Într-o lume tot mai agitată și mai despinsă de valorile reale, o lume care merge cu „succes” spre dominația inteligenței artificiale, cred cu tărie că oamenii și legăturile dintre ei pot să ne salveze. Că oamenii buni, de la care ne putem inspira și care au lucruri de dat mai departe, copiilor și adulților, sunt oamenii care vor crea echilibrul. Am mai tot spus și o repet: Dumnezeu îmi dă zilnic șansa să mă înconjor de oameni valoroși, de la care am ce învăța, care mă inspiră și pe care simt, uneori, să îi „dau mai departe”, să arăt lumii ce lucruri frumoase fac ei.
Unul din acești oameni este colegul meu, Emanuel Popescu, cel de la care Ana învață tainele public speakingului de câțiva ani și care este, printre altele, prezența discretă, dar extrem de eficientă din spatele tuturor diriginților de la școala noastră. Emi este tânăr, ilegal de tânăr aș zice :-), dar are o maturitate și o înțelepciune pe care nu o au mulți oameni cu vârste duble sau triple. Este o prezență aducătoare de liniște, mereu calm și echilibrat, genul de om cu care îți dorești să te întâlnești pe hol într-o zi agitată, pentru că îți induce automat și ție pacea lui interioară.
Dincolo de rolul său profesional, Emi este și tatăl a două minuni de copii, gemenii care îl inspiră în fiecare zi și pe care îi crește în același spirit frumos și echilibrat, alături de soția sa, Eunice. Gemenii au fost, dealtfel, și inspirația lui Eunice și Emi pentru scrierea și publicarea unei cărți de public speaking pentru copii, Iepurașul Bob vede alb-negru color, frumos „deghizată” într-o povestioară amuzantă.
Cărticica Iepurașul Bob vede alb-negru color este destinată copiilor de la 4 la 10 ani, pentru că, așa cum spune Emi, nu este niciodată prea devreme să începi să îi înveți pe copii lucruri care îi vor ajuta mai târziu în viață.
I-am rugat pe Emi și Eunice să ne povestească mai multe despre Iepurașul Bob. Sper să găsiți inspirație pentru tolba Moșului, vă garantez că merită.
Cine este Iepurașul Bob?
Emi&Eunice: Iepurașul Bob este un personaj tare plăcut, cu care se poate identifica orice copil. El invață cum să comunice cu ceilalți, își (re)descoperă calitățile de leadership și înțelege cum poate să se dezvolte în cea mai bună variantă a sa, din punct de vedere social. Iepurașul Bob este timid și nu reușește să depășească anumite blocaje sociale și emoționale, însă, cu ajutorul personajelor înțelepte din orașul Bobville, învață că viața poate fi mult mai frumoasă, mai plină de sens, mai distractivă, și își descoperă, prin joacă, niște calități extraordinare de COMUNICATOR.
Ne-am dorit să scriem un MANUAL DE COMUNICARE ȘI PUBLIC SPEAKING ușor de citit și de înțeles pentru copii. Am reușit să conturăm prima serie de cărți de public speaking pentru copii ilustrate complet, în care teoria vorbitului în public este abordată din perspectiva unei povești. Iepurașul Bob este personajul principal, iar modul în care învață toate principiile vorbitului în public este prin experimentare, prin joacă. Este foarte ușor pentru copii să se identifice cu Iepurașul Bob, și, astfel, să învețe aceleași lecții pe care le învață el!
Ce legătură este între public speaking și povestea în care Iepurașul Bob vede color?
Emi&Eunice: Prima lecție de public speaking este CONTACTUL VIZUAL. Nu vei putea cuceri o audiență (oricare ar fi mărimea ei) dacă nu te vei uita în ochii celor în fața cărora vorbești. De aceea și prima carte cu Iepurașul Bob este scrisă în jurul ideii de necesitate a realizării contactului vizual.
Iepurașul Bob trăiește în Bobville, un oraș tare voios, și are o viață foarte bună. Însă are o problemă: el nu poate vedea pe nimeni color, toate persoanele din orașul său sunt alb-negru. Asta până când observă pe stradă o nouă persoană, pe care o vede color. Acest nou personaj, țestoasa Eli, îl învață care este secretul pentru nu mai vedea oamenii alb-negru, și anume să se uite în ochii lor. El aplică această nouă lecție și începe să redescopere orașul: se uită în ochii fiecărei persoane din Bobville. În felul acesta devine chiar faimos!
Copiii învață de la Iepurașul Bob o lecție de bază, valoroasă pentru viitorul lor: este vital să te uiți în ochii oamenilor atunci când vorbești cu ei. Abia atunci poți să îi înțelegi și să fii înțeles, și le poți transmite cu succes gândurile tale, iar ei se vor conecta cu tine la un nivel profund, căpătând încredere în tine. Câte uși de oportunitate se deschid din acest punct!
Care este vârsta de la care voi credeți că un copil poate fi inițiat în tainele public speakingului?
Emi&Eunice: Încă de la 4 luni de zile bebelușii se orientează după fețele care fac contact vizual cu ei. Asta spune că suntem pregătiți să intrăm în lumea comunicării din pruncie! Copiii trebuie să fie învățați să comunice cu scop încă de la primele cuvinte. Învățăm să arătăm cu degetul și să ilustrăm cu mâinile prin gestică dinainte de 6 luni, învățăm să pronunțăm cuvinte de la 7 luni și începem să ne formăm o postură încă de când reușim să ne ridicăm și să facem primul pas. Doar aceste realități sunt de ajuns pentru a convinge publicul de faptul că arta comunicării și a vorbitului în public este esențială pentru dezvoltarea noastră, încă din copilărie! Iar părinții au un rol vital.
Copiii trebuie să fie învățați de mici să privească în ochii persoanelor cu care interacționează, cu încredere și siguranță de sine. Ei trebuie să joace diverse jocuri de dicție împreună cu părinții, să învețe să stea cu spatele drept și nu încovoiat, să se prezinte cu încredere și să comunice cu ușurință. De la ce vârstă trebuie să facem acest lucru? Cât mai devreme!
Cărțile noaste sunt destinate copiilor între 5 și 10 ani pentru că aceasta este vârsta la care pot internaliza anumite principii teoretice de public speaking, pe care le învață în mod facil cu ajutorul poveștilor și al exercițiilor de comunicare și de joacă pe care le propunem la sfârșitul fiecărei cărți. Și nu-i de mirare dacă, după ce reușesc să internalizeze aceste perle de învățătură, să se dezvolte în comunicatori exemplu!
Cum poate un părinte să își susțină copilul să comunice mai bine și să se exprime corect și coerent?
Emi&Eunice: Într-o oarecare măsură am răspuns la această întrebare mai sus. Ce am adăuga este următorul lucru:
Părinții care cunosc puterea contactului vizual pentru experiența lor de viață, și reușesc să se uite ei înșiși în ochii celorlalți adulți cu care interacționează cu o conștiență de sine plină de încredere, vor putea să își învețe copiii despre contactul vizual. Părinții care nu “devin statui” atunci când trebuie să transmită un mesaj unei audiențe, sunt plini de energie și își ilustrează cu mâinile cuvintele pe care le folosesc în discurs vor putea să își învețe copiii despre gestică. Părinții care au o postură bună, atât când stau jos, cât și când interacționează cu ceilalți din picioare, vor transmite o lecție prețioasă copiilor lor cu privire la postură. Părinții care pronunță corect cuvintele în viața de zi-cu-zi vor putea să își învețe copiii să aibă o dicție bună. Părinții care își organizează bine prezentările și își găsesc întotdeauna cuvintele când prezintă proiectul în fața șefului, vor putea să își învețe copiii să prezinte structurat. Lista poate continua. Ce vrem să subliniem este următorul lucru: dacă ești părinte, educă-te cu privire la cum trebuie să te prezinți pe tine și ideile tale lumii! Copiii vor absorbi tot ce vor învăța de la tine! Fii primul și cel mai de încredere profesor al copilului tău în ce privește comunicare, și folosește acele materiale și resurse ce îți oferă un context în care să creșteți împreună.
Înțeleg că “Iepurașul Bob vede color” va avea și o continuare sau mai multe. Ne puteți povesti mai multe despre acest lucru?
Emi&Eunice: Da, cartea “Iepurașul Bob vede color” este doar prima dintr-o serie de trei cărți de public speaking pentru copii, despre limbajul non-verbal, și se concentrează pe principiul contactului vizual. Următoarele două cărți se vor concentra pe gestică (2) și pe postură (3). Acestea sunt deja scrise și sunt absolut fascinante! Abia așteptăm să le publicăm și pe acestea anul viitor. Desigur, nu ne oprim aici, arta vorbitului în public abordează multe alte principii, pe care le vom ilustra în povești cu îndrăgitul Iepuraș Bob, foarte ușor de citit și asimilat de către copii 😊 Sau așa cum i-a spus lui Emi unul dintre elevii din școala în care lucrăm: „Poți să vii tot tu la noi la clasă să ne prezinți și celelalte cărticele?”
Care este cea mai mare dorință a voastră legată de Iepurașul Bob?
Emi&Eunice: O parte din dorința noastră a fost deja îndeplinită. După ce am dat cărticica unei fetițe de clasa pregătitoare, mama ne-a lăsat un mesaj pe care l-am citit pe nerăsuflate: „Acum ține ea lecții cu noi, acasă, cu bunica. Ne povestește mai întâi, apoi ne ascultă să vadă dacă am fost atenți și am reținut detaliile despre personaje”. Absolut delicios!
Ideea acestei serii de public speaking a venit din pasiunea pe care o avem pentru educație și comunicare. Ne dorim ca această pasiune să fie transmisă fiecărui părinte și copil care intră în contact cu Iepurașul Bob, și să ajungă în cât mai multe medii din țara noastră!
În viziunea pe care o avem, cărticele cu îndrăznețul Bob și prietenii lui, vor aduna familiile (copiii, părinții, bunicii, verișorii) în jurul unor resurse care au ca scop creșterea și dezvoltarea holistică. E așa de mare nevoie de educație bazată pe competențe practice și pe dezvoltarea de aptitudini relevante pentru societatea în care trăim!
Aici și o prezentare video a cărții Iepurașul Bob vede alb-negru color.
Te-aș invita să urmărești pagina de FB, dar din păcate a fost hackuită și nu îmi mai aparține, așadar, până la crearea unei pagini noi, te sfătuiesc să apeși notificările pentru a afla când public ceva nou.