Now Reading
Filmul Mulan, o lecție despre curaj și asumare

Filmul Mulan, o lecție despre curaj și asumare

Încă de dinainte de pandemie, Ana aștepta cu mare nerăbdare premiera Mulan, o altă ecranizare Disney realizată după celebrele lor animații. Film „cu oameni”, cum spune Ana tuturor peliculelor care au fost mai întâi desene animate. Din păcate, a venit nebunia, cu perioada de izolare și tot balamucul în care ne aflăm de atunci. Nici măcar nu ne mai gândeam că va veni momentul în care ne vom putea întoarce la activitățile noastre obișnuite, deși mai apărea din când în când întrebarea „când se va lansa oare Mulan?”. Și iată că minunea s-a produs și săptămâna trecută am primit invitația la avanpremiera filmului Mulan, iar aseară ne-am luat hainele „de mall” :-), nelipsitele măști 🙁 și ne-am prezentat la primul eveniment după 6 luni de zile.

Aș vrea să stabilim din start că mie, din toate desenele Disney, Mulan și Pocahontas îmi plac cel mai puțin și gradul meu de entuziasm era legat mai mult de ieșitul în sine decât de film, față de care nu aveam cine știe ce așteptări. Ei bine, s-a împlinit dorința Anei – „hai, măi, mama, să îți placă și ție altceva decât prințesele delicate, salvate de un prinț” și nu numai că mi-a plăcut filmul, dar l-am trăit acolo, sută la sută prezentă și implicată în poveste.

Filmul Mulan este o lecție despre curaj și asumare

Despre a-ți înfrunta propriile temeri, a accepta cine ești și a te arăta lumii, chiar și cu riscul de a fi respins. Este despre onoare, curaj, integritate, despre loialitatea față de familie și față de popor, despre valori și depășirea limitelor. Despre statutul femeilor, considerate doar niște ființe fragile, care trebuie să stea în banca lor, să se supună tradițiilor, să fie tăcute, să știe să toarne ceaiul perfect în cești, să calce ca pe ace să nu deranjeze și, în general să facă pe plac altora, indiferent de ceea ce e în interiorul lor. Mulan este cea care are curajul să înfrunte toate prejudecățile și să plece la luptă, alături de bărbați, deghizată într-unul și ajunge în final să își ocupe locul, să fie acceptată și integrată în armata Imperială, ca ofițer erou.

Sigur, este o poveste, mult idealizată, dar, dincolo de asta, există câte un pic de Mulan în fiecare dintre noi

De fiecare dată când avem curajul  să vorbim  pentru noi, să ne spunem părerea, să ne cerem drepturile, să facem  altfel decât „se face”, să ne urmăm inima, să ne adunăm energia și să nu ne lăsăm distrași de judecăți, de răutăți, de consecințe. De fiecare dată când ținem capul drept. De fiecare dată când alegem cu inima. De fiecare dată când ne punem propriile valori și credințe mai presus de prejudecăți și cutume. De fiecare dată când admitem că am greșit, dar o facem cu capul sus. De fiecare dată când luptăm pentru un ideal, de fiecare dată când ne protejăm familia și pe cei dragi. De fiecare dată când schimbăm ceva în semenii noștri. De fiecare dată când suntem noi înșine.

Duceți-vă să vedeți Mulan, e un film dinamic și din care au de învățat și copiii, dar și noi, adulții

Filmul este distribuit de Forum Film România și se lansează vineri, pe 25 septembrie, în toate cinematografele din țară. Am fost întrebată care este atmosfera la cinema și cum este cu măsurile. Aș spune că depinde și de percepție, ca în toate lucrurile care au legătură cu virusul. Eu fac parte din categoria oamenilor echilibrați, respect măsurile, dar refuz să îmi pun viața în loc din cauza acestui virus, pe care consider că toți îl vom avea, ma devreme sau mai târziu. La cinematograf este pustiu, față de cum era înainte, așa că treaba cu distanțarea e asigurată din start, pe lângă măsurile care se iau oricum. Între spectatori se păstrează câte un scaun liber, purtarea măștii este obligatorie, ca în toate incintele închise.

Părerea mea este că e timpul să ne reluăm ușor ușor viața, iar o ieșire la film e o ocazie numai bună 🙂

Citește și

Credit foto – Ranevents Comm

Citește și

Dove Cameron, secrete din culisele Descendenții 3

See Also

Recomandare de carte pentru copii mai mari

20 de filme artistice de văzut în familie

20 de filme artistice de văzut în familie (partea a II-a)

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top