Unul din avantajele vieţii de părinte de mic artist este că poţi folosi deplasările copilului ca prilej de vacanţă de familie si să îmbini utilul cu plăcutul. Copilul îşi îmbogăţeşte experienţa şi palmaresul artistic şi voi vă bucuraţi împreună de locuri noi sau dragi de revăzut. De data asta ne-am aventurat mai departe de casă, la Iaşi, un oraş pe care îmi doream demult să îl vizitez. Am fost o dată aici, în urmă cu nişte ani, dar nu îmi mai aduc aminte nicio secundă în afara evenimentului pe care l-am avut de realizat. Aşa că, pentru toată familia a fost o premieră. Am adunat pentru voi locuri de văzut în Iași în două zile de ședere.
Cum ajungem la Iaşi?
La dus am ales să zburăm cu avionul. Am găsit curse extrem de convenabile la Blu Air. Nu fac reclamă, că nu am de ce, dar zborul a fost impecabil, condiţiile extrem de bune (bagaj de cală şi mic dejun gratuit), iar preţul mai mic decât cu trenul, vreo 70 şi ceva de lei de persoană, cu bilete achiziţionate cu aproximativ 1 lună şi jumătate înainte şi plătite prin transfer bancar (este importantă şi modalitatea de plată, se aplică o reducere semnificativă la anumite metode de plată).
La întoarcere, din cauza unor încurcături logistice am parcurs drumul cu mașina. Am ales drumul Bucureşti-Buzău-Focşani-Tecuci-Bârlad-Vaslui-Iaşi şi retur. Drumul are 388 de km şi este bun, cu porţiuni de o bandă şi jumătate pe sens. Există şi peisaje frumoase, cum ar fi trecerea peste Siret, între Focşani şi Tecuci, unde este un pod din grinzi de fier, iar trenul merge pe deasupra şi maşinile pe dedesubt. Se fac pe drum între 5 ore şi jumătate şi 7 ore, în funcţie de aglomeraţie, numărul de opriri, răbdarea şi calmul şoferului şi pasagerilor. Recunosc că mă aşteptam la un drum mult mai greu la întoarcere, dar nu a fost chiar aşa.
Oraşul m-a impresionat plăcut de când am coborât din avion.
Curăţenie, linişte, civilizaţie. Când am ajuns în centru am avut senzaţia că mă aflu în altă ţară şi nu mi-a dispărut această senzaţie cât am stat acolo. Am stat patru zile, dar am avut două la dispoziţie pentru vizitat şi plimbat, în care am reuşit să bifăm cele mai frumoase şi cunoscute obiective. Sunt convinsă că mai sunt şi altele şi parcă îmi propun să mă reîntorc să le descopăr.
Locuri de văzut în Iași
Palatul Culturii
Este proaspăt restaurat şi a fost deschis spre vizitare de curând. Este absolut impresionant, atât pe exterior, cât şi în interior. Pot spune că este una din cele mai frumoase clădiri istorice văzute de mine în România. În exterior este plin de scări terasate şi fântâni, iar priveliştea noaptea este o adevărată încântare. În interior există patru muzee, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul de Etnografie şi Muzeul de Ştiinţă şi tehnică.
Vizitarea unui muzeu durează aproximativ 40 de minte, ultima intrare se face la ora 16.00
Muzeul este deschis până la ora 17.00. Sunt criterii pe care ar trebui să le luaţi în calcul când vă planificați vizita. Preţul pentru toate cele patru muzee este de 40 de lei de persoană, copiii până în 7 ani au gratuitate, iar pensionarii elevii şi studenţii plătesc un preţ modic. Se poate vizita şi doar câte un muzeu sau două, deja la trei muzee este mai rentabil să iei bilet întreg.
Pentru că era târziu şi eram foarte obosiţi, noi am intrat doar la Muzeul de Ştiinţă şi Tehnică, unde am descoperit fascinaţi instrumente vechi de redare a muzicii. De la casete muzicale uriaşe, cât un corp de mobilier, pictate şi care cuprind de la unul până la şapte instrumente, până la gramofoane şi patefoane. Este foarte interesant de văzut atât pentru copii cât şi pentru adulţi. În afară de cele patru muzee, există două săli cu acces gratuit – Sala Voievozilor, unde sunt picturile tuturor conducătorilor Moldovei, ale întemeietorilor neamului şi ale familiei regale şi Sala Coandă.
Turnul cu Ceas
Se află tot în Palatul Culturii, dar se vizitează separat, preţul întreg al biletului fiind de 20 lei. Pe oră urcă doar un grup de şapte persoane, de aceea este nevoie de programare la începutului zilei (de preferat la zece dimineaţa, pentru siguranţă). Noi am ajuns după ce se terminaseră tururile şi nu am reuşit să îl mai vizităm, am presupus doar că priveliştea asupra Iaşului este de vis. Oricum, ceasul în sine este o capodoperă, care poate fi admirată din exterior.
Complexul Mall Palas
Cu riscul de a fi acuzată de superficialitate pentru că recomand un complex comercial, vă spun că merită să daţi o tură pe la mall. Nu neapărat în mall. Da, este frumos şi mare şi foarte aerisit şi liniştit pe lângă mall-urile din Bucureşti, dar până la urmă tot un mall e. Ce este extrem de frumos este modul în care se îmbină întreg complexul – Palatul Culturii cu grădinile dintre el şi mall, fântânile, spaţiile de plimbare şi cele de odihnă. Incredibil de multă verdeaţă şi frumuseţe.
Mitropolia Moldovei
Cunoscută pentru faptul că aici sunt Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar în fiecare an pe 14 octombrie se organizează pelerinaje şi diferite evenimente religioase. Nu văd sensul pentru care te-ai înghesui într-o singură zi din an, să stai ore în şir la cozi şi să pierzi practic toată spiritualitatea momentului, când moaştele sunt acolo tot timpul. Noi am stat la coadă aproximativ 20 de minute, extrem de relaxaţi şi liniştiţi.
Nu sunt habotnică şi în mod clar nu le am cu semnificaţiile religioase, nu ştiu exact ce înseamnă moaşte şi la ce ne ajută să ne rugăm sau închinăm la ele. Ştiu însă că ceea ce am simţit în Mitropolie, din momentul în care m-am apropiat de Moaşte şi până am ieşit din biserică nu am mai simţit nicăieri. O încărcătură emoţională atât de puternică, încât am plâns încontinuu, dar nu 2-3 lacrimi, ci plâns serios, incontrolabil. Ana mă tot întreba ce am, de ce plâng, iar eu nu puteam decât să ridic din umeri şi să îi spun adevărul, că nu ştiu.
Poate pentru că ziua căsătoriei noastre este chiar de Sfânta Parascheva
Poate pentru că înainte de a intra în biserică am citit istoria Paraschevei şi m-a impresionat. Nu ştiu, dar aşa ceva eu nu am mai simţit în nicio biserică. Prin comparaţie, la un alt obiectiv celebru, mormântul lui Arsenie Boca, nu am simţit absolut nimic, mi s-a părut o făcătură plină de comerţ. Strict părerea mea. Revenind la Sfânta Parascheva, nu ştiu dacă veţi avea aceleaşi sentimente, dar vă recomand să treceţi pe la Mitropolie dacă ajungeţi în Iaşi, eu una cred că este ceva special acolo.
Catedrala Catolică
Este chiar vizavi de Mitropolie şi are o arhitectură interesantă, foarte modernă, care te face să crezi iniţial că este vorba de o biserică a vreunui cult protestant. În interior este extrem de frumoasă, totul nou, curat şi luminos şi, ce mă impresionează mereu în catedralele catolice, este plin de flori, aranjamente distinse, lucrate cu gust.
Biserica Trei Ierarhi
Este situată tot pe artera pietonală, foarte aproape de Mitropolie. Nu am intrat înăuntru, dar am fost extrem de impresionată de dantelăria exterioară, care a făcut ca acest obiectiv să intre în patrimoniul UNESCO.
Teatrul Naţional Vasile Alecsandri
Trebuie neapărat pus pe lista cu locuri de văzut în Iași. Este primul teatru naţional din România şi până în 2012 când a fost restaurat complet a funcționat cu recuzita şi dotările de la începuturi! Acum însă este o bijuterie, atât în exterior, cât mai ales în interior, unde are o arhitectură superbă, cu sculpturi unicat (există zeci de chipuri sculptate şi nu se repetă niciunul)
Universitatea de Stat
Prima universitate construită în România. M-a impresionat arhitectura Aulei şi holul principal, ai cărui pereţi sunt de fapt opere ale pictorului Sabin Bălaşa. Este o încântare să te plimbi printre capodoperele acelea şi te cuprinde brusc un sentiment de mândrie (eu la capitolul mândria de român stau prost de tot, dar când văd astfel de minuni nu am cum să rămân imună). M-am întrebat oare cum o fi să fii student aici şi să treci zi de zi pe lângă aceste bijuterii?
Grădina Botanică
Este cea mai mare grădină botanică din România, o oază de linişte şi de frumos. Am avut foarte puţin timp la dispoziţie pentru vizită, înţeleg că este de stat cam 3-4 ore fără să te plictiseşti. Eu m-aş fi lăsat un pic pierdută pe acolo, printre daliile aflate în plină înflorire, plantele aromatice care te ameţeau cu mirosul lor şi colecţiile de cactuşi şi plante exotice.
Parcul Copou
Un loc proverbial, pomenit prin cărţi şi de către toţi studenţii „de pe vremuri” ca loc de întâlnire principal în Iaşi. Este un spaţiu cu o energie aparte, care îţi transmite linişte. Punctul central de atracţie este Teiul lui Eminescu, un copac vechi de 265 de ani, care se pare că a fost una din sursele de inspiraţie ale poetului. Tot aici se găsesc şi busturile lui Eminescu şi Creangă.
Bojdeuca lui Creangă
Este locul în care a trăit Ion Creangă o bună bucată de vreme, perioadă în care l-a cunoscut pe Mihai Eminescu şi a scris Amintiri din copilărie. Din păcate pentru noi, nu am putut vizita bojdeuca înăuntru pentru că era închis (era luni, ce dacă zi liberă în mod oficial, cu potenţial turistic ridicat), dar am admirat-o pe exterior şi ne-am minunat că s-a păstrat atât de bine din 1985 când scrie că s-a realizat ultima restaurare. Am înţeles că înăuntru este reconstituit şi celebrul colţ din bojdeuca de la Humuleşti, cu soba, scrânciobul şi motoceii de care se agăţau mâţele.
Pe lista de locuri de neratat trec covrigăria Mămuca, aflată la începutul arterei pietonale, pe partea stângă. Covrigii calzi cu seminţe şi mai ales cei cu caşcaval sunt cei mai buni covrigi pe care i-am mâncat eu vreodată.
Mai aveam pe lista cu locuri de văzut în Iași şi nu am apucat să ajungem
Turnul Goliei (120 de trepte), Anticariatele de pe strada Lăpuşneanu, Muzeu Unirii şi Castelul Sturdza de la Miclăuşeni (la 65 de km de Iaşi). Cum spuneam, data viitoare, pentru că eu prevăd o dată viitoare. Iaşiul este un oraş încărcat de istorie, de cultură, de poveste. Îl recomand cu mare drag pe lista cu locuri de văzut în România!
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Citește și
Locuri de văzut în România. Canionul 7 scări
Am testat Aibnb. Experiența și părerile noastre.
Destinații de o zi aproape de București. Conaul Golești
Destinații de o zi aproape de București. Salina Slănic
Mă bucur că ţi-a plăcut Iaşiul meu drag. M-am mutat de mulţi ani din el, dar tot acolo mi-e o parte din suflet.
O minune de oras, voi reveni cu drag!
Cu ce firma ai zburat? Caci eu nu găsesc nimic mai ieftin de 100€ tot cu o luna jumătate inainte. Mulțumesc anticipat
Cu Blue Air
Păcat ca nu ai vizitat Biserica Trei Ierarhi, este foarte frumoasa, găsești jilțul cu monografia regelui Carol, candelabre cu oua de struț, mormintele lui Al. Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir si Vasile Lupu si locul unde a fost depusa inițial Sf. Paraschiva. Peste drum este Sala Gotica care se poate vizita dacă vorbești cu persoana care vinde lumanari.
Sub mitropolie este un muzeu foarte frumos care se vizitează gratuit, deși cred ca luni este închis.
Pentru o vizita ghidata la Biblioteca Central Universitara trebuie sa faci programare pe site-ul oficial.
Din martie-noiembrie din Tg. Cucu, exista un Tur al Comunismului cu transport într-un tramvai din 1950 recondiționat, turul este 20 ron si durează 2 ore.
Minunat! Multumim pentru completarile si recomandarile utile! Se pare ca vom reveni in noiemrie la Iasi, asa ca vom compet experienta cu aceste recomandari!
Eu m-am orientat după ghidul pietonal de aici: https://turistiniasi.blogspot.com/2018/05/tur-pietonal-orasul-iasi-jassy-romania.html
Îți recomand să vizitezi Muzeul Teatrului din Parcul Copou și Casa Mihai Codreanu. În prima duminică din lună este gratuită vizitarea muzeelor literare
Multumesc!
Si eu sunt pentru prima data la moastele Sf Parascheva si exact aceleasi simtiri le-am avut si eu: o emotie incontrolabila, lacrimi pe care nu le-am putut opri…
Da, asta este, e un sentiment unic, nu am mai simtit asa in Romania la nicio manastire
Sub Catedrala Mitropolitană se află un muzeu impresionat al Bisericii Ortodoxe din Moldova. Sunt șapte săli, toate organizate tematic. Nu veți regreta. Intrarea este gratuită, iar programul de marți până sâmbătă de la ora 10 la 17:00 (16:40 ultima intrare).
Multumim mult de pont!
Spre rusinea mea, nu am fost in Iasi. Dar, cu ajutorul Bunului Dumnezeu in aceasta vara voi fi acolo. M-au ajutat sfaturile, comenrariile si sugestiile voastre. Oriunde pe acest Sfant pamant romanesc, presarat cu atat de multa credinra, iubire si frumos, trebuie sa mergem. Sa ne cunoastem fratii de oricare parte de Carpati. Asa ne vom intelege si ne vom apropia.
Fiecare avem coltisorul nostru de liniste si atractie. De refugiu. Recomand sa se caute pe youtube povestea parintelui Ciprian Negrean, parintele studentilir din Cluj, despre lacrimile si plansul fara voie, incontrolabil, avut la mormantul Parintelui Arsenie Boca.
Sa ne acceptam. Asa vom ajunge sa ne iubim. Fratii intre noi, si toti fratii aceasta minunata „Gradina a Maicii Domnului”
Doamne ajuta
Eu la mormantul lui Arsenie Boca nu am simtit nimic, in schimb la Sf Parascheva da. Depinde de fiecare probabil. Va doresc sa ajungeti la Iasi si sa va bucurati de tot ceea ce vedeti!