După ce ne-am plimbat multicel prin Europa, luăm avionul în gând și zburăm hăt departe, peste oceane. Aflăm azi cum e școala în Australia. Periplul mi-a adus aminte de copilărie. Nu pentru că aș fi alergat printre canguri pe-atunci, ci pentru că informațiile le-am primit de la o prietenă dragă și veche de-a mamei. Marina Pătrănoiu este acum bunică de două fete mândre, Lizzie de 10 ani și Stephanie de 5 ani și jumătate și locuiește de mai bine de șapte ani în Australia, în statul Victoria.
Școala în Australia. Înscrierea
Dacă ești un părinte grijuliu și conștient începi să cauți scoală din primii ani de viață ai copilului. Mă refer la școlile particulare, căci și aici e la fel – de stat și particulare. Cu cele de stat e mai simplu, alegi școala cea mai aproape de casa sau dacă mama nu lucrează, poate să înscrie copilul la școala aleasă în funcție de naționalitate, religie, scoală de fete sau de băieți, mixtă, etc.Asta presupune dusul copilului la scoală cu mașina.
Eu merg cu buss-ul trei stații și e ok. Nu se pune problema în niciun fel dacă ești străin, aici sunt o groază de nații, tratate la fel dacă au rezidență permanentă. Dacă însă vi doar pentru studii, școala în Australia este foarte scumpă pentru nerezidenți.
Nu iți alegi tu profesorul, copilul e repartizat de scoală, după ce depui la secretariat un formular complet cu toate datele, cu vaccinurile la zi, cu recomandarea grădiniței obligatorii între 3 – 5 sau 6 ani( depinde de luna în care e născut și dacă educatoarea consideră că e pregătit pentru școală.
Bunicii, ajutor de bază
Bunicii sunt încurajați să-și supravegheze nepoții, în lipsa părinților. Există chiar o propunere ca să se realizeze asta contra cost – e valabil în special pentru grădiniță, care aici implică costuri destul de mari.
Structură și organizare
Între grădi și scoală e o perioadă tampon de acomodare. Școala e structurată pe an pregătitor – aici se cheamă Foundation și fiecare clasă primește litera de început a numelui profesorului. Apoi ciclul primar 1 -6, urmează secondary school 7 – 12.
În primary, e profesorul de clasă + profesorul de artă/dramă, de sport. La particulare sunt și profesori de muzică de la clasele mici, la stat apar un pic mai târziu.
În clase sunt de la 15-18 pînă la 20-25 de copii, diferă de la școală la școală. Programul începe la 9 și se termină la 15,30 cu câteva pauze, între care cea mare de masă.
Copiii mici din Foundation au o zi pe săptămână lângă ei câte un elev din clasa a4-a, pentru ajutor de orice fel, joacă, comunicare.
Există în școală o cantină/bufet unde copiii pot comanda dimineață meniul pentru prânz. Sunt meniuri multe și diferite. Există varianta de a veni cu pachețel de acasă.
Nu se întâmplă nimic dacă se întârzie un sfert de oră. Dacă însă copilul va lipsi toată ziua trebuie anunțat la office, dacă îi e rău în timpul școlii e dus la un fel de cabinet medical cu doctor și e anunțat părintele sau persoana de rezervă din familie.
În școlile private există pază specială, dar în școlile de stat, în afară de faptul că se încuie ușa dimineața, nu există măsuri suplimentare de protecție.
Libertate de mișcare în clasă
În clasă copiii stau la mese câte 4, dar de cele mai multe ori se așează pe un covoraș, în jurul profesorului. Din ce am observat, sunt atenți, cuminți și dornici să afle lucruri noi. Sunt liberi să meargă prin clasă, cer voie și merg la toaletă câte doi, au o zi pe săptămână când merg toți la bibliotecă și își schimbă cărțile. Vinerea, din două în două săptămâni au un fel de careu în care sunt anunțați cei aniversați și li se cântă La mulți Ani, iar apoi se înmânează diplome celor cu rezultate foarte bune.
Profesorul de bază al clasei (au și ajutor de profesor) se schimbă de la an la an, adăugându-se noi profesori pentru alte materii.
Comunicarea profesor – părinte se face prin intermediul unui caiet cu notițe, prin e mail sau direct, dimineață sau la prânz, când începe sau se termină programul. Copiii primesc de câte ori este cazul notițe prin care sunt anunțați părinții despre activități speciale. Sunt organizate și interviuri de un sfert de oră cu părinții.
Mult joc. Fără lecții în clase mici. Fără memorare
Programa este relaxată, copiii din clasele mici nu primesc lecții acasă, dar sunt încurajați să lucreze și în afara școlii. În primary e mai mult joc decât școală adevărată. Se pune accent pe învățarea deprinderilor, pe a avea răbdare, atenție, a fi prompți, a respecta regulile. Acum pun baza.
Evaluarea se face la sfârșitul fiecărui an, cu explicații și îndrumări unde trebuie insistat. Părinții încep să se gândească și la ceva meditații cam de prin clasele 3-4 căci nu vor sa fie luați prin surprindere de nivelul net superior al treptei următoare-secondary.
În clasa a 5- a, cum e Lizzie acum, copiii sunt legați prin internet cu un program special – matematică, limba engleză și lucrează acasă pe computer. Fac și eseuri, cercetări pe diferite domenii, se încearcă o dezvoltare generală de noțiuni, care să le pună mintea la contribuție, să gândească logic. Se memorează oarecum doar tabla înmulțirii dar și aici sunt niște chichițe ajutătoare.
Se oferă burse speciale, cam 3-4 pe școală, pe care se luptă să le obțină sute de elevi. Se acordă total sau parțial și sunt valabile și la școlile private.
Activități practice
Se fac lecții în natură, excursii, tabere, lecții de înot obligatorii, campionate sportive, producții muzicale, etc. La școlile particulare, toate aceste activități sunt la un nivel mult mai ridicat și de aici și rezultatul superior academic. Dar și costurile sunt pe măsură și cresc în fiecare an.
Consiliere psihologică există în fiecare școală și se face la cerere sau la nevoie. Copiii cu nevoi speciale în forme ușoare sunt integrați în restul clasei și tratați la fel. Pentru ceilalți există școli speciale.
Programul este același pentru toți, există însă în fiecare școală pre și afterschool foarte bine organizate, dar care presupun și costuri suplimentare. Există și cursuri opționale, muzică/ instrument, tenis, se plătesc și de obicei sunt în localul școlii.
Încurajarea aptitudinilor, dar și a specializării
Se recomanda părintelui să insiste și fiecare părinte își ia măsurile de rigoare, de la caz la caz. Am observat că anumite nații sunt aplecate mai ales spre învățat academic – asiaticii-artă, informatică, indienii -IT, australienii-sport, europenii -limbi străine și buni la orice , cu condiția să le placă și să fie bine îndrumați. Pe șantiere sunt tineri de toate națiile căci se câștigă bine, construcțiile au luat o amploare deosebită. În ultimii ani de liceu li se oferă o gamă deosebit de bogată de opțiuni de orientare profesională.
Se încurajează școlile profesionale, care sunt foarte dezvoltate.
În septembrie, în fiecare stat are loc o amplă și foarte bine organizată și sponsorizată acțiune, o manifestare a talentelor din fiecare școală de stat. Este o sărbătoare a muzicii, a dansului, a costumelor, a talentelor și, mai ales a optimismului specific vârstei.
Pentru religie sunt întrebați părinții dacă vor să participe, deci presupun că există într-o formă sau alta, dar sunt și școli legate cumva de un cult sau altul și părinții se orientează.
An școlar diferit ca structură de Europa
Vacanțe sunt multe, școala începe pe 1-2 februarie și prima vacanță de două săptămâni e la sfârșitul lui martie. Sunt patru trimestre de școală, fiecare cu vacanța aferentă, iar școala se termină cu câteva zile înaintea Crăciunului. Anul acesta a fost pe pe 22 decembrie. Vacanța mare aici e mai mică decât în alte țări, dar se compensează cu celelalte din cursul anului care sunt destule, plus zilele libere de sărbători oficiale.
Structura anului în curs – Term 1 /. 3.02 – 31.03 (vacanță.1.04-17.04), term. 2/ 18.04-30.06(vacanță 31.06-16.07), term.3 17.07-22.09(vacanță23.09-8.10),term.4/ 9.10-22.12(vacanță 23.12-2.02/2018
Costuri
Școlile private sunt scumpe, costurile pornesc de la 12.000 Aud în sus/ an și cresc anual.
La stat suma e oarecum mica, cam 1 500 dolari australieni / an plus, sume modice pentru excursii, activități și pentru uniformă.
Fiecare stat are politica lui. Profesorii sunt și aici de generații diferite, concepții diferite, dar tot ce se face vizează plăcerea de a veni la școală și dezvoltarea copilului pe partea practică, nu neapărat teoretică.
În loc de concluzie
- Școala are o altă structură decât în Europa. Anul școlar începe și se termină iarna (februarie – decembrie)
- Există o diferență destul de mare între școala privată și cea de stat, dar și costurile sunt pe măsură
- Există costuri și în școala de stat – o taxă anuală, la care se adaugă uniformă, activități, excursii
- Se pune mult accent pe abilități practice și învățarea experimentală, mai puțin pe partea teoretică
- Este încurajată foarte mult dezvoltarea profesională
Citește și
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – Pixabay
Foarte interesant articolul! Felicitari si mult spor in continuare!O mica rectificare daca imi permiteti: referitor la trimestrul 2,vacanta incepe probabil pe 1/7-luna Iunie are 30 de zile chiar si in Australia..sper sa ”gustati”spiritul de gluma..Toate cele bune in noul an,va doresc!Cu stima, Ioana Manolescu
Multumesc mult pentru apreciere, pentru comentariu si pentru ca mi-ati atras atentia 🙂
Felicitari pentru articol! In curand vom pleca in Australia si cautand astfel de informatii ”am facut cunostinta”cu blogul dv.Va doresc in continuare mult spor in toate si noul an 2018 sa va aduca ceea ce va doriti! Imi permit sa fac o glumita:oare in Australia luna IUNIE are 31 de zile?!….referitor la vacanta trimestrului 2..(31.06 -16.07)-din acest mic amanunt ,sper sa intelegeti cu cata atentie am citit articolul.Inca o data felicitari! Cu stima, Ioana Manolescu
Multumesc din suflet si va astept in continuare pe blog!
Salut! Imi place cum scrii, felicitări!
O observație: in emisfera sudica e vara când la noi e iarna si invers
Multumesc! Si pentru apreciere si pentru corectie!
Buna ziua.In anul 2019 spre luna septembrie ne vom muta in australia ,Perth.Avem o fetita de 5 ani născută în luna iulie.Nu vorbește engleza însă vb italiana si bineinteles romana.Soțul va pleca în februarie cu o viză de student.Care sunt pași de urmat ?
Va multumesc.
Buna ziua.In anul 2019 spre luna septembrie ne vom muta in australia ,Perth.Avem o fetita de 5 ani născută în luna iulie.Nu vorbește engleza însă vb italiana si bineinteles romana.Soțul va pleca în februarie cu o viză de student.Care sunt pași de urmat ?
Va multumesc.