Now Reading
Mini vacanță în Macedonia. Comorile orașului-patrimoniu Ohrid

Mini vacanță în Macedonia. Comorile orașului-patrimoniu Ohrid

Ohrid

În ultimii ani am ajuns la concluzia că singura investiție care merită cu adevărat în viață este cea în călătorii. Cred că este și cel mai bun mod prin care ne putem educa copiii, deschizându-le ochii către lumea asta mare. Doar așa ajung să cunoască mai multe culturi și înțeleg de ce suntem diferiți și ce ne unește. Dacă putem îmbina utilul cu plăcutul, e și mai bine. La asta ne-am gândit când Ana a primit invitația de a participa la Festivalul Internațional Tra-La-La, desfășurat în Macedonia. Am fost cazați în orașul Ohrid și am vizitat și orașul Bitola. Cu ocazia asta, am reușit să bifăm și dorința de a vizita măcar o țară nouă pe an. Anul ăsta ne-au ieșit o țară și un continent :-).

Macedonia este mult peste așteptări. Ale noastre cel puțin

Pentru o țară care nu este în Uniunea Europeană, Macedonia are drumuri destul de bune – o porțiune consistentă de autostradă, oamenii sunt amabili și vorbesc binișor engleza – spre deosebire de Bulgaria, în Macedonia ne-am înțeles cu toată lumea, de la polițiștii din Skopje, lucrătorii din benzinării și chelnerii de la hotel. Se vede că a fost o țară comunistă, dar aerul de nou și modern se îmbină destul de bine și nu apar discrepanțe hidoase, cum se întâmplă la noi la Băile Herculane, de exemplu.

Orașul Ohrid este situat la granița cu Albania, la aproximativ 190 de kilometri de capitala Skopje

Drumul de la București durează în medie minimum 12 ore, în funcție de opriri și ritmul de mers. Ruta pe care am luat-o noi a fost București-Giurgiu-Ruse-Byala-Pleven-Sofia-Skopje-Ohrid. E un drum lung, mare parte în afara autostrăzilor. Între Skopje și Ohrid este o autostradă cu plată – se plătește des, cam la fiecare 10 kilometri între 30 și 60 de dinari. Este de preferat să faceți plata în dinari. Se poate plăti și în euro sau cu cardul, dar e puțin mai scump (1 euro, în medie, la fiecare plată). Ca și consum, la o mașină de 1.4 diesel, noi am consumat un rezervor la dus și unul la întors. În Bulgaria și Macedonia combustibilul este mai ieftin ca în România.

Ohrid este oraș aflat în patrimoniul UNESCO din anul 1980

Lacul Ohrid este unul dintre cele mai vechi din lume,  un lac de origine tectonică cu o vechime de aproape 5 milioane de ani. Orașul Ohrid este considerat centrul creștinismului pentru slavi. În Ohrid există 365 de biserici, câte una pentru fiecare zi a anului, dintre care 5 sunt construite în peșteri. Destul de curios, dacă ne gândim că 30% din populația Macedoniei este de religie musulmană, iar centrul vechi din capitala Skopje este de fapt  cartier turcesc.

Ohrid
Croazieră pe lacul Ohrid

Ohrid este preponderent turistic, noi l-am vizitat seara  – hotelul la care am fost cazați era la 7 km de oraș și am rămas impresionați de freamătul străzii, de evenimentele culturale care se întâmplau în centru și de frumusețea portului și a străzilor vechi. Ohrid are mult din orașele grecești, dar și din cele bulgare situate în zona litoralului. Străduțele înguste sunt pline de magazinașe tradiționale, în special bijuterii unde se vând podoabe realizate din perle, specifice pentru Ohrid, iar în port se găsesc restaurante cu specific macedonean.

Magazin de bijuterii în Ohrid

Prețurile în Macedonia sunt semnificativ mai mici decât la noi și în restul orașelor europene

O masă îndestulătoare pentru 3 adulți și un copil, cu fel principal, băuturi, desert și uneori supă, ne costa echivalentul a maximum 150 de lei. Pe o singură masă la un restaurant ceva mai fițos am dat în jur de 190 de lei. În Skopje prețurile erau și mai mici decât în Ohrid, considerată stațiune.

Obiective de vizitat și lucruri de făcut în Ohrid

O plimbare cu vaporașul pe lacul Ohrid, fie ziua, fie seara e de bifat neapărat. Casele sunt așezate sub formă de amfiteatru, iar deasupra lor tronează fortăreața țarului Samuil al Bulgariei, care este foarte frumos luminată seara și se vede minunat de pe apă.

În Piața Sfântul Kliment, aflată chiar în apropierea portului, sunt multe statui reprezentative pentru istoria orașului, dar și un părculeț, unde se întâmplă diferite evenimente culturale.

Piața Kliment din Ohrid

Teatrul Antic din Ohrid este sub formă de amfiteatru și a fost folosit în timpul romanilor pentru lupte de gladiatori. S-a păstrat extrem de bine și aici au loc multe din evenimentele cultural ale orașului.

Pe o stâncă înaltă este situată una din cele mai frumoase biserici din Ohrid, Sfântul Jovan Blogoslov Kaneo O altă biserică celebră este și Sfânta Sofia.

Noi nu am ajuns la ele, dar am mers la Mănăstirea Sfântul Naum, situată la 28 de kilometri de Ohrid și unde se ajunge cu vaporașul.

Biserica originală este extrem de veche și încă nerefăcută, curtea bisericii este extrem de frumoasă și populată de câteva exemplare spendide de păuni, iar priveliștea asupra lacului Ohrid îți taie răsuflarea. În curtea Mănăstirii Sf. Naum este amplasat și un hotel cu restaurant. 

Mănăstirea Sfântul Naum

Printre activitățile de făcut în Ohrid se numără parasailing și zbor cu parașuta. Avantajul este că prețurile, cum spuneam, sunt destul de mici, comparativ cu alte stațiuni.

Mâncarea macedoneană are multe influențe grecești , turcești și balcanice

Au multe preparate pe bază de carne tocată – musaca, ardei kapia umpluți, cârnați, preparate din carne de vită, extrem de fraged gătită, preparate cu brânză, iaurt și deserturi foarte bune – prăjituri, kataif, baclava, etc.  Una din berile lor tradiționale, Zlaten, este fix pe gustul meu, adică foarte deschisă și aproape deloc amară. Am descoperit un vin extrem de bun, Alexander, la sticluțe mici de 200 ml. Cel rose cel puțin este cel mai bun vin pe care l-am băut eu vreodată.

Aperitiv cu specific macedonean

Moneda oficială în Macedonia este dinarul, dar se poate plăti aproape oriunde și în euro sau cu cardul. Cursul de schimb este de 61-62 de dinari pentru un euro.

See Also

Vizita în Macedonia și în special în Ohrid a fost o surpriză plăcută, recomand să treceți destinația pe lista de vacanțe în Europa.

Citește și

Vacanță în Lefkada cu copiii. Ce ne-a plăcut și ce nu pe faimoasa insulă

Mini-vacanță în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici

Iași, un oraș fascinant. Ce poți vedea în două zile

Cum ne facem bagajul pentru distanțe mari și perioade lungi de timp?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

View Comments (2)
  • Multumesc mult Ioana, chiar azi calatorim spre Ohrid si mi-au fost tare folositoare sfaturile tale. Te citesc in continuare cu mult drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top