Una din pasiunile mele uriașe, un lucru fără de care aproape că nu pot concepe viața, sunt călătoriile. Ador să explorez locuri noi, să mă pierd pe străduțe, să admir, să experimentez bucătăria locală, să horinăresc cât e ziua de lungă. Se pare că Universul mi-a ascultat intențiile anul ăsta și a așezat tare frumos lucrurile până acum pe zona asta. La final de mai mi s-a dat ocazia să petrec o săptămână în orașul Matera, situat în sudul Italiei, cunoscut ca unul din cele mai vechi orașe ale lumii și celebru pentru filmele turnate aici.
Totul a fost o „întâmplare” fericită. Trebuia să particip într-un program pentru antreprenori la București, la început de mai. Nu am mai putut și m-am reprogramat pentru septembrie, tot la București. Între timp, însă, am primit un telefon în care eram întrebată dacă nu aș vrea să particip la seria din Italia a programului. Mănânci calule ovăz și Ioano călătorii în locuri noi? După un moment de gândire, am zis da fără să respir și, deși am pățit povestea cu piciorul între timp, nu m-am gândit nicio secundă să renunț.
Și uite așa, iată-mă plecând, alături de alte patru fete-antreprenor, către Matera
Cu piciorul bandajat și diverse tratamente după mine, m-am alăturat programului The Circle, susținut de Impact Hub. Ziua mergeam la cursuri la hub-ul partener din Matera, după-amiaza luam la picior orașul. A și plouat în câteva zile, dar tot am reușit să mă bucur de pitorescul locului, de străduțele specific italiene, de înghețata delicioasă, de bucătăria locală și de tot acel „vibe”.
Matera este celebru pentru că aici s-au filmat foarte multe din peliculele cu Isus, dar și cel mai recent Mission Impossible (sper că zic bine). Și acum era pe acolo Angelina Jolie și era deranj mare, plin de carabinieri prin locurile unde se filma, evident că nici poveste să vezi măcar o bucățică de cot vedetistic. Dar pot să mă laud că am călcat aproape în același timp pe aceleași pietre cu Angelina. 🙂
Matera este unul din cele mai vechi orașe locuite din lume
Se spune chiar că ar fi cel mai vechi, dar nu se cunoaște exact acest lucru. Judecând după cum arată zona istorică tind să cred că este foarte aproape de adevăr. Matera se află în zona Basilicata din sudul Italiei. Zona centrului vechi, cunoscută sub denumirea de Sassi di Matera, este practic atracția principală din Matera. Aici se află mare parte din bisericile de piatră, 156 la număr. Zona istorică se întinde pe o suprafață destul de mare și cuprinde, pe lângă locuințe și clădiri istorice, o rețea subterană care cuprinde 2000 de sisteme folosite ca piscine și spa subteran. Aproape toate casele din zona Sassi sunt pensiuni și dispun de piscine sau zone spa la subsol.
Există rămășite din neolitic în zona veche a orașului și urme clare de peșteri preistorice. Istoria orașului este una pașnică, dar de importanță strategică pentru drumurile comerciale romane.
Noi am stat foarte aproape de zona centrală, chiar la intrarea în Sassi, la pensiunea Un Rubino fra i sassi, găsită pe Booking, foarte ok ca și spațiu, un pic întunecată și la etaj cam vizitată de gândaci de canalizare, ceea ce nu a fost pe placul colegelor mele care stăteau sus. Norocul meu că jos era liniște, că asta îmi mai lipsea după ce că stăteam în fiecare seară cu piciorul ridicat pe perne. Totuși, ok raportul calitate-preț și un mare plus faptul că era aproape de zona „fierbinte”.
Am avut norocul ca în grupul nostru de lucru să se găsească și un italian din Matera, care este ghid local. Evident că am profitat de el ca să ne plimbe pe unde „trebuie” și l-am luat și la întrebări ca să pot scrie despre ce ar fi de vizitat în orășelul ăsta-bijuterie.
Locuri de văzut în Matera în doar câteva zile
Primul pe listă ar fi Palombaro Lungo, cel mai mare rezervor subteran de apă din Matera. Se coboară sub piața centrală a orașului și acolo se poate vedea cum colectau oamenii apa pentru perioadele dese de secetă. Datorită sistemelor subterane de colectare a apei, Matera a intrat în patrimoniul Unesco. Vizita durează cam 15-20 de minute iar biletul este 3 euro.
Urmează apoi bisericile, prima recomandare fiind San Pietro Barisano, care este cea mai mare biserică în piatră din Matera. Acolo se pot vizita și catacombele Sedigli di Scolatura. Aici se uscau cadavrele și se păstrau oasele, care erau considerate ca fiind singurele elemente sacre din corpul uman. La San Pietro Barisano se pot cumpăra bilete și pentru alte biserici din circuitul turistic. Eu am vizitat San Pietro Barisano și o singură intrare a costat parcă 2,5 euro. Dacă cumperi mai multe intrări plătești mai puțin per total. O altă biserică din circuit este Santa Maria de Idris, o biserică iconică de piatră. Înăuntrul ei se găsesc două biserici, fresce pictate și, la baza scărilor, se află un loc unde curge o apă cu o picătură pe minut.
O altă atracție din Matera este podul tibetan. Pe partea veche, practic, este un punct de belvedere, de unde ai o panoramă superbă asupra orașului, dar și un punct unde apune soarele extrem de frumos. Drumul este destul de lung și de anevoios, eu una nu m-am încumetat și bine am făcut, pietrele sunt destul de alunecoase și dacă se și întunecă nu e tocmai ușor. M-am mulțumit cu priveliștea de sus, care mi s-a părut oricum spectaculoasă. Colegii care au coborât au spus că merită.
Dincolo de acestea, doar și o plimbare prin Sassi dintr-un capăt în altul, o vizită la piața locală și un mic popas la fântâna din centru, te încarcă teribil de mult. Nu mai vorbim de peisaje și de faptul că fiecare piatră poartă o istorie. Un alt lucru senzațional în Matera sunt oamenii. Energia locului este minunată, oamenii sunt calmi, boemi, se întâlnesc seara la terasă sau stau la discuții lungi (și gălăgioase) în fața casei. Pitoresc de-a dreptul. Am prins și o nuntă și m-am simțit cu adevărat ca într-un film.
Unde am mâncat în Matera
În prima seară, am ales o pizzerie foarte aproape de casă, Altra Pizza, unde totul mi s-a părut delicios. Pizza cu adevărat italiană, sățioasă, la fel și aperitivele – am mâncat vinete și măsline pane – dar și desertul, gogoșele din aluat de pizza cu nutella, moartea oricărei diete. Am plătit în jur de 15 euro de persoană, cu tot cu vin rose.
Următoarea dată am mers chiar în centru, în buricul lui Sassi, la restaurantul Morgan, cu review-uri bune pe Tripadvisor. Bună mâncarea, dar nu dacă ești flămând, pentru că porțiile sunt destul de „ca la francezi”, nu ca la italieni :-). Și prețul pe măsură, a fost cam dublu față de pizzerie. Dar de, eram fix unde filma Angelina, iar asta costă, nu?
În ultima zi am mâncat minunat și cu adevărat local, la cafeneaua Gran Cafe, chiar din centru. Am mâncat panzerotto, ceva ce seamănă cu scovergile noastre, dar de o mie de ori mai bun, apoi ne-am delectat cu scorzette, un fel de desert cu specific cu bezea și ciocolată și o grămadă de alte bunătăți cărora le-am și uitat numele.
Cert este că recomand Gran Cafe, așa cum recomand un city break în Matera. Biletul de avion este accesibil, eu am dat în jur de 130 de euro, iar priveliștea, istoria, spiritul local, absolut totul merită din plin. Nu mai vorbim că este la o oră cu trenul de Bari, care iarăși merită din plin.
Citește și
Gust dulce de Bucovina, regăsit tot la Gura Humorului
Cum a fost în vacanță la Topola Skies, Bulgaria
Weekend la Camping Krapets. O idee de vacanță la 20 de km de România
Weekend prin România. Sighișoara, Cetatea Rupea, Criț și Viscri
Escapadă de weekend la doar două ore de București
Vacanță în Lefkada cu copiii. Ce ne-a plăcut și ce nu pe faimoasa insulă
Dacă vă plac articolele mele, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.