Now Reading
Femeie, nu-ţi vinde sufletul pentru pentru dragostea lui. Dă-l pe el înapoi lumii, pe gratis!

Femeie, nu-ţi vinde sufletul pentru pentru dragostea lui. Dă-l pe el înapoi lumii, pe gratis!

femei abuzate

Pentru că multe femei au reacționat la povestea de viață a Ralucăi, am simțit că mai este nevoie de asigurări pe zona asta. Că sunt încă atâtea femei abuzate – psihic și/sau psihic, care nu au curajul să plece din relații toxice. Ele trebuie să audă din nou că se poate. Că există viață și după ce au rupt legăturile cu nefericirea deghizată în fericire amară. Că, oricât ar părea de ruginită, cheia stă la ele!

Sper să vă ajute și să vă inspire povestea de astăzi, care vine de la Monica Berceanu. Monica este psihoterapeut de familie și cuplu și ajută sute de femei abuzate să își găsească drumul

Sunt psihopedagog şi psihoterapeut de familie şi cuplu. Din poziţia aceasta, multe povești de viață mi-a fost dat să aud. Și azi, parcă Dumnezeu îmi cere să vă spun o poveste tristă, cusută însă apoi cu ață roșie, spre vindecare. A unei femei care, vindecată, are azi datoria morală, spune ea, de a ajuta femeile care trăiesc în groază, lângă bărbaţi care le abuzează. Fizic, sexual, emoţional, finaciar.

Vă scriu vouă, femei abuzate, femei frumoase, despre puterea care este în voi!

Puterea de a ieşi din relaţii toxice, cu bărbaţi care vă folosesc pentru împlinirea poftelor lor, nu a nevoilor normale, de cuplu.

Ce înseamnă să le împliniţi bărbaţilor voştri „nevoile normale” ?

Să fie respectaţi

Să îi implicaţi în deciziile pe care le luaţi atât în creştera copiilor voştri, cât şi în tot ce ţine de alegerea carierei voastre, a modului în care vă gestionaţi banii ca şi cuplu, a modului în care vă petreceţi timpul sau vă puteţi fi suport emoţional unul altuia. Este normal ca o femeie să înţeleagă limbajul iubirii soţului ei, şi să încerce să-i vorbească pe limba lui. Prin asta îi arăţi că îl respecţi.

Să fie iubiţi

Să le spuneţi, verbal, ce simţiţi pentru ei, ce aţi dori să primiţi de la ei şi de ce. Cum vă fac să vă simţiţi în orice moment, fie că este vorba despre a vă crea un sentiment de iubire, fie unul de frică. Este important pentru un bărbat să ştie ce aşteptări ai de la el, pentru a putea veni în întâmpinarea nevoilor tale. Să îi valorizaţi atunci când fac lucruri, cât de mici, pentru voi. Mulţumesc pentru flori, apreciez că mi-ai pregătit micul dejun, etc!”

Să fie împliniţi sexual

Să fiţi deschise în relaţia sexuală, să discutaţi concret despre ce îşi doresc ei de la voi, fără a-i judeca sau critica pentru anumite fantezii pe care vi le dezvăluie. Să fiţi pregătite să explicaţi cu calm şi cu blândeţe atunci când nu sunteţi de acord cu orice ţine de sexualitatea voastră. Să fiţi dispuse să discutaţi deschis despre ceea ce poate îmbunătăţi relaţia voastră de cuplu.

V-am scris cum arată normalitate în cuplu înainte de a vă vorbi despre cum NU este o relație normală.

Prin ochii Irinei, o femeie care, de pe fotoliul din cabinetul meu, a avut curajul şi răbdarea să lupte pentru o viaţă liberă.

Povestea Irinei a început în urmă cu 13 ani, când avea 18 ani. A cunoscut pe MIRC (vă amintiţi?) un băiat care părea pâinea lui Dumnezeu. Pentru că a crescut într-o familie în care nu vedea iubire, ci scandaluri, bătăi şi umilinţe, Irina a avut senzaţia că L-a prins pe Dumnezeu de picioare, atunci când a apărut A. Era blând, frumos, inteligent, atent, grijuliu, răbdător. Toate calităţile pe care orice femeie le-ar dori vreodată de la partenerul ei de viaţă.

De vis a fost câteva luni, după care au început încet, dar sigur, şantaje emoţionale „îndulcite”: „Dacă mă iubeşti, nu mai vorbeşti cu nici un alt băiat/ nu mai saluţi nici un băiat/ nu mai ai prieteni băieţi/ Eu NU vreau să ieşim cu prietenii tăi/ nu vreau să ieşi din casă deloc, decât cu mine/ vreau să stai la mine în casă mereu, chiar dacă eu ies cu băieţii, chiar dacă lipsesc nopţile de acasă. Femeia aşa trebuie să fie: mereu să îşi aştepte bărbatul acasă/ Vreau să mă suni de fiecare dată când ieşi undeva. Să ştiu exact cu cine eşti şi de ce”

Ea considera toate astea ca fiind dovezi de iubire.

Credea că un bărbat care te controlează şi pe tine şi telefoanele, şi geanta, de fapt te iubeşte şi îţi poartă de grijă.

Nu după multă vreme, şantajele s-au transformat în ameninţări: „Dacă vei fi cu altul vreodată te voi distruge psihic! Vă voi împuşca la nuntă! Dacă nu faci x, o să regreţi!”

Simțea că nu este în regulă nimic din ce face, dar nu avea curajul să spună nimănui. După ce spunea aceste vorbe, A se transforma în cel mai blând bărbat din lume. Flori, mângâieri, vorbe frumoase, promisiuni de „nu te voi părăsi niciodată, dar vreau numai să nu devii o curvă, cum sunt altele, care îşi înşeală bărbaţii. Tu eşti cuminte, şi vreau să rămâi aşa pentru că te iubesc! etc”

Aşa că, după alte 6-7 luni, timp în care în mintea ei se băteau raţiunea şi iubirea bolnavă pentru un om pe care îl credea perfect, a fost pedepsită.

Pentru că ai devenit curvă. M-ai înşelat cu cine ştie câţi.

Fără să aibă dovezi concrete, 4 zile a fost ţinută sub ameninţare în apartamentul lui, bătută pâna la epuizare, ameninţată şi abuzată emoţional în aşa fel încât să nu aibă curajul să plece atunci când A. îi lăsa cheile apartamentului.

„Poţi să pleci, eşti liberă, dar ştii ce urmează dacă îndrăzneşti! Te voi găsi, voi pune proxeneţi să te bată, să te ducă departe de România, unde vei lucra ca şi curvă pentru mine, voi colabora cu poliţia atât de bine, că ei nu vor şti că eşti de fapt sechestrată de mine! Mama îţi va fi pusă în scaun cu rotile, tu vei primi flori de la mine în salonul de spital şi nu vei spune adevărul poliţiei,  pentru că ştii ce te va aştepta!”

Poliţia din oraşul natal al Irinei fost destul de sceptică în privinţa a ceea ce ea a povestit. I-au spus că oricum era o ceartă de îndrăgostiţi şi sigur se va întoarce la el, aşa că nu are rost ca ei să intervină.

La scurt timp, ea s-a întors. Atunci credea că de frică, azi ştie că era Sindrom Stockholm.

„Comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să își simpatizeze răpitorul. Persoanele captive încep prin a se identifica cu răpitorii, ca un mecanism defensiv, din teama de violență. Micile semne de bunătate venite din partea răpitorului sunt amplificate, întrucât într-o situație de captivitate, lipsa perspectivelor este prin definiție imposibilă. Încercările de evadare sunt și ele percepute drept o amenințare, întrucât, într-o tentativă de evadare, există marele risc ca cel răpit să fie afectat și rănit.” (Google)

S-a întors să audă că îi place bătaia, că e proastă, că şi-o merită, şi aşa mai departe. E normal sau nu, să fii acuzată şi batjocorită că te întorci la abuzator, nu contează acum.

Irina a fost acolo, a trecut prin iad, a îndurat şi a rezistat încă 1 an în care a îngroșat rândurile de femei abuzate

Dusă apoi cu forţa de 2 prietene la poliţie, deja ajunsă în Bucureşti, a decis să spună oamenilor legii tot adevărul. A găsit sprijinul cel mai mare pe care îl primise vreodată, în toată viaţa ei. I s-a promis că niciodată nu se va mai atinge de ea acel om, şi aşa a fost.

Da, de data asta poliţia şi-a făcut treaba! Contrar acuzelor tuturor, contrar  neîncrederii ei în Poliţia Română, asemenea mobilizare nu a îndrăznit niciodată să creadă că se va face.

Razie rapidă în căminul în care locuia. Maşini de poliţie care protejau zona mult mai bine decât înainte să afle povestea ei. I s-a spus chiar să vină la sediul poliţiei ori de câte ori îi e foarte frică, pentru că acolo va fi cineva mereu să o ajute.

Tot ce a fost nevoie să facă a fost să VORBEASCĂ

Acesta este motivul pentru care într-o zi a ales să nu mai tacă.

Pentru că se poate, dragile mele!

Puteţi scăpa din iad, puteţi fi voi înşivă, şi puteţi trăi o viaţă normală şi după foc!

A rămas ani la rând cu răni sângerânde, frici şi întrebări al căror răspuns poate nu-l va afla niciodată…

Irina a avut ani şi ani clipe în care Îl întreba pe Dumnezeu: „DE CE EU?” sau „Până când, Doamne, atâta frică de bărbaţi?”.

Azi are o meserie care o ajută să se vindece mai frumos decât orice altceva. Este psihoterapeut de familie şi cuplu şi crede că durerea aceea nu a fost degeaba. A fost transformată în binecuvântarea de a putea ajuta alte femei să plece, să se iubească, să se descopere pe sine, să-şi găsească un drum în viaţă.

Nu a reuşit singură. A avut nevoie de un proces lung de psihoterapie, până să poată ajuta alte femei, la rândul ei. A avut nevoie de sute de ore de durere şi de lacrimi, în cabinetul terapeutei sale. A avut nevoie de blândeţea şi dragostea ei necondiţionate, până să înţeleagă că părinții nu ni-i putem alege, dar ne putem alege psihoterapeutul. Şi asta a fost cea mai mare binecuvântare.

Nu poţi niciodată singură, femeie frumoasă, dar ai curajul să spui NU oricărei forme de abuz la care eşti supusă!

Mergi şi discută cu un psihoterapeut, cu un poliţist, cu un avocat. Află aici detalii pe care le-am cules pentru tine de la expertul în criminologie, Alin Leş.

Fii sigură că la capătul drumului te aşteaptă biruinţa! Şi că Dumnezeu nu lasă nici o suferinţă nevindecată atâta timp cât tu alegi să trăieşti! Te va folosi şi pe tine să poţi ajuta la vindecarea altor femei care trăiesc în iad. Fie că vei deveni psihoterapeut, fie că vei face parte dintr-un grup de suport pentru femei abuzate, vei putea fi lumină pentru cele care astăzi trăiesc cu negura în suflet!

 Ce înseamnă ANORMALITATEA în cuplu:

Să fie respectaţi NU înseamnă să fie stăpâni peste deciziile voastre. Nu accepta să te forţeze să îţi alegi o anumită carieră, să faci avort sau să rămâi însărcinată. Să îţi ordone cu ce să te îmbraci sau ce să faci în legătură cu aspectul tău exterior, ori cu inima ta!

Să fie respectaţi NU înseamnă să fiţi obligate să le împliniţi orice dorinţă, pe motiv că numai aşa le arătaţi respect!

Să fie iubiţi NU înseamnă să vă ordone când şi cum să le spuneţi TE IUBESC, IARTĂ-MĂ sau orice alte cuvinte de care ei au nevoie să se simtă „bărbaţi”. Cuvinte  pe care voi nu simţiţi că trebuie să le spuneţi!

Să fie iubiţi nu înseamnă să te oblige să spui TE ROG, în genunchi sau cu cuţitul la tâmple, ori cu gura astupată de perne ori de alte obiecte care îţi ţin gura captivă. Nu înseamnă nici să te oblige să îi speli, să îi calci ori să îi găteşti ce şi când vrea el.

Să fie împliniţi sexual NU înseamnă să te oblige să întreţii relaţii sexuale UNDE, CUM şi CÂND vrea el. Nici să spui, în timpul actului sexual, ceea ce îşi doreşte el să audă, sub ameninţare. Sau să te forţeze să te uiţi cu el la pornografie, ori să accepţi în pat un alt bărbat sau altă femeie!

Dacă ceea ce ai citit face parte din viaţa ta acum îi poți scrie Monicăi și ea te va  redirecţiona spre ceea ce ai nevoie.

Există salvare şi oameni care să te sprijine! Trebuie doar să VORBEŞTI!

Meriţi să fii iubită şi respectată, şi nimeni în lumea asta nu are dreptul să îţi interzică să fii ceea ce ai fost creată să devii: o binecuvântare şi un ajutor potrivit pentru bărbatul tău!

Citește și

Tu poți, femeie! Poți să pleci și să fii fericită!

Săraca, așa tânără și cu burta la gură. Povestea Aminei Tomescu

Povești cu flori din țigănie. Poveștile țiganilor florari 

Când o mamă pierde un copil, vorbele pot adânci durerea. Povestea Cristinei Buja

Când toți plecau, noi am decis să revenim. Povestea Mirunei Ioani.

De la sclava imaginilor perfecte din reviste, la o viață echilibrată. Povestea Andreei Radu

Endometrioza nu e boala neiubirii. E o boală care te mănâncă pe dinăuntru. 

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Sursa foto – Freepik.com

View Comments (8)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top