Now Reading
Pentru cine „face” copilul tău?

Pentru cine „face” copilul tău?

Dacă îmi ia 10 în teză îl duc în X loc. Dacă îmi învață bine, mai vedem. Mie să mi te porți frumos, că altfel ne supărăm. Pe vremea mea, astfel de propoziții erau la ordinea zilei. Copiii le învățau părinților, le luau note mari, le erau cuminți. De parcă aveau o datorie de nediscutat să întoarcă înapoi favoarea de a fi crescuți, îmbrăcați, hrăniți. Deși ceva îmi spunea că și acest „îmi faci” s-ar putea să mai aibă adepți, credeam că am scăpat. Până când am auzit zilele trecute o conversație exact în registrul ăsta. Îmi înveți, îmi iei notă bună, îmi faci nu știu ce, atunci și eu îți iau, te duc, îți dau. 

Un troc echitabil, nu? Nu chiar

Oare ce-o să se întâmple când dispare capătul celălalt al înțelegerii? Când copilul nu mai are nevoie să îi dea, să îi facă, să îl ducă părintele? Cui îi mai face atunci? Ce-l mai motivează? Care mai e rostul? Dacă nu e învățat că el este cel mai mare beneficiar al acțiunilor pe care le face, cum ar putea dintr-o dată să realizeze că nu face pentru nimeni, dacă dintotdeauna asta a auzit?

Copiii oricum sunt destul de greu de convins că învață pentru ei, nu pentru notă, nu pentru a se compara cu alții, nu pentru a fi pe placul părinților sau profesorilor. Știu din proprie experiență, câte lupte de lămurire ducem cu Ana. D-apăi să îi mai și „stimulezi” să îți învețe, să îți facă, să îți știe.

Încurajați-i pe copii să „facă” pentru ei

Să învețe ca să știe, să își poată alege drumul pe care îl doresc, să se comporte cu ceilalți așa cum le-ar plăcea și lor să fie tratați, să dăruiască fără să aștepte neapărat ceva înapoi.

Învățați-i să fie independenți, să fie oameni pe picioarele lor, fără amenințarea autorității unui „călău” care să le dea sau să le ia ceva, să fie îngăduitor sau restrictiv după criterii doar de el stabilite.

Arătați-le copiilor că îi iubiți fără limite, fără restricții, fără să „vă” învețe, să „vă” fie cuminți, să „vi se” poarte frumos. Doar penttu că sunt.

Să nu te îndoiești niciodată de copilul tău

Nu mai creșteți genii, creșteți copii fericiți!

Tu ce-i spui cel mai des copilului tău?

Tu cât respect îi arăți copilului tău?

Fiecare copil vine pe lume cu o lecție pentru părinții săi

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top