Peste 30% dintre copii au modificări de comportament și 27,7 % dintre ei au modificări de greutate, ca urmare a sedentarismului și a lipsei de mișcare din perioada pandemiei, conform celui mai nou studiu al Asociației KinetoBebe cu privire la activitățile fizice ale copiilor din perioada pandemiei. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 745 de părinți de pe tot teritoriul României, din mediul rural și urban. Datele cu cel mai mare impact din studiu arată că 68,7% dintre părinți au observat modificări de postură, de comportament sau de greutate la copiii lor și 50,4 % dintre ei iau în considerare vizita la un specialist pentru a diminua efectele acestea.
Cam așa arată realitatea tristă a ultimului an de când stăm mai mult în casă, cu ochii în ecrane
Când am semnalat în postări cât de afectați sunt copiii de școala online și statul în casă, mi s-a replicat acid și am fost acuzată că instig la nerespectarea măsurilor – departe de mine acest gând – așa că am tăcut. Cum tăcem mai toți cei cu păreri echilibrate de un an de zile încoace, lăsând extremele, fie că sunt la un capăt, fie că sunt la celălalt, să ne acopere. Mă întreb, totuși, dacă cuantifică cineva răul suferit de copiii noștri, nu atât din punct de vedere al cunoștințelor, cât mai ales emoțional, comportamental și al sănătății. Copiii învață în comunități. Pentru ei, școala nu înseamnă învățare propriu-zisă a materiei, ci relaționare, comunicare, acel „împreună” care îi ajută să se formeze ca oameni și da, să acumuleze și mai ușor ceea ce învață. Partea de mișcare fizică este și ea foarte importantă, mai ales în vremurile în care etichetele majorității produselor par că sunt scrie în sanscrita veche (ar fi bine!) și statul pe device-uri de tot felul oricum „lua fața” oricărei activități făcute în afara casei.
În perioada pandemiei doar 26.8 % dintre copii au ieșit din casă zilnic la plimbare și cele mai multe activități fizice ale lor au fost mersul în parc cu bicicleta sau rolele, joaca în curte, sau alte sporturi de agrement
Copiii au fost ajutați să facă mișcare în această perioadă cel mai mult de către bunici. Conform noului studiu, doar 51,2 % dintre copii au avut parte de joacă în aer liber în perioada pandemiei, iar peste 30% dintre părinți declară că nu au mai putut păstra rutina activităților fizice în familie.
În ceea ce ne privește, am încercat pe cât posibil să păstrăm un minimum de mișcare, dar cam tot în categoriile menționate de studiu ne-am încadrat. În perioada de lockdown, am făcut împreună exerciții fizice în casă, iar din momentul în care am putut ieși, am mers cu rolele, cu bicicleta și am ieșit în parc pe perioada verii. Iarna asta am mers mult la patinoar și am prins și câteva zile la schi. Totuși, mișcarea și statul în aer liber din pauze nu prea au putut fi compensate, la fel nici ieșirile, ocazionale ce-i drept, la tenis sau mersul la înot. Nici simplul ieșit afară nu a fost foarte la îndemână. Nu e ca și cum aș fi putut trimite copilul în fața blocului la fiecare pauză de la orele online. Părculețul pe care îl avem în fața blocului a ajutat însă destul de mult și sunt recunoscătoare pentru asta. Totuși, a apărut un fenomen pe care l-am observat și la noi, dar l-am auzit și la alți părinți.
Copiii s-au cam obișnuit cu statul în casă și cu greu mai sunt urniți să renunțe la confortul din fața ecranului
Asociația KinetoBebe a lansat părinților invitația de a vorbi despre modul în care copiii au reușit să facă mișcare în pandemie, și despre efectele care sunt deja vizibile în dezvoltarea lor sănătoasă din punct de vedere neuromotor. Pentru a trage un semnal de alarmă către toți stakeholdarii care pot veni în sprijinul părinților, care deși încurajează activitatea fizică a copiilor nu au cadrul și suportul necesar pentru a răspunde nevoilor celor mici.
“Noi am văzut de luni de zile în cabinete copii cu modificări mari în postura, cu întârzieri în dezvoltare din cauza lipsei de mișcare, dar pentru a trage un semnal de alarmă cât mai corect am lansat un sondaj online. Pentru că efectele negative sunt deja mari încurajăm politicile publice pentru reducerea sedentarismului în rândul copiilor, și ne propunem să ajutăm părinții cât putem de mult să conștientizeze legătură dintre lipsa de mișcare și starea psiho – emoțională a copiilor, a dezvoltării lor sănătoase” spune Raluca Chișu, fondatoarea Asociației KinetoBebe.
Schimbările în rutina activităților fizice în familie și comportamentul sedentar datorate efectelor perioadei pandemice Covid 19 pot să devină permanente și să aibă efect îndelungat asupra stării de sănătate a copiilor. Reducerea activității fizice, duce la modificări de postura și diagnostice ortopedice, la apariția bolilor cardiovasculare, la creșterea riscului de diabet, depresii și diferite dependențe. Pentru mai multe detalii puteți accesa rezultatele integrale .
Acum că vine căldura, sau cel puțin așa ar trebui :-), îmi propun să facem plimbări mai dese, poate chiar escapade în afara orașului, care să compenseze cumva toată lâncezeala ultimului an, pe care, sinceră să fiu, o resimt și eu.
Voi cum v-ați descurcat cu lipsa de mișcare? Ați scos copiii afară, au mai mers la sport, cum ați gestionat perioada asta?
Citește și
Cum îi ajutăm pe copii să se adapteze la școala online?
Era nevoie de pandemie ca să se miște ceva în învățământul românesc
Anul acesta, toți copiii și părinții merită coroniță
Succesul copilului la școală depinde de implicarea părintelui
Nu-l lăsa când începe școala! Atunci are mai mare nevoie de tine!
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.
Sursa foto – Freepik.com
Bună Ioana,
Foarte interesant articolul.
Eu am copii de 1 an jumătate și 3 ani și stam în alta tara. Aici din fericite creșa și gradi nu s-au închis.
Însă eu muncesc de acasă de luni bune.
Si ce scrie în articol mi se potrivește mie ca adult perfect de bine. Ma întreb studii asemănătoare nu s-au făcut și pentru adulți?
Noroc ca am copii și ii duc dimineața și ii aduc seara acasă, am motiv sa ies din casa. Însă, când se întâmplă să fie o fata bolnava și îsi ia soțul câteva zile sa stea cu ea, eu nu mai ies deloc. Ma trezesc, muncesc, închid calculatorul după 8 ore și apoi ma ocup de copii. Nu am motiv sa ies din casa nu ies.
A fost și frig, și cheful de plimbare era diminuat spre redus cu totul.
Exact cum spuneai, după un timp parca nici nu îți mai vine sa ieși din casa fără motiv.
Același lucru l-am auzit de la un coleg destul de tânăr acum câteva luni. (acum nu mai spune nimic probabil s-a obișnuit).
Locuiește singur și înainte se plimba pe drumul dus – întors de la munca. Dar de când muncește de acasă ii e greu sa se motiveze sa iasă și are multe zile de-a rândul în care nu mai iese deloc.
Pana la urma depinde doar de noi sa ne motivam si sa facem alegeri sănătoase pentru noi și copii noștri.
Noroc ca vine căldura și vom face din nou plimbări zilnice.
Multă sănătate și vacanta frumoasa Anei!