Vine frigul, stăm mai mult prin case și, automat, ne e mai foame. Mai ales în week-end, când am vrea să ne și relaxăm, să facem și curat și treabă și pe copii îi apucă țipatul de foame. Ce facem? Păi, avem două opțiuni: ne apucăm de robotit și le așezăm masa frumos, ostenite, leșinate și frustrate că iar stăm la cratiță sau îi implicăm în pregătirea mesei. Bine, ar mai fi și varianta în care îi lăsăm flămânzi sau ieșim la restaurant. Presupunem că aia cu muritul de foame iese din discuție și de ultima n-avem mereu resurse, așa că cea mai simpatică rămâne a doua. Gătitul în familie.
Prietenii de la Asociația ABC-ul Nutriției ne-au ajutat să descoperim cum putem face din gătitul în familie o activitate distractivă, cu sarcini potrivite fiecărei vârste și, la final, două rețete delicioase pentru o masă bună în familie.
Gătitul în familie, o activitate educativă și distractivă de weekend
Decideți împreună cu cei mici ce doriți să mâncați la cină. Țineți cont de preferințele cromatice ale copiilor și realizați împreună feluri de mâncare cât mai colorate. Cu cât aveți în farfurie mai multe culori, din surse naturale bineînțeles, cu atât masa voastră va fi mai bogată în vitamine și minerale.
După ce ați decis meniul, stabiliți ora la care începeți să pregătiți cina și rolurile pe care le are fiecare membru al familiei
Dacă aveți copii mici, ei pot merge în bucătărie cu voi să vă observe, dacă au sub 1 an, sau pot fi rugați să facă treburi ușoare, cum ar fi să spele salata sau legumele. Se vor bucura să primească un rol atât de important și vor deprinde de mici responsabilitățile din familie.
Dacă au între 3-5 ani, copiii pot ajuta și cu spălatul instrumentelor folosite în bucătărie, așezarea pe platouri a desertului sau a unui fel de mâncare nepreparat termic sau pot amesteca diferite ingrediente. Pot folosi fructe tăiate bucățele pentru a orna farfuriile sau desertul.
Copiii pot așeza masa, ajutați de unul din părinți
E o bună ocazie să îi învățați reguli de etichetă cu privire la cum se așează masa și cum se folosesc tacâmurile și celelalte elemente.
Copiii de 6-7 ani pot fi implicați în mai multe procese în bucătărie, pentru că și funcțiile lor motorii se rafinează în jurul acestei vârste.
Copiii pot sparge și pregăti ouăle, pot folosi un peeler de legume, pot scoate semințele de la anumite legume precum ardeiul sau roșia, pot prepara salate simple sau chiar compoziția pentru aluatul unei plăcinte sau prăjituri.
De la vârsta de 8-9 ani abilitățile și capacitățile lor încep să varieze foarte mult
Sarcinile de gătit pentru copiii mai mari trebuie adaptate nivelului lor de dezvoltare și maturitate. Acum pot să folosească cuptorul (asistați de un adult), să aprindă aragazul și să supravegheze prepararea termică.
De la 10-12 ani când intră deja în perioada de pre-adolescență, copiii pot fi independenți în bucătărie, pentru prepararea de mâncăruri ușoare, precum paste, salate, gustări
Totuși, supravegheați activitatea lor de la distanță.
Indiferent de vârsta copilului, este important să îl ajutați să deprindă elementele de bază pentru curățenie și siguranță
– curățați blatul de bucătărie și toate instrumentele înainte să pregătiți efectiv masa
– părul lung trebuie prins înainte de a intra în bucătărie
– spălați-vă bine pe mâini înainte de a începe orice pregătiri
-întotdeauna supravegheați activitatea copilului în bucătărie
E știut deja că un copil implicat de mic în activitățile casnice, va avea o înțelegere mai bună asupra rolului și responsabilităților lui în familie
Un copil implicat în bucătărie o sî guste mai ușor din toate felurile de mâncare, pentru că și el a contribuit și îi va crește încrederea în sine și în capacitățile sale.
Gătitul în familie. Idei de cină
Aperitiv: Zucchini fingers
Rețeta este pentru 3-4 persoane:
Ingrediente:
4-5 zucchini
2 linguri de ulei
Coaja de la o lămâie mică rasă
2 caței de usturoi (zdrobiți)
parmezan
Sare și piper
Instrucțiuni:
Se preîncălzește cuptorul la temperatura maxima. Pe tava de cuptor se pune o folie de copt sau de aluminiu.
Zucchini se taie pe lung în jumătăți și apoi încă o dată, astfel încât să se obțină câte 4 bucăți (fingers) de la fiecare zucchini. Acesta este o activitate pe care o pot realiza copiii, în funcție de vârstă.
Separat, într-un bol se amestecă împreună uleiul, lămâia tăiată și usturoiul zdrobit. Acesta este o activitate pe care o pot realiza copiii, în funcție de vârstă.
Bucățile de zucchini se aliniază în tavă și se ung pe întreaga suprafață cu amestecul preparat anterior pe baza uleiului de măsline. Se pune apoi peste parmezan ras, pe cât posibil se acoperă integral bucățile de zucchini. Se adaugă sare și piper. Acesta este o activitate pe care o pot realiza copiii, în funcție de vârstă.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit pentru 11-13 minute. Reglați apoi la temperatura maximă cuptorul și lăsați pentru câteva minute, până parmezanul capătă o nuanță de maro-auriu. Se servește cald.
Fel principal: Pui cu pesto și sparanghel
Rețeta pentru 4 persoane:
Ingrediente pentru pesto
48g frunze de busuioc proaspte
20 g de nuci
20g de parmezan ras
2 catei de usturoi curățați
2 linguri de ulei de măsline
Sare și piper negru
Ingrediente pentru pui și legume
1 kg piept de pui dezosat și fără piele tăiat în cubulețe de 2 cm
0,5 kg sparanghel curățat și tăiat în bucăți de 2-3 cm lungime. Tăierea asparagusului poate fi realizată de copiii mai mari de 7-8 ani.
300g roșii cherry tăiate în 2 sau lăsate întregi. Aceasta este o activitate care poate fi realizată de copii, în funcție de vârstă.
20 de grame de nuci pisate. Pisarea nucilor este o activitate care poate fi realizată de copii, în funcție de vârstă.
Instrucțiuni:
Se pre-încălzește cuptorul la temperatura maximă
Pentru pesto:
Frunzele de busuioc, nucile, parmezanul și usturoiul se introduc intr-un blender puternic și se blenduiesc până se opține o consistență mai moale. Se adaugă uleiul de măsline, sare și piper și se blenduiesc din nou. Aceasta este o activitate care poate fi realizată de copii, în funcție de vârstă.
Pe tava de cuptor se întinde hârtia de copt și se așează pe aceasta puiul și sparanghelul tăiate. Peste ele se toarnă ¼ din sosul de pesto realizat. Se asezonează uniform cu sare și piper.Atenție ca bucățile de pui să nu se suprapună unele peste altele. Se lasă în cuptorul preîncălzit pentru 10 minute.
Se scoate apoi tava din cuptor și se scurge lichidul în exces. Se adaugă roșiile cherry și se reașează ingredientele pe tavă. Se reintroduc în cuptor și se păstrează până ce puiul este gătit (bucățile mari ar trebui să aibă în centru o temperatură de 165 grade) și legumele se înmoaie, dar nu prea tare – maxim 8-12 minute. Se scoate din cuptor și se adaugă ¼ din sosul pesto sau se păstrează și fiecare își pune în farfurie. Se adaugă nucile pisate. Se servește cu pesto alături.
Sperăm că v-am dat câteva idei pentru o cină delicioasă și sănătoasă în familie. Spor la gătit și mai ales la mâncat!
Citește și
Gustări sănătoase. 5 moduri de a-ți împrieteni copilul cu ele
Idei de week-end. 2 rețete simple și gustoase
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Sursa foto – Freepik.com
Mda…treaba cu retetele tre sa fie o chestie de Restaurant ca in rest cine are in casa cuptor care incalzeste la 350 de grade sau peste…Imi pare rau dar nu vad utilitatea acestor retete!
Cat despre gatitul in bucatarie cu copii cred ca in lumea asta mereu pusa pe alergat ramane de multe ori doar o poveste frumoasa.Trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare atunci cand vrei sa faci ceva cu copii in bucatarie si avand in vedere ca pe sfarsit de saptamana se aduna multe de facut precum rufe de spalat,aspirat,copii de imbaiat,cumparaturi si alte cele nu stiu cand iti mai gasesti energia zen sa te deistrezi in bucatarie.Si in plus copii nu au mereu disponibilitatea sa intre in bucatarie mai ales atunci cand vrem noi.Nu zic,eu gasesc timp si dispozitie din cand in cand si ne face placere sa lucram impreuna insa in urma ramane cel Putin dublu de curatat decat ar fi in mod normal.Partea cu mancatul atunci cand si ei contrubuie am testat-o si nu da rezultate:daca nu vor sa manance ceva nu se lasa impresionati de faptul ca au contribuit si ei la preparare.
Am fost mereu incantata de manutele mici si fetele dulci care ajuta peste tot si sunt prezenate in diverse carti dar practica mi-a aratat ca lucrurile sunt foarte diferite si cateodata am impresia ca acele poze sunt doar regizate.
O zi frumoasa !imi pare rau ca sunt Gigi contra astazi 🙂
Mulțumesc pentru sugestia cu temperatura, am schimbat, cred ca merge în orice cuptor, la temperatura maxima. Cu timpul și noi avem o problema, dar în week-end-uri găsim din când în când câteva ore. Cu distracția, la noi merge, deși se plictisește repede, dar la câteva chestii sta implicata. Sunt sigura ca găsiți formula potrivita familiei voastre :-). Te îmbrățișez
Ce rețete gustoase ai pus tu aici!!!O să încer și eu puiul cu pesto și sparanghel, sună tare bine!
Spor la treaba! Stiam eu ca o sa-ti placa :-)))