Joaca este esențială în relația părinte copil, pentru că este limbajul universal, în care ne putem înțelege cu copiii noștri atunci când nimeni pare că nu mai funcționează. Dacă ne-am aduce aminte mai des de treaba asta, tare ușor am salva situațiile tensionate.
Am adunat, cu ajutorul vostru, al cititorilor, idei de jocuri noi, inventate sau auzite te miri pe unde.
Jocuri noi şi inventate
Jocuri de rol
De-a machiajul, de-a gătitul, de-a cusutul – sunt jocuri preferate în special de fetiţe, dar cred că nici băieţii nu se dau în lături. Copiii adoră să îşi imite părinţii şi este foarte bine să îi încurajăm în sensul ăsta. Un alt joc menţionat este de-a profesoara. Acest joc ne poate ajuta să aflăm comportamentul cadrelor didactice de la grădi/şcoală şi să identificăm eventualele probleme.
Jocuri de putere
Gâdilatul şi hârjoana – sunt jocuri aflate în topul preferinţelor copiilor și părinților. Urmează apoi bătaia cu perne, escaladatul părinţilor şi concursurile de tot felul, în special cele de alergat, de dans, etc. Jocurile de putere ajută la descărcarea emoţiilor celor mici. Am primit o variantă foarte haioasă la gâdilat, „gheara gâdilătoare” – mâna părintelui se transformă într-o gheară incontrolabilă, care îl gâdilă la nesfârşit pe copilul care râde în hohote.
Prinselea
O variantă foarte bună pentru cazul în care sunt 2 fraţi, dintre care unul mic, unul din părinţi aleargă cu cel mic în braţe ca să îl prindă pe frăţiorul mai mare. Părintele se poate şi preface că se împiedică şi se panichează, în glumă fireşte, spre amuzamentul tuturor.
Leul şchiop
Părintele se plimbă în patru labe pe covor cu copilul în spate, în timp ce rage ca leul şi se preface că şchioapătă, în încercarea de a da jos „pasagerul”. Este evident că hazul e cu atât mai mare cu cât copilul cade mai spectaculos. Sunt caderi controlate, bineinţeles
Vânătoarea de comori
Se lasă tot felul de indicii prin casă, copilului i se dau „probe” (desenat, adunări simple, recitat) în baza cărora primeşte alte şi alte indicii. La final, descoperă o „comoară”: o revistă, o cărticică, o jucărioară, etc.
Jocul sentimentelor
În fiecare seară ne facem putin timp să ne scriem bileţele cu trăirile noastre de peste zi. Există bileţelul „Ce simt azi pentru tine”, „Cum a fost ziua ta”, „Ce mi-a plăcut azi la tine” „Ce nu mi-a plăcut azi” „Ce aş vrea să schimb” şi asa mai departe; inventăm şi adaptăm în funcţie de evenimentele fiecărei zile. Este o ocazie bună pentru copii să îşi recunoască şi descrie sentimentele, iar pentru noi să aflăm ce i-a supărat.
Feţe-feţe
Copilul este provocat să facă faţa corespunzătoare unui anumit sentiment sau acţiuni – eşti vesel, eşti supărat, ţi-am promis o îngheţată, etc. Este haios să şi filmăm şi să îi arătăm apoi copilului să se amuze de propriile feţe.
Mi-e foame!
Un joc inventat de o mămică de băieţi, pentru a-i putea pupa şi drăgăli. Părintele începe şi strigă tare că nu mai poate de foame şi trebuie să mănânce ceva. Copiii întreabă ce vrea să mănânce, părintele începe şi înşiră – icre din bărbiţa lui (numele copilului), salată din obrazul lui, etc, apoi începe şi pupă cu poftă. La un moment dat se strâmbă şi le spune copiilor că a avut un gust îngrozitor şi trebuie să mai pupe o dată să se reasigure. Copiii râd cu poftă şi spun că au pus caca de porumbel sau tot felul de alte „delicii”.
Vorbitul la telefon folosind un telefon confecţionat chiar de copil dintr-o sfoară şi două cutii de conserve.
Jocul cuvintelor
Joc inventat în mașină în care spunem, pe rând, tot ce vedem. Mai sunt adaptări – cuvintele din baie/bucătarie/dormitor dar și din junglă/savană/ocean. Este ideal pentru dezvoltarea limbajului, în special la copiii mici.
Story cubes
Cuburi cu imagini, pe baza cărora copiii creează poveşti. Cuburile se pot realiza şi acasă sau pot fi înlocuite cu bileţele de hârtie sau alt suport pe care să desenăm diferite imagini.
Repovestitul poveştilor sau poveşti inventate pe baza unui cuvânt sau unei idei
Jocuri de improvizaţie pe diferite teme
Ce-ai face dacă ai fi un…. animal/pasăre – cu ce te-ai hrăni, unde ai locui, etc.
Statuile, cu varianta statuile muzicale
Copiii fac anumite mişcări sau dansează pe muzică şi la un semnal sau când se opreşte muzica trebuie să stea nemişcaţi. Mai există varianta în care la semnal sau când se opreşte muzica copiii trebuie să se aşeze pe scaune, iar la fiecare rundă se elimină câte un scaun.
Alb negru nu şi da
Celebrul joc al lui Itsy şi Bitsy. Copilul este întrebat „Tu ce cadou ţi-ai lua”, iar el trebbuie să evite în răspunsuri cuvintele alb, negru, nu şi da- Evident că cel care pune întrebările va încerca să îl încurce cât mai tare şi să îl facă să spună cuvintele interzise.
1,2, 3 Ham ham
Tot de la Itsy şi Bitsy. Se spune foarte repede 1,2,3,4, pe rând (se joacă în 4, dar dacă se joacă în mai mulţi sau mai puţini se adaptează) şi se înlocuieşte câte o cifră cu diverse – ham ham, miau miau, etc. Cine se încurcă primul iese din joc
Ghiceşte animalul – pe baza unui set de indicii
Floricica
Pe o foaie scrii cifrele de la 1 -10 şi apoi în timp ce scrii o cifră acoperi cu mâna cealaltă astfel încât celălalt jucător să nu vadă, dar totodată să poată intui din mişcarea mâinii/ pixului ce ai scris. Cifrele ghicite se subliniază din cele scrise în rândul de pe pagină.
Răsturnatul bidoanelor
Cel mai frumos se joacă în echipă mai mare, cel puţin 8 (dar se poate şi contra cronometru în echipă mai mică) , se fac 2 echipe, se aşază 5-8 bidoane de 500ml pline cu apă, se introduce o minge de tenis într-un ciorap, se trage pe cap,se încearcă a se lovi butoanele fără să pui mâna pe minge.
Am văzut cu ochii mei – descriem obiecte din jur, pe care ceilalți trebuie să le ghicească
Karaoke
Depinde de imaginaţia fiecăruia cum construieşte acest joc. Cel mai haios iese cu reinterpretarea melodiilor în stil propriu
Cuvinte încrucişate
Ajută la învăţarea mai rapidă a literelor şi la dezvoltarea limbajului
Chicoteli, spor la joacă și copii fericiți vă doresc!
Citește și
Jocuri din copilăria părinților, de jucat alături de copii
Educație financiară pentru copii. De unde începem?
5 jocuri care dezvoltă inteligența emoțională a copilului
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – parents4succes.com
La fel de buna treaba 😉
Din nou multumesc 🙂
Ce idei minunate! Multumim!
Neaparat imi fac acus un plan de actiuni pentru a le incerca pe toate ^_^
Multumesc mult! Spor la testat ideile 🙂