Now Reading
Locuri de văzut în România. Rezervația de urși de la Zărnești

Locuri de văzut în România. Rezervația de urși de la Zărnești

Rezervația de urși de la Zărnești

 

Maya nu a mai rezistat chinului captivității. A intrat în depresie, a început să se automutileze, și-a ros lăbuțele și a murit. Așa începe vizita la Sanctuarul Libearty, Rezervația de urși de la Zărnești. Cu o poveste tristă, cu final fericit. Maya este motivul pentru care Cristina Lapis, președintele Asociației „Milioane de prieteni”, împreună cu soțul său și o mână de apropiați, a pornit, în 2005, povestea Libearty. Pentru ca urșii ținuți captivi, chinuiți, mutilați pentru distracția turiștilor sau spectatorilor să aibă o șansă la viață. La o viață normală, în libertate, fără constrângeri și condiționări.

Rezervația de urși de la Zărnești
Rezervația de urși este în memoria Mayei

Rezervația de urși de la Zărnești are 69 de hectare și adăpostește 97 de urși

Fiecare are o poveste, de regulă tristă. Urși recuperați din grădini zoologice insalubre, în care stăteau pe ciment și aveau labele rănite de la contactul cu grilajul de fier. Urși salvați de la circ, după ce au refuzat să mai intre în arenă și urma să fie împușcați. Urși orbiți intenționat ca să fie blânzi și să stea la poze cu turiștii.

Majoritatea sunt exemplare salvate din captivitate, dar sunt și urși recuperați din libertate, pentru că apropierea lor prea mare de oameni le-ar fi fost fatală. Pentru că erau atrași cu mâncare la gunoaie sau în zona pensiunilor și hotelurilor, tot pentru poze și distracție, urșii ajunseseră să intre în gospodării, restaurante, ba chiar unii învățaseră să ia trenul din Brașov, iar soarta lor nu avea cum să fie una fericită.

Sanctuarul Libearty, Rezervația de urși de la Zărnești, urșii sunt fericiți și iubiți

Au spații mari în care se plimbă în voie, primesc mâncare și au libertatea de a sta unde doresc. Dacă nu vor să vină aproape de garduri în cele două intervale de vizitare, pot să nu o facă. Au mâncare suficientă și departe de privirile oamenilor. Mulți dintre ei nu suportă să vadă sau să audă oameni, pentru că au fost mult prea traumatizați de ei. Alții sunt prietenoși, alții circumspecți, însoțesc vizitele de-a lungul gardului, să se asigure că nu rămâne niciun om străin pe teritoriul lor.

Rezervația de urși de la Zărnești. Localizare și prețuri

Rezervația este localizată în localitatea Zărnești, este bine semnalizată, sunt indicatoare pe drum. Atenție la ultima suprafață de drum atunci când este zăpadă sau noroi, drumul este în pantă și destul de alunecos. Vizitele se fac zilnic, în două ture, la ora 11.00 și 12.00 AM. Turul este ghidat și există ghid separat de limba engleză pentru grupurile de străini. Prețul unui bilet este de 40 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii în timpul săptămânii și 55 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii în weekend.

Din motive de siguranță, în special a urșilor, accesul copiilor sub 5 ani nu este permis

Vara există și un trenuleț cu care se poate realiza plimbarea, dar sincer eu nu i-am simțit lipsa acum. Este mult mai frumos să te plimbi pe alei, în timp ce asculți poveștile ghidului și observi ursuleții în mediul lor.

Turul este unul silențios, vizitatorii sunt rugați să nu aibă mâncare cu ei, să nu hrănească urșii și să păstreze liniștea. Este un sanctuar, nu o grădină zoologică, iar ceea ce primează este respectul față de urși.

Trei dintre puiuții din rezervație

În afară de urși, în sanctuar există și un țarc de lupi și unul de căprioare. Animalele au fost salvate din situații extreme.

Costurile lunare de întreținere a rezervației sunt de 50.000 de euro

În fiecare zi, ursuleții consumă nici mai mult nici mai puțin de o tonă de mâncare, aproximativ 25 de kg fiecare.

De aceea, este nevoie în permanență de fonduri. Vizitatorii sunt îndemnați să facă donații sau chiar să adopte un ursuleț. Contra unei sume de 60 de euro, urșii pot fi adoptați pentru un an, adică li se va asigura o parte a hranei și îngrijirilor necesare. Familia sau unitatea care adoptă ursul va primi un certificat de adopție. Este un gest extrem de frumos, care poate fi făcut în familie sau de către clasa unei școli, un grup de prieteni, etc. Noi ne-am ales deja ursulețul pe care dorim să îl ajutăm.

Detalii despre Rezervația de urși de la Zărnești, despre programul de vizitare și despre adopția urșilor, găsiți pe site-ul Sanctuarului Libearty. 

Vă recomand din suflet să mergeți, cu copii sau fără.  Este un duș rece despre cât e specia umană de ticăloasă. Este o lecție despre curaj, asumare, omenie. Este o poveste cu final fericit, în care zeci de suflete nevinovate și-au regăsit liniștea.

Citește și

See Also

Locuri de văzut în România. Cetatea Alba-Iulia Carolina

Locuri de văzut în România. Peștera Muierilor

Locuri de văzut în România. Peștera Dâmbovicioara

Locuri de văzut în România. Canionul 7 scări

Mini-vacanță în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top