20 de filme artistice de văzut în familie (partea a II-a)

filme potrivite pentru copii mai mari

 

Și uite cum a mai trecut un an, a mai venit o toamnă și iarăși activitățile se mută de afară în interior. Nu sunt neapărat adepta uitatului la televizor, sau mai degrabă nu sunt pentru a uita copilul în fața televizorului. Cred totuși că un film bun în familie e benefic pentru toți. Ne distrăm, învățăm câteva ceva, iar dacă noi adulții, suntem capabili să lăsăm telefoanele sau laptopurile și să fim acolo trup și suflet, e și un prilej de conectare părinte-copil. Prima serie de recomandări de filme artistice de văzut în familie a avut mare succes. Între timp am mai descoperit filme faine, mai noi, dar mai ales mai vechi. Lista include și filme potrivite pentru copii mai mari.

Filme artistice de văzut în familie

Prințesa îndărătnică 1 și 2 (The Princess Diaries)

Este un film din 2001, o poveste frumoasă, clasică, cu fata simplă din San Francisco, care se trezește peste noapte prințesă moștenitoare a unui mic regat european, Genovia. Julie Andrews face un rol minunat, cel al reginei-bunică, iar Anne Hathaway este fermecătoare în rol de prințesă neîndemânatică.

Peter Pan (2004)

Ecranizarea poveștii și a desenului animat despre băiețelul care nu îmbătrânește niciodată. Este un film frumos și sesnsibil, merge văzut și cu copii mai mici.

Jumanji

Filmul produs în 1995, cu Robin Williams și Kirsten Dunst în rolurile principale, este o poveste fantastică despre cum niște zaruri vrăjite îi aruncă pe cei care joacă jocul Jumanji în mijlocul unor întâmplări fantastice, în junglă. Are și scene ceva mai „violente”, adică este din categoria filme potrivite pentru copii mai mari (6+).

Praf de stele (Stardust)

Este o poveste-fantezie despre o stea căzătoare, care odată ajunsă pe pământ, se transformă într-o fată frumoasă. Un tânăr o găsește, se îndrăgostește de ea și împreună încearcă să îi învingă pe vrăjitoarea nebună (Michelle Pfeiffer) și piratul rău (Robert de Niro)

Busola de Aur (The Golden Compass)

Este povestea unei fetițe cu puteri speciale, magice, care a fost aleasă să păzească busola de aur. Astfel, ea a primit misiunea de a salva întreaga planetă din mâinile forțelor răului, conduse de o vrăjitoare (Nicole Kidmann)

Hackiko, povestea unul câine (A dog’s tale)

Produs în 2009, cu Richard Gere în rolul principal, este bazat pe o poveste adevărată, despre loialitatea unui câine, care reușește să unească și să transforme un oraș întreg. Este din categoria filmelor lacrimogene.

Câinele, adevăratul meu prieten (A dog’s purpose)

Din aceeași categorie „de plâns” este filmul lansat chiar anul ăsta, despre reîncarnarea sufletului unui câine în mai multe corpuri, în funcție de misiunea pe care o are de îndeplinit. Noi l-am văzut la cinematograf cu Ana și am plâns toți cot la cot.

Eu și Marley (Marley and me)

Tot un film despre câini, mult mai puțin lacrimogen ca precedentele, extrem de haios, plin de pozne și peripeții. Are puțin din Beethoven ca stil, mult din comediile clasice americane, e un film relaxat și relaxant. Si e cu  Owen Wilson, ceea e poate fi un plus 🙂

Doctor Dolittle

Celebrul film cu Eddie Murphy are două ecranizări – una din 1998 și una din 2001. În ambele, simpaticul doctor care vorbește cu animalele trece prin tot felul de aventuri și încearcă să le ajute.

Dragă, am micșorat copiii (Honey, I Shrunk the kids)

Produs în 1989 de studiourile Walt Disney, spune povestea unui inventator trăsnit, care și-a micșorat copiii, fără să vrea, cu ajutorul unei mașinării la care lucra demult.  Filmul urmărește peripețiile copiilor, care erau mai mici decât niște șoricei și ale părinților, care se chinuie să obțină reversul experimentului.

Azi 13, mâine 30 (13 going on 30)

Jennifer Garner, o adolescentă capricioasă de 13 ani, care crede despre viața ei că este complet mizerabilă și nefericită, se trezește peste noapte în pielea unei femei de carieră de 30 de ani. Constată că nu ajunsese acolo prin mijloace etice și că viața ei nu era tocmai un exemplu de morală și umanitate. Nu mai avea prieteni, călca pa toată lumea în picioare ca să obțină ceea ce voia și era îngrozitor de singură și nefericită. Experiența o face pe fetița de 13 ani să își schimbe perspectiva asupra vieții și să își construiască un altfel de viitor. Conține și scene romantice, ceea ce îl include în categoria de filme potrivite pentru copii mai mari, dar nimic ce nu poate fi explicat.

Vreau să fiu mare (Big)

Merge pe aceeași idee, doar că este produs în 1988 și îl are în rolul principal pe Tom Hanks. Un băiat pre-adolescent, sătul de viața sa, își dorește să devină adult și își pune dorinșa în fața unei ”ghicitori” din piatră de la un târg. Dorința i se îndeplinește și se trezește adult, cu o grămadă de probleme și responsabilități.

Viceversa (Switch)

Este un film produs în 1988, care urmărește cam tot ideea schimbului, numai că de data asta un băiețel de 11 ani ajunge în pielea tatălui său, corporatist convins, obsedat de munca sa. Evident, tatăl intră în pielea băiatului și experiența îi schimbă modul de acțiune și raportare la viață.

Șoricelul familiei (Stuart Little)

Povestea unui șoricel simpatic, care devine membru cu drepturi depline al unei familii de oameni. Filmul ne poartă prin aventurile micului șoarece, de la neînțelegerile cu pisicile casei, până la problemele care apar, când părinții lui biologici vin să îl recupereze. Prima ecranizare este din 1999, iar cea de-a doua din 2002.

Nanny McPhee

O poveste fantastică despre o familie de copii năzdrăvani, care reușiseră să „dea gata” 13 bone, până când o întâlnesc pea ea, bona vrăjită, care reușește să restabilească ordinea în familie. Emma Thompson și Collin Farell fac niște roluri minunate. Filmul este făcut în 2005 și are și o variantă din 2010, Nanny McPhee se întoarce

Flubber

O altă comedie cu Robin Williams, în rolul unui chimist excentric, care ratează ziua nunții, pentru că un experiment la care lucra scapă de sub control și din el rezultă o gelatină uriașă, care amenință să acopere totul. Chimistul face tot posibilul să repare lucrurile, și de aici o întreagă nebunie.

See Also

Tata în război cu tata 1 și 2 (Daddy’s Home)

O comedie din 2015, despre un tată vitreg, care încearcă să îi cucerească pe copiii actualei lui soții. E destul de greu, având în vedere că tatăl lor biologic pare că, deși nu este niciodată prezent cu adevărat, face lucrurile cele mai distractive și cu semnificație. Are un pic cam prea mult umor american, după părerea mea, dar copiilor s-ar putea să li se pară amuzant

Hocus Pocus

Un film Disney din 1993, cu trei vrăjitoare care se întorc din anul 1600, într-o noapte de Halloween și bântuie un oraș întreg. Una din vrăjitoare este chiar Sarah Jessica Parker, într-un rol neobișnuit pentru ea.

Maleficent

Povestea adevărată a vrăjitoarei celei rele din povestea Frumoasa adormită. Realizat în 2015, cu Angelina Jolie în rolul principal, filmul este o poveste fantastică, în care răul capătă alte valențe. Ana l-a văzut când avea vreo 7 ani (nu îl recomand sub acea vârstă) și i-a plăcut la nebunie.

Maleficent

Avatar

Cred că știe toată lumea celebrul film al lui Spielberg, despre războiul dintre lumea „nouă” și populațiile băștinașe. Este un film cu o puternică încărcătură emoțională și multe implicații, așa că eu personal îl recomand copiilor de peste 8 ani. Noi ne pregătim să îl vedem cu Ana, cred că îi va plăcea mult, dar o va și impresiona la fel de mult.

Bonus, un film care pe mine m-a marcat în copilărie. Clar este pe lista de filme potrivite pentru copii mai mari

My girl

Este un film absolut minunat, din 1991, cu Macaulay Culkin, despre o fetiță, care crește printre morți, tatăl ei având o afacere cu îmbălsămări. Ea se împrietenește cu un băiețel, considerat de toată lumea un ciudat. Se înțeleg de minune, povestea e pur și simplu minunată, până când puștiul moare. Eu l-am văzut de câteva ori și am plâns de fiecare dată. E foarte impresionant, așa că încă nu i-l prezint Anei, dar dacă aveți copii mai puțin sensibili, e o poveste frumoasă despre prietenie și despre cum și cei diferiți își găsesc persoane potrivite lângă ei. 

My girl

Citește și

20 de filme artistice de văzut în familie (partea I)

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutăţile.

 

View Comments (6)
  • Foarte faine ideile si binevenite, caci nu am vazut inca toate filmele de pe listele tale.
    Completez si eu cu favoritele noastre:
    – Spirit – armasarul vestului salbatic (noi avem pe langa film si cd cu coloana sonora de ascultat in masina). Noi adoram si filmul si muzica. Acesta e film animat.
    – alta serie animata: The land before time (nu dtiu exact cum a gost tradus in romana), sunt 14 filme in serie.
    – Filmele cu Mister Bean
    – Pantera Roz, ecranizarile cu Steve Martin
    – Snow Dogs
    – Eight Below
    – si pentru copii mai mari: Star Wars, Hobbit si Stapanul Inelelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top