Now Reading
„Leonardo da Vinci – The Machines”, o super expoziție pentru întreaga familie

„Leonardo da Vinci – The Machines”, o super expoziție pentru întreaga familie

Mai țineți minte peripețiile noastre prin Milano? Ei bine, ultimul lucru pe care l-am văzut înainte de testul buclucaș a fost o expoziție inedită cu lucrările inovatoare ale lui Leonardo da Vinci, „Leonardo da Vinci – The Machines” . Nu am avut nicio așteptare când am rezervat biletul, dar rezultatul a fost wow! Deși părea o expoziție mică, nu ne-au ajuns vreo trei ore să vizităm toate camerele, să explorăm toate mașinăriile și jocurile interactive, așa că plănuiam să ne întoarcem chiar în acea după-amiază.

Din păcate, evenimentele care s-au precipitat nu ne-au mai lăsat să facem asta, așa că rămăsesem cu gândul la expoziție.

De aceea, când am auzit că va fi adusă și în România, am sărit în sus de bucurie. Bine, mai mult Ana, dar recunosc că și eu m-am bucurat, pentru că este o atracție și pentru adulți.

“Leonardo da Vinci – the Machines” este o expoziție aflată în turneu mondial din 2003

Circuitul său a inclus peste 80 de orașe din Europa, Asia, America de Nord și Sud și Australia. A existat și un record de vizitare pentru o expoziție de acest tip, peste 20 de milioane de vizitatori, ceea ce înscrie expoziția în galeria celor mai mari evenimente culturale ale lumii.

În România, expoziția este prezentă în Bușteni, la Castelul Cantacuzino

„Leonardo da Vinci – The Machines” oferă o altă perspectivă asupra lui Leonardo da Vinci. Este prezentat da Vinci vizionarul, creator al unor concepte absolut inedite, inovații tehnice cu mult peste posibilitățile vremurilor respective.

Expoziția – eveniment marchează 570 de ani de la nașterea lui Leonardo da Vinci și 111 de existență a  Castelului Cantacuzino.

Expoziția, deschisă în cadrul Galeriei de Artă a Castelului Cantacuzino, cuprinde patru categorii: mașini pentru zbor, mașini hidraulice, mașinării și concepte pentru construcții civile, respectiv mașini militare. Toate aceste creații tehnice uimesc prin ingeniozitatea unui om care a conceput în perioada renascentistă numeroase elemente esențiale funcționării multor obiecte utilizate astăzi în toată lumea.

În cadrul expoziției, vizitatorii pot să descopere 45 de mașini proiectate în urmă cu peste 500 de ani de către Leonardo da Vinci și materializate pentru prima oară abia în anul 1970 de către o familie de artiști italieni – în colaborare cu celebrul istoric Carlo Pedretti – pentru Muzeul Leonardo da Vinci Firenze. Exponatele, realizate din lemn, reproduc cu fidelitate schițele și proiectele descoperite în codexurile lui da Vinci.

O atracție importantă este interactivitatea

Vizitatorii pot testa 15 dintre exponate,  printre care șurubul lui Arhimede, schimbătorul de viteze sau ciocanul acționat cu came. Le-am testat și noi la Milano, recunosc că Ana s-a prins cel mai repede cum funcționează, e clar că generația asta ae în ea ceva de vizionar :-).

Alte invenții surprinzătoare, prezente în expoziție sunt: deltaplanul, parașuta, macaraua lui Brunelleschi, fierăstrăul hidraulic sau reflectorul, acestea stând la baza tehnologiilor din zilele noastre.

Expoziția este deschisă până pe 30 octombrie. Biletele se achiziționează direct de la intrarea în Castelul Cantacuzino, iar intrarea se face în cadrul tururilor ghidate. Mai multe detalii puteți găsi pe pagina castelului www.cantacuzinocastle.com.

Pot să vă spun să stați cu ochii pe pagina de Facebook a blogului, pentru că în curând, împreună cu Castelul Cantacuzino, vă pregătim o surpriză, care să vă ducă mai aproape de această expoziție inedită, care, cu mâna pe inimă, merită vizitată.

Citește și

See Also

Muzeul Copiilor, comparabil cu muzeele din străinătate

La ce se mai uită copiii pe Netflix

20 de filme artistice de văzut în familie

20 de filme artistice de văzut în familie (partea a II-a)

Cele mai frumoase filme de Crăciun pentru întreaga familie

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top