Recunosc că anul ăsta nu m-am agitat deloc pentru masa de Paște. Avem în plan un drob de pui, un cheescake cu ciocolată și vizite la familie. Acolo sigur se găsesc bunătăți. Nu știu de ce am fost atât de puțin interesată de partea culinară a sărbătorii. Poate or fi și schimbările prin care trecem, cu noul regim de viață al Pisicului.
Până la urmă, pentru ce să te agiți, dacă el nu o să aibă voie să mănânce? Hai mă, chiar și în ziua De Paște? Cum să nu mănânce? Eu aș gusta câte ceva, dar cu el ce mă fac? Și eu cum fac să nu sar calul? Parcă văd că iar scap în cozonaci și iepuri de ciocolată – eu cu mâncarea nu am probleme, zahărul e baza – și pe urmă suspin pe lângă cântar.
Și când mă frământam eu așa, îmi vine ideea salvatoare să o întreb pe prietena Florina Badea, că e health coach și poate să facă puțină lumină în treaba asta cu mâncatul de sărbători.
De mâine avem liber la mesele pline cu ouă, fripturi de miel, cozonaci, pască, urmate, în unele cazuri de apeluri la 112. Cum facem să nu ajungem acolo, ci să rămânem la bucuria de a gusta din preparatele pregătite cu drag ?
Ce bine sună, Ioana! Eu abia aștept masa de Paște, ca să îți zic drept! Nimic nu e mai frumos decât această primăvară înmiresmată și cea mai mare sărbătoare a creștinătății pe care să o celebrăm în familie, în jurul mesei și al bucatelor alese. Însă provocarea este să nu uităm nicio clipă să rămânem în spiritul bucuriei. Să transformăm cele 3 zile în zile de suferința cauzată de mesele prea grele cărora le-am cedat fără să stăm pe gânduri.
Ai zis tu bine, ”bucuria de a gusta”. Aici e tot secretul. Ca să ne putem bucura de belșugul acestei mesei nemaipomenite trebuie să ne limităm doar la a gusta din fiecare preparat. Din experiență proprie, dar și din ceea ce văzut că ne sfătuiesc medicii, ne-ar fi de folos să știm că e bine să ne planificăm mesele. Dacă mâncăm dimineață acasă o felie de cozonac, un ou și o felie de drob, nu mai mâncăm la prânz la părinți același lucru, ci ne limităm la o masă clasică de prânz, cu puțină ciorbă și un fel principal care poate fi format dintr-o friptură cu salată. Fără cartofi, piure etc. Beți apă multă între mese! Optați pentru desert cât mai simplu. Pasca este minunată ca desert, sau o felie de cozonac, dar nu imediat după masă. Atenție la alcool, numărul de calorii per gram este mai mare decât la dulciuri! De preferat este să îl bem după masă.
Multe persoane vin după o perioadă de post, iar altele sunt în mijlocul unei diete. Ce le recomanzi ?
Eu sunt una dintre aceste persoane. Mi-am compus un mod de a mânca, în urmă cu 6 luni, pentru a pierde kilogramele acumulate după naștere. Așa că pot să îți povestesc din experiența mea de Crăciun și din planurile pentru masa de Paști.
În mod clar, să mănânci de Paști de dietă nu va fi posibil, ca la carte. Tentațiile sunt prea mari, mamele noastre gătesc prea bine și ne îmbie prea frumos să le gustăm din bunătăți. Sunt mâncăruri din care categoric trebuie să gustăm doar foarte puțin. Salată bœuf este una din ele – puternic calorică, din cauza maionezei de casă, cu foarte mult ulei.
Cozonacul, din păcate, ar trebui și el evitat. Gustat, eventual, cât să ne satisfacem pofta, între meșe. Alcoolul, mai deloc, cum spuneam. Atenție la combinații și la cantitățile de mâncare! Le propun tuturor oamenilor la dietă să încerce să mănânce cât mai aproape de ceea ce mănâncă ei într-o zi obișnuită.
Partea bună e că sigur vor avea de unde alege. Legumele, salatele să însoțească friptura, nu cartofii, nu pastele! Să aleagă porții mici de preparate și porții mari de salate/legume. Acestea umplu stomacul repede și dau senzație de sațietate, fără să pice greu. Să nu uităm că pericolul mare în aceste zile sunt combinațiile de glucide cu lipide, însoțite de mari cantități de alcool și sucuri. Cu alte cuvinte combinațiile de făinoase, carne și alcool, în cantități mult prea mari.
Sunt pline calupurile publicitare de reclame la tot felul de medicamente care ușurează digestia, reduc senzația de balonare, etc. Ce părere ai despre acest «remediu » ?
A, nu, categoric nu. Medicamentele nu ne salvează dintr-un asemenea prăpăd culinar. Adică poate rezolvă o problemă, dar durează, iar noi ajungem oricum să suferim până își face efectul un medicament. Exagerând cu mâncarea într-o astfel de zi, indiferent de medicamente, nu face decât să ne dea peste cap sistemul digestiv și nu numai. Plus că vă recomand să cereți sfatul medicului înainte de a luă orice medicament, indiferent de reclamă și mesajele publicitate! O pastilă poate fi pentru un om mumă și pentru altul ciumă! Va riscați? Eu n-aș face-o!
Masa de Paște tradițională nu conține preparate tocmai potrivite cu stomacelele fragede ale copiilor. Cum gestionăm alimentația copiilor în aceste zile, mai ales în vizite ?
Cred că pericolul cel mai mare pentru copii în astfel de perioade sunt dulciurile. Ei oricum nu mănâncă foarte mult la masă, doar ciugulesc. Poate doar la insistența noastră sau a bunicilor, preocupați mereu să nu moară copilul de foame 🙂 Atenție doar la cantitatea de ouă, nu 5 ouă într-o zi, indiferent de culoare! Tentația cozonacilor, a tortului, a prăjiturilor, pască cu ciocolată și stafide, toate la un loc le pot face rău. Mai ales ce e cumpărat din comerț și mă refer acum la iepurașii de ciocolată.
Faceți un pact cu familia și prietenii să nu vă dăruiți între voi iepurași de ciocolată
Nu întotdeauna e vorba de ciocolată de calitate și, din păcate, veți primi cantități mari, pe care copiii vor fi foarte dornici să le devoreze pe loc. Dacă nu puteți controla darurile, pregătiți-i înainte pe copii, ca să fie deschiși la ideea de a dărui din dulciurile primite unor copii mai puțin norocoși.
Există variante mai sănătoase și mai puțin grele la preparatele tradiționale ? Am putea pregăti, măcar acasă, o versiune mai ușoară a mesei de Paște ? Da-ne câteva idei!
Sigur că da, mereu există ceva mai ușor, fie și doar din modul de a prepara aceleași bucate-cu mai puțină grăsime adică. Pentru noi, de pildă, masa de Paști înseamnă ce pregătește mama, tradițional românesc, dar cu mai puțină grăsime, cum spuneam. Pentru că noi mâncăm oricum diferit de obicei și pentru că nu vrem să o necăjim într-o zi așa mare, când a pregătit cu atâta drag pentru noi tot ce ne pregătea și bunica pe vremuri. Chifteluțele sunt din carne de curcan, nu prăjite, ci pregătite la cuptor, la fel perișoarele. În ciorbă e multă verdeață, drobul nu este exclusiv preparat din carne de miel. Friptura este gătită la cuptor, cu legume din belșug. Alături de aperitivele din carne pregătim salate multe (verde, spanac, roșii, castraveți sau crudități).
Idei de meniuri mai ușoare și sănătoase
Dacă nu consumați carne de porc, miel, pui sau curcan, cel mai probabil veți înlocui în meniu cu peștele sau fructe de mare. Părerea mea este că un astfel de meniu este foarte ofertant la rândul lui.
Fel principal: ciorbă de peste, pește la tavă cu legume, lasagna cu legume sau peste, fructe de mare stropite cu sos specific. Sunt niște exemple foarte simple, care ne întorc la mesajul principal. C să nu suferim, e bine să mâncăm ceea ce mâncăm de obicei, la mesele zilnice, mâncare cu care sistemul nostru digestiv e obișnuit.
Cum ne revenim după Sărbători, dacă totuși nu am rezistat tentațiilor și am rămas cu un surplus de kilograme sau o stare nu tocmai bună?
Mișcare, mișcare, mișcare! Hidratare, renunțare la alcool, mai ales seara, când e tentația cea mare, fără sucuri! Și revenirea la mâncatul organizat. 3 mese și 2 gustări simple, care sa ne dea energie adevărată, nu să ne obosească mai rău ficatul. Somn bun, în camere aerisite, plimbări în natura, gânduri pozitive, petrecut timp mult cu piticii noștri.
În esența însă, cred că într-o zi de sărbătoare e bine ca fiecare să mănânce ce îi place, cu măsură! Nimic din ceea ce e consumat cu măsură nu ne va face rău!
Pe Florina Badea, Health Coach, certificat internațional și ambasador în România al programului Food Revolution, creat de Jamie Oliver, o găsiți cu totul pe blogul ei – Blog de viață sănătoasă
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – Pixabay