Now Reading
Locuri de văzut în România. Cetatea Alba-Iulia Carolina

Locuri de văzut în România. Cetatea Alba-Iulia Carolina

Cetatea Alba-Iulia

De când am început să descoperim sau redescoperim locuri frumoase din România, ne ies în cale, prin recomandările prietenilor sau pur și simplu, zone de care știm, dar pe care nu le-am vizitat niciodată. Cine nu a auzit, de exemplu, de cetatea Alba-Iulia? Măcar și pentru faptul că aici are loc în fiecare an cea mai importantă ceremonie de ziua națională și tot știm cu toții de ea. Recunosc însă că niciodată nu am privit-o ca pe o destinație de vizitat cu copiii. Până când am primit recomandarea de la prietenii noștri și, pe drumul de întoarcere de la Deva către Râmnicu Vâlcea ne-am oprit să o vedem. Bine am făcut! Am pus cetatea Alba-Iulia pe lista de locuri de văzut în România cu copiii.

Cetatea Alba-Iulia. Localizare și acces

Cetatea se află în orașul Alba-Iulia din județul Alba. Accesul se face din autostrada Sibiu-Deva, către Alba-Iulia. Ce mi-a plăcut foarte tare este faptul că cetatea este într-un fel integrată în oraș și este foarte mare, față de ceea ce mă așteptam eu și față de alte obiective similare din România.

Cetatea Alba-Iulia
Cetatea Alba-Iulia

Intrarea pe porțile cetății este liberă

Se plătește doar dacă doriți să vizitați traseul celor Trei Fortificaţii –  Poarta Monetăriei, Poarta de Sud a Castrului Roman, Tabăra Militară, Platforma de artilerie şi locul de belvedere. Aici biletul este 10 lei, sau 20 de lei, dacă include și Bastionul Sașilor și Sala Armelor.

O Pisică în cetate 🙂

Recunosc să noi nu am avut puterea să mai vizităm toate astea, pentru că oricum plimbarea propriu-zisă pe aleea principală a cetății și împrejurimi este destul de lungă.

Totul arată nou, frumos și îngrijit. Mi-au plăcut tare mult statuile care împânzesc aleea principală și împrejurimile și care surprind aspecte din cetatea de altădată. Ana nu a ratat să se pozeze cu niciuna 🙂

De vorba cu domnii 🙂
Cu ceata de copii

De neratat în Cetatea Alba-Iulia este schimbarea gărzii de la ora 12.00

Din păcate, noi nu ma prins-o, pentru că am mers după-amiază, dar tare aș mai face o vizită special pentru asta, am înțeles că e un moment frumos și atractiv pentru copii.

Impresionante sunt cele două catedrale, așezate de-o parte și de alta a străzii principale.

Catedrala ortodoxă mi s-a părut mult mai mică decât mi-o aminteam de la televizor. Înăuntru e chiar mai mică, dar foarte frumoasă. Catedrala catolică este impresionantă și în exterior și în interior, merită văzută.

Catedrala Ortodoxă

Unde puteți mânca în cetatea Alba-Iulia

Chiar la intrarea în cetate este un restaurant medieval, iar pe aleea principală mai sunt câteva terase, la care se pot mânca salate, pizza, chestii ușoare. Cum era oarecum de așteptat, prețurile sunt un pic mai mari decât la alte restaurante.

Noi am ales să mâncăm în afara cetății,  la restaurantul Brothers din Alba-Iulia. A fost bun și rezonabil.

Pe aleea principală găsiți câteva tarabe, sub formă de căruțe cu suveniruri și obiecte artizanale. Nimic spectaculos, dar frumos organizate și în linie cu aspectul general.

Ca o concluzie, ne-a plăcut mult la Cetatea Alba-Iulia Carolina, de la mic la mare. Vă recomandăm să o treceți pe traseu când ajungeți în zonă.

Citește și

Locuri de văzut în România. Peștera Muierilor

See Also

Locuri de văzut în România. Peștera Dâmbovicioara

Locuri de văzut în România. Canionul 7 scări

Mini-vacanță în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici

Destinații de o zi aproape de București. Cetatea Poenari

Destinații de o zi aproape de București. Conacul Golești

Destinații de o zi aproape de București. Salina Slănic

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top