Now Reading
Învățământul în lume, episodul 9. Școala în Irlanda

Învățământul în lume, episodul 9. Școala în Irlanda

După ce am călătorit pe alte continente, astăzi ne întoarcem în Europa și explorăm una din cele mai dezvoltate țări, cu un cuvânt greu de spus în Uniunea Europeană. Aflăm astăzi cum e școala în Irlanda. Ne-a împărtășit experiența ei Irina Petrovai, stabilită în Irlanda de 10 ani și mămica unui băiețel de șase ani, aflat în Junior Infant.

Școala în Irlanda. Înscrierea

Copiii în Irlanda pot fi înscriși la școală între 4 și 6 ani. Copilul trebuie să fi împlinit 4 ani până la sfârșitul lui Iunie ca să poată începe școala în luna septembrie a acelui an. Toți copiii trebuie să fie înscriși la școală până la vârstă de 6 ani. Depinde de fiecare părinte în parte când își consideră copilul pregătit emoțional și psihic pentru începerea școlii.
Sunt tipuri foarte multe de școli: denominaționale – majoritatea sunt catolice și vor favoriza înscrierea copiilor catolici. Exisă și școli musulmane. Sunt apoi cele ne-denominaționale sau mulți-denominaționale, școli de fete sau școli de băieți, școli mixte, școli cu predare exclusiv în Irlandeză, școli private.
Ca să te hotărăști, e o idee bună să întrebi părinți care deja au copiii la o anumită școală, să îți faci o idee dacă e potrivită pentru copilul tău sau nu. Fiecare școală are o anumită reputație.

Criterii de departajare la înscriere

Înscrierea se face prin completarea unui formular la care se atașează o copie după certificatul de naștere. Poți înscrie copilul la câte școli dorești, chiar și cu doi ani înainte dacă dorești. Trebuie luat în considerare faptul că majoritatea școlilor au criterii de departajare. Au prioritate copiii care au frați sau surori deja înscriși acolo sau care în trecut au fost la acea școală. Sunt avantajați de asemenea copiii din imediata apropiere a școlii, copiii angajaților școlii și abia apoi se iau formularele în ordinea în care au fost primite.

Formularele trebuie trimise până la sfârșitul lunii Decembrie al anului anterior celui școlar. Dacă înscrii copilul pt anul școlar ce începe în septembrie 2017, formularele trebuie trimise până la sfârșitul lunii septembrie 2016.

Ești anunțat în ianuarie dacă a fost acceptat și ai aproximativ două săptămâni să confirmi dacă luați locul. La sfârșitul lunii ianuarie are loc o întâlnire cu părinții la școala aleasă.Atunci se completează alte formulare. Se dau detalii despre alergiile copilului, cerințe speciale ce țin de religie sau diete speciale, condiții medicale, numere de telefon, adresă și se plătește o taxă.

Rotația învățătorilor și profesorilor

La începutul lunii Iulie are loc o altă întâlnire unde sunt aduși și copiii pentru a se familiariza cu școala. Tot atunci își cunosc și învățătoarea sau învățătorul. Aceștia sunt desemnați de școală. Nu pot fi aleși de către părinți și se schimbă în fiecare an pentru a evita atașamentul exagerat al copiilor de o singură persoană.

Structura învățământului

Ciclul primar de opt ani: Junior Infants, Senior Infants, Clasele 1-6
Ciclul secundar de 5-6 ani – până copii împlinesc 17-18 ani. Multe școli oferă elevilor posibilitatea de a lua un an de tranziție după primii 3 ani de școală secundară. În acel an nu merg la școală dar urmăresc interese artistice, sociale sau de business.
Ciclul universitar.

Ideal într-o clasă sunt 19-22 copii

Mărimea clasei depinde mult de mărimea școlii.Dacă școala e într-o zonă cu cerere mare, clasele pot ajunge la 30 de elevi. Dar fiecare clasă, indiferent de mărime, are mereu doi sau poate chiar 3 profesori prezenți. Unul e cel principal, ceilalți doi vin de obicei să ajute la activități de grup sau să ajute copiii în funcție de nivelul fiecăruia. Clasa băiețelului meu are 21 de elevi și la citire sunt împărțiți în 4 grupuri în funcție de nivelul la care se află. Profesorii le dau copiilor activități create special pentru abilitățile lor.

Programul zilei

Fiecare director e responsabil de propria scoală. De aceea orele de clasă diferă. O zi are de obicei 5 ore şi 40 minute.

Şcoala începe la ora 9:00 şi se termină la 14:30 pentru copiii de la clasa 1 în sus, dar începe la 9:30 pentru copiii mici (Junior Infants si Senior Infants) şi se termina la 14:10. În primele două săptămâni, unele şcoli aleg un orar mai scurt pentru acomodarea copiilor ( 12:00 sau 13:00).

Fiecare clasă are locul ei desemnat în curte pentru aliniere. Când sună clopoțelul, învățătoarea iese în întâmpinarea copiilor şi îi conduce în clădire. Părinților li se cere să părăsească incinta cât se poate de repede și poarta se închide. Dacă cineva întârzie trebuie sunat la interfon pentru acces. Daca nu se repetă exagerat de des, întârziatul nu e grav.

Sunt doua pauze: pauza mică 11:00 – 11:15 și pauza mare 12:00 – 12:30.

Unele școli oferă opțiuni de afterschool în incinta lor, gratuit.

Aceste cluburi pot fi sportive, artistice, sau pur și simplu de relaxare sau făcut teme.

Multe grădinițe au servicii aftershool contra cost, unele cu colectare de la școală, dar nu e regulă generală.

 Între părinți și profesori există un canal de comunicare permanent deschis

Pentru orice aspect îngrijorător, părintele se poate adresa învățătorului dimineața sau dacă e un subiect mai delicat și complex se face o programare cu învățătoarea la o oră stabilită de comun acord. Învățătorii vor sesiza părinții de eventualele probleme personal și mereu cu un ton pozitiv, niciodată criticând copilul.

În luna noiembrie sunt ședințe cu părinții individuale, de aproximativ 15-20 minute în care este prezentată de către învățător evoluția copilului.

Criticile sunt extrem de rare, totul e făcut într-un mod constructiv și pozitiv. Părintele poate pune întrebări

Dacă există o problemă pe care învățătorul nu o poate rezolva, atunci se apelează la director.

În pauza mică elevii iau o gustare constând în iaurt/fructe/cașcaval și în pauza mare mănâncă prânzul (sandwich, lapte/apa, fructe). Școala nostră oferă aceste mese gratuit, dar majoritatea școlilor cer copiilor să își aducă de acasă mâncarea. Se aplică reguli stricte – fără dulcuri,biscuiți, sucuri.

Specializare în ciclul secundar

Pentru ciclul primar învățătorii/profesorii predau toate materiile la o clasă. Sunt multe persoane care din această cauză spun că materia învățată de copii în școlile irlandeze nu e suficient de aprofundată, e mai mult la nivel de cunoștințe generale. Eu personal consider că e perfect așa deoarece copii au șansa în ciclul secundar să se specializeze pe subiectele care le plac.

În ciclul secundar un profesor poate fi specializat pe maxim două materii dar trebuie să fie extrem de flexibil deoarece poate predă materiile respective la diferite nivele pe parcursul unei zile.

Materiile sunt împărțite pe domenii mai degrabă decât subiecte: limbă, educație artistică, educație fizică,matematică, religie,educație științifică și socială. Irlandeza este obligatorie . Excepțiile sunt foarte rare și presupun circumstanțe serioase de dizabilitate fizică sau intelectuală. Totul se face încet, pornind de la zero. Unele școli oferă cursuri gratuite de irlandeză pentru părinți. Educația fizică e de două ori pe săptămână, plus unele cluburi sportive oferite gratuit de școală o dată pe săptămână.

La Junior Infants accentul e pe a învață totul prin joc, multe imagini, culori, cântece, totul în grup și echipe, multă practică.

Se învață literele și sunetele.

La Senior Infants accentul pe scris și citit se intensifică.

De la First Class în sus materiile se fac la un nivel de cunoștințe generale, mereu cu ajutoare vizuale și practice.

În ciclul secundar elevii își pot alege materiile care îi plac și dorește să le aprofundeze și să le pregătească pentru Leaving Cert.

Având în vedere că Irlandeza e obligatorie în toate școlile, dacă ești străin și dorești să devii profesor, aici trebuie să urmezi un curs de irlandeză și să obții o diplomă. Asta e doar pentru școlile primare, pentru cele secundare nu e cazul. Mai întâi trebuie să aplici pentru recunoașterea diplomei. Odată recunoscută diploma, poți să te înscrii pe un post. Există taxe de înscriere și taxe de evaluare pentru fiecare subiect care dorești să îl predai. Minim unul la ciclul secundar, iar pentru ciclul primar trebuie să poți preda pentru copii între 4 și 12 ani). Înscrierea nu garantează acceptarea pe un post. Taxa nu se returnează în cazul unui refuz.

În învățământul irlandez nu există note

Profesorii urmăresc evoluția copiilor, dacă li se pare că unii se zbat sau învață mai lent le va fi oferit ajutor extra. La sfârșitul fiecărui an școlar părinții primesc un raport în care sunt notate de către învățătoare comentarii despre copil pe categorii: scris, citit, socializare,atenția în clasă. Tonul acestor rapoarte e mereu pozitiv, îmbunătățirile necesare sunt sugerate foarte subtil, mereu sunt subliniate atuurile copiilor.

Există două examene mai mari : Junior Certification și Leaving Certification

Junior Cert se dă după primele 3 clase din învățământul secundar, dar nu înainte de 12 ani. Pot fi între 9 și 13 subiecte. Engleza, Irlandeza, Matematica și Educația Civică, Social și Politica sunt obligatorii. Fiecare subiect poate fi dat la 3 nivele de dificultate: nivel înalt, normal și de bază. Dar numai Matematica, Engleza și Irlandeza pot fi date la nivel de bază. Subiectele pot fi scrie, orale sau practice.

Nivelul ales în acest examen la o materie va fi la fel cu cel din Leaving Cert la aceeași materie. Copiii sunt notați cu note de la A la F în funție de procentajul de materie cunoscut ( 10%-25% notă F, 25%-40% notă E, 40%-55% notă D, 55%-70% notă C, 70%-85% notă B, 85%-100% notă A). Notele E și F nu sunt note de trecere.

Indiferent de rezultate copiii își pot continua studiile în ciclul secundar dar rezultatele ar putea influența următorul examen, Leaving Cert.

Leaving Cert e echivalentul Bacalaureatului, de obicei are 7 subiecte (cele obligatorii rămân la fel), alese de către elev. Pregătirea puent acest examen poate dura 2 sau 3 ani –  depinde dacă elevul a ales an de tranziție sau nu – și toți elevii sunt intens ajutați de către profesori în școală sau în afară ( meditații). Procentajul obținut poate însemna admiterea la facultatea dorită sau admiterea la a doua sau a treia preferință.

Temele diferă de la o scoală la alta. Unele școli sunt cunoscute că dau teme multe.

Pentru copiii din Junior Infants și Senior Infants tema nu trebuie să depășească 20 de minute. Băiețelul meu primește temă 4 zile din 5. La început era câte o literă pe săptămână și trebuia să deseneze ceva care să înceapă cu acea literă. Matematică simplă, exerciții de logică ( potriviți perechile,încercuiți toate articolele de mâncare etc), colorat. După ce au fost parcurse toate literele li se da și câte o carte aproape zilnic, cu grijă selectată pe nivelul fiecăruia. Sunt cărticele mici cu imagini mari, la început cu propoziții de câte 3 cuvinte ușor identificabile din poze.

Cartea trebuie citită acasă cu părinții și trebuie semnat pe o foaie că a fost citită. Li se dau între 3-7 cuvinte noi pe săptămâna, ce trebuie repetate zilnic, scrise și puse oral în propoziții. Matematica e și ea dusă la următorul nivel dar mereu însoțită de imagini. Cuvinte cu litere lipsă, cuvinte amestecate de aranjat în propoziții. În fiecare zi e altceva.

Învățare practică. Exemple din viață

Învață despre lucruri precum furnicile, albinele, râmele ( ciclul de dezvoltare și rolul lor în natură).  Despre legume și cum se plantează. au grădină lângă școală, culeg cartofi și îi gătesc în școală și ÎI mănâncă. De ziua clătitelor toți ajută la gătit. Sunt vizitați des de pompieri, gardă (poliția irlandeză), doctori ( au trebuit toți să își aducă câte o jucărie de pluȘ „bolnavă”), sportivi naționali.

Li se explică fiecare slujbă ce presupune. Anul trecut a fost centenarul independenței, au învățat despre Revoluție. De Anul Nou chinezesc învață despre China. Învață despre Sf. Patrick și cum a alungat el toți șerpii din Irlanda. Sunt educați cum să facă economie la apă, curent, cum să recicleze. E uimitor cu ce vine acasă uneori.

Au serbare de Crăciun în care fiecare participă cu ceva cât de mic. Costumele și le fac singuri la scoală.

 Consilierea psihologică e disponibilă la nevoie

Dacă se observă copii cu probleme de integrare sau socializare civilizată, părinților li se oferă ajutorul unui consilier, dacă acest ajutor e dorit. Părinții sunt cei care trebuie apoi să folosească „uneltele” și metodele sugerate de consilier pentru a vorbi cu copiii.

Se fac eforturi continue pentru a include copiii cu nevoi speciale în școli și clase cu ceilalți copii. Fiecare școală are un SNA ( Special Needs Assistant) sau mai mulți, depinde de mărimea școlii și de numărul copiilor cu nevoie speciale. SNA este oferit de stat pentru un anumit număr de ore pe săptămână. Ei au scopul de a ajuta copiii cu nevoi speciale în clasă la activități ne-academice. Asta înseamnă că nu au voie să se implice în nici un caz în predare pe lângă învățător/profesor, ci doar la activități cum sunt  îmbrăcatul sau dezbrăcatul, mâncatul prânzului, joacă în pauze, mersul la baie.
Există școli speciale pentru copii cu deficiente de auz și văz.

 Violența este absolut inacceptabilă

În școli se fac eforturi enorme de a preveni bullying, de a încuraja copiii să spună dacă sunt necăjiți de cineva, de a trata pe toată lumea egal, mai ales că există o varietate extrem de mare de naționalități.

Fiecare copil este văzut ca un individ cu personalitate aparte.

Nu sunt educați la grămadă că niște roboți. Fiecare școală primară oferă activități atât sportive ( fotbal, înot, baschet etc) cât și artistice ( desen, muzică, dans irlandez). E la latitudinea părinților ce doresc pentru copilul lor. Specializarea pe anumite materii, fie ele limbi străine, știință, artă sau business se face începând cu ciclul secundar. În funcție de înclinațiile copiilor, părinții îi îndruma spre o anumită școală secundară.

Elevii sunt mereu ajutați la propriul lor nivel

Dacă cineva e mai lent la citit, sau dacă are probleme cu matematica, profesorul secundar, cel care ajută profesorul primar al clasei, va oferi atenție sporită acelor copii, asigurându-se că înțelege, dar în același timp că nu se simte diferit sau exclus de restul. Un an școlar poate fi repetat doar din motive educaționale serioase și în nici un caz drept pedeapsă. Directorul trebuie să facă în scris un raport explicând de ce consideră benefic pentru un anumit elev să repete anul și acest raport e prezentat la departamentul pentru educație împreună cu un plan educațional concret, gândit special pentru acel elev.

Fiecare copil poate să își aleagă calea profesională pe care vrea să o ia

Îi este oferit sprijin indiferent de ce alege, fie că e business, fie că e mecanică sau artă. Materiile și specializările sunt extrem de variate încercând să ofere tuturor material cât mai concret în funcție de interese și aptitudini.

 Majoritatea școlilor irlandeze sunt catolice

Copiii catolici sunt pregătiți și educați pentru prima lor comuniune sau pentru confirmare. Restul școlilor nu impun o anumită religie, dar elevii studiază religiile și credințele lumii la nivel general.

Copiii au voie să poarte obiecte religioase ( cruciulițe sau altele), dar școala nu își asumă responsabilitatea pentru pierderea lor. Sunt respectate diferitele obiceiuri religioase  – Ramadan, excluderea cărnii de porc sau altele.

Vacanțele

Vacanțele de Crăciun, de Paști sunt standard la toate școlile și durează două săptămâni. O săptămâna în Octombrie, una în Februarie. Celelalte zile libere sunt la discreția fiecărei școli în parte, atâta vreme cât sunt deschise minim 183 de zile pe an în ciclul primar și 167 de zile pe an în ciclul secundar. Irlanda are multe Bank Holidays, zile naționale libere, cum ar fi Sf. Patrick. Bank Holiday e de obicei vineri sau luni, dând tuturor câte un week-end lung din când în când. Toate școlile sunt închise în Iulie și August. Fiecare școală se încheie și reîncepe în diferite date. Poate începe în 27 august sau 1 septembrie, se poate încheia în 25 sau 28 iunie.

Pe parcursul verii dar și al vacantelor mai scurte, părinții au opțiuni nenumărate de tabere pentru copii.

Aici taberele sunt zilnice, oriunde de la 4 ore la 7 sau 8 ore, în funcție de necesitățile părinților și evident de buzunar. Există tabere pentru toate vârstele și gusturile: teatru, dans, știință, sport. Până și adăposturile locale de animale au tabere, în care copiii merg și ajută cu plimbatul cățeilor sau periatul cailor, învață cum să ai grijă de animale. Grădina zoo are tabere în care copii învață despre specii în pericol de dispariție și despre habitate. Tabere de înot, fotbal, pictură etc.

Securitate si acțiuni în caz de pericole

Fiecare școală are posiblitatea de a închide complet incinta. Nici un copil nu pleacă în pauză  pentru că poarta e închisă. Oricine dorește să intre în școală în timpul zilei trebuie să explice cine e și cu ce scop o face.

Copiii pot fi colectați doar de persoanele aprobate anterior de către părinți. Dimineața nici un copil nu trebuie lăsat singur înainte de sunatul clopoțelului. În pauze sunt profesori ce supraveghează curtea pentru a vedea dacă cineva e exclus, stă singur sau dacă se comportă necivilizat. În caz de accident minor ( tăieturi sau julituri) copii sunt duși la stația de prim ajutor din incinta școlii. Părinții sunt informați la prânz când îi iau. În cazul accidentelor puțin mai grave – căzături cu lovituri la cap sau ochi, oase rupte, sunt anunțați imediat părinții  și copilul e supravegheat până la sosirea lor. Toți profesorii trebuie să aibă cunoștințe de prim ajutor.

Școala în Irlanda. Costuri

La întâlnirea de confirmare a acceptării locului la școală, se plătește o taxa pentru cărți. Taxa diferă de la o școală la altă, poate fi între 30-100 euro, plătită apoi în fiecare an. Pe parcursul anului școlar copiii merg în excursii în diferite locații, mereu încadrate în orele normale de școală ( la muzee, zoo, ferme, centre de științe sau arte, uneori pur și simplu în parc) și părinților li se cere o contribuție de 2-3 euro. Irlandezii sunt oameni extrem de caritabili.

Au pe tot parcursul anului zile speciale acordate strângerii de fonduri pentru diferite organizații. Fiecare școală își alege pe cine dorește să susțină și ești rugat să contribui cu cât dorești, dar nu e obligatoriu.

E responsabilitatea părinților să cumpere uniforma corectă. Școlile au grade diferite de stricteț. Unele insistă și pe culoarea pantofilor. Treningul de obicei are blazonul școlii și trebuie comandat special, în rest găsești în magazine articolele la prețuri acceptabile.

Spre deosebire de ciclul primar unde cărțile sunt oferite de către școală, pe sistem de împrumut și trebuie avut mare grijă de ele, în ciclul secundar părinții trebuie să cumpere manualele. Sunt unele școli care au sistem tot de împrumut contra cost, dar manualele sunt reactualizate aproape în fiecare an, deci trebuie de obicei cumpărate din librării. Fiecare școală are anumite manuale acceptate și trebuie avut mare grijă să le cumperi pe cele corecte. Un manual se poate să acopere doi ani de învățământ.

Fiecare an de școală secundară, cu manuale și uniformă, te poate costa în jur de 400-500 euro.

Cu facultățile e altă poveste. Locurile gratuite sunt foarte puține, pe bază de bursă pentru care trebuie să aplici și ești intervievat. Pentru cetățenii irlandezi e undeva în jur de 3000 euro pe anul universitar, plătibil în două rate. Pentru străini poate ajunge și la 8000 euro pe an.

Există mai multe tipuri de ajutor social pentru familiile cu venit foarte mic, pentru părinți singuri sau pentru refugiați, ajutor menit să reducă din costurile școlii.

Citește și

Școala în Anglia

Școala în America

Școala în Germania

Școala în Franța

Școala în Suedia

Școala în Australia

Școala în Belgia

Școala în Canada

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Foto cover – sursazilei.ro

View Comments (10)
  • Ceea ce nu prea se comentează e faptul ca în ciclul primar copiii pierd destul de multe ore cu deplasările la biserică pentru pregătirea necesară comuniunii şi confirmării. De asemenea as menționa strictetea cu care sunt dati la o parte cei de alta religie(desi stiu că nu e valabila întotdeauna). Sunt scoli unde preotul îi acceptă şi pe copiii non catolici la pregătirea pentru comuniune, doar că nu primesc comuniunea. La noi a fost un caz mai aparte, preotul a refuzat categoric participarea, dar ceea ce e şi mai urat e ca i s-a spus la scoală ca nefiind creștin nu poate participa nici la orele de religie. Asta numai după ce a fost făcută comuniunea, ca pina atunci(culmea) nu a fost nici o problemă. Aici ma abțin
    Nici un sistem nu e perfect. Rămân la părerea că în secolul XXI un sistem de învățământ de stat , în Europa, nu ar trebui sa fie legat de biserica. Iar în Irlanda cca 90% din scolile primare sunt arondate bisericii
    Dar una peste alta e mult mai abordabil şi nici nu îi îngreunează pe copii cu o programă supra încărcată.
    Uniforma e o treabă bună, şi se pare ca se vor scoate emblemele scolii, astfel încât se vor mai ieftini.
    Cit despre rotatia profesorilor, se face şi pentru a preveni formarea grupurilor, cit şi pentru expunerea la schimbări dese, astfel încât să fie mai adaptabili în viitor.
    Eu nu am auzit pina acum de cele trei niveluri de dificultate la secondary school, stiu doar de ordinary level şi higher level.
    Mult succes în continuare.

  • Buna ziua!! Multumim pentru informatii!!!

    Cumva nu stiti cum se intampla cu copii veniti din Romania care nu stiu atat de bine engleza?

    Adica, copilul meu a terminat clasa a 3-a in Romania si ne mutam in Dublin, iar copului trebuie sa inceapa anul scolar 2017-2018. Cum se procedeaza in gerneral? Presupun daca copulul ajunge, sa spunem in clasa a 4-a in Irlanda, nu va fi la aceasi nivel de limba engleza cu altii. Trebuie sa mearga intr-o clasa speciala? sau in clasa cu copii mai mici?
    Va multumesc mult!

    • Buna, Madalina!

      Nu stiu, dar din ce am observat de-a lungul serialului Invatamantul in lume, copiii sunt introdusi intr-o clasa inferioara, sunt ajutati sa ajunga la nivelul adecvat varstei lor si apoi sunt trecuti in clasa de care apartin de drept, ca varsta. Mult succes si adaptare usoara!

  • Mulțumim pentru aceste informații sunt necesare. .În cea ce mă privește ,aș dori dacă ați putea sa îmi spuneți câteva cuvinte despre o altă situație : anul viitor mă voi muta împreună cu copilul,( ce acum este clasa a 4 în Italia ), în Dublin pt a întregii familia întrucât tatăl este plecat de un an. …Mă preocupa aspectul schimbării ȘCOLII la ce ar trebui să mă aștept, va avea un profesor de susținere a limbii irlandeze -române. ….Ar trebui sa încep deja o pregătire intensiva a lb.engleze. …

    • Cu drag, ma bucur ca va sunt de folos informatiile! Aceste informatii provin de la parinti stabiliti acolo, sunt experiente subiective si ele difera de la scoala la scoala, de la zona la zona. Ca regula pe care am observat-o eu la mai toate scolile din serial, este ca integrarea copiilor straini se face treptat, ei sunt ajutati si supravegheati si, odata ce au atins nivelul anului in care se afla, sunt trecuti imediat acolo. Parerea mea este sa discutati toate detaliile cu conducerea scolii, la inscriere. Si da, cred ca engleza este necesara

  • Bună as vrea ca in anul2019 sa plec in Irlanda Dublin cu copiii minori 11ani,9ani si 6luni bebe asta prin luna iulie. Imi spuneți va rog ce facilitati am acolo pt copii, dacă lucreaza sotul in Dublin?

  • Buna.Imi doresc sa ma mut in irlanda cu fetita de 14 ani.imi puteti spune ce anume trebuie sa fac si in ce an de liceu de stat o pot inscrie va rog sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez cu inscrierea si etc.multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top