Dacă ați mai citit din recomandările mele, știți deja că sunt susținător consecvent al proiectelor inițiate de AMTeatru, o paltformă menită să aducă toate generațiile sub numitorul comun al iubirii de teatru și cultură. Așa cum ne-au obișnuit, cei de la AMTeatru marchează fiecare sezon sau ocazie cu un spectacol deosebit, susținut de artiști valoroși. La început de primăvară, la fix pentru a „prinde” 1 și 8 Martie, doamnele, domnișoarele, dar și partenerii lor, pot savura un spectacol „jazzy”, Love for sale, în regia Claudiei Ciobanu, pe al cărui afiș se regăsesc voci ce ne vor mângâia cu siguranță inimile.
Am stat puțin de vorbă cu Claudia Ciobanu, care semnează și scenariul, nu numai regia, pentru a surprinde cât mai bine vibe-ul acestui spectacol, la care chiar cred că merită să vă luați bilet.
Ce fel de spectacol este Love for Sale?
Claudia Ciobanu: În “Love for sale” teatrul, dansul și muzica jazz se întâlnesc să spună povestea unui Ea și unui El care se întreabă cum e treaba cu dragostea asta, dacă pot construi ceva împreună din eșecurile de dinainte, dacă poate să fie altfel. E un jukebox musical, dacă vreți, cu piese cunoscute de jazz, ca perlele unui colier a cărui ață e scenariul. Cam asta e imaginea prin care l-aș descrie, nu mă pot abține să nu poetizez un pic.
Cui i se adresează spectacolului?
Claudia Ciobanu: Publicului de peste 15 ani. Cred că se poate regăsi în el atât o adolescentă care-și descoperă feminitatea, cât și o mama, atât un student în primul an care abia s-a îndrăgostit, cât și un bărbat care se străduiește să se împartă între carieră și familie și nu exclud nici o categorie, dau doar niște exemple.
Nu e un spectacol doar pentru cupluri, nu e un spectacol doar pentru cei single, pune întrebări pentru toată lumea, fiindcă ne e comună dorința de a fi iubiți și înțeleși. Sper că reușim să scoatem muzica jazz din sertarul prăfuit în care o uită publicul uneori. Nu-i oldschool, e actuală, e pasională, e muzica celor care se uită mai profund în ei înșiși.
Care a fost provocarea cea mai mare în realizarea spectacolului?
Claudia Ciobanu: Am făcut noi totul, fără prea mult buget și asta a fost și o provocare și un fel de a ne arăta nouă înșine că atunci când ne dorim cu adevărat să spunem ceva, ne iese. Partea de producție a fost asigurată de AMTeatru, dar am contribuit cu toții. Am repetat la sala de repetiție a coregrafei noastre, Cezara Blioju, am repetat prin bucătăriile noastre de acasă, am repetat la terase, la cafea.
La premieră, pe scena sălii Luceafărul, am văzut și am simțit împreună cu cei din public, pentru prima dată, spectacolul. Și ne-a ieșit bine. Light-designerul, Alin Popa s-a adaptat din mers, a simțit fiecare moment și am avut toată încrederea în el, sunetistul Radu Ion, la fel, fără prea multe probe de sunet, Raluca Popovici make-up artistul nostru ne-a făcut țiplă și ne-a făcut să râdem când tremuram prin culise de nervi și emoții.
Lui Mădălin Guruianu îi mulțumim pentru partea de producție și organizare, a citit scenariul și a intrat cu totul în povestea noastră cu încredere și cu toate riscurile. Costumele au fost realizate de Atelier “Foarte Frumos”, de Iolanda Mutu, pe mână căreia mă dau croită oricând, ne conectăm pe aceeași frecvență de fiecare dată. Alături de noi au fost și cei de la Domeniile Sâmburești, Aqua Carpatica, Studio Lumiere, The Harp Irish Pub și Iulia Nițulescu cărora le mulțumim că ne-au susținut.
Dar mulțumirea cea mai mare?
Mulțumirea e că am fost împreună pe bune, am vorbit despre scenariu și despre viețile noastre la nenumărate cafele și fiecare simte că a pus o bucățică din povestea lui acolo. Mi-am dorit tare mult să am acest fel de proces și am găsit oamenii perfecți pentru asta.
Cu Cezara am tradus povestea în dans, am lucrat la tot conceptul împreună. Ana Badea și Alyn Arhire făceau un spectacol din fiecare repetiție, ne uitam cu toții înmărmuriți la ei. Sunt senzuali și energici, spot-ul roșu al show-ului. Am rezonat atât de bine că am uitat un pic de nevoia mea de control.
Cu Ioana și Petru m-am oglindit, eu pe ei și ei pe mine și am găsit comunicarea aceea reală, sinceră, ne-am conectat la un alt nivel. Am descoperit fiecare dintre noi laturi pe care nu știam că le avem.
Sigur că ne-a bucurat și reacția publicului, faptul că au rezonat, că până la urmă avem cam aceleași drame în cuplu, cu mici variațiuni pe temă. Abia așteptăm să-l jucăm din nou, pe 5 martie, tot la Sala Luceafărul și mai buni și mai legați.
Un mesaj despre iubire, că se tot apropie luna ei acum
Claudia Ciobanu: Nu știu să fac să nu sune didactic, nu sunt în măsură să dau lecții. Eu pun întrebări, răspunsurile le găsește fiecare în el. Cred că iubirea ne înalță pe toți, e resortul care ne face să ne clătim ochii dimineața și să zicem: hai că mai pot și azi, că n-aș fi avut viață dacă nu m-ar fi iubit cineva.
Când vine vorba de cupluri, cred că iubirea e o practică, alegi să iei pe cineva de mână și să te plimbi prin viață, să te descoperi la fiecare pas și când celuilalt îi e mai frig decât ți-e ție, să știi să-i dai haina ta, să-l iei în brațe sau să-ți apropii gura de palmele lui și să-i sufli căldură.
Eu nu cred că puteam încheia mai frumos acest articol decât cu o definiție pe cât de plastică, pe atât de simplă a iubirii. Și să reînnoiesc invitația de a vă lua bilet la Love for sale, pentru o seară de jazz de excepție. Detalii, aici