Now Reading
Locuri de văzut în România – Peștera Muierilor

Locuri de văzut în România – Peștera Muierilor

Peștera Muierilor

În fiecare an, alegem să ne petrecem o parte a vacanței în țară, în locuri pe care nu le-am mai vizitat niciodată sau unde am fost când Ana era prea mică să mai aibă amintiri. Din prima categorie face parte și Peștera Muierilor, pe care am pus-o pe listă chiar din prima zi a vacanței. Și bine am făcut. O recomand din inimă pe lista cu locuri de vizitat în România cu copiii.

Peștera Muierilor. Localizare

Peștera Muierilor se află în localitatea Baia de Fier, în județul Gorj. Venind dinspre Vâlcea, treceți de Horezu și urmați indicatoarele. Până la un punct există indicatoare către ambele peșteri – Polovragi și Muierilor, dar după ce se separă drumul de Polovragi, indicatoarele „se topesc”. Totuși, drumul este destul de intuitiv, mai ales dacă aveți un GPS, e greu să vă rătăciți.

Drumul în sine este o experiență, peisajele sunt foarte frumoase, iar relieful divers este motiv de discuții și explicații cu copiii.

Prețuri și program

Intrarea în peșteră costă 20 lei pentru adulți și 10 lei pentru copii. Accesul se face din oră în oră, între 9.00 și 18.00 și este recomandat să vă luați biletele la cel târziu şi 30 minute pentru ora care urmează, mai ales când este foarte aglomerat.

Temperatura medie în peştera Muierilor este de 10 grade, iar în unele porțiuni este vânt și se simte mai rece.

Peştera are 8 km, din care doar 800 m se vizitează

Peştera Muierilor a luat naștere în urmă cu 3-4 milioane de ani, pornind de la râul Galbena, iar numele I se trage de la faptul că servea drept refugiu și adăpost pentru femeile cu copii.

Este prima peșteră electrificată din România, în 1958.

În interior, peştera este o operă a naturii. Este uimitor să vezi câte formațiuni s-au creat. De la Domul Mic și Domul Mare, la Orgă si statuile care îl înfățişează pe Moş Crăciun, un turc sau o cadână.

Peştera Muierilor
Peştera Muierilor. Bazinele Mari

În Peștera Muierilor sunt foarte mulți lilieci, dar din cauza vizitatorilor stau ascunşi și pot fi observați doar cu ajutorul lanternei, în zonele înalte, mai ales spre ieşire.

Sunt însă foarte vizibile zonele de pe tavan unde stau femelele pentru a alăpta și zona Guano, unde sunt depozitate excrementele lor, cel mai bun îngrășământ natural. Din fericire, mirosul nu e cel mai :-))).

În afara formațiunilor naturale absolut perfecte, o atracție care stârnește râsul copiilor și gâfâitul adulților este porțiunea în care toată lumea e obligată la mersul piticului. Se impune să fiți în formă, să nu ziceți că n-ați știut.

La ieșire aveți de coborât cam 100 de trepte și de mers aproape 1 km înapoi la parcare. Peisajul este frumos și aerul tare, merită fiecare pas.

Alte obiective în zonă

Venind dinspre Vâlcea, vă puteți opri la Horezu, unde copiii pot face obiecte de ceramică. Urmează Peștera şi Mănăstirea Polovragi.

După vizita la Peștera Muierilor, noi am luat-o pe Transalpina. Drumul este fascinant, merită măcar un popas pentru poze. Musai cu o haină mai groasă pe spate, erau 10 grade când am fost noi.

Transalpina

Tot pe traseu este și stațiunea Rânca. Singurul inconvenient este bucata de drum de la Obârşia Lotrului la Petroşani, care pune serios la încercare suspensiile maşinii şi nervii şoferului.

În loc de concluzie, vă mai spun o dată că Peştera Muierilor e de pus musai pe lista de locuri de vizitat în România cu copiii.

Citește și

Cu copilul în vacanță. E clar, n-am stofă de vedetă!

See Also

Destinații de o zi aproape de București. Cetatea Poenari

Peștera Dâmbovicioara, Vlăduț și o lecție de viață

Locuri de văzut în România. Canionul 7 scări

Destinații de o zi aproape de București. Conacul Golești

Destinații de o zi aproape de București. Salina Slănic

Mini-vacanță în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici

Am testat Airbnb. Cum a fost experiența noastră

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top