Now Reading
Felul în care e copilul pe care îl crești este și meritul tău

Felul în care e copilul pe care îl crești este și meritul tău

Doamne, cum e! Cât e de dezinvoltă, ce frumos vorbește, cum se exprimă, cum poartă conversații, cât e de atentă și de grijulie. Așa îmi doresc să fie și fetița mea peste câțiva ani. Evident că îmi crește inima ca un cozonac în ajun de Crăciun când aud așa cuvinte la adresa Anei. Dau repede să spun că așa e ea, așa a fost mereu, nu știu cât a fost meritul nostru ca părinți și al meu ca mamă. Persoana de la capătul celălalt al conversației mă contrazice.

Bineînțeles că e și meritul tău, se vede clar asta, cum poți să te îndoiești? 

Și atunci încep să îmi amintesc. Îmi amintesc de toate momentele în care refuzam să o las într-un scaun sau balansoar și preferam să o plimb peste tot prin casă, să îi arăt ce fac, să îi explic, să îi cer părerea. Ea se uita cu ochii mari și zâmbea cu gura știrbă. Îmi amintesc de mesele noastre la restaurant, când nu reușeam să înghițim doi dumicați unul după altul, pentru că aveam treabă să citim meniul împreună, să facem căsuțe din scobitori, să explorăm restaurantul.

Acum văd că se poartă un telefon înfipt în fața copilului, indiferent de vârsta lui și gata, adulții mănâncă și discută liniștiți

Îmi amintesc de nodul din gât pe care mi-l înghițeam de fiecare dată când îmi cerea să o dau tare tare în leagăn și eu o dădeam, spre disperarea tuturor bonelor și bunicilor din parc. De cât mi-a fost de frică prima dată când s-a dat în tiroliană, dar am închis ochii și mi-am spus că va fi bine.

Îmi amintesc cum mergeam în spatele ei și o încurajam din priviri să ceară ce își dorește, chiar dacă trebuia să repete de câteva ori până să fie înțeleasă sau băgată în seamă. Niciodată nu ceream în locul ei, chiar dacă ar fi durat mult mai puțin.

Îmi aminteam cum stăteam cu mult mai mult decât ar fi trebuit pentru orice lucru, doar ca să îl facă singură. Bine, atunci când nu îmi cedau nervii și răbdarea, dar se pare că tot a contat.

Îmi amintesc de cât de mult a cântărit ea în decizia de a nu îmi mai lua un job full-time

De câte dimineți lungi i-am dedicat, câte zile în care plecam de la grădiniță și ne plimbam împreună povestind de tot ce ne trecea prin cap. De faptul că am fost acolo de fiecare dată când a trebuit, de cele mai multe ori fără să știu că trebuie.

Mă gândesc la toate momentele în care, în loc să facem chestii de adulți, preferăm să petrecem timp împreună și să nu o lăsăm la alternativa electronice. Mereu mă întreabă de ce noi nu am lăsat-o și n-o lăsăm cu orele la TV sau tabletă, că ne-ar fi mult mai simplu și am avea mai mult timp.  Mă gândesc la toate serile în care, deși frânți de oboseală, jucăm ceva sau ieșim cu biciclete și apoi, oricât ar fi de târziu, citim încă povești, chit că am prefera să dormităm la TV, ori cu un pahar de vin și o carte în mână.

Brusc, mi-am dat seama că da, e și meritul nostru, e și meritul meu

Pentru toate clipele în care nu am ales calea ușoară, calea rapidă, calea cunoscută, ci am mers pe drumul care ni se părea cel corect, nu simplu. Pentru toate clipele în care am renunțat la plăceri de dragul ei, în care am preferat activități la care să poată fi părtașă, în care am trecut peste oboseală, plictiseală sau nervi.

Așa că, atunci când îți admiră cineva copilul, nu da laurii karmei, lui Dumnezeu, fatalității. Asumă-ți meritul, pentru că îl ai din plin! Amintește-ți de toate momentele în care nu ai renunțat, în care ți-ai mușcat limba și ai tăcut, în care n-ai ales drumul bătătorit, în care te-ai dat la o parte, în care te-ai reinventat zi de zi ca să fii mai bun pentru el.

Dacă ți se spune că ai un copil grozav, felicitări, în mare parte e și meritul tău!

Citește și

În ochii copilului meu văd un Eu mai bun

Să fii om bun, copila mea!

De ce să nu fim mândri de copiii noștri?

Tu ce-i spui cel mai des copilului tău?

Dacă vă plac articolele mele, vă invit să dați like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu noutățile.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top