Pachețelul pentru școală știu că dă de bătaie multor părinți și este o preocupare permanentă. Cum facem să ieșim din veșnicul sandviș? E ok să le dăm copiilor micul dejun în mașină sau direct la școală? Am rugat-o pe Carmen Radu, consultant în nutriţie şi autoarea blogului carmenradu.ro, să ne spună câte ceva despre importanţa micului dejun şi să ne dea câteva idei de mic dejun sănătos și rapid pentru copii, numai bun de mâncat înainte de a pleca la şcoală.
În cazul nostru, dimineţile încep cu un pahar de lapte cald (noi tot încercăm să îl scoatem, dar Ana încă şi-l doreşte), urmat de un mic dejun pe care, în timpul şcolii, îl mănâncă de multe ori în maşină. Nu este chiar în regulă, ne spune Carmen mai jos de ce.
Pentru copii ca şi pentru adulţi este esențială păstrarea zilnică a raportului 3:2 adică 3 mese principale şi două gustări.
Organismul copiilor este în continuă dezvoltare, aşadar au nevoie de nutrienţi de calitate astfel încât să aibă energie pentru activitățile zilnice dar şi pentru o bună creștere.
Dintre toate mesele, micul dejun este cel mai important, pentru că dimineaţa avem nevoie de energie pentru un start bun iar dacă sărim peste micul dejun, nivelul de glucoză din sânge va scădea, ceea ce va duce la apariţia unei stări de oboseală şi nervozitate, la senzaţia de foame acută ( şi aici apar gustările mai mult sau mai puţin sănătoase), dureri de cap,etc.
Mai mult, în ceea ce-i priveşte pe copii, statisticile arată că cei care nu iau micul dejun regulat au şanse mai mari să devină supraponderali, sa fie mai puţini activi şi să se confrunte cu probleme de concentrare.
Un studiu efectuat de catre Heart Asociation din America relevă faptul că dacă mâncăm cu regularitate micul dejun sunt şanse mai mici să exagerăm cantităţile la mesele următoare, iar acelasi lucru este valabil şi în cazul copiilor.
Obezitatea infantilă este, din păcate, în creştere la nivel mondial şi un copil obez va ajunge un adult obez, cu problemele de sănătate adiacente : diabet, boli cardiovasculare, probleme emoţionale, etc.
Ce trebuie să conţină un mic dejun sănătos și rapid pentru copii
Iată mai jos câteva propuneri de la Carmen. La ele am adăugat eu câteva comentarii şi două variante pe care noi le folosim dimineața
Cereale integrale cu iaurt
Cerealele simple sunt cele fără adaos de zahăr, cacao sau coloranţi, există pe piaţă fulgi de ovăz, hrişcă şi chiar porumb. Pentru un gust bun se poate pune o linguriţă de miere sau se pot adăuga câteva fructe proaspete sau uscate.
Cerealele cu iaurt sunt favoritele Anei. Recunosc că nouă ne mai scapă şi fulgi cu adaosuri, dar avem grijă să avem întotdeauna în mix şi variantele sănătoase. În ceea ce priveşte fuctele, noi punem merişor de regulă sau mix de fructe confiate.
Ou preparat în diferite forme
Fiert în coaja, fiert direct în apă, omletă (aici trebuie evitat prea mult ulei, 1 linguriţă este suficient). Putem adăuga 1 felie de pâine integrală şi legume proaspete: castravete, ardei, rosii.
Pâine integrală cu unt şi miere sau magiun
Carmen spune fără zahăr, eu recunosc că noi folosim gemuri şi dulceţuri făcute în casă şi care conţin zahăr, dar le mâncăm destul de rar şi o cană cu lapte.
Banană cu iaurt şi biscuiţi
Este un preparat preferat al Anei – o banană zdrobită cu furculiţa, amestecată cu iaurt (eu folosesc iaurt grecesc cu 2 sau 10% grăsime) şi biscuiţi. Când sunt o mamă model pun biscuiţi digestivi fără zahăr, când nu, ce biscuiţi am prin casă, în general tot digestivi sau cu seminţe, stafide, etc., că sunt mai consistenți şi nu se înmoaie.
Mozarella tăiată felii cu felii de roşii şi alte legume
Castraveţi, uneori ardei, bastonaşe de morcov). Sunt uşor de luat cu noi, mai ales dacă mozarella este varianta aceea mai tare. Uneori mai înlocuim şi cu caşcaval.
Sandwichuri
Cu pâine integrală, cremă de brânză sau şuncă făcută în casă – muşchiuleţ de porc, care are un adaos mic de grăsime făcut la cuptor şi tăiat felii când este rece.
Ultimele două variante, dar şi prima, pusă într-o casoletă şi însoţită de o linguriţă de plastic sunt potrivite şi pe drum în maşină.
Totuși, mâncatul în mașină nu este chiar în regulă
Cel mai bine este să mâncăm în linişte la masă. Orice altă activitate efectuată în timp ce mâncăm poate afecta digestia şi chiar dacă cei mici stau în scăunelul lor, se mai iau cu joaca, se mai uită pe geam, uită să mănânce sau mănâncă în grabă pentru că e târziu.
Totuşi, când situaţia o impune, este de preferat să îi dăm copilului micul dejun în maşină decât să îl sară şi să aştepte până la pauza de gustare de la şcoală.
Voi cum vă descurcaţi cu micul dejun în dimineţile grăbite?
Citește și
5 greșeli în diversificarea bebelușilor
Gustări sănătoase. 5 moduri de a-ți împrieteni copilul cu ele
Principalele greșeli în alimentația copiilor
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Sursa foto – Freepik.com
Ce a omis doamna să spună e ca, până la pauză mare, cei din primar au romana si matematica… vai de profesorul care încearcă să scoată de la ei idei, soluții, când sunt cu burtica goală și nu se gândesc decât la ce e in pachețel…
Exact aşa Cristina. Noua ne-a atras atentia domnisoara invatatoare anul trecut (nu noua in mod special, ci parintilor in general) ca sunt copii care nu se pot concentra la nimic din cauza ca le este foame si trebuie efectiv sa intrerupa ora ca sa ii lase sa manance pachetelul, sa poata scoate ceva de la ei. Cam de aici mi-a venit ideea pt articol, iti spun sincer ca pana la avertismentul doamnei nu m-as fi gandit ca o diferenta de 2 ore poate fi un capat de lume. Ei bine, pentru ei este
Nu stiu de ce incurajati mancatul in masina cand pericolul de inec este atat de mare… Se pierd minute buna pana realizeaza parintele din fata, pana isi scoate centura, pana ajunge la copil in spate… Pana scoate copilul din scaunul sau pentru a-i aplica o metoda corespunzatoare in caz de inec. Orice masa se serveste la masa, pe banca… oriunde altundeva in afara de masina… Sau in masina dar cu aceasta stationand.