Este una din cele mai vechi rețete care se gătește în casa noastră. E un fel de marcă a familiei. Mai toți prietenii noștri au gustat măcar o dată rețeta de paste italiene ca la mama lor. Inițial, au fost surprinși, ca și noi, că nu e cu sosuri complicate sau adaosuri. Că seamănă cu carbonara, dar totuși nu e. Rețeta de paste italiene e adusă de socrul meu din Italia acum peste 15 ani și de atunci o tot gătim. I-am mai adus diverse modificări, în funcție de context, dar tot varianta originală e de bază.
E o rețetă perfectă pentru week-end. Nu aș paria pe consumul săptămânal, nu vreau să aruncați cu cântarul după mine 🙂
Paste italiene
Ingrediente (pentru 4 persoane):
Paste Barilla – 1 pachet (e cam la fix, depinde cât sunteți de flămânzi).Noi folosi numărul 5
1 ou (la cantitate mai mare se pun 2 ouă)
Parmezan de bună calitate, tip Grana Padano, răzuit – 1 pachet, după gust. Unii pun mai mult (eu), alții mai puțin
Kaizer – am încercat și cu cel de casă, luat de la țăran și cu cel de supermarket și cu cel crud. E de gustibus, dar cred că cel crud câștigă
Pătrunjel – după gust
Sare, aidoma. În funcție de cât e de sărat kaizerul e posibil să nu mai fie nevoie
Opțional, ulei cu usturoi, făcut din ulei de măsline amestecat cu usturoi zdrobit și sare. Iese un sos perfect pentru pastele astea
Mod de preparare
Se fierb pastele, cât scrie pe pachet. Ca să fie sută la sută italiene, e bine să fie al dente, dar depinde de cum vă plac vouă. Cât timp fierb pastele, se bate separat oul (sau ouăle,după caz), se trage kaizerul la tigaie – da, știu, blasfemie, se taie pătrunjelul mărunt și se face sosul de usturoi, opțional.
După ce au fiert pastele, se scurg rapid de apă (NU SE SPALĂ NICIODATĂ!) și se răstoarnă înapoi în cratiță. Se pune rapid peste ele oul crud, amestecând continuu. Secretul este să fie foarte fierbinți, astfel oul se prinde imediat de ele și nu rămâne deloc zemos, se coace practic precum omleta, de la fierbințeala pastelor și a vasului în care au fiert.
La fel de rapid se adaugă o parte din parmezan (se oprește și pentru servire), kaizerul, cu tot cu uleiul pe care l-a lăsat (da, știu, blasfemie again) și o parte din pătrunjel. Sare dacă e cazul. Se amestecă toate bine bine.
În farfurie, se mai poate adăuga parmezan, pătrunjel și, desigur, uleiul cu usturoi, dar care nu este deloc obligatoriu.
Merge de minune cu vin roze demisec, probabil și cu alb, dar nu îmi place și nu mă pricep deloc la vinuri.
Poate părea o rețetă grea, din pricina kaizerului, dar e mult mai ușoară decât carbonara, de exemplu pentru că pastele absorb cam totul și unora le pot simți chiar un pic uscate, de aici și rolul uleiului de măsline cu usturoi.
Cum spuneam, după gust. Poftă bună!
Citește și
Cornulețe fragede. Rețeta copilăriei
Gătitul în familie. Cum îi implicăm pe copii + 2 rețete yummy
Idei de week-end. 2 rețete simple și gustoase
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Super! În seara asta știu ce fac la cină :). Mulțumesc!
Suuuper! Pofta buna!