Leru-i ler cu mister. Crăciunul la extreme

 

Mă uit pe Facebook, ca tot omul modern în prag de sărbătoare și mă minunez cum și bietul Crăciun a ajuns subiect de răfuială on-line. Din dorința de a schimba orice, schimbare să fie, să avem ce scrie în on-line și cu ce să mai punem o piatră la temelia imaginii de mamă perfectă sau imperfectă, că așa-i trendul mai nou, se nasc noi extreme periculoase.

Tema – curățenia generală și pregătirile pentru masa de sărbătoare

Argument: stilul tradițional de a te pregăti de Crăciun e complet greșit. El lasă femeia epuizată și lipsită de orice chef de sărbătoare. O ține prizonieră în bucătărie, nu îi permite să se bucure și mai ales să petreacă timp cu copiii.

Soluția 1: să ne detașăm de modelul „sclavagist” al mamelor și bunicilor noastre și să lăsăm murdăria să se adune. Un cămin se naște când poți să scrii Te iubesc în praful din casă.

Pe bune? Eu pot imagina o poveste-ntreagă în praful de pe mobilă, dar asta nu îmi transformă casa în cămin

Doar într-un apartament neîngrijit, de femeie cu capul în cinșpe, care nu mai apucă să ia cârpa de praf în mâini decât maximum o dată pe lună. Îmi asum treaba asta și sunt ok cu ea, dar nu o să-mi fac niciodată un titlul de glorie din murdărie. La noi, Crăciunul și Paștele sunt singurele momente în care ne mobilizăm să spălăm draperiile și perdelele. Nu mutăm mobilă, nu frecăm cu periuța gresia, că n-avem timp, dar ne ocupăm să fie curat în casă. Eu ador mirosul de proaspăt și de curățenie. Sigur, ideal e să îl respirăm cât mai des, dar dacă nu ne iese, măcar de sărbători să ne străduim.

Soluția 2: Să comandăm o pizza și să ne bucurăm de spiritul Crăciunului

Eu fac sarmale o singură dată pe an, de Crăciun. Atunci le pregătesc și doar atunci le și mănânc. Ador mirosul lor care umple toată casa și pur și simplu nu îmi pot imagina Sărbătorile altfel. Pe fugă mănânc tot anul. Mâncare luată în zbor din oraș, comandată în ultimul moment, sandvișuri încropite din te miri ce, prânzuri furate în mașină sau pe stradă. De Crăciun, vreau să simt miros de mâncare în casă, de friptură și sarmale. Vreau să fierb zarzavaturi pentru salată boeuf, vreau să coc cornulețe (cozonac nu fac, că nu prea am amatori) și saleuri.

Dacă copilul vrea să mi se alăture în bucătărie, e minunat. Dacă nu, cred că am și eu dreptul la câteva ore în care să fiu și gospodină, așa cum am voie la momente în care să fiu femeie. Mamă sunt tot anul, după copilă îmi învârt programul zilnic. Sincer, nu cred că în alea câteva ore o să se simtă neglijată și relația noastră o să sufere iremediabil.

Tema – cadourile de la Moș Crăciun

Argument: Copiii din ziua de azi nu se mai bucură de nimic și nu mai apreciază ceea ce au. De Crăciun, primesc tone de jucării pe care le aruncă într-un colț și la care nici nu se mai uită.

Soluție: să le luăm un singur obiect, eventual o carte sau o portocală, să învețe să se bucure de lucrurile simple.

Bine, atunci tu de Crăciun o să primești o cratiță și, eventual, un kil de carne. Ce farduri, parfumuri, haine? Ce atâta lux? Oamenii pot trăi cu foarte puțin. Perfect adevărat, dar de ce trebuie să folosim Crăciunul ca să aplicăm lecția asta? De ce să nu le dăm posibiltatea copiilor să se bucure de abundență, să aibă satisfacția aia, chiar și de 5 minute, că au primit ceea ce au pus pe listă sau și-au dorit de mult timp?

Educația nu se face într-o zi, mai ales într-una de sărbătoare. Educația se face tot anul, zi de zi, prin discuții, prin exemple, prin sesiuni de curățenie în camera copilului și selectat jucării pentru donat. Se face lăsându-l să experimenteze ce înseamnă să arunci banii munciți de tine pe ceva ce nu îți folosea cu adevărat.

Un copil crescut cu echilibru se va bucura de Crăciun și dacă primește o jucărie și dacă primește 5 și asta nu îl va face să ceară a doua zi încă trei

Se pot găsi soluții ulterior – ascunse jucăriile și „eliberat” treptat o parte din ele, ca să se bucure de ele pe rând, dar în sacul Moșului ar trebui să fie abundență, nu lecții.

Crăciunul este o sărbătoare, iar sărbătorile ar trebui marcate cumva. Sunt prilejuri de a ieși din rutină, de a face lucrurile diferit, de a ne bucura. De pregătiri, de o casă mai curată ca de obicei, de o masă mai îmbelșugată, de momente de răsfăț. Și da, de odihnă. Nu sunt pentru excese și nici pentru extreme. Votez mereu echilibrul și lucrurile făcute din inimă și cu bucurie. Nu faceți acțiuni doar cu intenția de a bifa nu știu ce regulă de parenting care spune că un copil care are prea multe jucării nu mai apreciază ce are sau pentru a confirma că aveți un cămin murdar dar fericit. Măsura fericirii o dăm noi, iar dacă pe tine te face fericită să înfășori trei oale de sarmale în ajun de Crăciun, just do it!

Să aveți un Crăciun fix așa cum vi-l doriți!

Credit foto –  Event Portrait

See Also

Machiaj şi styling – Cristina Calancea 

Citește și

10.000 clătite în schimbul unei vieți și o moarte ca un început

Faptele bune se fac pentru oameni cât sunt în viață

Nu mai vreau obiective și foc de artificii. Mă mulțumesc cu destulul meu. 

Ce obiceiuri aveți în noaptea dintre ani?

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (2)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top