Ana a fost kinetoterapeut pentru o zi, la atelierul Kinetoterapeut pentru o zi, organizat de Asociația Când voi fi mare și susținut de kinetoterapeutul Claudiu Andron, la Kindi .
Îmi doream ca Ana să audă de la un specialist de ce nu este bine să stea tolănită într-o rână la masă, să își bage câte un picior sub ea când stă în bancă sau să stea cocoșată. Întotdeauna o informație oferită de cei din exterior și mai ales de o sursă „autorizată” face cât zece cicăleli ale părintelui.
Workshop-ul a început cu câteva explicații menite să le clarifice copiilor ce este un kinetoterapeut, cu ce se ocupă el, cum decurge un consult în cabinetul de kinetoterapie, însoțite de imagini. Apoi, copiii au fost ridicați în picioare și li s-a explicat ce înseamnă postura și cum o analizăm, cum ne dăm seama dacă pacientul nostru stă drept sau nu, etc. Pentru a introduce noțiunea de coloană vertebrală și de ce este ea atât de importantă pentru corpul nostru, dl Andron a folosit un mulaj de care copiii au fost extrem de încântați. Ei au fost apoi împărțiți pe două rânduri și, alternativ, s-au examinat unul pe celălalt, notând pe o foaie, întocmai unui specialist, care este postura celui analizat, dacă stă corect comparativ cu desenele arătate anterior, unde sunt lipsurile, ce se poate îndrepta. Ei au fost secondați și de părerea specialistului, care a analizat împreună cu fiecare copil rezultatele, arătându-le în același timp cum pot să se autoanalizeze în oglindă pentru a vedea dacă stau în poziția corectă sau nu. Fiecare „pacient” și-a primit fișa de evaluare acasă.
În partea a doua copiii au făcut un exercițiu pe cât de amuzant pe atât de util – mersul cu o carte pe cap, care ajută extrem de mult la menținerea poziției drepte a capului și exersarea mersului drept și relaxat. Ni s-a pus și un filmuleț interesant despre poziția corectă la birou.
Ce lucruri practice am aflat în urma atelierului:
- Este bine să citim stând la masă, nu pe pat, nu în șezut cu spatele aplecat
- Dacă picioarele stau suspendate (la birou, la masă, etc) trebuie neapărat să le sprijinim pe un scăunel, cutie, etc.
- Cotul trebuie să fie la același nivel cu masa
- Dacă șezutul nu atinge capătul dinspre spătar al scaunului, atunci ne trebuie o pernă în spate. Genunchii trebuie să se găsească la marginea scaunului
- Corpul trebuie să se afle suficient de aproape de masă
- Fiecare 30 de minute de stat la birou trebuie compensate de 30 de minute de mișcare, alte activități, etc. Sigur, acest lucru este aplicabil mai mult la copii.
- Orice poziție repetată, indiferent că este greșită sau corectă este înregistrată de corp ca fiind normală și astfel de ajunge la deformări ale coloanei și alte neplăceri.
Pentru că Ana trece printr-o perioadă destul de ipohondră și tot ceea ce aude sau vede, orice precauție scrisă pe vreo cremă sau medicament se transformă automat într-o afecțiune a ei, a simțit nevoia să o consulte domnul kinetoterapeut după atelier și să îi spună că e totul în regulă. Am aflat în urma acestui mini-consult că Ana are un început de lordoză, cauzat de poziția curbată a spatelui, bazinul prea în spate, la fel și picioarele. Cauza poate fi în postura impusă și exersată intens la balet. Ni s-a spus însă că nu este ceva grav (fie vorba între noi, nu cred că există corp cu o poziție perfectă) și cu ajutorul unor exerciții de tonifiere a abdomenului și mușchilor spatelui situația se va ameliora.
Anei i-a plăcut foarte tare la atelier. S-a implicat, a pus aproape cele mai multe întrebări, s-a oferit „cobai” la o demonstrație a poziției corecte la birou și a plecat cu câteva informații utile despre poziția corectă. Recunosc că și pe mine m-au ajutat aceste informații, pe care poate dacă le aveam mai devreme, le foloseam ca să nu mai ajung să am probleme grave în zona lombară.
Citește și
Cum îmi ajut copilul să nu abuzeze de dulciuri
Cum îi ajutăm pe copii să aibă limită la cumpărături de jucării
Cum îi ajutăm pe copii să iubească sportul? 7 pași urmați de noi
Educație financiară pentru copii. Cum o facem?
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.