Am povestit aici cum ne-a hotărât nouă copilul concediul şi a ales să mergem pentru al doilea an consecutiv la mare cu cortul ( editare – în 2016. Anul acesta, 2017, probabil vom repeta experiența doar mamă-fiică). Din capul locului trebuie să spun că eu nu sunt o persoana „de cort”, ci mai degrabă de hotel. Iubesc confortul, fără să fiu fiţoasă. Nu îmi pasă pe ce covoare calc sau dacă mă afund într-un turn de perne. Totu;i, vreau să am unde să mă spăl, unde să îmi întind hainele, să mă pot mişca în spaţiul de locuit.
Încă nu mă văd mergând la munte cu cortul. Mi se pare mult mai complicat logistic, mai ales că sunt friguroasă. Mă voi rezuma momentan la experienţa de la mare, pe care o să o creionez cât de realist pot, ca pe un mini ghid. Recunosc că mie mi-ar fi prins bine unul anul trecut.
Argumente pro mers la mare cu cortul
Spuneam că nu sunt fan al mersului la cort, din principiu, aşa că a fost nevoie de ceva argumente să fiu convinsă sau să mă autoconving să încerc.
Iubirea de mare
Faptul că pot ieşi din cort cu ochii la mare şi cu picioarele în nisip a fost hotărâtor. Dacă varianta de cazare era un camping situat chiar şi la 100 de m de plajă, nu ştiu dacă răspunsul mai era pozitiv.
Dorinţa de a-i arăta copilului toate faţetele unei vacanţe
Am bifat şi all inclusive si demi-pensiune şi pensiuni mai rustice, asta mai rămăsese de experimentat. Şi se pare că până acum este în fruntea listei de preferinţe.
Comoditatea
La cort scapi de veşnica grabă matinală să ajungi la plajă. Eşti deja pe plajă, aşa că nici nu mai cari găletuşe, lopeţele, saltele şi alte bazaconii. Totul e acolo, gata montat, te mai interesează capitolul bagaje abia în ziua plecării. Unde mai pui că prosoapele şi costumele se usucă de la sine, aşa că ai scăpat şi de grija întinsului şi uscatului.
Costuri mai mici
Aici e cu dus şi întors, pentru că deşi aparent mersul la cort pare mai ieftin, când tragi linie constaţi că nu e chiar aşa. Pe lângă costul pe zi – locatari, cort, maşină, utilităţi, se mai adaugă şi cheltuielile-investiţie – achiziţionarea obiectelor necesare, pe care le voi detalia mai jos. Totuşi, având în vedere că micul dejun şi eventual încă o masă o poţi pregăti la cort, costurile pot fi reduse faţă de varianta hotel şi restaurant.
Sentimentul de libertate, de pace, de liniște
Deşi nu pot spune că domneşte liniştea ca în vârf de munte, pentru că ziua e mereu zumzet (copii, turişti, etc.), iar noaptea sigur sună sirena în port sau latră vreun câine, la cort ai un sentiment de pace lăuntrică şi conectare cu natura, pe care eu nu l-am mai simţit până acum în vacanţă. O tihnă, o legătură cu marea, o „ceva” ce nu am ştiut dinainte cum se simte. Odată trăit sentimentul, parcă mai vreau.
Copilul nu se mai plictiseşte, are mereu companie
Pe plajă toată lumea e prietenă cu toată lumea. Rulotele stau de regulă din iunie până începe şcoala şi există un număr măricel de „copii ai plajei”, dornici de joacă şi împărtăşit experienţe cu cei care stau temporar în camping.
Te simţi ca într-o tabără extrem de diversă sau într-o familie numeroasă
Sentimentul ăsta l-am avut mai ales seara, când la fiecare cort sau rulotă se aprindea lumina, unii jucau remy, alţii cântau la chitară, alţii povesteau te-miri-ce. Din fiecare colţişor apare ceva interesant, clar nu e loc de plictiseală.
Cerul. Doamne, cum se vede cerul!
Unde mergem
Noi am ales Campingul din 2 Mai. Nu am termen de comparaţie, dar din punctul meu de vedere – am stabilit mai sus că sunt pretenţioasă – oferă condiţii decente. Ai curent electric (pe care îl aduci de la stâlp, nu e sistemul acela de cablare din lumea „civilizată”, dar asta avem, cu asta defilăm), duşurile sunt cu acces pe bază de cartelă, toaletele sunt turceşti, dar se curăţă foarte des, doar în week-end-uri este mai deranjant, dar nu se poate spune nici atunci că e mizerie. Există chiuvete pentru igienă şi separat chiuvete menajere, destinate exclusiv spălării vaselor. Pentru cei care stau mai mult există şi maşină de spălat şi este şi un frigider, la care însă nu am apelat că nu mi-a inspirat încredere.
Lucruri bune am mai auzit despre Camping S şi despre campingul Sandalandala din Vama Veche, care am înţeles că oferă o experienţă premium, pentru cine caută aşa ceva atunci când merge la cort.
Sunt campinguri şi în străinătate, am primit recomandări de campinguri în Grecia, ne propunem să testăm şi varianta asta pe viitor. Deocamdată, şi anul ăsta vom rămâne la varianta iniţială, campingul din satul copilăriei mele, 2 Mai.
Ce ne trebuie
Aici lista este ajustabilă în funcţie de nevoile fiecăruia şi se poate îmbunătăţi de la an la an. La capitolul necesare aş trece:
Cort, că fără el nu ai obiectul muncii
Noi am optat pentru un cort de familie, cu o cameră măricică şi o verandă, înalt cât să poţi sta în picioare şi în care să te poţi mişca. Raportul calitate-preţ ne-a mulţumit, pentru că noi anul trecut nu ştiam dacă vom mai repeta experienţa, aşa că nu intenţionam să facem o investiţie prea mare. Aveam totuşi nevoie de un minimum de confort. Acesta e modelul ales de noi. Evident că în subcapitolul cort intră tot arsenalul necesar montării lui – cuie de cort, chingi de prindere, sfoară, cârlige, etc.
Lopată
De preferat cu coadă scurtă sau o lopată „de armată”, modulară.
Saltea
Am ales una dublă (anul trecut am împrumutat-o, anul acesta ne-am achiziţionat una, are 134 cm lăţime şi 2 m lungime), iar Ana a avut una single, câştigată anul trecut la un concurs, pe care se simte extrem de bine. Aici intră şi pompă pentru umflat saltelele. Noi avem una de picior micuţă, nu ultra eficientă, dar îşi face treaba.
Saci de dormit
În ambii ani am adunat toţi sacii pe care i-am găsit. Am şi împrumutat şi în final nu am folosit niciunul. Pentru noi a fost suficientă o pilotă subţire şi pentru Ana o păturică. Am mers în luna august la început și spre sfârşit.
O pătură specială de pus pe jos în camera de dormit
De preferat impermeabilă pe o parte (de picnic)
Prelungitor pe tambur
Inițial am avut de împrumut, apoi am luat unul de 50 de metri, ca să ajungă până la stâlpul de curent. Merge și mai mare.
Furtun
De preferat tot de 50 m şi eventual un furtun de grădină din acela cu cap ca de duş. Aveau vecinii noştri de la rulotă şi tare bine ne-a prins şi nouă să îl împrumutăm. E pe lista de achiziții.
Obiecte de iluminat
Șămpi, felinare, etc. Şi în camping este lumină, nu rişti să îţi rupi gâtul dacă nu ai lumina ta proprie, dar e mai bine să ai un felinar afară şi o sursă de lumină în interior. Una din amintirile cele mai frumoase de acu doi ani este cum citeam noi povestea la lumina slabă a lămpii din cort.
Plită electrică (sau butelie pe gaz, dacă nu ai posibilitatea de racordare la curent)
Am găsit o plită cu un singur ochi, la un preţ foarte bun (până într-o sută de lei), și-a scos banii cu vârf și îndesat. Sigur că, la pachet cu plita, vine şi un mini-arsenal de ibrice, crăticioare, tigăiţe şi vesela aferentă. Aici, cerul este limita, dar sfatul meu este să optaţi pentru vase mici. Noi avem o tigăiţă în care se poate face un singur ou, farfurii şi tacâmuri din plastic. Am făcut și paste și piure și ne-au reușit cu brio.
Frigider
Frigiderul este o necesitate, iar unul decent se învârte ca preţ pe la 350 lei
Umbrar şi masă cu scaune
Nu sunt absolut necesare, dar e aşa de bine să poţi sta în faţa cortului, la umbră, cu un frappe în faţă, privind marea. Şi nici nu e nevoie de cine ştie ce, un pavilion de plastic, clasic şi o masă așijderea îşi fac treaba perfect.
Scaune pliante – vezi mai sus
Diverse
Sfori, sforicele, buzunare pentru cort şi tot ceea ce poate servi ca spaţiu de depozitare sau bază de atârnat chestii. Mie îmi place să văd ce am în bagaj, la hotel scot tot, chit că folosesc jumătate. De lipsa spaţiului am suferit cel mai mult la cort, dar cu câteva artificii de depozitare bine plasate, m-am descurcat onorabil.
Sigur că lista de necesităţi e flexibilă, ea poate fi adaptată în funcţie de nevoile fiecăruia şi cu cât şederea este mai lungă, cu atât constaţi că ai nevoie de mai multe lucruri. Cam asta am folosit noi şi am identificat ca ne-ar mai folosi. În funcţie de experienţa de anul acesta, lista va suferi modificări.
Cât ne costă
În funcţie de necesităţi şi de alegerile făcute, investiţia iniţială necesară se învârte la un minimum de 1.000 de lei. Cred că o sumă care să cuprindă şi lucruri drăguţe de avut sare de 1.500, chiar 2.000 (am eu câteva obiecte la care îmi curg ochii, prima fiind chestia asta, plină de spaţii de depozitare). Având în vedere însă că este vorba doar de un sejur destul de scurt, o parte din cele necesare le puteţi împrumuta şi astfel bugetul va scădea considerabil.
În ceea ce priveşte şederea efectivă la cort, în campingul 2 Mai costul unei zile de cazare în plin sezon (pentru noi, 2 adulţi şi un copil) se învârte în jurul valorii de 100 lei, dar în funcţie de numărul zilelor de şedere, se aplică unele reduceri. Mai există şi varianta închirierii unei rulote pe plajă (costul este în jur de 100-150 lei, in funcţie de sezon) sau a unei căsuţe (în jur de 200 lei, pare măricică)
La acestea se adaugă bugetul de mâncare şi alte activităţi, care depinde de fiecare familie în parte.
Ce facem
În primul rând ne relaxăm şi ne bucurăm de soare şi de mare, de aerul sărat şi jilav uneori, de libertate. Eu sunt o persoană activă, chiar şi în vacanţe îmi place să explorez, să mă plimb, să fac cât mai multe. Odată ajunsă însă pe plajă, anul trecut, am intrat brusc în modul de „n-aş face nimic, doar aş sta să mă uit la mare”. Chiar şi aşa, reuşesc să mă urnesc întru fericirea copilului şi liniştea familiei. Cum ne petrecem noi timpul:
- Jocuri de plajă. Preferatul meu e Petanque, cred că l-am văzut jucat când eram mică, nu îmi amintesc să îl fi jucat, dar acum mă fascinează şi se pare că şi Anei îi place. Anul trecut ne-am făcut încălzirea, anul ăsta facem campionat
- Sticluţa cu otravă în apă. A fost hitul verii anul trecut, cred că am alergat în apă, cât pentru zece sesiuni la sală
- Prinselea în apă sau pe nisip
- Megem la cules de scoici şi melci. Sunt unele zone în care se găsesc exemplare chiar frumoase
- Seara ieşim la plimbări pe plajă sau pe dig. Uneori o luăm prin sat şi mă loveşte pe mine nostalgia să povestesc cum arăta 2 Mai-ul pe vremea mea şi cum nu a mai rămas mai nimic din el. Când avem chef să rupem ritmul sau poftă de clătite, mergem în Vamă.
- Tot seara facem sesiuni de catan, cântări pe plajă, jocuri de cărţi sau chestii organizate spontan
O experiență ce merită trăită măcar o dată și măcar pentru copii
Una peste alta, dacă nu eşti chiar genul foarte comod sau dacă măcar unui membru al familiei îi place şi se şi pricepe să monteze chestii şi să se ocupe de detaliile logistice ale unei şederi la cort, la mare cu cortul e o experienţă ce merită bifată. Copiilor, în 90% din cazuri le va plăcea la nebunie. Iar tu poţi avea surpriza să descoperi că, deşi nu ai fi spus, iubeşti dimineţile cu aer sărat şi serile cu linişte şi lună oglindită în apă şi nisipul din cort şi totul alb şi hainele din care nu mai scoţi sarea.
Acest articol a fost scris în urma experienței din august 2015, din campingul de la 2 Mai.
Vacanță în Lefkada. Ce ne-a plăcut și ce nu pe faimoasa insulă
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Foarte interesant articolul, Ana! Multumesc, mi-a placut, l-am citit cu atentie, caci si noi vrem sa plecam cu cortul si vreau sa stiu ce si cum. Suna bine si se pare ca te poti descurca onorabil, chair daca investitia initiala e mai mare.
Vacanta frumoasa va doresc! 🙂
Ma bucur, vacanta frumoasa si voua!
Super tare! Abia astept. Bravo pentru detalii.