Vai, nu mai face gălăgie, că vine polițistul și te amendează. Îl vezi pe nenea de acolo? Are un sac în care bagă copiii răi, așa că stai cuminte, să nu te vadă, că în sac ajungi. Dacă nu mănânci toată supa, să știi că îi dau vecinei de la doi și felia ta de tort.
Sună cunoscut? Auzim astfel de fraze aproape zilnic. La supermarket, în parc, pe stradă, în metrou. E plin de părinți, bunici, bone, care, din lipsă de argumente sau de răbdare, recurg la tot felul de tertipuri pentru a-i determina pe copii să facă sau să nu facă ceva.
Dragi părinți, ați încercat ca măcar într-unul din cazurile în care vă păcăliți copilul, să îi spuneți adevărul? Să îi dați argumente logice pentru care este bine să facă sau să nu facă ceva? Da, în mod clar va dura mai mult și este foarte posibil să nu iasă din prima. Să se lase cu ceva urlete și scene la început. Vă asigur că pe termen lung va fi una din cele mai bune decizii pe care le-ați luat vreodată. Mie mi-au trecut prin cap doar câteva argumente, sunt convinsă că mai sunt încă pe atâtea.
Nu vă mai speriați copilul cu apariția polițistului.
Poate o să aibă cândva în pericol și o să aibă nevoie să apeleze la un om în uniformă.
Nu vă amenințați copilul că vine doctorul și îi face injecție dacă mai plânge
Cu siguranță vă doriți să aibă grijă de sănătatea lui și ca adult să meargă la medic oricând simte că ceva este în neregulă.
Nu îi spuneți copilului că îl mușcă câinele
Va învăța să iubească animalele și nu să se teamă de ele. Găsiți alte argumente pentru a-l ține departe de animalele pentru care nu aveți garanție.
Nu îl amenințați că la colțul străzii e un moș cu sacul în care bagă copiii neascultători
O să îi cereți apoi să respecte persoanele vârstnice.
Nu îi spuneți că nu primește desert dacă nu mănâncă ciorba și că îi deschideți cutia cu bomboane doar dacă golește farfuria de spaghete.
S-ar putea să ajungă un adult cu probleme de alimentație și greutate.
Nu îi spuneți că Moș Crăciun aduce cadouri doar copiilor cuminți.
Va realiza comportamentele dorite doar pentru a primi o recompensă, fără să înțeleagă că încercăm să fim mai buni în fiecare zi pentru noi înșine, nu pentru a primi un cadou de la un personaj magic, care nici măcar nu ar trebui să pună condiții.
Nu îi spuneți că se supără Dumnezeu dacă face sau nu un anumit lucru sau că va fi pedepsit dacă face ceva rău.
Dacă alegeți să îi vorbiți despre Dumnezeu, spuneți-i că El este bun și iartă pe toată lumea, chiar și pe cei care greșesc. Dacă aveți cultură în acest sens, îi puteți da chiar exemple biblice. Va crește un om tolerant și echilibrat.
Nu îi mai spuneți că fetița sau băiețelul din parc se supără și nu mai vorbesc cu el dacă nu le dă jucăria
Sigur vreți să știe să gestioneze relații și să își facă prieteni. Lăsați-l să găsească singur soluția situațiilor conflictuale.
Nu condiționați dragostea sau atenția pe care i-o dați în funcție de comportamentele dezirabile
Cred că țintiți o relație de încredere și respect. Un „Nu mai vorbesc cu tine daca faci X lucru” sau și mai grav „Nu te mai iubesc dacă…” s-ar putea să vă coste scump în adolescență.
Nu îi mai spuneți că s-au terminat bomboanele la magazin când pe raft mai sunt zeci de pungi
Explicați-i mai bine de ce îi face rău să mănânce prea mult zahăr procesat.
Nu îi spuneți că a închis la locul de joacă din mall când e 12 ziua
Spuneți-i adevărul, că nu aveți timp să stați și că veți merge într-o altă zi, că nu aveți bani în acel moment, dar îi propuneți o altă activitate distractivă.
Nu îi spuneți că păpușa sau mașinuța văzută la magazin nu e de vânzare, pentru că în foarte scurt timp își va da seama de minciună. Faceți mai bine o listă de dorințe care să o includă și stabiliți împreună momentul în care o va primi (de ziua lui, de Crăciun, etc.).
Indiferent de cât este de mic, nu vă mai tratați copilul ca pe o ființă incapabilă să înțeleagă niște argumente adaptate vârstei sale.
Ana nu a fost mințită sau păcălită niciodată, întotdeauna am preferat să îi spunem adevărul și să îi explicăm motivul pentru care se întâmplă ceva sau îi cerem anumite lucruri.
Rezultatul este că în orice situație amendează astfel de păcăleli și nu răspunde decât la argumente logice. Nu o dată i-a liniștit pe copiii de la grădi, spunându-le că știe ea de la mama că Moș Crăciun e bun cu toți copiii și le aduce tuturor cadouri, că înțelege că toți greșim, important este să ne pară rău atunci când o facem și să încercăm să fim mai buni.
Aproape săptămânal vine și îmi spune cum nu știu cine a amenințat-o cu ceva, dar ea i-a spus că nu e adevărat, că nu crede, sau cum la after i-a obligat să mănânce tot ca să primească desert, dar până la urmă tot de-a dat desertul și ce bine că nu a mâncat tot, că sigur i se făcea rău.
Deși nu le crede, o simt cum toate aceste nimicuri o afectează.
Cum îi clatină puțin din credința ei, cum simte nevoia mereu să o reasigur că nimic din ceea ce este amenințată nu se va întâmpla, să îi spun că uneori oamenii mari nu știu cum să îi facă pe copii să se comporte cum cred ei că ar fi bine și îi apucă frica. Și de frică spun sau fac lucruri în care nu cred cu adevărat. Mă dau exemplu și pe mine, că doar nu sunt perfectă și mă ma ia și pe mine uneori gura pe dinainte și îmi scapă câte-o gogomănie. Am grijă însă ca de fiecare dată când îmi dau seama să repar ceea ce am stricat.
Lumea lor e frumoasă și pură. Fiți constructori alături de ei, nu le șubreziți pereții cu minciuni și păcăleli!
Mai bine puneți-le o temelie solidă din adevăruri și sinceritate și clădiți-le fortăreață pentru viață.
Și nu uitați că voi sunteți primii oameni pe care copiii voștri îi investesc cu încredere deplina!
Citește și
Spune-i adevărul, tu ești reperul lui!
Unde te grăbești? Mai ține-l în brațe puțin
Tati, e rece, oprește-te! Tu cât respect îi arăți copilului tău?
Nu pune problemele tale pe umerii copilului tău
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Felicitari! Un articol fain scris, cu multe adevaruri poate mai greu de digerat de catre unii. Si eu imi propun sa il cresc pe micul P. cu sinceritate, fara astfel de minciunele-amenintari.
Multumesc mult!
Felicitări pentru articol! Și pe mine mă deranjează când adulți din jurul nostru încearcă să le spună tot felul de aberații copiilor mei. Dacă sunt acolo, eu imediat corectez greșeala. Dar, până acum nu mi-am dat seama, ce efecte pe termen lung ar putea să aibă astfel de minciuni. Mulțumesc, Ioana
Multumesc mult, ma bucur!