Nu mai scriu eu atât de des pe cât mi-aș dori pe blog, dar evenimente și locuri faine îmi doresc să promovez în continuare, pentru că sunt tot mai sigură că avem nevoie acută de valori și repere culturale. Un astfel de reper, construit la polul dintre două generații, este și platforma AMTeatru, un portal care își dorește să influențeze cât mai multe persoane în a merge din ce în ce mai des la teatru. După cum spuneam, AMTeatru oferă două puncte de vedere complementare, originale. Unul fraged, plin de prospețime și curaj, ca al oricărui adolescent aflat la început de drum, iar altul mai experimentat, de la un om care a văzut până acum câteva mii de spectacole. AMTeatru oferă un TOP cu peste 350 de spectacole actuale, cu note de la 1 la 10, plus recomandări lunare, atât pe site, cât și pe conturile Youtube, Facebook și Instagram.
Lansarea oficială AMTeatru are loc pe data de 17 mai, în cadrul spectacolului „A night to remember”
După succesul premierei de anul trecut de la Sfântu Gheorghe, soliștii Monica Opra și Adrian Nour (protagonistul din superproducția ”Fantoma de la Operă” de la Opera Națională București), acompaniați de MoniAcustique Band, propun publicului bucureștean un spectacol – concert special, o călătorie muzicală în timp, cu cele mai frumoase şi cunoscute melodii din muzica interbelică românească și franceză, ajungând până la fado portughez, swing american și step.
Pentru a afla mai multe despre AMTeatru, dar și despre spectacolul „A night to remember”, am stat de vorbă cu inițiatorii platformei, Andruni Baciu, vocea generației tinere și Mădălin Guruianu, partea experimentată a proiectului.
Ce este AMTeatru și ce își propune?
Andruni: AMTeatru este un proiect care se adresează tuturor celor care își doresc să vadă frumusețea artei și dincolo de evidentul acesteia, în esența care face ca arta dramaturgiei, și nu numai, să fie de neînlocuit. Astfel, considerăm potențialul public-țintă ca fiind fiecare individ, indiferent de vârstă, ce crede același lucru ca noi – și anume că prin teatru devenim mai buni.
Madi: AMTeatru este un loc de întâlnire pentru iubitorii de teatru. Ni-i dorim alături atât pe cei care vor să le fie recomandat un spectacol de weekend, cât și pe cei care devorează teatru de mai multe ori pe săptămână, atât pe cei care merg mai rar în sălile de spectacol, cât și pe cei dependenți de teatru, asemeni nouă. Iar platformele pe care suntem prezenți sunt la îndemâna fiecăruia: în primul rând beneficiem de o platformă modernă, creația Cristinei Anculete, cea care ne-a făcut site-ul, dar și fotografiile, și căreia îi mulțumim frumos pentru sprijinul constant! De asemenea, suntem prezenți cu conturi pe platforme sociale ca Facebook, Instagram, YouTube, unde suntem mai ușor accesibili tinerilor.
De unde a venit această idee – a două generații care fac recomandări de spectacole de teatru?
Andruni: Totul a început la FITS 2021, când ne-am dat seama că, în loc să avem discuții între noi, de fiecare dată după spectacole, privind scenografia, regia, actorii…, am putea face publice interpretările noastre, acestea uneori ajungând să fie asemănătoare sau complet în contradictoriu pe același spectacol, datorită experiențelor diferite pe care le avem. Este fascinant cum același subiect, în ochii a două sau mai multe persoane, poate avea înțelesuri aparte, iar tocmai din această fascinație s-a născut ceea ce astăzi deja este un proiect interesant pentru din ce în ce mai multe persoane.
Ce poate găsi publicul pe platforma voastră, în plus față de alte platforme de genul?
Andruni: Deși recunoaștem aprecierea noastră pentru alți critici români, dintre care Alina Epîngeac și Doru Mareș pe care deja i-am intervievat pe platforma noastră, considerăm AMTeatru unic în România, pentru că acest proiect este inițiat din pura pasiune a noastră pentru teatru, dezvoltând două păreri distincte, uneori apropiate, alteori în opoziție, pentru fiecare subiect abordat pe platformă. Considerăm a fi esențial ca fiecare să verifice de cel puțin două ori o informație pe care își dorește să o creadă, iar noi oferim această diversitate într-un singur loc, AMTeatru.
De ce ați ales lansarea AMTeatru în cadrul spectacolului A night to remember?
Madi: Pentru că ne reprezintă din mai multe puncte de vedere. Pe de o parte, după mai bine de un an de când facem recomandări, considerăm că a venit vremea să avem o lansare oficială a proiectului care a crescut pas cu pas. În al doilea rând, îi apreciez de ani buni pe muzicienii excelenți care sunt Monica Opra, Adrian Nour și instrumentiștii de la MoniAcustique Band și consider că un spectacol cu muzică valoroasă, cu multe stiluri implicate, practic o călătorie muzicală în timp, reprezintă perfect ideea AMTeatru. Iar în al treilea rând suntem tare mândri că alături de muzicienii profesioniști va cânta pe aceeași scenă și Andruni, care studiază pian și chitară și care a avut până acum recitaluri solistice vocale și cântă de ani de zile în Cor cu Dor.
Spune-ne câteva cuvinte despre spectacol și de ce-l recomanzi?
Madi: Concertul-spectacol va fi chiar ”o noapte de ținut minte”, pentru că va combina melodii superbe din muzica interbelică românească și franțuzească, cu zbuciumatul fado portughez, cu ritmurile antrenante ale swingului american, ale stepului şi chiar cu elemente de gipsy swing şi klezmer balcanic. Vocile protagoniștilor, orchestrațiile speciale ale pieselor şi improvizațiile instrumentiştilor profesionişti suntem convinși că vor fi pe placul publicului, așa cum s-a întâmplat anul trecut la premiera de la Sfântu Gheorghe.
Cum credeți că mai poate fi îndreptată generația tânără către cultura adevărată, de substanță?
Andruni: Contrar opiniilor majoritare legate de indiferența sau distanțarea pe care o afișează generațiile noi în privința teatrului și a culturii, consider că tinerii se duc la teatru, la fel ca orice altă generație anterioară, ba chiar mai mult ca oricând altcândva în istorie. Oportunitățile privind varietatea spectacolelor, dar și prețurile acestora, nu au fost niciodată mai apropiate de public.
Instituții sau proiecte precum Opera Comică și Cantus Mundi au scopul de a îndrepta copiii, de la vârste fragede, spre domeniul artistic. De ani de zile toate aceste inițiative dau roade, dovadă faptului că și dorința de culturalizare a copiilor este din ce în ce mai crescută. Cred ca este de o importanță extraordinară să continuăm să ne dorim cât mai mult să ascultăm, să observăm și să judecăm o piesă de teatru. Însă, în cele din urmă, singurii care ne putem stimula acest interes suntem noi înșine. Toți cei din jurul nostru pot avea dorința de a ne ajuta și pot avea rolul de a ne îndrepta spre ce este cu adevărat formator, ceea ce face și AMTeatru, dar fiecare individ în parte are responsabilitatea de a alege la rândul său dacă acceptă acest ajutor.
Madi: Răspunsul lui Andruni este cuprinzător, dar aș mai adăuga doar că de mai bine de două decenii cred și acționez în acest sens al oferirii de oportunități pentru tineri, doar metodele au diferit de-a lungul timpului: voluntariat, implicare civică, debate, teatru, cluburi de lectură, ateliere… Până la urmă orice copil, orice adolescent, are nevoie și de educație non-formală, de stimulare a curiozității și de provocări constante pentru a se putea dezvolta armonios la trup, la minte dar mai ales la suflet.
Aveți viziuni diferite asupra recomandărilor pe care le faceți? Cum le echilibrați?
Andruni: Uneori nu este nevoie de o echilibrare. Tocmai de aceea ne dorim niște păreri brute, unice și distincte. Dacă am ajunge întotdeauna la un consens, am avea rolul oricărui alt critic de teatru, de a susține sau nu un spectacol. Însă, prin diversitatea pe care o prezentăm, publicul AMTeatru poate, după ce citește ambele păreri, să ia singur decizia de a merge sau nu la o piesă, iar ulterior să dea mai multă dreptate unuia dintre noi.
Madi: Nu echilibrul este cheia, ci expunerea consecventă la mai multe opinii contrare punctului tău de vedere. Personal, consider această ieșire din zona de confort esențială pentru dezvoltarea oricărui om, cu atât mai mult a celor care apreciază și urmăresc îndeaproape arta de orice fel și teatrul în special.
Biletele la spectacolul „A night to remember” sunt disponibile pe platforma www.bilete.ro, iar pentru cei care introduc codul AMTEATRU în pasul final, biletele au preț unic, 60 de lei, indiferent de poziția din sală. adică până la 33% reducere.
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.