Now Reading
Mirosul cu cele mai multe amintiri. Rețeta de plăcintă cu brânză a bunicii mele

Mirosul cu cele mai multe amintiri. Rețeta de plăcintă cu brânză a bunicii mele

 

Mâine are Ana festinul etnic la școală. Trebuie să ducem fiecare câte ceva tradițional. Fac plăcinta ta. Îți dai seama, am și pus brânza la scurs. Știam că m-ai fi certat și mi-ai fi spus că lasă apă dacă nu o făceam. Întind foaia pe masa plină de făină și mă năpădesc amintirile. Vorbesc cu ea ca și cum ar fi lângă mine. Într-un fel știu și simt că este. O simt peste tot, o văd în fotografii, acum îi simt prezența în timp ce pregătesc plăcinta. Celebra plăcintă cu brânză a lui Buni. Nu exista petrecere fără ea, nu exista plecare în concediu fără cel puțin două casolete pline cu bucăți aurii și zahărul pus deoparte, împreună cu strecurătoare, ca să o pudrăm pe loc, să nu se înmoaie. Toți prietenii știau deja și salivau doar la gândul reîntâlnirii cu desertul minune. Buni avea tabieturile ei în bucătărie, iar fiecare etapă era extrem de importantă pentru ca totul să iasă perfect. Să pui brânza și smântâna la scurs pe pâine și tifon, să întorci bine marginile să nu iasă compoziția, să o lași să se odihnească câteva ore după ce iese din cuptor. N-aș fi crezut că o să am răbdarea să respect toți pașii întocmai. Și totuși am făcut-o. Și m-am bucurat de fiecare etapă, și am făcut-o lin, încet, târziu în noapte, exact cum o pregătea și ea. Și bucătăria s-a umplut de miros de amintiri și copilărie.

Rețeta este întocmai așa cum ne-a dictat-o ea. Și ce mă bucur că am pus-o să ne-o spună, așa o să ne aducem aminte de ea de fiecare dată când o pregătim.

Plăcintă cu brânză, rețeta bunicii

Ingrediente

1 pachet de aluat fraged          

1 kg brânză grasă de vaci

500 gr. smântână

1 franzelă (pe care se scurg brânza şi smântâna cu o seară înainte)

10 linguri zahăr

1 plic zahăr vanilat

 7 – 8 ouă

 Stafide 100 de gr.

Coaja rasă de la o lămâie

Mod de preparare

Cu o seară înainte se așează feliile de pâine într-o tavă şi se acoperă cu un tifon curat, care să fie mai mare decât tava. Se pun la scurs pe acest tifon brânza şi smântâna, puse alături. Se acoperă cu restul de tifon rămas şi se lasă la scurs până a doua zi.

Brânza şi smântâna se pun într-un castron, se adaugă zahărul, zahărul vanilat, stafidele spălate şi curăţate de codiţe, coaja rasă de la lămâie. Ouăle se separă, gălbenuşurile se pun în compoziţie, iar albuşurile se bat spumă cu puțină sare. Toată compoziţia se amestecă uşor cu o lingură sau cu mixerul pus pe viteză mică, apoi se adaugă albuşurile pe rând, amestecând uşor cu lingura ca să nu se lase albuşurile.

Se ia primul aluat din pachet, se întinde cu făcăleţul pe masă peste făină presărată şi se face aproximativ cât tava, ca să acopere tot fundul tăvii. Se întinde apoi în tavă, cu grijă, să nu se rupă, cel mai bine este să fie răsucit pe făcăleţ şi desrăsucit în tavă. Se întinde şi al doilea aluat din pachet, după modelul primului aluat şi se lasă un pic pe masă. Apoi se răstoarnă toată compoziţia pentru plăcintă încet (cu lingura), se ridică uşor marginile aluatului de jur împrejur ca să nu curgă compoziția în tavă şi se acoperă aceasta cu al doilea aluat întins pe masă. Se unesc marginile aluaturilor, fără să se turtească, ca să nu iasă compoziția pe lângă. Se pune la cuptorul încins în prealabil, la foc potrivit şi se lasă cam 35’ – 45’ în funcţie de cât de iute coace cuptorul. Se poate verifica viteza de coacere deschizând cuptorul după 15’ – 20’.

Când se scoate din cuptor, se acoperă tava cu un tifon / şervet umed, bine stors, peste care se pune un şervet uscat (pentru frăgezire) şi se lasă cam 2 – 3 ore la răcit.

Citește și

Pâine de casă fără frământare

Am făcut Cușma lui Guguță, varianta îmbunătățită

Cheescake ușor și rapid, prăjitura perfectă de week-end

Tremurici, desertul copilăriei mele

Rețetă de chec cu lămâie ca la bunica

Cornulețe fragede. Rețeta copilăriei

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

 

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top