Învățământul în lume, episodul 7. Școala în Belgia

Parcă nu îmi vine să cred că am ajuns deja la episodul 7 al plimbării noastre prin școlile lumii. Ceea ce a pornit ca o joacă, este acum un proiect serios, ce implică multă documentare, editare, resurse de tot felul. Un proiect așteptat de voi, comentat, completat. Revenim astăzi în Europa și aflăm cum este școala în Belgia. Consultant ne-a fost Luminița Șerban, mamă a doi băieți de 11 și 7 ani. Luminița s-a mutat la Bruxelles în urmă cu un an și jumătate și băieții eu au intrat în clasa a 5-a, respectiv clasa I.

Școala în Belgia. Înscrieri

Noi am ajuns în Bruxelles destul de târziu pentru înscrieri. Pe 24 august am fost aici și pe 1 septembrie a început școala. Deci copiii au început unde am mai găsit locuri. Stresul a existat desigur, răspunsul că avem loc a venit cu o zi înainte de începerea școlii, dar privind în urmă nu a fost dificil.  Nivelul francezei lor la momentul intrării în școală a fost zero, au recuperat pe măsură ce petreceau timp în mediul ăla. Li s-a oferit și ajutor, dar pentru un român, franceza nu e dificil de înțeles. După 6 luni se descurcau foarte bine să comunice cu colegii și profesorii.

Școala o poți alege, șanse mai mari să fii acceptat sunt dacă locuiești în zonă sau dacă ai vreun frate/sora mai mare. În cazul asta se considera prioritate. Avantaje mari au cei care au copii în toate cele 3 nivele:maternelle, primaire, secondaire. Asta pentru școlile considerate mai bune. Ce înseamnă școală mai bună: nivelul de trai al părinților e mai ridicat, oferta de activități opționale (în timpul pauzei de prânz, care este de o oră jumătate) este mai bogată, ieșirile și taberele sunt mai interesante, pentru că și părinții își permit. Învățătorul nu îl poți alege, îl cunoști cu o săptămână înainte de începerea școlii.

Structura învățământului. Cadre didactice. Psiholog la discreție

Sunt școli primare (clasele 1-6) și școli secundare – colegii-licee. În școlile primare au un învățător, un asistent care ia câte 3-4 copii zilnic și lucrează separat ce nu au înțeles bine, alt profesor pentru ajutor școlar în cazul celor mai lenți, psiholog, profesor de sport, profesor de înot, care este pentru toată școala.

La fiecare 2 ani se schimbă învățătorul și se amestecă copiii între ei de la toate clasele din același an, pentru a apuca să se cunoască toți între ei până la finalul școlii primare. Începând cu clasa a 5 – a au de obicei câte 2 învățătoare. Cu fiecare fac altceva, câte jumătate de zi sau toată ziua.

Psihologul este important și activ. Au 4 săptămâni în care li se explică schimbările prin care trec la venirea pubertății. Psihologul merge prin clase, este chemat și de învățător la nevoie, sau de copiii mai mari care au vreo problemă.

Sunt între 20 și 24 de copii în clasă.  Copiii de clasa I au un elev de clasa a 6-a care îi ajută în prima lună de școală, apoi câte o zi pe săptămână, și cu care formează o echipă la evenimentele școlii. Când au plecat în tabăra de ski au găsit la destinație , fiecare din ei, câte o scrisorică de la protejatul lor mai mic. La o luna de la tabără se face o petrecere în care sunt prezentate activitățile din tabere (în cea de ski au avut zilnic o activitate cu componența pedagogică) pe grupuri de 2-3 elevi, fiecare altceva, se mănâncă se bea, apoi e partea cinema în care e proiectează pozele și filmele din tabără. Evident că ei sunt foarte încântați de modalitatea de prezentare.

Programul zilnic

Între 8-8.20 vin copiii, la 8.30 trebuie să fie așezați în bănci și pregătiți să înceapă școala. Nu au orar. Doar orele de înot  – o data pe săptămâna, cele de sport și de limbi străine sunt fixe.
8.30-10 cursuri
10-10.30 pauză
10.30-12 cursuri
12-13.30 pauza mare
13.30-15.30 cursuri
Miercurea e zi scurtă, adică programul se oprește la 12. Au voie doar cu fructe la scoală, pentru pauza de gustare.Nu primesc deloc teme în această zi.

Copiii sunt întâmpinați zilnic de director, care stă la poartă și le zâmbește sau îi pupă pe cei mai lipicioși. La ieșire profesorii fac , prin rotație, de gardă să nu iasă vreun copil fără însoțitor. Cei care au legitimație de ieșire (începând cu clasa a IV – a) ies pe altă poartă, unde sunt verificați cu poza de pe legitimație. Cei care au o astfel de legitimație își pot lua de la școală și frații mai mici, au menționat și asta pe legitimație.

În pauze e interzis să stea în școală, sunt scoși în curte indiferent de vreme. În caz de ploaie au unde să se adăpostească, dar cum nu toarnă cu găleata, niciun copil nu stă sub copertină. Nu le e nici frig, pentru că aleargă și țipă încontinuu 🙂

Securitate și protecție

După școală există 1 oră de studii asistate, unde copiii își fac temele sau desenează sau cer ajutor dacă nu au înțeles ceva în clasă. Apoi pot face activități opționale care sunt plătite și alese de fiecare. Sau joacă diverse jocuri în curte: fotbal,baschet, de-a v-ați ascunselea, șotron, etc. Nu au voie cu telefoane la școală.
Întârzierile se notează în jurnalul fiecărui copil,  un caiet de corespondență între școală și părinți, unde sunt notate temele și observațiile profesorilor. Toți întârziații trec pe la director să semneze. Absențele se motivează cu scutire de la doctor, maximum 5 zile/an pot fi nemotivate. Peste 5 zile primești vizite de la Poliție.

Școlile se încuie după intrarea elevilor, nu există posibilitate să mai iei legătura cu ei decât sunând la secretara școlii. Părinții au voie în școală sau în curte doar când sunt ședințe sau când pleacă copiii în tabere și se face adunarea în curte.

În caz de accidente, copiii sunt duși la cabinet și îngrijiți. Sunt sunați părinții și li se comunică cum s-a întâmplat, cum se simte copilul și ce i s-a dat. Dacă nu își revine este chemat părintele să îl ia acasă.

Comunicarea între părinți și școală se face prin intermediul jurnalului de clasă al fiecărui copil

Poți solicita întâlnire cu profesorul fie între 8-8.30, fie imediat ce se termină școala.

Școlile au cantină. Meniul e același, îl primești la începutul fiecărei luni. Conține foarte multe legume, multe din ele au fost lucruri noi pentru copiii mei. Supă-cremă la primul fel, apoi un fel principal cu carne de vițel sau curcan, fruct sau iaurt la desert. Ei spun că toată mâncarea este bio.  Factura de la  cantină și after-school o primești la finalul trimestrului.

Costul este de 3 euro/zi mâncarea și 1,5-2 euro/zi afterschoolul

Cantina și afterschoolul se plătesc lunar sau trimestrial.

Alte costuri: taberele. Toate clasele a 6- a merg în tabără de ski în Italia, clasele a 2- a merg în tabără de orientare la o fermă pedagogică lângă Bruxelles, clasele a 4- a merg în tabere la mare.

Taberele se plătesc în rate. Se mai plătesc : abonament la piscină-30 euro/an, poți merge și în afara școlii. Pe timpul vacantelor se organizează diverse stagii: de desen, top-chef, chitară, dans, circ, multisport, tenis, hockey, basket, înot. Sunt contra cost, 50-100 de euro/săptămână.

De cel puțin 2 ori pe lună au diverse ieșiri la teatru, muzee. Acestea sunt gratuite.

Din experiența mea, profesorii au destul de multă libertate la clasă, pot alege ce metodă urmează, au doar niște linii generale trasate de director.

Religia se face opțional, la alegere cu morala. Nu foarte des, cam o dată la 2 săptămâni. E un fel de istoria religiei. Băieții mei sunt la o școală catolică, mă așteptam să fie mai strictă, dar e opusul, chiar și mai puțină religie ca la precedenta.

Sistemul de notare și evaluare

Copiii sunt notați prin testări foarte dese, care se adună și rezultă punctajul la sfârșitul trimestrului. X puncte/100. Asta pentru școala primară.

Primesc buletine (carnete de note) la fiecare final de trimestru apoi părinții sunt chemați la o ședință individuală de 10 minute. Există câte o petrecere la 2 luni, e doar pentru părinți sau părinți și copii, se face în clasă, părinții aduc mâncare și băutură (vin sau șampanie de obicei). Se discută despre ce fac copiii extrașcolar (poți discuta și cu învățătoarea individual despre copilul tău) și despre unde mai merge lumea în vacanță :-). Se stabilesc și playdates.

Temele aș zice că nu există. Ce au de făcut acasă sunt 2-3 exerciții pe foi printate, de completat diverse calcule sau formule, exerciții de gramatică, conjugări. Cam 5-10 minute de muncă individuală și nu zilnică.

Copilul este centrul procesului de învățare, nu se mulează el după programă. Fiecare copil este lăsat să se dezvolte în felul sau, nu există constrângeri de niciun fel

În Bruxelles sunt oficiale flamanda și franceza  (și germană, dar se vorbește în proporție mult mai mică). Școala este în limba franceză și au ore zilnice de flamandă.

Până în clasa a 6-a nu există copii repetenți. Cei ce nu fac față primesc ajutor specializat în timpul anului. La sfârșitul clasei a 6- a există un examen CEB – certificat de studii de bază, care e obligatoriu de trecut. Nu e dificil, copiii trebuie să înțeleagă ce li se cere, ce citesc pentru a răspunde corect. Cei ce nu reușesc CEB- ul pot merge în anumite secundare și au un an paralel de studiu la finalul căruia îl mai dau o data. Dacă îl reușesc se alătura celorlalți, dacă nu, merg spre școli profesionale.  La finalul fiecărui an de secundară au examene din materiile studiate, un fel de sesiune. Cei care nu reușesc, le mai dau o data în august. Nu există bacalaureat.

Vacanțele

Vacanța mare  – 1 iulie-31 august
Vacanța de Toussaints  – prima săptămână din noiembrie
Vacanța de Crăciun – 2 săptămâni
Vacanța de carnaval – o săptămână în februarie
Vacanța de Paște – 2 săptămâni

Citește și

Școala în Anglia

Școala în America

Școala în Germania

Școala în Franța

Școala în Suedia

Școala în Australia

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Pixabay

 

View Comments (26)
  • Dar nu toate scolile sunt asa…La fiiica mea au fost 28-30 in clasa, invatatorul s-a schimbat anual, psiholog??? hahaha ce gluma buna, cand un copil agreseaza solutia este de dat afara din scoala! . Dar da, unii iau in serios ce zice copilul de acasa, atentie mare la romanii care obisnuiesc sa urecheasca copilul….
    Cabinet medical? M-au chemat de la munca sa o duc la spital….
    Mancare – dupa ce vazui in 2 scoli meniul zi de zi, pot sa zic asa: carnati si paste la greu. Si o supa verzulie. Costuri= 2-3 euro pe zi. Bon, eu am ales sa dau pachet ca pot gati de acasa mai bine, mai bio, mai ieftin.
    Stagii de vara de 50 euro pe sapt, de sport??? in Bruxelles? … hmm si eu chiar am cautat iefttin. Cele sport din cele subventionate sunt pe la 70-100 si se ocupa locurile in cateva ore, dar am dat si 220 eur o pe sapt. Cele in zona flamanda insa sunt mai ieftine.
    Teme – depinde doar de invatator. Fiecare da cate teme vrea. Si desi am copil studios si disciplinat (romanca lui mami, frumoasa si desteapta), a avut zile cand i-a luat si peste o ora de facut temele, la 8 ani. Dupa stat la scoala pana la ora 18…e greu.
    Cu igiena mi se pare o problema mare. Si am intrat in 3 scoli pana acum. Se face curat la toalete o data pe zi. La copii de 2 ani jumate care merg singuri la toaleta …e problematic.

    2 luni vacanta pe vara.

    Ce nu a scris e ca sunt mai multe concepte de invatamant. Scoli alternative (zero teme). Scoli catolice (mai disciplinate). Scoli comunale. Scoli waldorf ( 15-17 in clasa). Mult mai bune sunt scolile in zona flamanda, mai bine subventionate de la stat, copiii au mai multe activitati afara.
    Inscrierea e problematica in bbruxelles. Cozi si liste de asteptare de peste un an. La scoala catolica am asteptat un an. La scoala alternativa de langa bloc nicio sansa. La cresa se fac inscrieri la primul test de sarcina!! Isi iau parintii liber pt a putea fi disponibili sa sune la scoala/cresa de langa casa sa prinda loc. Nicio problema, e un zvon in cartie ca exista cate o madame secretara ce poate fi „inmuiata” cu un parfum.

    • Multumim pentru comentariu. Cu siguranta exista plusui si minusuri peste tot. se pare ca Luminita a avut noroc. In toate episoadele pe care le-am avut pana acum, am intalnit pareri pro si contra, in functie de experienta. Orice experienta impartasita este binevenita, pentru a vedea toate fatetele problemei. Poate poti lua legatura cu Luminita Serban (este taguita in postarea de pe Facebook a paginii Pisica pe sarma), sa va sfatuiti cu privire la alternativele scolare din Bruxelles. Mult succes!

  • Eu locuiesc in zona flamada si copilul meu a inceput sa gradinita aici si acum este in clasa a II-a la o scoala catolica de la noi din oras. Inscrierea la scoala s-a facut automat de catre gradinita, adica cei de la gradinita I-au transferat dosarul la scoala.

    Nu ni s-a cerut nici un cent pentru carti sau rechizite. Scoala nu poate organiza activitati extrascolare care sa depaseasca suma de 25-30 EUR / an.

    La scoala noastra nu exista cantina, copiii isi aduc pranzul de acasa sau pot fi luati acasa in timpul pauzei mari de catre parinti (bunici) . Scoala nu doreste sa aiba cantina pentru ca pot exista copii care au alergii la diferite alimente si atunci at fi destul de dificil sa prepare meniuri diferite.

    Parintii n-au voie in scoala, dar au voie sa intre in curtea scolii la o anumita distanta de curtea propriu zisa a scolii.

    Fiica mea primeste lectii aproape in fiecare zi, mai putin miercurea si vinerea. Nici aici nu exista orar, dar zilnic se fac ore de matematica, scriere si citire.

    In timpul vacantelor poti sa inscrii copilul in tabere sau la cel mai apropiat after school. Taberele pot fi organizate si de catre casa de asigurari sau primarie.

    Incepand din clasa V-a invata franceza, dar pana atunci invatatoarea ii invata periodic cateva cuvinte frantuzesti. Aici se merge pe idea ca daca in copil nu foloseste frecvent limba straina, acesta o va uita si atunci nu se merita sa stresezi copilul cu o alta materie in plus.

    De 2 ori pe saptamana au sport, o data la 2 saptamani merg la piscine si o data pe an (vara) se organizeaza de catre scoala o zi intreaga de activitati sportive la centru sportive al localitatii.

    O data pe luna merg la in loc special amenajat unde invata regulile de circulatie (sub indrumarea unui politist de la politia locala) si sa mearga cu bicicleta.

    Din cand in cand merg cu invatatoare la biblioteca orasului.

    Ora de religie se tine fie la scoala de catre invataroare, fie la biserica orasului de catre preot.

    In fiecare saptamana au teste, iar la finalul lunii martie au un fel de evaluare.

    Sedintele cu parintii se organizeaza individual unde ti se prezinta situatia scolara a copilului. Despre existent unui psiholog, nu stiu ce sa va zic, copilul nostru nu a avut probleme de integrare sau de disciplina.

    Aici nu se pune problema de a cumpara cadouri pentru profesori, daca vrei, la sfarsitul anului poti sa-i dai un buchet de flori sau o cutiuta mica cu cateva praline.
    In fiecare an se organizeaza o serbare tematica la care participa toti copiii (inclusiv cei de la gradinita). De exemplu anul trecut tema a fost Alice in Tara Minunilor. La serbare se pun mese si scaune in curtea scolii, vin diverse firme mici care vand cartofi prajiti, sucuri, bere sau vin, iar o parte din banii care se strang ajung la scoala. Pana le vine rand copiilor sa presteze pe scena, profesorii organizeaza, intr-o curte separata, diverse jocuri in aer liber, iar ca sa participi la ele trebuie sa platesti 5 EUR; suma care se strange intra in fondul scolii. Practic la serbare poate sa vina oricine, e ca un spectacol anual organizat de copii. Aoici nu ti se cere fondul clasei, scoala organizeaza diverse activitati pentru care se cer sume modice si nu este obligatoriu sa participi.

    Noi suntem multumiti de scoala, nu prea avem ce sa le reprosam. Mi-a fost greu la inceput, pentru ca aici cadrele didactice nu cocolosesc copiii prea mult, ii invata sa se descurce singuri, nu sta nimeni dupa ei la toaleta, la sala de mese, la imbracat. Aici ii invata de mici ca pot face anumite lucruri si singuri.

    • Multumim mult, Claudia pentru completari! Seamana ceea ce descrii tu cu experienta Luminitei, se pare ca si voi ati avut norocul de o experienta pozitiva. Mult spor in continuare!

    • Buna ziua!
      Am nevoie de ajutorul vostru, ca sa gasesc o scoala buna in sau langa Bruxelles. In maxim 2 luni ne mutam in Belgia, iar fetita mea va trece in clasa a treia. Imi puteti da, va rog, mai multe detalii despre inscriere?

      • Draga Ramona,

        Eu, autoarea blogului, locuiesc in Romania si adun pareri de la parintii care au copiii in sistemele din alte tari. Daca te pot ajuta cei care au comentat la acest subiect, cu tot dragul, eu din pacate nu te pot ajuta, pentru ca nu detin informatii locale.

        Mult succes!

  • Buna ziua!
    Ma intereseaza si pe mine scoala in Flandra de Vest, zona Diksmuide-Nieuwpoort . Am doi copii – fetita de 13 ani( a terminat clasa a 7-a) si baiat de 8 ani( clasa I). Va rooog daca puteti sa-mi dati detalii din acea zona . Multumesc!

    • Buna ziua! Din pacate, eu nu detin astfel de informatii. Poate din cei care au comentat aici si locuiesc in Belgia, se gaseste cineva care va poate ajuta. Eu locuiesc in Romania si am realizat acest serial, Invatamanul in lume, cu ajutorul parintilor stabiliti peste hotare. O zi frumoasa!

  • Buna ziua doamna Ioana Marinescu,imi putetida o adresa de fb ?Sa vb cv cu dnv.sau va spun aici
    Am 17ani trebuie sa plec in belgia pt prima data cu mama din cauza tatalui meu,vreau sa continui scoala si nustiu ce liceu din Bruxel sa aleg ,dnv ce parere aveti? VA ROG AJUTATIMĂ ,SAU MACAR CINE POATE SA MA SFATUIASCA

    • Alexandra, eu locuiesc in Bucuresti, nu cunosc scolile din Belgia. Voi incerca sa vad daca cei care m-au ajutat cu episodul din Belgia te pot ajuta cu informatii. Mult succes!

  • Buna ziua, tuturor! Am o fiica de 5 ani care merge la gradinita in Romania. Anul viitor ne mutam in Belgia,mai exact in Bruxelles zona centrala. Am nevoie de ajutor in a gasi o scoala primara buna,pe cat posibil cat mai aproape de zona centrala. Am inteles ca inscrierile se fac cu un an inainte, deci cam acum este perioada optima.Daca este posibil, rog sa-mi lasati un contact pentru a comunica aspectul. Va multumesc anticipat!

    • Buna,
      Raspunsul pentru tine de la Luminita Serban, cea care ne-a ajutat cu episodul Scoala in Belgia este urmatorul – Da, pentru a gasi loc la o scoala anume trebuie sa cauti cu un an inainte. Dar e important zona unde vei locui. In felul asta vei avea prioritate la unele scoli. Noi cand am comunicat adresa ni s a gasit repede loc. Pentru a putea sugera cateva scoli bune in zona centrala, trebuie sa stim cartierul in care veti locui. Zi frumoasa!

  • Buna seara,
    In cazul unei relocări cu serviciul, in luna Aprilie de exemplu, pot înscrie copilul la școala in anul in curs?
    Mulțumesc!

  • Buna ziua. Am 18 ani si am venit in Belgia din Italia. Am terminat clasa a 10 a acolo si as dorii sa imi continui studiile aici. Care este procedura? Va multumesc.

    • Madalina sper sa iti poata raspuunde cineva care a mai comentat la articol si care are informatii. Eu nu sttiu procedura, dar cred ca te poti interesa la primarie

  • Bună ziua , mai multe informații despre școlile din zona flamandă îmi puteți oferi urmează sa ne mutam, experiențele mămicilor cum s.au adaptat copii la școala deoarece am o fetița de noua ani și urmează sa ne mutam in zona flamandă și dacă se fac înscrieri in timpul anului sau dacă e vreo școala in aceasta zona care are la bază limba franceza și a doua opțiune flamandă . Va mulțumesc

  • Buna ziua!am si eu nevoie de un sfat,de o îndrumare daca ma pute-ti ajuta,vreau sa înscriu 2 copii la liceu in belgia…copii are 14 ani respectiv 16 ani,care ar fi primii pasi….ce ar trebuii sa fac?ce acte imi trebuie sau nu imi trebuie?care ar fi primii pasi pe care ar trebui sa.i fac?va rog orice sfat ma ajuta

  • Tocmai ne-am mutat in Bruxelles vineri si stam momentan cu airbnb. Acum suntem in cautari pentru apartament si speram sa gasim cat mai repede. Cum reusim sa gasim locuri la scoala? Dupa ce vom avea contractul de inchiriat, ne vor accepta la scoli aproape de casa? (ne trebuie pt copii: 3 ani si 6 ani) Exista varianta sa ne trimita la scoli la capatul celalalt al Bruxelles-ului? Sincer mi-e teama de refuz. Copiii vor fi anul 1 la scoala maternala si cel mare anul 1 la scoala primara.

  • Ce acte trebuie sa inscrii copilu la scoala in Belgia?va rog sa imi dati informatia aceasta imi este foarte necesara .Multumesc.

  • Bună! Fiul meu a terminat clasa a patra in Romania și acum ne mutăm in Belgia, în zona flamandă. Îmi puteți spune ce acte sunt necesare pentru înscrierea la școală?

  • Bună seara! Aș dori un transfer la Școala din Belgia.Bruxelles. Cine îmi poate spune ce pași sunt de urmat. Băiețelul are 8ani. Mulțumesc frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top