Ultima perioadă e pentru noi un tăvălug, pentru că programului obișnuit i s-au adăugat și repetițiile zilnice la care participă Ana pentru spectacolul Sunetul Muzicii de la Opera Comică pentru Copii. Avem de îndesat în 12 ore atâtea chestii, că masa tihnită, luată altfel decât pe fugă, e un vis frumos. Tot din lipsă de timp și resurse (mai ales mentale), calitatea meselor se cam dusese pe apa sâmbetei. Prostii de la tonomat, chestii comandate, prea multe ingrediente controlate de alții. Tocmai când mă gândeam eu la soluții, a venit prietena Florina Badea, proaspăt tehnician nutriționist acreditat, să îmi propună trei rețete pentru un prânz sănătos, bun de luat la pachet. Noi am încercat două din ele, cu mare succes. Nu le-am luat neapărat la casoletă, că n-am mai apucat, dar m-am bucurat să știu că mâncăm ceva sănătos, făcut de mâinile mele.
Idei pentru un prânz sănătos, bun de luat la pachet
Prânz sănătos. Salata tabouleh
Eu aș spune că este mai degrabă o reinterpretare a salatei tabouleh, pe care o știm cu toții de la restaurantele libaneze. Mi-a plăcut asocierea inedită de gusturi. E potrivită ca fel principal sau ca salată de însoțire.
Ingrediente (pentru 6 porții):
6 cepe verzi
200 gr pătrunjel (eu am pus cam 4 legături mari)
100 gr mentă
1/2 avocado
100 gr baby spanac
4 roșii medii (eu am pus roșii cherry, „după ochi”)
zeama de la o lămâie
2 lingurițe ulei de măsline
sare, piper
50 gr fistic (eu am pus fistic crud)
2 lingurițe semințe chia
15 gr fructe de goji uscate
Mod de preparare
Se spală și se zvântă ceapa pătrunjelul și menta, apoi se taie. Avocadoul se taie, se îndepărtează sâmburele, se scoate o jumătate din coajă și se taie cubulețe. Spanacul se spală, se alege și se taie. Roșiile se taie cubulețe.
Într-un castron, se amestecă zeama de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul. Se toarnă toate ingredientele pregătite, apoi se adaugă fisticul, semințele de chia și fructele de goji. Se amestecă totul și se mai condimentează, după gust.
La noi a avut succes, inclusiv la Ana, care nu e prea mare fan verdețuri, dar fisticul și avocado-ul au ajutat la a accepta mai ușor restul.

Prânz sănătos. Frittata cu rucola
Mi s-a părut surpinzătoare combinația de rucola cu ouă. Ana a spus ca e ca un drob cu brânză :-).
Ingrediente (4 porții)
250 gr rucola
o ceapă mare (eu am pus o legătură de ceapă verde)
ulei de măsline pentru călit
8 ouă
sare, piper
150 gr brânză de capră
Mod de preparare
Se spală rucola și ceapa și se toacă mărunt. Se încinge uleiul de mpsline și se sotează ceapa până devine sticloasă. Se taie rucola și se adaugă și ea peste ceapă, se mai călește puțin. Se dau deoparte să se răcească.
Separat, se bat spumă cele 8 ouă. Se adaugă brânza sfărâmițată. Se condimentează, după gust. Se pun în tigaie peste amestecul de ceapă și rucola. Se coc în cuptorul preîncins în prealabil, timp de 15-18 minute.

Prânz sănătos. Quiche cu fasole roșie și brânză
Nu am mai reușit să facem și rețeta asta, dar clar este în plan, pentru că sună tare bine.
Ingrediente (6 felii)
400 gr fasole roșie kidney din conservă, scursă
5 ouă mari
5 albușuri
sare, piper
100 gr brânză
120 gr roșii
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Se unge o formă de tartă cu unt. Se pune fasolea la scurs. Într-un bol, se bat ouăle, albușurile, 80 ml apă, sare și piper. Se toarnă în formă compoziția cu ou.
Brânza se rade, se spală roșiile și se taie. Se pun peste compoziția cu ou brânza, roșiile și fasolea roșie. Se coace la cuptor aproximativ 30 de minute. După ce se scoate, se lasă puțin la răcit și se servește cu coriandru.
Voi ce mai gătiți sănătos pentru un prânz ușor, bun de mâncat și rece?
Florina Badea este Health Coach acreditat internațional la Dr. Sears Wellness Institute, tehnician nutriționist certificat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, formator acreditat, precum și Ambasador Food Revolution – program de educație alimentară desfășurat în întreaga lume de către Jamie Oliver.
Printre alte proiecte pentru copii și părinți pe care le face, Florina organizează întâlnirile Mama Meet up, în care ne propune strategia meniului săptămânal, o metodă prin care putem controla eficient ce mâncăm și cât buget alocăm mâncării în fiecare săptămână. Detalii despre întâlnirea Mama Meet up găsiți aici.
Citește și
Kebap autentic grecesc, o rețetă surprinzătoare
Gătitul în familie. Cum îi implicăm pe copii + 2 rețete yummy
Idei de week-end. 2 rețete simple și gustoase
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Sursa foto copertă – Freepik.com