Pentru că mă învârt destul de mult în lumea asta de părinți cu copii – grupuri, site-uri, bloguri, dau fără să vreau cu nasul de reclame la produse de tot felul. Majoritatea covârșitoare se adresează segmentului 0-3 ani și mai ales intervalului de până într-un an. Atunci când ești complet buimac, habar nu ai ce te-a lovit, umbli ca un drogat pe net sau prin magazine și pui mâna pe ce crezi tu, dar mai ales pe ce îți spun alții că i-ar trebui copilului în primele luni de viață. Dacă te iei după ei, lista de obiecte necesare în primul an de viață al copilului, ar bate recordul la cel mai lung document redactat vreodată.
Am pățit-o și noi, într-o perioadă în care invazia de reclame la produse „absolut indispensabile” nu era atât de mare, iar achizițiile se făceau bătrânește, cu portofelul în magazin. Chiar și așa, am reușit să adun, cu zâmbetul pe buze, o listă de lucruri complet inutile în perioada bebelușiei. Am adăugat și reversul – lista de obiecte necesare în primul an de viață al copilului. Este bazată doar pe experiența noastră, mi-ar plăcea să știu cum a fost la voi.
Lucruri complet inutile în primii ani de viață ai copilului
Pernuțe de sprijin lateral
Două perne îmbrăcate în ceva cu o textură ca de prosop, legate între ele cu un arici. Le-am folosit fix o lună, cred. Puteau fi înlocuite cu succes de două prosoape rulate, care și-ar fi făcut treaba la fel de bine. Măcar avem poză cu ele. Morala – luați-vă capul la cumpărături 🙂
Set complet de pilotă, pernă, cearceaf
Cearceaful putea fi foarte bine cumpărat separat, nu era musai să fie în set cu ursuleți și norișori. Perna o folosim acum, la opt ani, mai mult ca accesoriu. Capul prințesei stă de regulă în coastele noastre sau în tăblia patului, dacă doarme la ea. Pilota nu am folosit-o niciodată, nu mai știu nimic de soarta ei. La început era nepotrivită, ulterior prea groasă și, într-un final, prea mică. Morala – mai bine culcați copilul cu voi și dacă nu, un cearceaf simplu și un finet sunt perfecte.
Protecții de pat, în set cu pilota, cum altfel?
Poate pentru copiii mai zbuciumați, protecțiile de pat și-au făcut treaba. Pentru un copil care nu s-a clintit până la 5 luni și nu s-a ridicat nici de zăbrele până spre 9 luni – a compensat din plin vocal atunci și în anii ce au urmat :-), au fost doar depozit de praf. Morala – nerecomandat bebelușilor-bibelou.
Biberoane fel de fel
Înainte de a naște, am luat o tonă de biberoane de tot felul. De sticlă, de plastic fără BPA, în forme ergonomice, cu tetine așijderea. De parcă își ținea copilul de o lună biberonul și îl încântau buburuzele de pe capac. În final, am ajuns să iau o singură marcă și oricum am folosit doar biberoanele foarte mici inițial, pentru lapte matern și în completarea alăptării. Morala – un biberon mic „să fie” și în rest, succes la alăptat!
Hăinuțe trendy și inutile
Când am născut o mâță de 2,4 kg și am constatat că toate hainele luate de noi erau enorme și complet nefuncționale, am intrat în panică și am trimis bărbatul la shopping. În prima lună am folosit fix 5 body-uri și 5 salopete, toate de la pre-born, adicătelea niște chestii care pe unele păpuși vin lălâi. Morala – luați haine după ce cunoașteți dimensiunile reale ale copilului.
Cădiță gonflabilă de călătorie
Categoric este pe primul loc la inutilitate. S-a speriat atât de tare când am pus-o prima dată în ea, că a doua oară nici nu am mai încercat. Se bălăbănea în toate direcțiile, copilul oricum trebuia ținut, că altfel se îneca cu brio în două sticle de apă, eșec total. Morala – tot chiuveta e mai bună sau copilul ținut în brațe de un părinte în timp ce celălalt execută dușuiala rapidă.
Carusel cântător, lampă cu proiecții și sunete, nu știu ce aparat cu înregistrare voce maternă
Toate menite să ajute copilul să se liniștească și să adoarmă. Efect zero. Morala – încercați burta lui tati. La noi a mers din prima.
Protecție de țânțari pentru căruț
O cârpă ciudată, de care oricât trăgeai, rămânea un spațiu de intrat gângănii undeva. În plus, îmi dădea senzația că îi ia din aer. Morala – roll-on sau spray de țânțari. Există de la 0 luni.
Jucării inteligente 3 luni sau 6 luni +
Telefoane cu sunete și lumini care îl învață cifrele până la zece și literele, căței vorbitori care spun părțile corpului, chei luminoase care nu mai știu acum ce fac, dar sigur dezvoltă un geniu. Și lista e uriașă. 80% din jucăriile cumpărate sau primite în primii trei ani de viață au fost complet inutile. Morala – puțin și cu mai mult cap – cărticele senzoriale, sticluțe senzoriale făcute acasă, etc.
Sisteme de purtare nepotrivite
Am luat o minunăție de wrap frumos colorat și atât de atrăgător, dar pe care l-am folosit de maximum trei ori fiecare. A făcut Pisicu furori la piață cu el, de s-au închinat toate babele că se sufocă copilul acolo, așa că să zicem că și-a făcut banii, măcar pe criterii umoristice. Altfel, era mult prea greu de înfășurat, prea mare și prea călduros. Pe aceeași listă mai punem un port-bebe clasic, despre care am auzit ulterior că este și foarte nesănătos. Morala – luați copilul cu voi și probați. A, da, și acum există Manduca, pe atunci abia cred că intra pe piață.
Colac-mașinuță cu loc de picioare
Că tot e sezonul în toi, mi-a zburat gândul la jucăriile de apă. Colacul cu pricina a fost și nu a fost util. A stat o vreme în el, dar nu prezenta cine știe ce stabilitate, plus că, la piciorușe-cremwurștei, locașurile erau prea mici și produceau iritații și chiar răni. În final, brațele lui tati au fost mai bune. Morala – o vestuță gonflabilă, o bărcuță normală, adecvată vârstei și foarte multă supraveghere.
Aș mai pune pe listă umidificatorul de cameră, care pentru noi nu a funcționat deloc, ba chiar a produs belele, pentru că am pus în el, la sfatul medicului, ulei de eucalipt, care i-a produs Anei o criză de tuse alergică de toată frumusețea. Ar mai fi olița cu tot soiul de jucării, utilă fix pe post de jucărie, nicicum de oliță. O tonă de termometre de apă, care s-au stricat rând pe rând și tot la „sfântul cot” de pe vremea bunicii am ajuns. Țarc – la fel de bine putea să stea, sau mai degrabă să refuze să stea în pătuț, era fix același lucru. Sac de dormit – nu a dormit nicio secundă în el, așa cum nici acum nu doarme învelită.
Și pentru că am zis că o să și compensez, iată și lista cu lucrurile care ne-au folosit nouă. Poate altora le-au fost complet inutile, dar pe noi ne-au ajutat. Am exclus obiecte gen scaun auto, căruț, etc., am ales doar chestiile opționale.
Lista de obiecte necesare în primul an de viață al copilului
Scaun multifuncțional
Îl pun în capul listei și susțin că a fost cel mai util lucru în primul an de viață al Anei și chiar și mai încolo. A fost un scaun primit din Statele Unite, care se montează pe un scaun normal (noi l-am pus pe un scaun model mai vechi, cu mânere) și poate fi folosit din prima lună de viață. Pe măsură ce copilul crește, poziția lui se modifică. Pentru că Ana a fost un copil care avea nevoie de foarte multă atenție, o căram cu scaunul peste tot prin casă și îmi făceam treaba sub atenta ei supraveghere.
Leagăn cu melodii
L-am primit cu împrumut și ne-a ajutat foarte mult. Poate fiindcă avea vreo zece melodii, iar Ana a fost fascinată de muzică de mică, poate pentru că ea mereu a fost un copil de „acțiune” și legănatul – de preferat la viteza cea mai mare – era singurul care o calma.
Pompă de sân
Pentru un copil cu reflux gastric, care mai mult plângea decât sugea, să îi dau lapte muls a fost în acel moment singura soluție pe timp de zi. Noaptea mergea cu alăptarea. Pentru mine, pompa manuală a fost soluția, cu cea electrică nu m-am împăcat deloc.
Haine de alăptat
Sutiene și bluze. Erau foarte puține și foarte urâte, dar au fost de mare ajutor, mai ales în zilele extra călduroase din parc. Acum sunt atâtea modele frumoase, mai că mă apucă ciuda 🙂
Perna de alăptat
Ne-a folosit mult timp și după terminarea alăptării. Era locul nostru de citit povești și răsfăț înainte de culcare. Am fi păstrat-o și acum dacă nu ocupa atâta spațiu – am avut prima variantă disponibilă pe piață, care era uriașă.
Bavetă tip hăinuță
La începutul diversificării a fost ideală pentru noi. Când m-am prins de existența ei, nu am mai spălat de 5 ori pe zi tone de bavete și body-uri decorate cu portocaliu de morcov, verde de avocado, etc.
Scutecele de finet și bumbac
Par banale și se găseau tare greu, cel puțin acum opt ani, dar au fost extrem de utile. Pe post de păturică, de bavetă de urgență, de schimbat copil tot de urgență. Cred că sunt numărul doi în listă, după scaunul minune.
Păturică senzorială de activități
Putea înlocui cu succes tona de jucării complet inutile și țarcul la un loc. O puneam acolo și se uita fascinată la toate oglinzile, jucăriile, chestiile foșnăitoare. Până se plictisea și începea să mârâie. Menționez, din nou, că nu am avut un copil foarte mobil în primele luni de viață. Adică, teoretic stătea unde îl puneai, practic, dacă dispăreai din raza ei vizuală, pornea sirena în 5 secunde. Când se plictisea să fie cărată în scaun, puneam pătura pe unde eram eu prin casă și mai câștigam câteva minute.
O singură jucărie la căruț
Deși avea tone, o singură jucărie a fascinat-o și o iubește și acum. Prima ei jucărie, un ren cu urechi de plastic și zdrăngănele, la care stătea cu ochii toată plimbarea prin parc.
Ne-au mai folosit încălzitorul de biberoane pentru laptele matern (merge clar bain-marie în locul lui), lampa de veghe – am schimbat vreo cinci, jucăriile de lemn pentru dezvoltarea coordonării mână-ochi și a motricității.
Când mă uit înapoi (cu drag și multă nostalgie) îmi dau seama că am folosit mult prea puține din lunga listă pe care o făcusem. Nu mai vorbesc de medicamente și tot felul de chestii de „urgență”, de care nici nu îmi mai amintesc. Singura concluzie pe care pot să o trag este că acum aș alege mult mai simplu și mai echilibrat lista de obiecte necesare în primul an de viață al copilului.
Vouă ce lucruri v-au folosit și de ce vă puteați lipsi cu succes?
Citește și
5 greșeli în diversificarea bebelușilor
Ce nu trebuie să lipsească din trusa medicală de vacanță
Sfatul medicului. Vara este nevoie de ochelari de soare pentru copii
Diareea nu se tratează cu regim, nici febra cu antibiotice
Clipitul des al copii. Cauze frecvente
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Sursa foto cover – Freepik.com
Pentru jucariile din lemn aveti cumva vreun magazin anume de unde cumparati, poate unul online?
F bune sugestiile, ma regasesc in chestiile utile, in cele inutile protectia ptr pat o avem si acum, piticul e mega linistit, dar ma simt mai bine daca nu ajunge curentul la el, suna demodat dar stau la parter si la noi cumva toate usile au despartitura generoasa(mesterii au luat o pauza de baut alcool la instalare).
Ma bucur ca va ajuta lista. Da, si eu cred totusi ca exista „curent”, in anumite situatii.
Jucarii de lemn noi am luat de la Ikea. Acum sunt multe magazine si multi oameni care importa sau chiar fabrica jucarii de calitate. Am auzit recomandari bune despre acest magazin – https://www.jucariionline.eu/
Buna lista, multumesc 🙂
Cu drag!
Totusi eu as scoate din lista mea biberonul (pentru ca tetinele de orice fel pot interfera cu alaptarea) si daca chiar ar fi nevoie as cumpara un SNS sau alt sistem de nutritie pt bebe (seringa, canuta, lingurita etc.) De asemenea, as pastra lampa de veghe (noi, la 1 an si 3 luni ale micului P. inca o folosim cu succes- sigur, depinde mult de copil, dar cum el e inca alaptat si nu plange niciodata de foame, ci doar isi suge degetul, e mai usor sa am putina lumina in camera cand verific daca ii e foame sau doar si-a schimbat pozitia 😉
Cu drag, Laura! Si noi am pastrat lampa de veghe, doar ca am schimbat vreo 5, tocmai fiindca le foloseam la greu 🙂
Buna lista. La noi a fost la fel, pentru ambii copii. As mai pune pe lista de „inutile” in cazul copiilor mei, si premergatorul, suzete, sterilizator, incalzitor de biberoane, tot felul de creme, etc. La cele utile, recomand cu toata caldura acele leagane cu melodii despre care ai scris. La noi au functionat excelent, in ele se jucau, mancau, dormeau.
Daaa, premergator! Din fericire am avut unul de test de la cineva. A adormit in el la propriu, dar pasi de facut nu a facut. L-am dat asa cum l-am luat 🙂
Pana sa vina bb nu am cumpărat decât hăinuțe ca-n pana in 3-6luni (prin faptul ca ma loveam mereu de ele la reducere),carucior(care după o luna nu l-am msi folosit ca pe mândra o durea burtica și plângea de cum o puneai jos,ulterior am luat un dling cu inele și un SSC de la poarta-ma , unde bb ii fericita maxim)termometru,trusa de unghii,perie,crema de funduleț, și cam atât.Cadita și păturica de activități am primit cadou,perna de schimbat,plapumioara(total inutila) și un țarc mobil de împrumut.Restul le-am luat la nevoie.Sotul ma tot bătea la cap ca vrea sa ii cumpere copilului jucării ca are săracă Numa câteva la 4 luni,dar sa lămurit după ce a stat cu ea mai multe zile cum sta treaba cu joaca la vârsta asta
Multumesc, Laura de impartasire. Da, total inutile jucariile. Si, Doamne, cum ne mai agitam, ca nu are copilul, ca sa ii luam si de aia si de ailalta :-))))
Buna !
Vreau sa adaug si eu cate ceva din experienta mea cu 2 copii!
La noi a functionat foarte bine Baby wrap.Eu nu am avut Probleme cu caldura pentru ca un copil s-a nascut iarna si altul toamna.Am gasit un sistem de prindere in cruce foarte simplu si fetele mele erau foarte linistite acolo iar eu puteam sa ma folosesc de doua maini pentru a-mi rezolva treaba prin casa.Sa nu mai spun ca era cea mai buna metoda de adormit si de alinat durerea de burtuca.Acum folosesc acest material pe post de leagan deci ne este inaca util.
Perna de alaptat imensa mi-a folosit doar mie pe perioada sarcinii si tre sa recunosc ca a fost minunata!La alaptat o saream mereu pentru ca putea fi usor inlocuita !
Patura senzoriala nu a fost interesanta pentru nici unul din copii !si drept sa spun mie mi se pare prea colorata si mult prea stimulanta.Bebelusii au si asa in ziua de azi destule lucruri care sa le atraga atentia .
Pompa de alaptat o recomand cu mare caldura.Pe mine m-a ajutat sa alaptez chiar daca aveam rani la Sani.Dar e bine de asteptat prima data si de vazut in ce situatie te aflii.
Mai adaug la lucrutile foarte utile scaunul de mancat.Noi nu am avut varianta cea mai eficienta dar am vazut ca exista ceva care se poate prinde de masa.E mic si folositor !
Lingurite normale la inceputul diversificarii.Noi le-am cumparta pe cele indoite cica mai practice pentru copii dar s-au dovedit total inutile.
Nu recomand detergent pentru copii si nici Balsam de rufe.Spalati cu detergent normal si clatiti de doua ori api daca vreti folositi la clatire otet si rufele nu vor mai avea nici un miros.Bebelusul va va multumi.
La fel nu recomand nici servetelele umede decat in deplasare cand nu marg altfe.Noi am folosit Pad-uri de bumbac(inmuiate in apa) pentru demachiere.Exista la DM la raionul de bebelusi Pad-uri mari care sunt foarte bune pentru funduletul lor sensibil !
Sper sa va fie de folos !
Cu drag,
Fausta
Multumesc mult de adaugari, Fausta! La noi ca scaun de masa a folosit scaunelul multifunctional. Foarte bune toate sfaturile si observatiile tale. Multumim!
se vede că ești foarte organizată, ai liste peste liste, pentru toate subiectele.
eu aș trece la nefolositoare coșulețele în care îl porți sau în care să doarmă peste noapte, când e foarte mic.
eu i-am luat și îl enerva atât de mult că are limite încât plângea continuu.
am scos coșulețul, și-a stabilit niște limite și se învârtea singur până amețea 🙂
sigur, erau și niște perne mai mari puse de noi, în caz că o să cadă.
altceva fără rost este sacul de dormit. sigur, dacă e foarte frig și nu ai cum să faci cald în casă, e una.
dar noi aveam sac de dormit, el avea problema cu datul din picioare,
în plus era deranjat de căldura prea mare – nu că ar fi fost cald în apartament, dar el e dintre cei care cred că e cald al 10 grade.
să știi că îmi place că ești așa de structurată.
ești un model. eu sunt mai împrăștiată.
Multumesc pentru apreciere si impartasirea experientei voastre 🙂
Ca sa fiu eu tuta tutelor la primul am folosit tot. Si daca nu as fi avut o scuza. Era primul. La a doua nu am folosit aproape nimic.
Daca as face inca unu’ nu as mai cumpara multe.
Tot e bine ca le-ai folosit, macar nu ai dat banii pe ele aiurea. Eu daca as mai avea unul l-as creste super minimalist
Din lista cu lucruri folositore as taia incalzitorul dar mai ales biberonul.Daca nu eram singura acasa si aveam la indemana biberonul si laptele praf,cred ca sabotam alaptarea la primul puseu cand am crezut ca „imi moare copilul de foame”.perna de alaptat nu am avut si nu mi-a lipsit.
Nu as mai cumpara produse ptr ingrijit pielea si crema ptr fundulet.ca oricum nu ii faci baie pana nu ii pica buricul.Iar ptr fundulet mi se pare o prostie sa folosesti preventiv.bebe are 1an si nu am folosit niciodata.
Am ramas cu 2x500ml gel de spalat(ca era la oferta in farmacii) si cu 500ml lapte de corp.ca oricum nu ii faci baie daca nu ii pica buricul.
la 10zile mi s-a spus ca are pielea uscata desi mie mi se parea cea mai perfecta si mi s-a recomandat sa cumpar altceva.
Gelul ptr baita cumparat inainte de nastere imi incurca parul asa il folosesc la mare ca gel de dus si cu laptele de corp dupa plaja si mai am de dat gata vreo 250ml.
Nici leaganul nu l-am avut si nu l-as recomanda pana nu vezi ce tip de copil ai.al meu nu ar fi stat.dadea capul pe spate de parca ar fi fost o testoasa rasturnata incercand sa ajunga la mine inca din prima luna.Mai rata si ajungea la protectii.
Da, leaganul depinde clar de copil. Noi l-am avut de imprumut, nu cred ca as fi dat atatia bani pe el. Dar tare de ajutor a fost. Erau singurele momente de respiro ale mele, cand era in leagan
Tare asta cu produsele de ingrijire. Da, corect, cel mai bine sa astepti sa vei ce piele are copilul, ca poate ti se recomanda altceva de catre medic. Noi i-am facut baie pana sa ii cada buricul, avand grija in zona lui si chiar atunci i-a picat, eram terifiati 🙂