Știam despre Salina Turda că este una din cele mai frumoase din România, așa că, odată ajunsă la Untold, am profitat de faptul că am avut cazarea chiar în Turda și am dat o tură. Scurtă, credeam la început, pe net scrie că nu îți ia mai mult de o oră-o oră și jumătate vizita, dacă nu stai să faci diverse activități pe acolo. Timpul de pe net nu ia însă în calcul perioadele foarte aglomerate, când sunt cozi peste tot, dar mai ales la…plecare. Da, ditamai parcarea salinei este dotată cu un singur automat de plată, ceea ce a făcut ca timpul petrecut la coada pentru plată să îl depășească aproape pe cel petrecut în salină. Distractiv, nu? 🙂 Not. Dar, totuși, salina merită, e într-adevăr spectaculoasă și, dacă vrei și mai ales dacă ești cu copiii, poți petrece lejer și o zi în interior.
Cum ajungi din Cluj la Salina Turda?
Salina Turda se află în localitatea Turda, la aproximativ 30 de km de Cluj-Napoca. Sunt indicatoare către salină iar drumul este bun. Parcarea, cum spuneam, e mare și chiar dacă e aglomerat, găsești loc.
Intrarea la salină este 40 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii și pensionari
Spre deosebire de alte saline, aici totul este orientat pe verticală și asta o face spectaculoasă. Este foarte înaltă, dacă alegi scările, ai de urcat, respectiv coborât aproximativ 13 etaje. E un exercițiu bun. Poți alege și liftul, care are uși de sticlă și e frumoasă priveliștea, dar coada este destul de mare în sezon și atunci parcă e mai bine să faci ceva mișcare pe scări. Și acolo ai de stat la coadă, mai ales pentru a ajunge la nivelul inferior al salinei.
Nivelul principal conține cele mai multe atracții din Salina Turda
Prima și cea mai vizibilă este roata. O tură costă 5 lei și e o experiență simpatică. În afară de roată, există teren de minigolf (20 de minute – 10 lei), tenis de masă (30 de minute – 10 lei), bowling (20 de minute – 10 lei), biliard (1 minut 0,40 lei, minimum 30 de minute), teren de sport și chiar o sală tip amfiteatru care se poate închiria pentru evenimente. Pereții salinei mi s-au părut cam cei mai spectaculoși din tot ce am văzut până acum, modul în care s-au format stalacmitele (formațiunile care pleacă de pe tavan) crează adevărate mici opere de artă. Extrem de frumoasă este și inima formată în pereții salinei, care a fost evidențiată printr-o structură de lemn luminată.
Luminile și decorurile de lemn sunt, dealtfel, unul din atuurile salinei.
La nivelul subteran din Salina Turda există și un lac
Aici se pot închiria bărci – 20 de lei/20 de minute, dar, din nou, dacă ai răbdare să stai la coada foarte lungă. Aici există o pasarelă de lemn peste lac și câteva structuri tip chioșc unde se poate sta, face poze, etc.
Una peste alta, Salina Turda este o experiență care merită „bifată”, așa că dacă ajungeți în zona Cluj, dați o fugă și până la Turda. Și dacă vi se face foame sau pur și simplu aveți poftă de ceva bun, vă recomand să mergeți la restaurantul-hotel Prințul Vânător. Este tare inspirat decorat, au mâncare bună și o atmosferă plăcută.
Citește și
Brașov, un oraș surprinzător. Ce descoperiri am făcut într-o vizită de toamnă
Iași, un oraș fascinant. Ce poți vedea în două zile
Grădina Vlahiia, un loc de vizitat în apropiere de București
Locuri de văzut în România. Cetatea Alba Iulia Carolina
Locuri de văzut în România. Peștera Muierilor
Locuri de văzut în România. Peștera Dâmbovicioara
Locuri de văzut în România. Canionul 7 scări