Îi îndepărtez buclele blonduțe de pe frunte și reușesc să îi așez ochelarii cei noi. Ochelari de soare pentru copii. I se pare tare amuzant și începe să tragă de elastic ca să îi dea jos. Ne jucăm puțin împreuna și, ușor ușor se obișnuiește cu ei. I-am luat Anei prima pereche de ochelari de soare pentru copii când avea un pic peste un an. Erau cu factor de protecție UV 400.
Pe vremea aceea acordam atenție tuturor detaliilor. Pe măsură ce a crescut, am început să mă relaxez. Recunosc că nici chestia asta cu ochelarii de soare nu m-a mai preocupat așa de tare. I-am ales mai mult după frumusețe, după model și mai puțin după funcționalitate sau factor de protecție. Are unii cu factor de protecție, dar a reușit să îi zgârie și nu sunt convinsă că mai sunt buni.
Pentru că vara a venit în sfârșit de-adevărat și sper să nu mai plece curând, am vrut să aflu cât este fiță și cât este necesitate ca cei mici să poarte ochelari de soare pentru copii.
Am apelat la doamna doctor Roxana Cozubaș, medic specialist oftalmolog la Ocuvista.
Am aflat cum protejăm ochii copiilor pe perioada verii și dacă este cu adevărat nevoie de ochelari de soare pentru copii
Au copiii nevoie de ochelari de soare pentru copii sau este doar un moft?
Într-adevăr, dacă te uiţi la cât sunt de frumoşi şi atrăgători ca design, ochelarii de soare pentru copii par un moft. Însă, Academia Americană de Oftalmologie atrage atenţia că 80% din expunerea la soare se face până în vârsta de 18 ani. Cu alte cuvinte, « bombardarea » ochiului cu efecte nocive începe încă din copilărie.
Din păcate, radiaţiile ultraviolete sunt invizibile, astfel că, deşi uneori nu este soare evident, simțim nevoia să închidem ochii ca masură de protecţie.
Mai mult, la copii, structurile oculare sunt încă incomplet dezvoltate, iar efectul care apare asupra cristalinului (structura din interiorul ochiului) este cumulativ în timp.
Așadar, fără să devenim supra-protectori cu ochii copiilor noștri, este bine să le oferim o protecție pentru lumina ultravioletă.
Ea poate să fie sub formă de pălărie/şapcă, sau ochelari de soare, în momentele mai pline de soare.
Soarele de „iarnă” este la fel de dăunător, uneori chiar foarte periculos, în prezența zăpezii proaspăt ninse, de exemplu.
De la ce vârstă ar trebui copiii să poarte ochelari de soare ? Vorbim de protecție solară pentru ochi și la bebeluși ?
Ochii copiilor sunt foarte expuși la radiaţiile ultraviolete, deoarece acestea ajung direct pe retină. Structurile din interior sunt complet transparente. Astfel, începând cu 2-3 ani putem da ochelari de soare copiilor atunci când sunt expuși la o cantitate mare de ultraviolete. Acest lucru se întâmplă la mare, la munte, la orele amiezii în parc.
Pentru că bebelușii dorm foarte mult, nu se pune problema de ochelari de soare la ei. Trebuie şi ei protejați însă, cu ajutorul copertinei căruciorului sau prin căutarea unor locuri pentru plimbare fără soare direct.
Ochelarii de soare pentru copii trebuie recomandați de oftalmolog sau pot fi aleși după aspect, de către părinți și copii ?
Sunt anumite afecțiuni în care pacientului îi este interzis să poarte lentile colorate, astfel că este bine să efectuați mai întâi un consult oftalmologic. Recomandarea de a purta o pereche de ochelari de soare trebuie să vină în urma unui control oftalmologic complet. Astfel, medicul va observa anatomia ochiului şi, dacă ochii sunt sănătoşi, va recomanda o pereche de ochelari de soare.
Aspectul este unul foarte important, atât timp cât cel mic trebuie să tolereze un accesoriu nou în viaţa lui.
Astfel, nu neglijaţi felul în care arată ochelarii, însă alegeţi să îi cumpărați din locuri recomandate de experţii oftalmologi sau optometrişti.
Se știe că cei mici nu sunt foarte atenți cu obiectele lor. Cât sunt de nocivi niște ochelari de soare zgâriați sau pătați ? Este mai bine fără ei, până reușim să achiziționăm altă pereche sau eventualele defecțiuni nu fac atât de mult rău ?
Dacă lentilele sunt foarte zgâriate, sau zgârieturile sunt adânci, în aria pupilară (în zona optică a lentilei), atunci este mai bine să înlocuim cât mai repede acei ochelari. Deşi protecţia la ultraviolete este, în mare parte oferită, totuşi, calitatea optică a lentilei lasă de dorit. Pot apărea distorsiuni ale imaginilor percepute.
Ce efecte poate avea expunerea îndelungă a ochilor copiilor la razele soarelui fără protecție?
Deoarece deteriorarea structurilor oculare (cristalin, retină) începe încă din copilărie, este imperios necesar să protejăm vederea copiilor de la vârste cât mai mici. Totuşi, la persoane mai expuse unor astfel de factori, observăm instalarea unor boli încă de timpuriu. Cele mai grave sunt cataracta şi degenerescența maculară legată de vârstă (apărute la adult).
Alte afecţiuni nu trebuie nici ele neglijate: pinguecula, episclerite, fotokeratita – toate sunt boli ale suprafeței anterioare a ochilor care pot apărea şi ele mai devreme decât de obicei.
Ce semne ne spun că ochii bebelușului/copilului nostru au fost afectați de razele soarelui ? Ce ar trebui să facem dacă le observăm ?
Din păcate, radiaţiile ultraviolete nu au un efect imediat la nivel ocular, ci pe termen lung, zeci de ani.
Astfel, dacă la plajă îţi poţi da seama repede că ai început să suferi (pielea se înroșește), ochii nu transmit niciun semnal. Există o excepție dată de fotokeratita de zapadă – arsura corneei. Ochii se înroșesc foarte tare, lăcrimează, iar vizita la medic se impune de urgență.
Există afecțiuni specifice anotimpului cald, de exemplu intratul nisipului în ochi, etc? Mai există și alte măsuri pe care ar trebui să le luăm, în afara purtării ochelarilor ?
Sigur că da, corpii străini oculari sunt specifici tuturor anotimpurilor, vara cu atât mai mult. Este bine, pe lângă purtarea ochelarilor de soare, să avem la îndemână un flacon de lacrimi artificiale – picături care ajută la lubrifierea ochilor. Acestea ne ajută în caz că simțim o jenă oculară.
În cazurile grave (substanțe chimice, lovituri etc), primul ajutor este clătirea cu multă apă rece, plată dacă există posibilitatea. Vorbim de clătirea sub jet continuu timp de 10-15 minute. Abia apoi se va căuta un medic specialist.
Voi cum protejați ochii copilului vostru? Vă doresc zile însorite, lipsite de incidente și cu ochișori protejați!
Citește și
Clipitul des al copii. Cauze frecvente
Din ce în ce mai mulți copii poartă ochelari De ce?
Cât timp au voie copiii la TV, calculator, tabletă?
Când să mai ceri o părere medicală despre copilul tău?
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – Pexels
Buna seara.Copilul meu clipeste foarte des cam de o saptamâna, ce sfaturi î.mi puteti da… acum nici nu se poate iesi din casa cu pandemia care este.Multumesc !
Mary, iti recomand sa o contactezi prin telefon/email pe dr. Roxana Cozubas. Gasesti toate datele ei pe http://www.ocuvista.ro