Now Reading
Oamenii care au făcut bani nu au fost bibiliți și cocoliți

Oamenii care au făcut bani nu au fost bibiliți și cocoliți

bani

 

Banii sunt ca sexul. Toți se gândesc la el, dar nimeni nu recunoaște. Ba nu, sunt mai rău ca sexul, că mai degrabă ar vorbi oamenii despre sex decât despre bani. Am realizat câtă dreptate are Gáspár György. Ca și ceilalți vorbitori ai conferinței „Liber la educație și educație la liber”, la care am fost prezentă în calitate de partener media.  O să expun câteva din ideile principale pe care le-am reținut de la Oana Moraru, Gáspár György și Adrian Asoltanie. Pe larg puteți citi despre sistemul său de educație financiară aici.

Generația noastră a fost ghidată de frică în relația cu banii

Frica de a nu rămâne „la sapă”. Frica de a nu ajunge „cineva”. De frică am învățat, de frică am muncit. Generațiile actuale de copii sunt altfel. În primul rând, ei nu aleargă după acumulare. Sunt generația cu probabilitatea cea mai mică de a-și cumpăra casă și mașină proprie. În prezent, piața este atât de dinamică încât 60% din cei care absolvă o facultate lucrează încă de a doua zi în alt domeniu decât cel în care s-au pregătit.  Tinerii din generațiile actuale și viitoare își vor câștiga banii altfel decât am fost noi obișnuiți.

Toți oamenii care au făcut bani (top 500 miliardari din lume) nu au fost supra protejați de părinți

Nu li s-au anticipat nevoile, nu li s-au terminat propozițiile, nu li s-a servit totul pe tavă. Părinții au tăcut mai des și astfel copiii și-au dezvoltat propria voce.

A fi expert în ceva nu îți aduce bani

Pentru a produce bani, trebuie să fii creator, să ai fler, să ai simț. Se văd de mici copiii care sunt creatori, li se vede atitudinea antreprenorială. În majoritatea cazurilor, această atitudine are legătură cu cât spațiu li se dă copiilor, câtă voce li se permite să dezvolte.

Pentru a produce bani, contează ideile, mai puțin munca

Munca vine atunci când ești inspirat, nu ar trebui să fie un scop în sine. Asta ar trebui să afle copiii de la noi. Și ar mai trebui să afle că nu există o vârstă la care să „te realizezi”. Că pot încerca mai multe idei, mai multe domenii, că pot fi creativi și dinamici la orice vârstă.

Copiii sunt experți la a visa cu ochii deschiși. Încurajați-i să o facă!

Încurajați-i să își creeze un vision board – o tablă a dorințelor, pe care să pună toate dorințele lor, oricât de îndrăznețe ar fi.

Învățați-i pe copii implicarea în comunitate, dăruirea. Învățați-i să fie recunoscători pentru ceea ce au .

Banii trebuie predați cu bucurie

Faceți banii să circule cu bucurie. Plătiți facturi cu relaxare, lăsați banii să plece de la voi cu lejeritate și atunci ei vor începe să se întoarcă la voi.

Toți merităm să avem bani

În România, relația oamenilor cu banii este una deficitară, pentru că am fost crescuți în „cultul lipsei” – n-avem bani, în ideea că banii nu sunt niciodată suficienți, că dacă te-ai născut sărac, mori sărac și multe astfel de prejudecăți.

Dacă faci pace cu banii, schimbi relația cu ei

Permite-ți să te bucuri de bani, iubește-i și apreciază-i și tratează relația cu ei cu optimism.

Copiii trebuie învățați câteva lucruri în relația cu banii

Să iubească oamenii, nu obiectele. Să știe că există lucruri care pot fi cumpărate cu bani, dar există și lucruri gratis, de care ne putem bucura oricând, dar uităm să o facem

Să încerce experiențe și idei noi

Să fie lăsați să muncească, să facă efort, nu să li se dea totul pe tavă

Să câștige proprii bani

Un copil nu ar trebui plătit pentru sarcini pe care le face pentru propriul corp (igienă personală), pentru propriul spațiu (curat în cameră, pe birou, etc) sau pentru mintea sa (să citească, de exemplu). În schimb, poate fi plătit când face ceva pentru altcineva – treburi în casă, în grădină, spălat mașina, tuns iarba, etc.

Să economisească. Să gândească pe termen lung și să stabilească obiective pe care dorește să le atingă cu banii respectivi

Să cheltuiască. Copiii trebuie învățați cum să cheltuiască, cum să gestioneze banii.

Să dăruiască – să facă fapte bune pentru semenii lor.

Copiii sunt mai maturi decât credem noi, trebuie doar să îi lăsăm

See Also

Bogăția înseamnă echilibru!

Voi ce relație aveți cu banii și cât din convingerile voastre le transmiteți mai departe copiilor voștri?

Conferința despre educație financiară „Liber la educație sau educație la liber” a fost organizată de Mozaic Media.

Citește și

Cum să îi ajutăm pe copii să aibă limită la cumpărături de jucării?

Există fenomenul de burn-out la copii?

Cum să crești un copil inteligent emoțional

Cum să devii un părinte blând

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (2)
  • Salut, Ioana! Desi mai vechi, articolul asta a picat „manusa” in perioada asta, cand avem nevoie sa finantam un proiect mai costisitor.
    Am avut dintotdeauna o viziune prietenoasa 🙂 asupra banilor, dar fetelor, in perioada lor de copilarie mica, intr-adevar, le mai franam avantul cumparaturilor cu replica „nu avem bani”. Nu stiu ce resorturi a actionat asta in relatia lor cu banii, dar se manifesta diferit de la una la alta :)))

    • Niciodata nu stim, ca daca am sti, filosofi am fi 🙂 E bine sa facem fiecare lucru asa cum il simtim, asa cum ne pricepem atunci si apoi vedem noi ce putem corecta/drege pe parcurs 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top