Now Reading
Învățământul în lume, episodul 11. Școala în Irak, sistem Cambridge

Învățământul în lume, episodul 11. Școala în Irak, sistem Cambridge

După ce am călătorit în Europa, America, Australia, Canada, am zis că nu ar fi rău să vedem cum stau lucrurile și în Orient. Am ales o țară asociată mai mult cu tristețe și durere în ultimii ani, unde nu ai putea crede că viața se desfășoară normal. Și totuși, veți vedea că în anumite zone viața este chiar liniștită. Aflăm astăzi cum este școala în Irak. Consultant ne-a fost Mădălina Shareef, o româncă stabilită în Irak din 2011 și care locuiește în orașul Erbil. Mădălina este mama Ayshei, elevă în clasa a III-a la o școală în sistem Cambridge.

Școala în Irak. Sisteme de învățământ

În ciuda a ceea ce se vede la TV despre Irak, în Erbil noi trăim o viata foarte relaxată, fără extreme de nici un fel, având la dispoziție multe facilități. Nu este ieftin deloc, dar nu este imposibil de suportat financiar.

Ofertele de învățământ privat sunt foarte multe, majoritatea în sistem Cambridge, cu certificare internațională. Foarte puțini copii au rămas în sistemul public de învățământ, pentru că este plin de neajunsuri. Doar cei care nu își permit sub nicio formă să plătească un sistem privat apelează la cel de stat.

Școala în Irak în sistem Cambridge. Înscrierile

Înscrierile se fac pe principiul „primul venit, primul servit”, începând din luna Mai ,iar pentru copiii care sunt deja înscriși trebuie plătit în avans pentru anul următor ca să ai locul asigurat. Dacă nu plătești înainte de luna mai, locul nu mai este garantat. Înscrierile pentru clasa I se fac de la 5 ani.

Începând de la grădiniță  sunt profesori pentru fiecare disciplină, iar la clasele mici au și un supervisor în clasă permanent.

Structură. Program

Predarea se face în limba engleză . Clasele sunt la fel ca în România (12 clase). Anul este împărțit în trei trimestre. Au examene în fiecare trimestru, iar media generală este alcătuită din rezultatele la examene , participarea în clasă și teme.

Programul este  8.00-15.00 cu 2 pauze.

Dacă copilul întârzie, primește avertizare și dacă se întâmplă regulat, se face raport și  nu mai este primit la clasă. Absențele aleatoare se acceptă.

Comunicarea are loc prin intermediul supervisorului clasei, pe bază de programare. Nu se discută direct cu profesorii. Mai există opțiunea de a discuta cu directorul.

Prânzul poate fi adus de acasă sau se poate mânca la cantină

Costul anual este de 500$ și include gustarea de la ora 10.30 – sandwich cu brânză, ou, iaurt, fructe și prânzul. La prânz meniul este variat și echilibrat și conține legume, carbohidrați – orez, bulgur, paste, carne și o „mâncărică”  – de fasole, de dovlecei, de cartofi. Nu există desert.

La clasa a III-a programul include – engleză (zilnic), matematică, științe, religie, artă, muzică, geografie, științe sociale, informatică, limba kurdă, mediul înconjurător. Au metode foarte eficiente de învățare. Există ecrane în fiecare clasă și lecțiile se fac sub formă de „prezentare” și par și distractive. Cărțile sunt „OXFORD” și sunt elaborate foarte prietenos, au multe desene, reprezentări grafice. Profesorii au multă libertate la clasă.

Sistemul de notare este de la 0 la 100%

Temele sunt foarte puține, maximum 30 minute pe zi. Temele se fac pe pagini separate, pe zile, pe care le primesc zilnic și care vor fi arhivate la dosarul lor. Sunt și teme în caiet, dar majoritatea sunt pe foi separate și rămân la școală.

Nu există psiholog în școală. Dacă sunt nemulțumiri sau dorințe ale copilului sau părintelui, sunt receptivi. De exemplu, Ayshei nu îi plăcea că era înconjurată de băieți și a fost mutată la cerere. Nu se acceptă copii cu nevoie speciale, iar copiii violenți sunt dați afară din școală. Disciplina este foarte strictă.

Nu există afterschool în școală, dar sunt multe unități after-school cu diferite tematici. Există și diferite cluburi de week-end. De exemplu Aysha merge sâmbăta la „The little Genius ” și învață matematica mentală cu Abacus. Au multe cursuri acolo genul”little scientist ” „art” „balet”. Costul este de 500$ pentru 12 ședințe.

Pe parcursul anului, dacă copilul are dificultăți majore de învățare, îl transferă la o clasă inferioară sau, în anul următor, nu îl mai acceptă.

Religia care se învață este cea islamică

Predarea este relaxată, nu se face îndoctrinare. Copiii creștini sau de altă religie pot face artă sau sport în orele respective. În școala Ayshei sunt 60-70% copii străini – turci, iordanieni, români, indieni, nemți, etc.

Securitatea este foarte strictă

În școală au voie doar părinții și doar până la recepție. Există pază la toate intrările. La terminarea programului, copiii sunt preluați de părinți sau de alte persoane, care au împuternicire de la părinți depusă la recepție. Mai pot fi transportați și cu autobuzele școlii.

Costuri

Taxa este de 4700 $ pe an, care cuprinde taxa școlară – 2900$, cărți 500$,uniforma 100$ mâncare 500$,transport 700$. Școala are certificare internațională Cambridge, iar efortul de a plăti această taxă este răsplătit.

Dacă știți pe cineva care poate aduce completări cu informații și despre sistemul de învățământ de stat, ar fi tare interesant.

Citește și:

Școala în Anglia

Școala în America

Școala în Germania

Școala în Franța

Școala în Suedia

Școala în Australia

Școala în Belgia

Școala în Canada

Școala în Irlanda

Școala în Austria

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top