Now Reading
Învățământul în lume, episodul 16. Școala în Dubai

Învățământul în lume, episodul 16. Școala în Dubai

Trecem în zona exotică a lumii și mai facem o incursiune în lumea arabă, de data asta în mijlocul luxului și opulenței. Aflăm astăzi cum este școala în Dubai. Consultante ne-au fost Clementina Kongslund, mama a două fete, de 6 și 4 ani, ambele născute în Dubai și Daniela Bradu, stabilită în Dubai din 2011 și mama a doi băieți, de 11 și 13 ani, elevi în clasele a 6-a și a 8-a. E bine de știut că școala în Dubai pentru expați înseamnă sistem privat. Sistemul de stat este destinat exclusiv localnicilor și urmează curricula Ministerului Educației. Străinii pot urma diverse curricule: Britanică, Americană, Indiană, Germană, Rusă, Filipineză, Iraniană. Aflăm cum stau lucrurile din perspectiva sistemului american și a sistemului britanic.

Școala în Dubai. Înscrieri

Înscrierea a fost partea cea mai amuzantă/înfricoșătoare cu care ne-am confruntat, ne povestește Clementina. Când fata mea cea mare avea 4 luni (născută în 2010) am intrat pe site-ul școlii situată în comunitatea unde locuiam. Șoc total! Înscrierile pentru anul ei, 2013, când trebuia să înceapă școala, respectiv FS 1 (Foundation Stage 1-doi ani de pregătitoare: FS1 și FS2) erau deja închise, cu 66 de copii înscriși și alți 101 pe lista de așteptare. Mai aveam două școli în vecinătate, adică la 10-15 km depărtare. Am optat pentru una dintre ele, a doua ca preferința după cea din cartier, dar mai scumpă din păcate.

Așa că, la 6 luni, față mea era deja înscrisă la școală. Pentru al doilea copil nu trebuia să ne facem griji, la orice școală beneficiază de “avantajul fratelui/sorei” și are prioritate la înscriere.

Dar înscrierea nu este suficientă. Cu 6 luni înainte de a începe școala  avem evaluarea. Copiii sunt evaluați dacă sunt pregătiți să intre la “școala cea mare”. Evaluarea este destul de subiectivă așa că mulți părinți își înscriu copiii la mai multe școli. În același timp, înscrierea se plătește, începând de la 500 de dirhami (500 lei) și poate ajunge și până la 2,500 dirhami. De aici fac și școlile bani. Poți alege învățătorul dacă ai noroc să fii acceptat la școala dorită.

Învățătorul/profesorul se schimbă în fiecare an și copiii sunt rotiți în clase. Astfel, în fiecare an au colegi noi.

Daniela ne spune  și ea că poți alege școala, ai deplină libertate, dar depinde cât costă și în ce zonă locuiești. Există sistem de transport școlar, sunt câteva firme care se ocupa cu asta, părintii îl plătesc separat față de școală. Nu am ales învățătorii/profesorii în niciuna din școlile urmate. Copiii sunt repartizați de școală și sunt redistribuiți în clase în fiecare an.

Structura școlară

Cele mai multe școli private din Dubai urmează curricula Britanică sau Americană.

Conform curriculei britanice, copiii intră la școală în FS1 (Foundation Stage 1) la 3 ani și au doi ani de “pregătitoare”-FS 1 și FS 2. După care au de la Year 1 la Year 9 (13 ani). În Year 10 and Year 11 (14-15 ani) urmează cursurile IGCSE (more internațional)  sau GCSE (British) și termină cu un fel de diplomă de calificare, după care pot opta pentru următorii 2 ani pentru A Levels (British) sau Internațional Baccalaureat programme (IB), care le dă dreptul să aplice pentru facultate. IB este cea mai apreciată diplomă pentru admiterea la facultate, inclusiv în USA.

În curricula americană, copiii încep la 4 ani, KG 1 and KG 2 (Kindergarten) și la 6 ani intră în clasa I, ciclul I-XII.

În școli elevii sunt împărțiți în “case”, care au culorile proprii, care se reflectă în echipamentul sportiv, iar la noi în școală, de exemplu, se reflectă și în culoarea ghiozdanului și a șepcii. De-a lungul anului, elevii adună puncte pentru casa pe care o reprezintă prind desfășurarea a diverse activități, iar la sfârșitul anului se declară casa câștigătoare pe anul respectiv.

În clasă sunt între 20-24 copii, cu un învățător și unul sau doi asistenți, depinde de an.

Vacanțe diferit de la școală la școală

Există cele trei principale – de iarnă, de primăvară și de vară. Cea de iarnă acuma va fi de 3 săptămâni, cea de primăvară este de 2 săptămâni iar cea de vară între 8 și 10 săptămâni. Anul acesta, datorită unor sărbători religioase va fi de 11 săptămâni.

Mai sunt și așa-zisele “mid-term break”, care pot fi de la 1 zi la o săptămână, depinde de școală. Aici nu sunt date universale pentru o vacanță. În timp ce unele școli au mid-term break, altele preferă să nu aibă. În timp ce unele au două zile de exemplu, altele au o săptămână. Sau unele școli au într-osăptămână și altele au  săptămâna următoare.

Abia de anul trecut a început KHDA (Knowledge and Human Developent Authority-autoritatea care reglementează educația privată) să impună măcar aceeași zi de început și de final a școlii.

Programul zilei

Copiii intră la școală de obicei la 7.30 am. Până la ora 8 trebuie să fie în clase. În unele școli se începe la 8.30, dar asta este o excepție. Cei mici, din FS 1 ies pe la 12, cel târziu 13.00, iar cei mari începând cu ora 14.00, maximum 15.00. Dacă au activități extra-curriculare în cadrul școlii, pot termina după ora 16.00. Există 2 pauze, una pentru gustare și una la prânz. Copiii pot mânca la cantina școlii sau își pot aduce mâncare de acasă. Nu sunt recomandate produsele din carne de porc și cele alergene – alune, nuci, precum și ciocolata. Sunt însă părinți care nu respectă aceste recomandări, nu există consecințe.

Dacă întârzii, te treci într-un caiet la intrare. Dacă întârzii prea mult, ai nevoie de asistență din partea personalului, deoarece toate ușile sunt blocate și nu poți avea acces pe culoar, în interiorul școlii. Pentru absențe mai lungi de 3 zile este nevoie de hârtie de la medic.

La școala unde învață copiii Clementinei, elevii sunt motivați să vină la școală, mai ales cei mici. În fiecare săptămână, clasa cu cel mai mare număr de copii prezenți îl primește pe Punch, un urs de plus uriaș, care stă cu ei toată săptămâna.

Siguranța în școală este extrem de riguroasă

Toți părinții au un ecuson pe care trebuie să-l poarte când intră în școală. Pe el este poza lor și pozele copiilor, cu numele tuturor și clasele. Accesul în școală se permite numai la anumite ore. Accesul liber la orice oră se poate face numai la recepția principală. Toate ușile de culoare care duc la sălile de clasă sunt blocate în timpul școlii.

Există personal de la firme de specialitate pentru pază, iar locurile de joaca unde copiii merg în pauze sunt supravegheate constant.

Comunicarea cu profesorul și școala

De obicei, un părinte este reprezentatul clasei și ține legătura cu profesorul în numele tuturor părinților. Pentru probleme personale, comunicarea se face fie prin email fie în persoană, la plecare sau la venire.

Cu conducerea școlii se comunică tot  prin email și se pot face programări pentru audiențe.
De două ori pe an se organizează Parent-teacher meeting, în aceeași perioadă când sunt emise și rapoartele de progres ale copiilor.

Mod de învățare

Profesorii au libertate, este necesare doar să urmeze niște linii generale ale școlii și ale Ministerului Educației.
La școala americană foloseau manuale de la anumite edituri acceptate în școală.
La școala engleză folosesc site-uri, cărțile din bibliotecă, diverse printuri. Nu au cărți.
Școala are libertatea de a alege ce resurse folosește.

La nivelul de FS 1 și Year 1, în fiecare trimestru este câte o temă și toată predarea se face în jurul acelei teme. De exemplu, în trimestru I a fost despre “Super eroi”, în trimestrul II despre Pirați și în Trimestru III de spre Epoca Medievală. Toată predarea s-a referit la aceste teme. De exemplu: Pe o barcă sunt 5 pirați și fiecare are 3 săbii. Câte săbii sunt în total?
Totodată, copiii încep să învețe Arabă ( în unele școli chiar din FS 1) iar din Year 1 se învață Franceză. Mai târziu, din anul 6, se mai adaugă o limbă străină la alegerea elevului.

Sistem de notare și teme

Clementina – Deocamdată, la nivelul la care suntem noi, Year 1, nu există note. Se dau teme. Copiii trebuie să citească două cărticele pe săptămână. Progresul la citit este înregistrat într-un caiet unde scrie atât profesorul cât și părintele observațiile făcute de-a lungul citirii. Mai avem “spelling” unde copiilor li se dau 10 cuvinte pe care trebuie să le învețe să scrie și în fiecare joi au test. De asemenea, au o fișa la matematică și un caiet cu proiecte pe care trebuie să le facă de-a lungul trimestrului.

Exemplu de fișă de lucru

Daniela – Au avut note de la F la A în sistemul American, fiecare notă cu + și minus (ex. –A, A și +A)
În sistemul britanic lucrează pe nivele: la intrarea în școala britanică li s-a făcut o evaluare și li s-a stabilit un nivel (gen 4A sau 4B sau 4C). Apoi s-a stabilit un target pe trimestru și un target anual. În fiecare trimestru am primit nivelul la care se situează copilul în trimestrul respectiv. Targeturile pot fi depășite, nu există limită de nivel. Mie îmi e greu să înțeleg cum funcționează notarea actuală, mă ghidez după target-uri și mă bazez pe discuțiile cu profesorii. Din fericire, de la anul, sistemul de notare se schimbă și voi fi notați de la 1 la 9.

Au teme, dar nu foarte multe. De obicei li se dau proiecte – o prezentare power point despre un imperiu, o temă anume.  La engleză, au print-uri cu exerciții de gramatică sau un scurt eseu.  La matematică au print-uri cu exerciții.  La limbi străine există site-uri unde să intre și să facă diverse exerciții
Efectuarea temelor nu le ocupă mai mult de o oră pe zi.

Consiliere psihologică și cazuri speciale

Există consiliere psihologică în școală. Consilierul școlii este la dispoziția copiilor mereu, sunt încurajați să meargă să vorbească cu el, dacă au nevoie. Dacă școala consideră că e necesar, trimite copilul la consilier, iar părinții pot solicita și ei ore de consiliere.

Copiii cu nevoi speciale sunt integrați în sistem, dar depinde mult de școală. La școala americană, de exemplu, există un întreg departament cu profesori instruiți pentru a lucra cu elevii cu nevoi speciale. Unii copii erau însoțiți în clasă de profesorii din departamentul respectiv.

În școlile britanice există “shadow teacher”, care stă în permanență doar cu copilul respectiv și se asigură că face toate activitățile, înțelege sau nu deranjează pe ceilalți copii din clasă. Acest profesor este plătit de către părinți, nu de către școală.

Ce fac copiii după școală?

Nu există afterschool, în sensul cunoscut de noi în România, pentru că oricum orele durează chiar și până la ora 16.00. Există însă cursuri opționale.
În școala americană se plătesc în plus și sunt susținute de diverse firme sau de profesorii din școală.
În școala engleză au o întreagă lista de activități extracuriculare (sport, artă, limbi străine). Părintele primește un link cu toate cursurile disponibile și își poate înscrie copilul acolo, pe principiul primul venit, primul servit. Locurile sunt limitate.

Încurajarea aptitudinilor copiilor

Există o perioadă în zi denumită “Enrichment”. În acea oră copiii desfășoară activitățile pentru care au înclinație. În același timp, pentru sporturi sunt așa numitele “school squads”, unde sunt selectați elevii cei mai avansați și sunt antrenați pentru participarea la concursuri inter-școlare. Ei au extra pregătire în timpul școlii la “Enrichment.

Doar copiii musulmani fac religie obligatoriu

Pentru ceilalți există „social studies”, unde învață despre diferite culturi și civilizații.

Un ultim aspect de reținut despre școala în Dubai este că vorbim despre o țară de tranziție. Aici oamenii vin și stau câte doi-trei ani. De aceea, nivelul de cunoștințe și de limbă engleză al copiilor este diferit, de aceea nu este neobișnuit ca în aceeași clasă să regăsim copii de vârste diferite, deoarece ei sunt încadrați după nivelul pe care îl au când sosesc în școală.

Citește și:

Școala în Anglia

Școala în America

Școala în Germania

Școala în Franța

Școala în Suedia

Școala în Australia

Școala în Belgia

Școala în Canada

Școala în Irlanda

Școala în Austria

Școala în Irak. Sistemul Cambridge

Școala vieții în insula Fanning

Școala în Italia

Școala în Luxemburg

Școala în Norvegia

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top