Now Reading
Fetele fac arte, băieții fac IT. Cum stați cu prejudecățile?

Fetele fac arte, băieții fac IT. Cum stați cu prejudecățile?

Cei mai creativi floriști ai lumii sunt bărbați. Cei mai pricepuți bucătari, la fel. Designeri vestimentari și hairstiliști. Femeile pilotează cu succes elicoptere și avioane. Cu toate astea, ne izbim frecvent de prejudecata treburi de fete, treburi de băieți, cursuri de fete, cursuri de băieți. La atelierele mele de creație florală lucrez cu băieți care îmi spun la început că nu vor să facă flori ca fetele, dar la final aduc la mine cele mai creative aranjamente.  În contextul ăsta am acceptat cu bucurie propunerea Oanei Andreescu, voluntar în cadrul unui hub de cursuri tehnice, să scrie despre prejudecățile de care se lovește zilnic.

Guest post Oana Andreescu, voluntar cursuri tehnice

Oana, trebuia să ne facem IT-iști. Uită-te și tu cum ne roagă ăștia să depunem CV-ul

Sunt la un târg de joburi, proaspăt absolventă de Comunicare și Relații Publice în plină criză a locurilor de muncă. Prietena mea, colegă de suferință, a capitulat. Am depus amândouă CV-uri peste CV-uri pentru internship-uri neplătite. Din 10 în 10 minute ne trage de mânecă câte un recrutor care vrea să ne angajeze pe posturi de junior developer. Mie nu îmi surâde deloc ideea. Am făcut un liceu de mate-info și știu că nu sunt făcută pentru cod. Dar prietena mea dă din umeri și zice ‘Nu m-am gândit niciodată că aș putea să fac ceva tehnic’. Practic, și-a negat din start o meserie pentru care urma să constate că este o cerere uriașă pe piață.

Cinci ani mai târziu, la telefon o mamă îmi spune:

Mulțumesc, dar eu am fată. Ea nu e cu calculatoarele. E ca fetele, cu arta, poezia

O sunasem să o invit la un curs demo gratuit de tehnologie și programare. Am tot întâlnit reacția asta și de fiecare dată m-am blocat. Ruptă de realitate, nu credeam că părinții gândesc așa în 2018. Experiența din ultimii doi ani mi-a arătat că da.

Unii părinti își etichetează copiii în baza unor stereotipuri de gen. De cele mai multe ori o fac inconștient.

Rezultatul: copiii nu au acces la anumite jucării educaţionale, la cursuri care nu se pliază pe roluri deja atribuite. Într-un final, toate astea ajung să îi priveze de anumite oportunități. Au şanse mari, ca prietena mea, să ia decizii legate de viitorul lor fără a lua în considerare toate variantele.

Mă uit în jur, la rolurile atribuite femeii în România și mi se pare că cel mai des e portretizată ca mamă şi gospodină

Ceea ce nu este rău în sine. Cred, însă, că riscul este să rămânem atât de legați de acest arhetip de mamă și gospodină eroină, încât să frânăm dezvoltarea, evoluția femeii atât în carieră, cât și în rolul ei în familie.

De exemplu, o fostă colegă de liceu (27 de ani), proaspăt căsătorită, îmi mărturisește cu mândrie că ea nu îşi lasă bărbatul să iasă din casă “necălcat”, că este de datoria ei să aibă grijă cum se prezintă el la birou. Chiar dacă vine din tura de noapte de la spital (e medic rezident), iar bărbatul lâncezește de câteva ore în fața jocului pe calculator.

Absolventă a două facultăți, cu acces la toate sursele de informare disponibile, colega mea crede în continuare că principalul rol al femeii în casă este cel de gospodină, soțul fiind scutit de astfel de îndatoriri.

Oamenii care gândesc ca ea sunt părinții fetelor care merg mai degrabă la cursuri de pictură sau balet

Nu e rău, dar dacă robotica sau programarea sunt domenii în care fetele respective ar avea ceva de spus și ele nici nu apar pe lista de opțiuni a părinților? Ce ne facem cu băieții care sunt trimiși la mate-info, au n-au aplecare, doar pentru că sunt domenii de viitor, care aduc bani în casă?

Mi-aș dori mult ca toate fetele de 10-12 ani să aibă șansa să testeze orice le face cu ochiul, indiferent de ce dictează tiparele mentale moștenite de părinți.

Dacă aveți o fată, Oana o așteaptă la un curs demo de robotică/programare la Small Academy, hub-ul de tech unde face voluntariat. Desigur că și băieții sunt invitați 🙂

Citește și

Există fenomenul de burn-out la copii?

Activități și ateliere pentru Săptămâna Școala Altfel

Copilul tău citește? Cum ajutăm copiii să citească?

Unde se aude musca, se văd chipuri resemnate

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top