Now Reading
Grupul de suport după divorț, un pas important spre vindecarea mea

Grupul de suport după divorț, un pas important spre vindecarea mea

 

Unde-s doi, puterea crește, unde-s mulți, e magie. Am tot spus în articolele legate de experiența ultimului aproape un an, cu divorț și separare incluse, că nu aș fi putut trece singură prin tot procesul asta. Oricâte cărți aș fi citit, deși n-am putut nici să mă apropii de ele o perioadă și nici acum nu prea pot, oricâte discursuri motivaționale aș fi urmărit, oricât aș fi stat cu mine, nimic nu m-ar fi putut ajuta așa cum au făcut-o oamenii care mi-au ieșit în cale. Pentru că am primit multe întrebări și pentru că știu că sunt mulți care nu au curajul nici să întrebe, am ales să vorbesc despre lucrurile care m-au ajutat pe mine în tot procesul ăsta.

Unul din pilonii esențiali în transformarea mea l-a constituit grupul de suport după divorț Divorce Journey

Prin vară, când purtam încă masca de vindecată și nu acceptam că, defapt, eram abia la început de drum, am aflat de la o prietenă dragă de un grup de suport pentru persoane care trec prin experiența divorțului. Citisem într-o carte, despre care voi scrie la un moment dat, cum funcționează grupurile de suport în cazuri de dependență emoțională și traume de diferite tipuri, așa că mi s-a părut o idee de exploatat, deși credeam că nu mai am eu prea mare nevoie – nici măcar nu începusem divorțul efectiv, dar eram vitează în capul meu 🙂 . Am vorbit la telefon cu Gabriela Saulea, inițiatoarea și conducătoarea acestui grup de suport în România și m-am dus la prima întâlnire, fără nicio idee de ce o să se întâmple acolo, dacă o să îmi placă, dacă o să mă ajute.

Gabriela Saulea, unul din îngerașii mei păzitori

Primul lucru care mi-a plăcut a fost atmosfera pozitivă de la grup, susținută în primul rând de Gabriela, care este un zâmbet și o bucurie. Ca un funny fact, în cadrul grupului se susțin doar afirmațiile și cuvintele pozitive. Pentru fiecare cuvânt de energie joasă, cel care a „comis-o” trebuie să spună 5 cuvinte de vibrație înaltă, ca să echilibreze balanța. Adică, ți-a scăpat o înjurătură zdravănă la adresa fostului sau fostei, îi dai cu lumină, iubire, pace, înțelepciune, armonie, bucurie și ce-ți mai vine frumos la gură până te lecuiești de suduit :-). Nu întrebați câte penalizări am avut eu, să zicem că facem de-un mini-dicționar de cuvinte pozitive.

Componența grupurilor e diversă, predominant feminină, că de, femeile sunt mai deschise la astfel de lucruri, dar am fost surprinsă să văd că și bărbații recunosc atunci când au nevoie de ajutor. În grupa noastră am fost 7 fete și 2 băieți. Cred cu tărie că fiecare grup nu se formează întâmplător și oamenii care ajung acolo în același timp au de învățat unii de la alții, de văzut oglinzi unii în alții, de reflectat prin prisma poveștilor celorlalți. În grupul nostru eram două Ioane, Ioana D’Arc ne-a numit Gabriela, la fel de bătăioase, revoltate și cu sabia în mână. Asta în primele ședințe, pentru că, spre final, eu spun că ne-am îmblânzit mult. Și am rămas prietene bune, surori de suferință și, sper eu, de bucurie cât mai curând.

Cel mai mare beneficiu de la grupul de suport după divorț a fost împărtășirea, așa zisa ventilare

Faptul că, de fiecare dată aveam posibilitatea să vorbim despre noi, despre povestea noastră, despre progresul făcut de la ultima ședință, pe mine m-a ajutat foarte mult. În primul rând, ascultându-mă vorbind cu voce tare, îmi dădeam seama uneori ce gogomănii scot pe gură și realizam că dracul nu e chiar așa negru cum îl vedeam eu. Apoi, primeam feedback de la Gabriela și de la ceilalți, mi se puneau întrebări și uneori puteam să văd și o altă fațetă a lucrurilor care mi se întâmplau.

Un al doilea mare beneficiu este că descoperi că nu ești singur, ciudat sau bolnav

Oamenii care trec printr-un divorț au un puternic sentiment de eșec și se simt diferiți, oarecum stigmatizați, mai ales atunci când au în jur numai familii. Să asculți povești similare (sau nu) cu a ta, să vezi oameni ca și tine că trec prin aceleași stări, își pun aceleași întrebări, au același probleme și anxietăți, e foarte liniștitor. Oameni care vorbesc aceeași limbă, la auzul poveștilor cărora ai revelații și aha-uri, care înțeleg exact ce vorbești și ce simți, pentru că au fost acolo, sub o formă sau alta.

Ce mi-a plăcut cel mai mult la grupul de suport după divorț a fost libertatea

Sigur că există o structură, un fir roșu de urmărit, dar, dincolo de el, există libertatea de exprimare a emoțiilor, a durerilor, a furiilor și frustrărilor. Întâlnirile săptămânale de la grupul de suport au fost timp de trei luni de zile, o gură de oxigen, un punct la care știam că mă întorc, un loc de unde știam că îmi iau energia, ca să mai pot puțin când simțeam că resursele mele sunt pe terminate. Am aflat de cărți faine, am aflat de un grup de matrimoniale, care a fost un experiment pentru mine și despre care intenționez să povestesc într-un articol viitor, am întâlnit oameni fantastici, cu mulți am rămas prietenă. Tot acolo, pe final de program, când simțeam că am primit mult, dar parcă parcă lipsea ceva, a apărut omul, mai exact femeia care a avut și încă mai are poate cea mai mare importanță în procesul meu de vindecare, Roxana Gabor-Iliescu, despre care o să mai tot citiți și auziți pe blog. Ca și despre Gabriela Saulea, pe care o să o invit să mă susțină la articole de suport pentru persoanele care trec printr-un divorț.

În loc de concluzie, pot să spun că, în cazul meu, grupul de suport a fost una din cărămizile solide de la baza noii femei care s-a conturat în urma divorțului. O versiune total nouă, de care habar nu aveam că există și pe care o iubesc pe zi ce trece mai mult.

Citește și

Cel mai greu de scris articol. Despre separare și divorț

Primul Crăciun altfel. I-am supraviețuit, ba chiar l-am și simțit

Vindecată? Probabil nu. Fericită? Sigur da!

Când îți dai seama că tu ești întregul, nu mai cauți o jumătate

See Also

Acoperă golul lăsat de alții cu plin de tine

Fiecare om e cel mai aspru judecător al lui însuși

În fiecare zi învăț să mă bucur de viață și îmi dau seama cât de puțin trăim cu adevărat

Când nu mai știi pe cine să întrebi, întreabă-te pe tine!

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

Sursa foto – Freepik.com

 

View Comments (4)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top