Magazine pline de haine care de care mai colorate, trenduri schimbătoare mai ceva ca vremea, carduri de pe care zboară fondurile la un enter distanță și veșnicul „nu am cu se să mă îmbrac”. Sună cunoscut? Subiectul stil vestimentar dă de cap celor mai multe femei. Nu prea știm cum să îl definim, cum să ne cumpărăm haine conform stilului respectiv, cum să cheltuim mai eficient bugetul alocat vestimentației și să avem mereu piesa potrivită în dulap. Am mers săptămâna trecută la evenimentul Mama Time Out, organizat de Florina Badea și am aflat de la Mariana Romanică, consilier de imagine, despre garderoba capsulă. Recunosc că nu îmi era străin conceptul, doar că nu mă convinsese până acum. Nu pot să spun că acum sunt pe deplin convinsă, dar mi se pare un punct de plecare pentru puțină ordine în dulap. Și un posibil răspuns la întrebarea „Eu cu ce mă îmbrac?”
Primul lucru pe care l-am reținut, dincolo de orice discuție legată de stil sau garderoba capsulă a fost că primul pas spre a arăta bine la exterior este să te simți bine în interior
Dacă tu nu ești bine cu cine ești, dacă nu porți ținutele în mod natural, dacă nu simți că te definesc, pot să fie cele mai scumpe sau sofisticate, efectul nu va fi cel așteptat. Destul de logic, dar cât de mult ținem seama cu adevărat de asta? Câte haine nu ne luăm doar pentru că sunt la modă sau ne-au plăcut la o colegă și apoi le lăsăm să zacă în șifonier.
Așadar, pasul numărul 1 este să știi cine ești și să te îmbraci în consecință.
Stilul este știință și exercițiu
El se stabilește pe baza unui ADN stilistic pe care fiecare dintre noi îl are. În funcție de culoarea ochilor, a părului și de tipul de ten, se determină tipologia. Fiecare persoană are o paletă de culori cu peste 40 de nuanțe care i se potrivesc. Pentru a determina care este mixul tău este nevoie să faci un test de culoare și analiză cromatică. Uneori, doar schimbarea nuanțelor cu care te fardezi sau a culorii hainelor poate face o diferență uriașă.
Al doilea pas pentru definirea stilului este determinarea formei corpului. Există peste 20 de tipologii ale formei corpului, iar croiala hainelor în funcție de asta este pură geometrie.
Sigur că în afară de chestiunile pur „tehnice”, pe care le poate determina un specialist, ne alegem stilul vestimentar în funcție de personalitate, de preferințe, de statut social, venituri și în funcție de obiectivele pe care le avem.
Stilul vestimentar autentic este o radiografie a sinelui
Ce este garderoba capsulă?
Conceptul de garderobă capsulă înseamnă mai puțin, mai asortat, mai conștient ales. Pe scurt, se referă la a ne cumpăra piese vestimentare esențiale, care nu se demodează și care au legătură între ele, atât cromatic, cât și ca stil. Dacă le alegem unele în funcție de altele, vom avea grijă să se potrivească între ele, astfel că fiecare piesă nouă va da naștere unei ținute îmbunătățite.
Imprimeurile sunt de evitat, dar dacă totuși le alegem este bine să aibă aceeași nunață și să meargă cu restul hainelor din șifonier.
Din 13 piese vestimentare putem crea 70 de ținute
Pare incredibil, dar am văzut experimentul cu ochii mei. Sigur, unele din ținute nu vor fi unice, în sensul că o rochie poate fi o ținută și o rochie la care adaugi un sacou sau o jachetă poate fi altă ținută. Dacă pui și o eșarfă sau o bijuterie se schimbă din nou. Cam asta e ideea. Să ai un număr de piese dintr-o categorie – să zicem 2 pantaloni, 2 fuste, 5 bluze, 2 chestii de pus pe deasupra și să le combini isteț între ele.
Pentru că se apropie perioada de concedii, am aplicat ceea ce ne-a explicat consilierul de imagine și am realizat o garderobă capsulă de vacanță. Sigur, m-am ajutat un pic și de niște poze de inspirație.
Garderoba capsulă pentru vacanța de vară
5 piese de pus în sus – 2 tricouri (unul poate fi cu dungi sau imprimeu), 2 maieuri/bluză fără mânecă, o cămașă cu mânecă scurtă sau lungă
3 piese de pus pe deasupra – geacă de blugi, sacou, cardigan/blazer
5 piese de pus în jos – 2 perechi de pantaloni scurți, dintre care una de jeans, o fustă sau fustă pantalon scurtă, o fustă vaporoasă, o pereche de pantaloni lungi
3 piese întregi – o rochie scurtă, o rochie lungă, o salopetă, de preferat scurtă
3 încălțări – sandale comode, teniși, o pereche de încălțări cu toc, pentru o ținută de seară
2 genți – una tip poștaș și un rucsac chic sau o geantă de plajă sau un plic, depinde de stil și genul de vacanță
2 eșarfe
2 pălării de soare sau o pălărie și o șapcă
2 perechi de ochelari de soare
Dacă mergem la mare, adăugăm și două costume de baie și un pareo.
Acum nu am de făcut decât să mă duc în șifonier și să mă apuc de treabă. Sigur, inițial o să mă enervez un pic pentru că nu găsesc 3 piese să meargă între ele – nu am în minte acum decât bluza cu dungi și ciucuri colorați pe care am luat-o pentru că mi-a plăcut, dar efectiv nu merge cu nimic. O să îmi treacă și, cu un pic de organizare, o să îmi iasă garderoba capsulă de vacanță.
Voi ce părere aveți despre garderoba capsulă? Rezonați cu ideea asta?
Citește și
3 descoperiri personale de sănătate și frumusețe
Sfaturi rapide de machiaj și îngrijire
Un exercițiu care mi-a schimbat, la propriu, viața
Tu mai știi cum miros salcâmii?
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.
Sursa foto – Freepik.com
Salut, Ioana! Ideea e buna, dar ce sa facem cu microbul cumparaturilor pe care, noi femeile, il avem in sange? Eu incerc de ceva timp sa aplic conceptul ,,mai putin inseamna mai mult”.
Asa este, ai mare dreptate! Cred ca un prim pas este sa ne luam haine cu legatura intre ele.