Now Reading
Brașov, un oraș mereu surprinzător. Ce descoperiri am făcut într-o vizită de toamnă

Brașov, un oraș mereu surprinzător. Ce descoperiri am făcut într-o vizită de toamnă

locuri de văzut în Brașov

Uneori, tindem să judecăm superficial și credem că dacă am vizitat de câteva ori un oraș sau l-am traversat în drumul nostru spre alte destinații, e suficient. Am bifat ce era de bifat și căutăm locuri noi. Mi-am dat seama de curând cât este de greșită abordarea asta. Un oraș, mai ales unul încărcat de istorie, are mult mai multe de oferit decât pare la prima vedere. În ultimele noastre vizite la Brașov, am descoperit de fiecare dată ceva nou. O piață nouă, o zonă nouă, o străduță pline de restaurante cochete, muzee  pe lângă care trecusem fără să le dăm importanță sau de care nu știam. Am  și redescoperit locuri pe care nu le văzusem demult. Ca și cum am fi fost pentru prima dată acolo, am privit Brașovul cu ochi plini de curiozitate și dorință de a-l descoperi. Vă sfătuiesc să faceți asta din când în când cu orașe pe care credeți că le cunoașteți, chiar cu propriul oraș.

Locuri de văzut în Brașov. Ce am descoperit într-un weekend însorit de toamnă

Primul lucru care ne-a surprins a fost zona în care am stat și vila cochetă care ne-a găzduit

O străduță îngustă, liniștită, aflată în dreapta drumului către Poiana Brașov, chiar lângă o pădure de pini.  Strada Cloșca. Nu știam zona asta, mi s-a părut tare frumoasă și liniștită, dar totuși foarte aproape de centru.  Am stat la pensiunea The Pines Boutique Villa, un loc extrem de primitor, o oază de bun gust, cu o energie fantastică. De cum am intrat, am simțit că mi-a luat totul cu mâna. Oboseala și stresul parcă s-au topit între pereții albi și decorul minimalist. Un stil perfect pe gustul meu.

Locul de luat masa si totodată lounge-ul de la The Pines
Exteriorul The Pines Villa Boutique

Am primit o cameră spațioasă, unul dintre apartamentele situate la etajul al treilea. Am avut o masă mare, la care Ana și-a putut face temele (da, asta e, chinuim copilul și în vacanță :-)), un dormitor cu uși de sticlă, separat de restul livingului, iar ferestrele uriașe ne ofereau o priveliște superbă asupra orașului, mai ales seara. Masa de dimineață, bogată și sănătoasă, ne-a dat exact energia de care aveam nevoie ca să batem orașul la pas.

Livingul camerei noastre
Masa mare, din lemn masiv
Dormitorul părinților
Priveliște nocturnă din living

Primul loc pe care l-am descoperit, dar care ne- a lăsat și un gust amar este Cetatea Brașovului

Situată pe o colină și cu un potențial turistic fantastic, cetatea Brașovului este închisă pentru vizitare de aproape doi ani. Înăuntrul zidurilor sale se găsesc străduțe vechi, clădiri istorice și cea mai veche pușcărie din Brașov, construită în subteran. Monumentul este o comoară, pierdută în litigii între primărie și proprietari, o pierdere uriașă pentru oraș. Panorama asupra Brașovului este superbă, turiștii vin curioși și pleacă dezamăgiți. Mi-aș dori tare mult ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple și să ne putem bucura de bogățiile pe care le are țara asta de oferit.

Cetatea Brașovului
Intrarea din Cetatea Brașovului

Al doilea obiectiv pe care l-am vizitat a fost biserica Sfântul Nicolae și prima școală românească, situate în complexul muzeal din Schei

Biserica Sfântul Nicolae are o arhitectură interesantă,  având niște turnuri foarte înalte și un tavan destul de coborât. Urma să aflăm mai târziu de ce. Biserica este veche și  impunătoare, dar interiorul îți imprimă o liniște aparte.

Biserica Sfântul Nicolae

Am avut mare noroc să găsim școala deschisă și să îl cunoaștem pe părintele Vasile Oltean, care este o enciclopedie, o lecție de istorie echivalentă cu mii de cărți. Părintele ne-a povestit despre începuturile școlii din Brașov și despre cum se făcea carte înainte – tot satul plătea pentru ca un copil să meargă la școală și acela urma să devină fie notar, fie preot, fie învățător în sat.

Așa arăta o sală de clasă în prima școală românească

Tot părintele ne-a spus și secretul turnului înalt al bisericii – acolo se află camere în care s-au găsit zidite documente istorice cu vechime de sute de ani. În fiecare zi, părintele duce o muncă uriașă în a descoperi toate aceste documente, a le descifra (multe sunt scrise în slavona veche) și a le arhiva. Sunt adevărate tezaure documentele deținute în complexul muzeal, cred că se pot scrie articole întregi pe tema asta. Vă sfătuiesc să mergeți la prima școală românească din Scheii Brașovului și să ascultați poveștile părintelui Oltean. Veți pleca fascinați!

Strada Sforii a fost unul din locurile în care ne-am întors cu drag

Este unul din simbolurile Brașovului și de fiecare dată îmi face mare plăcere să o traversez. Cred că merită o poziție fruntașă pe lista cu locuri de văzut în Brașov.

Strada Sforii

În vizita aceasta din Brașov am descoperit Muzeul de istorie aflat în Piața Sfatului

Ana și-a dorit mult să intrăm, deși se apropia de ora închiderii și doamnele de acolo nu au părut prea încântate de oaspeți. Muzeul este foarte bine îngrijit. La primul etaj sunt camere dedicate – o cameră în care se găsesc obiecte și mărturii din primul război mondial, apoi câte o cameră închinată fiecărei bresle – breasla fierarilor, a olarilor, a medicilor, a tâmplarilor, etc. Obiectele sunt bine întreținute și bine organizate, etichetate și cu explicații. La etaj se găsește o cameră despre istoria televiziunii și a Cerbului de Aur și o cameră cu istoria comunismului și Revoluției. Am fost foarte încântată de muzeu. Dacă ar fi existat și un ghid care să completeze cu informații exponatele, ar fi fost perfect.

A doua zi am decis să urcăm pe Tâmpa

Am urcat cu telecabina – 16 lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii peste 6 ani urcare-coborâre, iar acolo am mai mers puțin până la cele două puncte de belvedere. Drumul pe jos durează  cam o oră și nu are o dificultate foarte mare, dar noi ne cam grăbeam și nici nu aveam haine potrivite. Ne-am bucurat de priveliștea asupra Brașovului și de ziua însorită.

Vedere de sub Tâmpa

Unde am mâncat în Brașov?

Cu cei doi iubitori de burgeri după mine, nu putem rata Grătar Urban, un loc în care clar îți faci pofta de burgeri și cartofi crocanți tip chips. Nu e un local cu pretenții, dar mâncarea este proaspătă și bine făcută.

A doua zi am ajuns la celebrul Dei Frati, unde este foarte greu să găsești o masă fără rezervare prealabilă. Am stat afară și ne-am bucurat de una din străduțele recent descoperite în Brașov. Mâncarea a fost bună, deserturile geniale. Recunosc că mă așteptam la un pic mai mult, având în vedere renumele, dar înțeleg că nu am încercat punctul lor forte, preparatele din pește și fructe de mare. Mai toată lumea mânca asta, așa că am luat-o ca pe un semn să încercăm data viitoare.

Paste cu ciuperci și cremă de brânză

Cam așa a fost weekend-ul nostru de explorare prin Brașov. Sunt convinsă că mai sunt multe locuri de descoperit, așa că lăsăm lista deschisă. Oricum, m-am convins încă o dată cât de mult iubesc locul orașul ăsta.

Citește și

See Also

Cum a fost la Hotelul de gheață de la Bâlea Lac

Pastel Chalet și Vama Buzăului, un loc perfect pentru cupluri și familii cu copii

Ferma Club. Relaxare de patru stele în condiții de fermă

Mini-vacanță în Bucovina. Obiective de văzut cu cei mici

Iași, un oraș fascinant. Ce poți vedea în două zile

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top