În călătoria noastră hai-hui prin școlile lumii, rămânem în Europa și vizităm unul din cele mai cochete, scumpe și râvnite state din inima continentului. Aflăm astăzi cum este școala în Luxemburg din perspectiva a două mame românce și a unui cetățean luxemburghez. Am aflat viziunea mamelor românce de la Mari, mamă de doua fete, de 15 si de 9 ani, stabilită în Luxemburg din 2011 și de la Adina, mama Marei de 9 ani. A doua poveste este a lui Christophe, un tânăr programator de 28 de ani, belgian la origine, care ne prezintă lucrurile din unghiul propriu. Am compilat cele două perspective și a ieșit, zic eu, o imagine destul de completă a învățământului luxemburghez.
Școala în Luxemburg. Înscrieri
Pentru școala primară, în momentul în care te-ai înscris în evidențele primăriei și ai înscris și copiii minori, apți de școală, adică între 3 și 12 ani, aceștia sunt direct înscriși la grădinița/școala din raza orașului/comunei. Nu poți alege școala publică, nici învățătorul. Poți cere transferul către o altă școală, dacă sunt motive întemeiate, dar cererea îți poate fi refuzată. Învățătorul se schimba la fiecare 2 ani. La liceu poți alege școala în funcție de orientarea profesională pe care o vei alege.
Structura anului școlar și vacanțele
Cursurile se desfășoară între 15 septembrie – 15 iulie . Există o vacanță de o săptămâna prin noiembrie, apoi vacanța de Crăciun . În februarie mai este o săptămână de vacanță. Mai este vacanța de Paști și o săptămână de vacanță în mai. Practic, cam la fiecare 6 săptămâni este o vacanță.
Structura învățământului
Școala începe la 4 ani și durează șase ani. Dacă ești născut după luna septembrie, începi scoala la 5 ani. Apoi poți urma colegiul care durează șapte ani.
Colegiul este divizat după cum urmează:
- 3 ani de studii generale
- 4 ani de studii specifice, orientate pe profilul ales
Adulții școlarizați în școlile luxemburgheze vorbesc automat cele 3 limbi oficiale
În primii doi ani de școală, adică începând de la 4 ani învață luxemburgheza, apoi, când încep să scrie, aproape totul se face în germană, iar prin ciclul 2.2 încep și cursurile de franceză.
La școala primară sunt maximum 16 copii în clasă. În general clasele colaborează pe activități – merg câte 2 la piscină sau la sala de sport; se organizează grupe de copii mai buni decât media clasei ( din cele 2 clase) și se lucrează în plus cu ei. La liceu sunt maximum 30 de copii în clasă. De regulă sunt cam 25, dar pot fi și sub 20, în funcție de orientarea aleasă.
Programul zilei
De la ora 7:55 -11:55 de luni până vineri
De la 13:55 – 15:55 lunea, miercurea și vinerea (copiii au scoală și după amiaza)
Există pauze de 10 minute la fiecare 50 de minute. Între 12:00 si 14:00 copiii pot fie să meargă acasă, fie la Maison Relais (au transportul asigurat cu autobuzul școlii), unde le este servită masa de prânz.
Acolo îi poți lăsa și înainte de începerea școlii, de exemplu la ora 7, sau după terminarea școlii, până la ora 19.00. Trebuie înscriși la de ex la oră 7, sau după terminarea școlii până la oră 19. Trebuie înscriși cu un an înainte.
La liceu există cantină.
Masa și orele de supraveghere se plătesc. La unele Maison Relais copiii fac și temele, supravegheați, la altele ei sunt responsabili să le facă.
Dacă întârzii, ar trebui să anunți. Dacă copilul e bolnav mai mult de 3 zile, ai nevoie de scutire de la un medic. Până în 3 zile bilet din partea părintelui este suficient.
Dacă copilul nu se prezintă la școală și părintele nu anunța nimic, primăria trimite o notificare la adresă. Dacă copilul a adunat un număr mare de absențe, poate chiar veni poliția la domiciliu, iar părinții sunt pasibili de amendă. Școala e obligatorie.
Activități extra-școlare doar pe bani
Activitățile se fac în afara școlii și nu există nimic gratuit. De exemplu, la noi în oraș este o școală de muzică și locuitorii beneficiază de o reducere. Există și cluburi sportive, dar tot așa, contra cost.
Comunicarea cu școala
Există comunicare doar cu învățătorul. Fiecare copil are un caiețel, unde sunt scrie temele, și orice altă comunicare, atât din partea părintelui cât și din partea școlii.
Mai putem primi și bilețele prin care suntem anunțați de un eveniment.
La liceu corespondența din partea școlii se primește prin poștă.
Teme. Evaluare
În școala primară, dacă reușește să termine în clasă, nu există teme. Pot fi recomandări suplimentare pentru îmbunătățirea scrisului sau cititului.
La liceu însă se dau foarte multe teme.
Elevii sunt evaluați cu calificative de la A la D, A fiind cel mai bun. Am observat că obișnuiesc să folosească și A+ sau A++, B-…
Pentru copiii care nu învață foarte bine, mai toate școlile propun ore suplimentare, după program. Au existat copii care au repetat clasa. Nu multi în timpul ciclului primr, dar la liceu se întâmplă destul de des.
În materie de consiliere psihologică, la școala primară există o asistentă. Părinții primesc coordonatele ei și programul în care este disponibilă la fiecare început de an. Se poate apela la ea de câte ori este cazul. Ea vine oricum în clasă și discută individual cu copiii.
Orientarea profesională
Există 3 feluri de liceu: clasic, la care dai bacul și după mergi la universitate, tehnic, la care te specializezi deja pe meserie și modulaire, la care la 16 ani termini școala și nu ajungi să ai un job atât de bun.
Nu toate colegiile au toate secțiunile și în acest caz te poți muta la o scoală care iți oferă posibilitatea de a urma profilul dorit.
Profilul clasic este pentru elevii care vor să își continue studiile către universitate. Trebuie să ai note de un anumit nivel pentru acest profil. Dacă nu le ai, vei urma profilul tehnic.
Nu poți alege să mergi la un profil clasic dacă nu ai o recomandare din partea școlii. Recomandarea cuprinde o evaluare a aptitudinilor tale pe toată perioada studiilor, o evaluarea din partea învățătorului și rezultatele unui examen scris care se dă la finalul școlii.
Dacă părinții tăi nu sunt de acord cu evaluarea, ai la dispoziție un an în care vei merge la cursuri, menite să te pregătească din nou pentru examen și să îți îmbunătățească aptitudinile necesare pentru profilul clasic.
Altfel, poți alege să te dezvolți conform aptitudinilor descrise în cadrul evaluării și să te axezi pe dezvoltarea ta în scopul obținerii unei profesii în cadrul unui colegiu tehnic.
Pentru ambele tipuri de orientări (clasic sau tehnic), primii trei ani sunt dedicați studiilor generale. La profilul clasic acestea sunt puțin mai complexe.
De doi ani, în școli nu se mai face religie. Există numai morala
Nu se mai face religie de 2 ani. Exista numai morala. Înainte se studia creștinismul, religia era obligatorie și se dădeau și note, ca la oricare altă materie.
Siguranța în școală
La grădiniță, portarul intervine în cazul în care este nevoie de prim ajutor. La școală, la fiecare început de an se fac teste de siguranță cu elevii. La liceu exista o echipa constituită din elevi pentru prim ajutor.
Școala în Luxemburg. Costuri
Școala este gratuita, manualele se furnizează gratuit, marea majoritate a lor pot fi păstrate de către copii la sfârșitul anului școlar. Fiecare copil cu vârsta cuprinsa între 6 și 18 ani poate beneficia (sau nu, asta se stabilește în funcție de veniturile părinților) de o sumă de bani pentru achiziționarea rechizitelor. Aceasta suma este virata de către stat în conturile părinților, în luna august a fiecărui an.
La grădiniță și școala primară, la începutul anului se dau bani pentru matriale de bricolaj. Se pune foarte mult accent pe partea artistică, fac lucrări, care sunt apoi expuse în oraș în tot felul de moduri distractive, cum ar fi agățate în copaci.
Cei mai mari merg în excursii. De obicei, costurile sunt suportate de primărie. În acest fel pot participa și copiii cu venituri modeste. Există și situații în care copiii se oranizează în clasă, fac tot felul de activități – biscuiți de Crăciun, dulceață vara, etc și, din vânzarea lor, profitul se păstrează pentru activități extra-școlare. Pe același princiăpiu funcționează lucrurile și la liceu.
Sursa foto – Pexels.com
Citește și:
Școala în Irak. Sistemul Cambridge
Școala vieții în insula Fanning
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Buna ziua,
Am inteles ca scoala de stat este gratuita insa, scoala de dinainte si/sau de dupa orele de scoala, cat costa?
Am întrebat și revin cu un răspuns exact.
After-schoolul se numeste maison relais și se plătește separat.Preturile sunt mari, insa statul luxemburghez are un serviciu de ajutor pt crese / gradinite / maison relais.
Ajutorul se traduce printr-o „reducere” a facturii catre cresa / gradinita / maison relais. Reducerea se calculeaza in functie de venitul pe familie si numarul de copii. In calcul nu se iau in considerare alocatiile copiilor. In functie de parametrii astia, ti se da o incadrare si o dai la maison relais in acest caz. Ei vor primi o parte de bani de la statul luxemburghez, iar restul de la tine.