Dacă pur și simplu într-o noapte nu mai respiră. Asta a fost prima mea frică de mamă. Habar nu aveam că poate exista așa ceva și totuși m-a urmărit o perioadă. Au apărut apoi fricile legate de îmbolnăviri, de febră, de alimentație. S-au succedat una după alta, s-au plimbat la braț, au făcut schimb de locuri, au mai plecat, au revenit. S-a păstrat însă mereu frica cea mai mare, că nu sunt un părinte bun și, ca o consecință, că nu îmi merit copilul.
Ce e cu fricile astea, de unde vin și mai ales cum facem pace cu ele, am aflat la evenimentul S.O.S Fricile părinților, organizat de Social Moms. Am avut bucuria să fiu moderator al evenimentului și am stat de vorbă cu trei doamne senzaționale – dr. Irina Antonescu, medic specialist pediatru, Mirela Horumbă, psiholog și psihoterapeut și Simina Angelescu, Psiholog si Psihoterapeut,psihologie experiențială și psihodramă.
Mi-am notat cele mai importante informații și sper să vă ajute să vă mai diminuați din frici.
Frici legate de sănătate, febră, alergii și intoxicații
Când ne speriem de febră?
Febra nu se ia după ce copilul a alergat, dacă s-a enervat și a plâns, imediat după ce a mâncat, mai ales dacă a mâncat un lichid cald, după ce a făcut baie. Temperatura o iau când e liniștit.
În primele 30 de zile de viață, orice febră înseamnă o urgență și se merge la spital. se verifică înainte că nu este doar o supraîncălzire.
Mă uit la semne. E foarte ok dacă copilul e roșu la față sau plânge. Dacă este apatic sau cianotic la față, dacă plânge neconsolat sau doarme prea mult, nu este ok. În cazul copiilor mari, dacă îl doare când este mișcat, trebuie dus la medic.
De la erupție dentară nu se face febră mai mare de 38!
Febra sub 38,5 nu se tratează!
Copilul crește, imunitatea crește. Aste trebuie să reținem cu toții.
Alergii
Dermatita atopică nu mai apare după 2 ani, dacă nu a apărut până atunci.
Copilul cu dermatită atopică este alb în jurul gurii și la ochi are un pliu în plus, pliu care se poate regăsi și la nas.
Dermatita atopică nu se investighează decât dacă este însoțită și de late manifestări respiratorii sau digestive.
Ne speriem doar dacă cineva din preajma copilului atopic face herpes. În acest caz, copilul poate face o formă mai gravă de herpes.
Cum previn urticaria la copil? Din sarcină. Mama nu ar trebui să renunțe la alimente potențial alergic în sarcină – căpșuni, alune sau cât alăptează, pentru că atunci copilul va fi sensibilizat și există riscul de a dezvolta urticarii.
Nu ferim copilul de medii potențial alergene. Îl lăsăm în colectivitate și în spații cu risc (moderat), pentru că astfel imunitatea lui se formează.
Dacă copilul este înțepat de albină, primul lucru scot acul, nu îl las acolo. Pun gheață pe locul respectiv și administrez un antihistaminic.
Intoxicațiile
Dacă în cazul febrei și alergiilor, cazurile în care ar trebui să ne speriem sunt rare, în cazul intoxicațiilor eate mai bine să ne speriem și să fugim cu copilul la doctor imediat! Riscurile sunt foarte mari, așa că la orice semn, cât de mic, că cel mic s-a putut intoxica, trebuie să acționăm.
Laptele nu contracarează efectul substanțelor contradictorii, ci din contră, îl accelerează, așa că nu administrați niciodată lapte în caz de intoxicație!
Frica Nu sunt un părinte bun
Fiecare părinte, cu informația pe care o are în acel moment, este un părinte bun.
Suntem generația părinților schimbării
Copilăria durează 10 ani. Avem apoi 3 ani pentru recalibrare, avem apoi adolescența, unde reparăm ce ne-a scăpat, apoi la adolescență ar trebui să ne recăpătăm viața înapoi
Nu ne creștem copiii să ne iubească și nici să ne fie datori la bătrânețe. Îi creștem pentru ei
O relație părinte-copil ănătoasă merge doar în două sensuri – nouă ne e bine cu copilul și copilului cu noi
Părintele e psihologul de fiecare zi al copilului și este și psihologul lui personal
Dacă nu mai putem, cerem ajutor. Nu folosim copiii ca paratrăsnete emoționale.
Există o vârstă cronologică, una biologică – cum ne simțim la anumite etape ale evoluției noastre și o vârstă psihologică, emoțională. Pentru primele două nu trebuie să facem nimic, dar pentru vârsta emoțională trebuie să depui efort.
Acțiunile noastre, verbale sau non-verbale determină comportamentul copilului.
Dacă ceva nu ne place la copil, schimbarea e la noi!
Copilul nu este de vină, părintele este cel responsabil. Dacă mama e fericită, toată familia e fericită.
Nu există copil rău sau obraznic, ci există copil care suferă emoțional
Copiii sunt lipsiți de respect, pentru că ceea ce facem noi față de ei este lipsă de respect.
Nu le dăm voie să crească, să se dezvolte, pentru că fricile noastre sunt cât casa. Le punem în spate copiilor și le oprim dezvoltarea emoțională
Ne creștem copiii pentru o lume care nu există în realitate
Copiii au nevoie de timp nestructurat, în care să nu facă nimic sau să facă doar ce vor ei
Le oferim copiilor un exemplu nebun, dar le cerem un comportament bun
E nevoie să revenim cu picioarele pe pământ
Oricând e momentul potrivit să fac o schimbare
Nu este suficient să ne iubim copiii, este mai important ca ei să ajungă să simtă că sunt iubiți
Cele mai mari temeri ale părinților. Ce se întâmplă în interiorul mamelor?
Frica ne oferă o informație despre starea noastră emoțională. Fricile sunt normale și acompaniază orice moment de dezvoltare
Creierul are ce mai mare plasticitate până la 9 luni
Cel mai frecvent apar fricile mamelor despre fricile și emoțiile copiilor. Nu ne place să ne vedem copiii triști sau furioși. Este foarte important să învățăm să ne raportăm la emoțiile noastre, în raport cu emoțiile copiilor
Frica ce apare imediat după naștere nu ține de competențele noastre. Se actualizează neputințe și conflicte vechi ale noastre. Apare așa zisa fantomă din camera copilului
Starea de după naștere este normală
După primele luni, este foarte important să acceptăm că facem și greșeli
Pentru copil nu este sănătos ca mama să i se dedice în totalitate. Când mama investește emoțional doar în relația cu copilul, emoțional nici ea nici copilul nu vor fi ok
Este important să trăim starea de frică
Manifestările bebelușului indică foarte bine stare mamei, dificultățile ei emoționale. Ca să tratăm copilul, tratăm întâi mama
Este foarte important să vorbim despre fricile pe care avem
Încurajați mamele să vorbească, să spună de ce le este frică în relația cu copilul lor. Este foarte important să le fim aproape, să le susținem și să le încurajăm.
Evenimentul S.O.S. Fricile părinților a fost posibil cu ajutorul sponsorilor: LIDL, prin marca Lupilu, sponsor principal, Trupa PamPam și PlaYouth, care i-au distrat pe copii și partenerul media ItsyBitsy.
Găsiți filmarea integrală a evenimentului Social Moms, S.O.S Fricile părinților, aici.
Citește și
Febra e un lucru bun, nu mai fugiți de ea!
Diareea nu se tratează cu regim, nici febra cu antibiotice
Un copil nu repară ce-i stricat și nu aduce fericirea acolo unde nu e
Copilul modern, între clopot de sticlă și neglijență
Și copiii au voie să obosească și să se simtă rău
Dacă îți plac articolele mele, te invit să urmărești pagina de Facebook pentru a fi la curent cu noutățile.
Sursa foto – Freepik.com
Se numara multe frici de-ale mele aici:recunosc sunt o mama ft stresata cu multe frici
Cam asa ceva 🙂