Now Reading
Peștera Dâmbovicioara, Vlăduț și o lecție de viață

Peștera Dâmbovicioara, Vlăduț și o lecție de viață

peștera Dâmbovicioara

Suntem în plină vacanță și în căutare de locuri noi și frumoase de vizitat în familie. Folosim orice prilej să evadăm și să ne îmbogățim lista cu locuri de văzut în România alături de copii. Deja Bucureștiul nu ne mai rabdă, noi pe el ce să mai vorbim, așa că week-end-ul ce tocmai s-a încheiat am mers să o luăm pe Ana din tabără. Ne-am gândit să îi prelungim distracția cu o zi perfectă de hălăduit în familie și am mers pe unde ne-au ademenit peisaje frumoase și traficul mai puțin aglomerat decât pe Valea Prahovei. Am ajuns la  peștera Dâmbovicioara.

Peștera Dâmbovicioara este situată în Parcul Național Piatra Craiului

Parcul Național este în Masivul Piatra Craiului, pe traseul Rucăr-Bran, după localitatea Podul Dâmboviței. Drumul nu este cel mai grozav din lume, mai ales din cauza mașinilor parcate pe marginea lui, dar peisajul este absolut minunat.

Taxa de intrare în Parcul Național Piatra Craiului este de 2 lei/persoana (copiii sub 3 ani au gratuitate). Taxa de intrare în Peșteră este de 8 lei de adult și 3 lei pentru copii.

La intrarea în  peștera Dâmbovicioara ne aștepta o surpriză. Turul urma să ne fie făcut de un copil

Toți ghizii de la intrarea în peșteră sunt copii, care locuiesc în localitatea vecină și care fac voluntar această muncă, din plăcere. Sunt curați, îngrijiți, vorbesc frumos și fac turul cu grupuri mici de turiști. Își știu lecția pe dinafară, dar știu să răspundă și la întrebări. Pe noi ne-a condus prin peșteră Vlăduț, un băiat care trecea clasa a VII-a, deși părea mai mic. Ne-am intersectat și cu alte grupuri, ghidate tot de copii.

Sunt convinsă că acești copii fac pe ghizii și de nevoie și că primesc și bani pentru asta.

Totuși, mi se pare că ei sunt o lecție prin contrastul cu copiii „de la oraș”. În loc să stea la TV sau pe tabletă toată ziua,  ei interacționează zilnic cu sute de tipologii de oameni. Unii mai drăguți, alții mai ursuzi, unii care îi privesc admirativ, alții indiferent. Învață să își câștige existența în perioada vacanțelor. Știți, cum vedem prin filmele americane. Adolescenții lor servesc la baruri pe plajă, ai noștri fac tururi ghidate în peșteri. Nu mai vorbesc de faptul că au învățat lucruri despre peșteră – istorie, geografie, arheologie.

Copiii ghizi din  peștera Dâmbovicioara au fost lucrul care mi-a plăcut și m-a impresionat cel mai mult la vizita noastră.

Ana și ghidul nostru

Prezentare turistică și comercială foarte bună a peșterii

Peștera Dâmbovicioara are cam 150 m lungime, o umiditate moderată și o temperatură de aprox 12-15 grade. Am apreciat modul în care sunt prezentate vestigiile din interior și formațiunile de pe pereți. Aproape fiecare formațiune este asociată cu un animal sau un obiect (am văzut un mamut, o căpșună, un cap de țap, etc). Prezentarea este atractivă pentru copii, iar faptul că este făcută de copii le crește interesul mult mai mult.

Peștera Dâmbovicioara
Vestigii din  peștera Dâmbovicioara

În afara peșterii se află moartea siluetei

În zona Peșterii există vânzători ambulanți de la care puteți cumpăra cașcaval făcut în casă – în jur de 25 lei/kg, siropuri de tot felul – 20-25 lei sticla și șerbeturi cu arome – între 5 lei cutiuțe mici și 15 lei borcane de dulceață.

La ieșirea din peșteră am descoperit un mic magazin de dulciuri artizanale

Căsuța cu dulciuri by Maggy este o zonă interzisă pentru cine vrea să ducă o viață plictisitoare, adică fără ciocolată :-). Ciocolată de casă cu tot felul de arome – fistic, zmeură, ciocolată, banană, etc. Ciocolată „în straturi”, cu până la 6 arome, cel mai bun salam de biscuiți pe care l-am mâncat în ultima vreme și multe alte bunătăți. Toate făcute din ingrediente naturale, la modul blenduit fisticul și adăugat bazei de ciocolată albă. Instinctul mi-a spus că este o afacere câștigătoare când mi-am dat seama că la vânzare stătea însăși proprietara. Duminică după-amiază. Cam asta e singura soluție când vrei să îți faci loc pe piață. Găsiți Căsuța cu dulciuri și la târgurile primăriei din București.

Peștera Dâmbovicioarei
Hmmm, o să mai vizităm căsuța asta sigur

Cheile Brusturet, priveliști de vis

După ce am vizitat  peștera Dâmbovicioara, am continuat drumul prin Cheile Brusturetului, unde priveliștea este de vis. E o zonă care merge de-a lungul Dâmboviței și unde se poate face picnic și chiar campa. E cam friguleț totuși – seara sunt undeva între 5 și 10 grade, temperatura în perioada iulie- august.  Am întâlnit câteva pesniuni în zonă, iar la finalul drumului este Cabana Brusturet, unde se poate dormi și cred că se poate și mânca. Teoretic, în zonă sunt urși, practic localnicii spun că au dispărut „miraculos” de vreo doi ani :-(.

Concluzia este că zona  peștera Dâmbovicioara – Cheile Dâmbovicioarei – Cheile Brusturet este ideală de mers cu copiii. O să vă alegeți cu peisaje minunate, dulciuri naturale și lecții de viață.

Citește și

Locuri de văzut în România. Canionul 7 scări

Destinații de o zi aproape de București. Conacul Golești

See Also

Destinații de o zi aproape de București. Salina Slănic

Mini-vacanță în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici

Am testat Airbnb. Cum a fost experiența noastră

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

 

 

View Comments (7)
  • O descriere de excepție! Am sa merg în perioada următoare la munte și am sa trec și pe aici!Nu am mai fost de 5 ani.Acum 5 ani tot Vladut ne-a fost ghid.La final ne-a zis foarte frumos…..-Acum dacă doriți, pe ghid sa îl plătiți!

  • O descriere de excepție! Am sa merg în perioada următoare la munte și am sa trec și pe aici!Nu am mai fost de 5 ani.Acum 5 ani tot Vladut ne-a fost ghid.La final ne-a zis foarte frumos…..-Acum dacă doriți, pe ghid sa îl plătiți!

    • Ha ha, serios? Noua nu ne-a zis nimic, dar i-am dat noi. Mi se par niste copii tare buni, care e clar ca o duc greu si gasesc solutii sa isi ajute familia si sa aiba un trai mai bun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top