificile, mai ales când era mică, când adormea mai greu, dormea foarte puțin ziua și asta mă leșina pe mine. Mai mare fiind, nu voia să doarmă în patul ei și atunci migra la noi – ceea ce se întâmplă și acum :-). În general, însă, ne-am bucurat de un somn echilibrat al ei. Nu știu dacă am făcut ceva în mod deosebit, cred doar că am urmat o rutină, pe care am încercat să o respectăm atât cât am putut. În rutina asta un rol foarte important a avut-o povestea de seară. Sau mai degrabă poveștile, că erau mereu de la 2 în sus, un fel de povești pentru un somn ușor. Un ritual al nostru – mai mult al ei cu tati, dar și al meu cu ea sau al tuturor uneori, care cred eu că a adus multe beneficii.

De ce cred că este foarte importantă povestea de seară?

În primul rând, introduce copilul în atmosfera necesară somnului. Facem lumina mică în cameră, ne băgăm în pat, vorbim încet, cu alte cuvinte schimbăm ritmul și dăm de înțeles copilului că e timpul pentru o altă etapă. Eu am făcut asta de la 3 luni ale Anei, poate și mai devreme, nu mai știu exact. Apoi, creăm un moment în care copilul devine relaxat și ne putem conecta mai ușor cu el. La copiii mai mari, poate fi momentul perfect pentru copil să se deschidă și să vă povestească ce a făcut peste zi, cum e la grădiniță sau școală, dacă îl supără ceva.

Nu în ultimul rând, povestea de seară ajută copilul să adoarmă mai ușor

Am fost surprinsă să constat că lucrurile au evoluat mult și nici povestea de seară nu mai e ce-a fost. Acum există cărți speciale pentru adormit copiii, la propriu. Sunt cărți care ajută – prin limbaj, imagini, tematică la instalarea mai ușoară a somnului la copii. Ele conțin și instrucțiuni pentru părinți, care indică ce ton al vocii este necesar în funcție de anumite pasaje din carte și ce rutină trebuie să aibă copilul pentru a fi mai ușor să adoarmă.

Povești pentru un somn ușor. Recomandări

Cum adoarme puiul meu? O carte de Monica Sweeny

Este prima carte de acest fel, apărută la editura Litera. Este simplă, cu ilustrații frumoase și generoase, scrisă destul de mare, foarte ușor de citit.  Ea prezintă modul în care adorm puii mai multor specii de animale adorm, ce sunete scot și cum reușesc efectiv să adoarmă. Am citit-o cu Ana acum, mare și a amuzat-o foarte tare. Evident că ne-a pus să o citim pe rând, ca să facem ca toate animalele prezentate în carte.

povești pentru un somn ușor
Cum adoarme puiul meu?

Tractorașul care voia să adoarmă de Carl-Johan Forssen Ehrlin

Este cea mai recentă carte a colecției și prezintă povestea unui tractoraș care se pregătește de somn. Sunt extrem de simpatice numele folosite în carte – fermierul, de exemplu, este domnul Culcărescu, iar prin grădina lui se găsesc Morcoviorul Toropit și Salata Lenevoasă. Întreaga poveste conține cuvinte scrise îngroșat sau italic, iar la începutul ei sunt instrucțiuni despre cum trebuie tratat fiecare tip de scris.

povești pentru un somn ușor
Tractorașul care voia să adoarmă

În aceeași colecție se mai regăsesc Iepurașul care voia să adoarmă și Elefănțelul care voia să adoarmă

A fost odată. 24 de povești terapeutice de Gilles Diederichs

Este o carte potrivită pentru copii între 3 și 7 ani, dar în funcție de copil merge și la vârste mai mari, ba chiar, privind poveștile din interior, sunt aproape convinsă că merge și la copiii mai mari. Mi se pare că poveștile trec dincolo de somn și tratează și alte subiecte – furie, frică, relații cu colegii, etc. Poveștile sunt inercalate cu multe sfaturi pentru părinți, despre cum să abordeze povestea, ca ea să aibă cu adevărat rol terapeutic. O poveste, cu tot cu lucrul din ea durează 20 de minute. Mi se pare un instrument minunat, care poate fi folosit direct de părinte și care chiar poate rezolva unele probleme cu care se confruntă copiii.

povești pentru un somn ușor
Povești terapeutice

Deși nu se încadrează la povești speciale de somn, nu puteam să nu trec pe listă una din cărțile noastre preferate pentru povestea de seară

Povești de seară pentru fete rebele este o colecție de 100 de povești de fete și femei celebre din toate timpurile

Scriitoare, sportivă, jurnalist, avocați, luptătoare pentru drepturile femeilor, pilot, medic, artistă de tatuaj, elevă. Din toate epocile, de toate vârstele, naționalitățile și religiile, toate sunt caracterizate prin curaj, prin faptul că au făcut ceva care a schimbat într-un fel cursul istoriei. Fiecare poveste are o pagină și o să vă fie greu să încheiați sesiunea de povești.

povești pentru un somn ușor
Povești de seară pentru fete rebele

Sper să vă ajute și să vă inspire recomandările mele și să vă adormiți cu ușurință puii, indiferent de vârstele lor 🙂

Citește și

See Also

Cum ne conectează povestea de seară?

Dormitul cu părinții. Pro sau contra?

Cum trezim copiii, altfel decât cu greu?

Cum să crești un copil inteligent emoțional

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

View Comments (2)
  • Hmm!Interesanta cartea cu povestile terapeutice.Mi se pare insa un pic prea de specialitate.Ma intrebam daca nu merge un pic prea departe!Cateodata (si mai ales seara)copii sunt deranjati de intrebari si si-ar dori sa asculte povestea.Cartea o vad potrivita pentru un cabinet sau pentru lucru cu copii care nu sunt ai tai dar poate ma Insel …
    Cealalta carte cu povestile femeilor puternice ma atrage de asemenea si mi-as dori sa o rasfoiesc .Din pacate sunt prea departe de ea.O s-o trec pe lista si la urmatoarea vizita in Ro poate voi reusi sa ma uit peste ea!

    • Da, sincer, nu am facut inca exercitiile din cartea cu povesti terapeutice. Ea e prezentata ca fiind de somn, dar de aceea am si zis ca eu cred ca e potrivita si in alte momente.
      Este minunata cartea cu povesti de femei puternice. Are si mici scapari/exagerari, dar in general este foarte buna. Are femei si fete din toate timpurile – refugiate, feministe, jurnaliste, medici, foarte multe povesti nu neaparat de „succes” in sens clasic, ci mai degraba de ceea ce ar trebui sa intelegem real prin succes

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top