Now Reading
Mini-vacanţă în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici

Mini-vacanţă în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici

Plănuiam de ceva vreme să revenim în Bucovina, pentru că, în urmă cu cinci ani când am fost acolo, am lăsat o părticică din sufletul nostru pe meleagurile astea binecuvântate. Ana nu îşi mai amintea nimic din vacanţă, avea doar 2 ani şi jumătate pe atunci, aşa că se cerea musai o repetiţie. Datorită  perseverenţei Anei, care m-a bătut la cap convins să sun la radio la concursul Itsy Bitsy şi cele 40 de vacanţe şi norocului ei, am câştigat o mini – vacanţă de 2 zile în Bucovina. Am mai adăugat o zi ca să merite cele 9 ore pe drum şi iată-ne pentru a doua oară la Gura Humorului. Am făcut pentru voi o listă cu locuri de văzut în Bucovina cu copiii.

Pentru că nu am vrut să dăm o notă prea religioasă întregii experienţe şi nici să ne aglomerăm prea tare programul, am decis să nu facem întregul tur al mănăstirilor. Am ales să le vedem pe cele pe care le puteam lega şi de alte obiective. Am căutat să mergem în locuri care să îi facă plăcere şi Anei.

Oricât de mare, înțelegător sau curios ar fi un copil, nu vă așteptați să adore să viziteze muzee sau biserici.

E ok să le includeți în program, dar să le intercalați cu activități sau obiective interesante şi adaptate vârstei.

Locuri de văzut în Bucovina cu copiii. Ce am vizitat noi în 3 zile şi jumătate

Din categoria mănăstirilor am ales Voroneţ şi Humor, pentru că se aflau foarte aproape, apoi Moldoviţa şi Suceviţa, pe care le-am vizitat împreună cu alte atracţii. Am avut grijă să îi povestim Anei despre faptul că mănăstirile bucovinene sunt renumite în întreaga lume, i-am spus cine a fost Ştefan cel Mare şi ce a făcut el. Am povestit câte puţin despre elementele comune şi cele distincte ale mănăstirilor din zonă.

Mare grijă dacă aveţi un copil sensibil, scenele cu tăieri de capete şi crucificări de pe pereţii mănăstirilor s-ar putea să nu îi facă tocmai bine. Este bine să le evitaţi sau să ieşiti rapid din scenă împreună dacă vi se pare că îl afectează.

Intrarea la majoritatea mănăstirilor este 5 lei de persoană. Copiii fie au gratuitate fie plătesc 3 lei

Pentru permisiunea de a fotografia se mai plătesc 10 lei. Fotografiatul este permis doar în exterior, din cauza pericolului mare de deteriorare a picturilor interioare.

Am fost plăcut impresionată să constat că bâlciul din zona mănăstirilor este mult diminuat faţă de acum cinci ani. La Voroneţ, de exemplu,  unde kitschul şi manelismul erau la mare rang, de nici nu te mai puteai bucura de vizită, vânzătorii ambulanţi au fost selectați și restrânşi pe o alee organizată, special amenajată, cu spaţii de expunere bine delimitate si frumos decorate.

La finalul acestei alei am întâlnit-o pe Bunica Maria, o bătrânică simpatică, care torcea lână exact ca pe vremuri, ca să o aibă pentru împletit ciorăpei la iarnă.

Ana cu Bunica Maria
Ana cu Bunica Maria

Muzeul Oului

Este situat în localitatea Vama, pe drumul naţional E 85. L-am vizitat şi în urmă cu 5 ani şi am fost extrem de impresionată acum de progresul făcut. Întemeietoarea muzeului, artista internaţională Letiţia Orsivchi, ea însăşi o maestră a încondeierii ouălor, a adunat o impresionantă colecţie de peste 7000 de ouă din întreaga lume. Spre deosebire de data trecută, când am stat cu inima cât un purice ca mândrele noastre (Ana şi prietena ei Adela) să nu spargă vreo piesă, acum ouăle erau aşezate toate în vitrine de sticlă, departe de mânuțe curioase sau neatente.

La loc de cinste se află desigur ouăle bucovinene, realizate cu tot felul de tehnici (tehnica Batik a scufundării, cu ceară, etc). Colecţia conţine capodopere din întreaga lume, unele din ele chiar spectaculoase – ouă de emu, ouă de crocodil, ouă de piatră, de fildeş, de porţelan, pictate, sculptate, brodate cu fire de păr, bătute cu pietre semi preţioase şi multe alte minuni.

Ana a fost fascinată de fiecare exemplar şi a sorbit fiecare cuvânt din ghidul audio primit la intrare. Ghidul este foarte bine realizat de Letiţia Orsivschi însăşi şi descrie acurat toate colecţiile precum şi procedeele de obţinere a ouălor încondeiate sau decorate.

Preţul de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii şi include ghidul audio

Taxa foto este 10 lei. Recomand cu drag muzeul pe lista obiectivelor de vizitat în Bucovina.

La Muzeul Oului
La Muzeul Oului

Mocăniţa situată în localitatea Moldoviţa

Este redeschisă de curând vizitării, nu îmi amintesc să o fi avut pe lista de obiective acum 5 ani. Traseul are 12 km dus, 12 întors, iar întreaga călătorie durează 2 ore şi jumătate, cu un popas de 30 de minute la capătul celălalt, înainte de a porni înapoi.

Este o experiență frumoasă, peisajele sunt superbe, satele prin care trece mocănita par chiar din altă lume, total rupte de agitaţia şi tumultul vieţii cu care suntem noi obişnuiţi. Casele sunt de o curăţenie exemplară. Majoritatea au flori la ferestre, în curte şi în pridvor, au fântâni frumos decorate şi leagăne noi din căpriori de lemn. Multe au şi chioşcuri de lemn în curte, decorate şi ele cu foarte multe flori. În multe curţi se muncea, oamenii strângeau fânul şi îl puneau la uscat pentru iarnă. Copiii mai mari erau şi ei la cosit, iar cei mai mici stăteau la poartă şi făceau cu mâna pasagerilor.

La capătul traseului, la popas, am întâlnit o familie, soţ şi soţie, care a organizat o mică afacere, dedicată exclusiv turiştilor mocăniţei.

Au cinci foişoare cu mese lungi şi bănci şi un foişor unde prepară mâncare tradiţională – mămăligă la ceaun, servită cu brânză de burduf şi smântână făcute în casă, sarmale, tochitură şi cârnaţi, toate făcute atunci de ei, câte o oală din fiecare preparat, cât mănâncă o tură de turişti. O farfurie generoasă de mămăligă cu brânză, smântână şi cârnat costă 10 lei, iar mămăligă cu smântână şi 6 sarmale 15 lei. Mâncarea este servită în străchini de metal (era mai simplu să fie de plastic, dar mult mai incomod şi mai impersonal) şi poate fi acompaniată de pălincă sau afinată făcute tot în casă, 6 lei suta :-).

Familia asta tânără de oameni cinstiţi şi muncitori, care au ales să facă ceva de calitate şi ghidaţi de bunul simţ, mi-a făcut ziua.

Călătoria cu mocăniţa costă 25 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copiii între 6 şi 16 ani. Cei sub 6 ani au gratuitate.

Este recomandat să vă luaţi ceva de îmbrăcat cu mâneca lungă, pe măsură ce mocăniţa urcă se face destul de răcoare şi să fiţi toleranţi cu fumul scos de locomotivă.

Mocăniţa
Mocăniţa
Melancolie
Melancolie

Mina Cacica

Este situată în localitatea Cacica şi este mină de sare aflată încă în exploatare. În interiorul minei este o temperatură constantă de 10 grade, aşa că nu vă uitaţi hainele mai groase. Sunt multe scări de coborât (în total 286), e bine, dar nu obligatoriu să fiţi în formă :-). În interiorul minei se află o biserică (un altar mai degrabă) şi mai multe sculpturi în sare.

O atracţie aparte o reprezintă Sala de bal, decorată cu candelabre şi Sala de sport şi agrement, unde sunt balansoare, teren de fotbal şi un mic spaţiu de joacă, precum şi mese pentru picnic.

Intrarea în mină costă 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii.

Atelierul de ceramică neagră de la Marginea

Este ultimul atelier rămas, din cele peste 60 care existau în zonă. În el lucrează cinci meşteri olari, majoritatea în vârstă şi care se tem că atunci când ei nu vor mai fi se va pierde de tot această meserie tradiţională. Atelierul este deschis pentru vizitare, intrarea este liberă.

Dacă doriţi să fiţi iniţiaţi în tainele olăritului veţi achita o taxă de 20 lei pentru copii şi 30 lei pentru adulţi. În ea este inclus vasul pe care îl lucraţi, doar uscat, nu şi ars în cuptor. Pentru ardere se mai achită 10 lei şi vasul vă va fi trimis prin poştă în termen de 2-3 săptămâni. Ana, care oricum este fan al murdăririi şi îi place să se mozolească şi să experimenteze tactil tot felul de texturi, a fost prima abonată la roată. Ar fi stat acolo mult şi bine, dacă nu mai aveam şi alte obiective de vizitat.

Lângă atelier este un magazin cu vânzare, unde se regăsesc obiectele lucrate de meşteri în atelier, iar preţurile sunt foarte accesibile.

Micul meşter olar
Micul meşter olar

Cetatea de scaun a Sucevei

Aici progresul făcut este impresionant. Dacă acum 5 ani erau numai ruine şi vestigii, acum pe lângă faptul că zidurile sunt refăcute şi înălţate mult (este marcat locul unde se termină zidul original şi începe cel restaurat), totul este digitalizat. În toate încăperile importante există fie holograme care recompun scene importante din istorie, fie proiecţii digitale, care pot fi mânuite întocmai precum tableta sau telefonul. Există o carte mare, de piatră, pe care sunt proiectate paginile cu istoria locurilor. Poţi da singur pagina, cu ajutorul unui buton, iar textele sunt însoţite de imagini animate. Este clar pe lista cu locuri de văzut în Bucovina cu copiii.

Intrarea costă 10 lei pentru adult şi 5 lei pentru copii şi există şi o taxă foto – 10 lei pentru amatori, 50 de lei pentru profesionişti.

Lângă cetate este un restaurant cu specific bucovinean. Mâncarea este bună, relativ ieftină, dar servirea lasă mult de dorit.

Cetatea de scaun a Sucevei
Cetatea de scaun a Sucevei

Foarte aproape de Cetatea de scaun se află şi Muzeul Satului Bucovinean, pe care noi nu am mai avut timp să îl vedem de data aceasta. Pe lista de nebifate punem şi Mănăstirea Putna, Muzeul Ciprian Porumbescu şi Chilia lui Daniil Sihastru, toate vizitate data trecută, dar pe care dacă aveam timp le-am fi revăzut.

Noi am stat 3 zile în Bucovina. Având în vedere câte am reuşit să facem şi ce ar mai fi rămas de văzut, recomand ca atunci când vă planificaţi vacanţa să vă rezervaţi 4 sau chiar 5 zile întregi, pentru a vă putea bucura de peisaje şi obiective.

See Also

Traseul către Bucovina

Cel ales de noi a fost – la dus – Constanţa – Drajna – Brăila – Galaţi – Tecuci – Bacău – Roman – Suceava – Gura Humorului. Am făcut 9 ore cu opriri. La întoarcere – Gura Humorului – Suceava – Roman – Bacău – Focşani – Buzău – Urziceni – Bucureşti. Am făcut cam 7 ore şi jumătate cu opriri.

Ce mâncăm în Bucovina?

Din punct de vedere culinar sunt de neratat, din punctul meu de vedere, ciorba rădăuţeană, toate preparatele pe bază de hribi – supă cremă, ciulama, tochitură cu hribi, tochitura bucovineană, tocineii – chifteluţe de cartofi, papanaşii fierţi (se mai găsesc în foarte puţine locuri).

Sunt convinsă că specificul zonei este şi mai pronunţat în satele mai puţin expuse turismului. Am văzut asta când am mers cu mocăniţa. Totuşi, chiar şi în zonele dezvoltate puternic din punct de vedere turistic, lucrurile au evoluat mult, s-au redus comercianții de kitsch-uri.

Se vede că se urmăreşte atingerea unui nivel occidental în privinţa obiectivelor turistice şi se şi reuşeşte

Dacă vă încumetaţi la drum lung, Bucovina este un loc ideal de mers împreună cu cei mici. Mâncarea este bună, făcută după reţete tradiţionale, oamenii extrem de ospitalieri, aerul tare şi curat şi peisajele absolut de vis!

Citește și

Peștera Dâmbovicioara, Vlăduț și o lecție de viață

Locuri de văzut în România. Canionul 7 scări

Locuri de văzut în Iași

Destinații de o zi aproape de București. Conacul Golești

Destinații de o zi aproape de București. Salina Slănic

Fotografii de Florin-Ciprian Marinescu, aka Pisicul consort

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

View Comments (10)
  • Pun şi eu pe listă Bucovina pentru anul viitor, sau peste doi ani. Mai ales că ai detaliat mai ceva ca un ghid turistic, nu mai am nevoie de alte informaţii 🙂

  • Cu drag 🙂 Daca nu ai vazut Maramuresul si vrei sa il pui si pe el pe lista, iti recomand sa il vezi inainte. Noi am vazut intai Bucovina (acum 5 ani, apoi anul urmator Maramures si nu am reusit sa il apreciem la adevarata valoare, ca aveam mereu n cap involuntar comparatia 🙂

  • Mulțumesc mult pentru detalierea făcută! Împreună cu soțul meu, vom pleca în Bucovina, luni 6.08.2018. Materialul prezentat îmi va fi de un real folos. Succes pe mai departe!

  • Multumesc, excelent detaliat, ne-am facut programul cu ajutorul articolului. In cele 3 zile ati avut cazare intr-un singur loc?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top