Now Reading
Când să mai ceri încă o părere medicală despre copilul tău?

Când să mai ceri încă o părere medicală despre copilul tău?

încă o părere medicală

În primele luni de viață ale copilului, părinții se simt absolut copleșiți de responsabilitate. Toată lumea se bulucește cu sfaturi, instinctul fie pare adormit, fie se bate cap în cap cu tot ceea ce li se spune din afară. Parcă ar merge legați la ochi pe un drum nou și plin de obstacole. Noroc că la capătul lui îi așteaptă cea mai frumoasă recompensă posibilă :-). Cel mai înțelept în perioada asta pentru părinți să ia o ușoară distanță de toți păreriștii, oricât de bine intenționați ar fi ei, să nu caute tratamente și soluții pe net și să asculte recomandările medicului. Există totuși situații în care este bine să mai ceri încă o părere medicală despre copilul tău. Am făcut un top al lor, bazat pe experiența proprie, dar și a celor din jur.

Când e bine să mai ceri încă o părere medicală despre copilul tău?

Sfaturi privind alăptarea

Atunci când medicul recomandă alăptarea la trei ore, introducerea laptelui praf de completare, fără un motiv întemeiat, cântărirea după masă – așa zisa „proba suptului”, administrarea de ceai sau apă, deși copilul este alăptat exclusiv, este bine să mai ceri o părere. Sunt medici care încă funcționează după grafice mai vechi de creștere a copilului, care nu mai sunt aliniate noilor studii și cercetări în domeniu.

În tot ceea ce privește alăptarea, ar fi bine să apelezi și la un specialist în alăptare, care îți va da informațiile și sprijinul de care ai nevoie.

Reguli stricte de igienă

Am mai povestit cum primii medici pediatri ne-au recomandat să fierbem apa de baie timp de o lună de zile și să facem igiena cu ser fiziologic înainte și după fiecare alăptat, de ajunsesem să ne uităm cruciș de oboseală. În primul an de viață, igiena de care are nevoie bebelușul este importantă, dar nu atât de strictă încât să nu poată suferi ceva amendamente.

Alimentație

În momentul în care vi se recomandă diversificarea de la 4 luni, deși copilul este alăptat, mai cereți o părere medicală. Organizația Mondială a Sănătății recomandă începerea diversificării după vârsta de 6 luni.

La fel, dacă vi se recomandă să introduceți cereale în laptele de seara, în cazul copiilor care au început diversificarea, cu pretextul de a dormi mai mult, întrebați și un alt medic/specialist nutriționist. O masă de seară prea bogată poate duce la îngreunarea digestiei, agitație, un somn greu.

Administrare de medicamente sau suplimente

La 4 săptămâni de viață ale Anei, am plecat de la medic cu o rețetă pentru un preparat de farmacie, care conținea fenobarbital, sub o altă denumire. Când i-am citit rețeta la telefon prietenei mele, pediatru în America, mi-a spus să mă duc de urgență la bucătărie, să caut coșul de gunoi și să arunc porcăria imediat. Dacă un singur ingredient dintr-un preparat recomandat de medic vă trezește îndoieli, fuguța la un alt medic pentru încă o părere medicală pe subiect.

La fel și cu suplimentele. Foarte mulți medici, în special cei de familie, recomandă suplimente de fier, preventiv, fără un set de analize prealabile. Fierul nu este bine tolerat de toate organismele, poate provoca constipație, stări de agitație și nervozitate și este bine să cereți mai multe păreri înainte de a-l administra bebelușului. Eu i-a dat Anei la șase săptămâni și tare rău i-a mers.

Recomandări de radiografii și intervenții chirurgicale

La 6 săptămâni i-am făcut Anei radiografie toracică. O regret și acum. A arătat, într-adevăr, un reflux gastro-esofagian, detectabil mai greu, pentru că ea nu regurgita vizibil, dar cred că mai sunt mulți copii care au și primesc tratament pentru el și fără radiografie. Cred că am iradiat-o degeaba, dar m-am încrezut în sfatul medicului, fără să mai cer încă o părere medicală.

În jur de șase luni, am primit indicație pentru operație de canal lacrimar înfundat. Am ascultat din nou sfatul prietenei mele din America și canalul s-a desfundat de la sine în jurul vârstei de 8 luni.

Sunt multe probleme simple, la care medicii încă recomandă operație, da care se pot rezolva și altfel. Așa că, în astfel de probleme, musai cereți încă o părere medicală.

Administrare antibiotic

În privința asta, medicii se împart încă în două tabere – cei care recomandă antibiotic fără analize, pentru orie răceală și cei care dau antibiotic în ultimă instanță, ba chiar încearcă tratamente homeopate și naturiste ca alternativă. Eu îi prefer pe cei din ultima categorie și recunosc că stau și cântăresc mult până accept să administrez antibiotic.

Sfaturi cu privire la parenting și educație

În mod normal, nu este de competența medicilor de familie sau pediatrilor să facă astfel de recomandări, dar am auzit multe situații în care medicii de familie în special își spun părerea cu privire la cât trebuie ținut copilul în brațe, cum trebuie purtat și ce educație trebuie să primească.

Chiar și în privința medicilor specialiști vă recomand să cereți o a doua părere, că eu sunt pățită și aici. O să vă povestesc curând ce experiență halucinantă am avut cu un neurolog pediatru, dovadă că nici măcar specialiștii nu merg crezuți orbește.

În loc de concluzie, ascultați-vă instinctul și când ceva vi se pare char și numai puțin suspect, mergeți și mai cereți încă o părere medicală. Nu prea multe, că apoi vă zăpăciți de tot, dar una în plus nu strică niciodată.

Citește și

Mami, tati, mai respirați un pic!

Febra copiilor e un lucru bun, nu mai fugiți de ea

Copilul meu clipește des. Cauze frecvente

5 greșeli în diversificarea bebelușilor

Dacă îți plac articolele mele, te invit să urmărești pagina de Facebook pentru a fi la curent cu noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top