Now Reading
Pentru lume, copiii contează. Mi-as dori să conteze pe deplin

Pentru lume, copiii contează. Mi-as dori să conteze pe deplin

copiii contează

Doamnelor, domnilor, dragi copii. Bun venit la bordul aeronavei noastre. Așa începe anunțul făcut de o companie aeriană înainte de începerea procedurilor de decolare. Copiii sunt menționați separat în anunțul căpitanului. Au băuturi special pentru ei în meniu – lapte, cacao, sirop de smochine. Pe zborul lung primesc un kit special de călătorie – un ghiozdănel în care se găsesc șosete, papucei, ochelari de somn cu doi ochi veseli desenați pe ei, periuță și pastă de dinți specială. Pe ambele zboruri li se dă un săculeț de pânză cu jucării de lemn – un avion în miniatură, un pilot și alte câteva chestii haioase. Au meniu „Kids” la televizorul aflat pe fiecare tetieră. Ana e în culmea fericirii.

Copiii contează. Sunt băgați în seamă și respectați

Sunt întrebați ce le place, ce își doresc, au secțiune separată în meniurile restaurantelor, obiecte în variantă mini, viu colorate și atractive. Familiile cu copii au linii separate de așteptare în supermarketuri și pachete speciale la piscine sau cinematografe. Copiii sunt sfătuiți să reclame abuzurile asupra lor și să îi denunțe pe adulții care îi lovesc sau îi jignesc.

Până nu demult, nu contau deloc. Aveau mai puține drepturi decât animalele, părintele avea drept de viață și de moarte asupra copilului, iar copiii erau considerați un fel de obiecte mișcătoare, fără dorințe, voință, fără nicio posibilitate de a se apăra. Și „demult” înseamnă maximum 70 de ani. Ușor, ușor, în lume lucrurile se schimbă.

Copiii primesc voce și sunt ascultați

Îmi doresc să văd și la noi în țară mai mult respect față de copii. Nu numai în acțiuni comerciale, acolo se întâmplă deja, dar și în comportamentul față de ei. Nu mai vreau să văd oameni care se uită chiorâș la copii obosiți care stau jos, nu mai vreau să aud cum sunt reduși mereu la tăcere cu „tu ești mic, să taci!” , nu mai vreau să văd copii împinși, forțați.  Nu mai vreau să aud că un copil nu are dreptul să riposteze, doar pentru că este copil și trebuie să facă ce zice adultul, chiar dacă îi sunt complet încălcate drepturile.

Nu mai vreau să văd copii loviți

Vreau, în schimb, să văd copii întrebați ce le place, ce își doresc, unde vor să meargă, ce vor să mănânce. Copii lăsați să aleagă, nu pentru care se fac alegeri. Copii lăsați să se exprime, nu cărora li se astupă gura.  Copii care primesc atenție, înțelegere și iubire. Copii tratați ca în anul 2018, nu ca acum 70 de ani.

Haideți, că se poate! În avion, copiii au meniu special, papucei și săculeț cu jucării de lemn 🙂

Citește și

Oameni mari, nu mai amenințați copiii!

Nu mai creșteți genii, creșteți copii fericiți!

Nu mai pot să văd copii bruscați, târâți, împinși

Nu vă mai mințiți copiii!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top