Te gândești să îi iei o bicicletă nouă. Cealaltă i-a rămas mică și deja vezi cum se chinuie să îndoaie genunchii. Sau poate o pereche de role. Când ați fost în mall a pus ochii pe unele colorate. Sau o colecție întreagă de squishy? Știe că le detești, asta ar fi chiar o surpriză. Sau poate un bilet la spectacolul cu trupa preferată? Un joc nou? Ce și-ar putea dori de 1 iunie?
Are deja camera plină de jucării, parcurile de aventură le știe ca pe camera lui, la fel și locurile de joacă. Parcă nimic nu îi mai face inima să tresalte. Da, toate cele de mai sus sunt cadouri perfecte. Și sigur mai sunt încă 1000 alte cadouri perfecte. Obiecte care vor sfârși exact ca celelalte. Abandonate într-un colț, așteptând ceva să le înlocuiască.
Ce-ar fi să schimbi cadoul de 1 iunie și să-i oferi copilului tău ceva pentru care poți lăsa cardul acasă?
Să îi dai o oră din timpul tău
O oră în care să închizi telefonul – da, da, să îl închizi, nu să îl dai pe silențios și să mai tragi cu ochiul la notificări. O oră în care să “te pui la mintea lui”. Să vă jucați, să vă puneți pălării caraghioase, să îl lași să te picteze pe față, să îți pună mustăți, să râdeți mult, să vă prostiți. O oră în care să nu îl cerți, să nu îl înveți nimic, să nu îl întrebi nimic, doar să fii acolo cu el și pentru el. Ce-ar fi dacă de la o oră ai extinde «experimentul » la o zi? Poți alege ziua de 1 iunie sau oricare altă zi. Oricând îi poți dărui timp copilului tău.
Să îi oferi înțelegerea ta
Să îl asculți chiar și atunci când e nervos, se miorlăie sau se plânge. Să îl iei în brațe fără motiv. Să îi ștergi lacrimile fără să întrebi de ce le are. Să îl întrebi ce s-a întâmplat în loc să sari să îl cerți imediat. Să îl accepți în loc să îl condiționezi. Să vezi ce dorințe are, înainte să afli ce punctaj a luat la test. Să afli cu ce colegi se înțelege bine, ce prieteni are, ce îl supără, ce îi face inima să zburde.
Să îi dai atenția și grija ta
Să faci slime împreună cu el, chiar dacă în primă fază ți se pare o porcărie. S-ar putea să îți placă. Să vezi ce hobby-uri are și cum îl poți ajuta să le practice mai des. Să fii interesat de desenul lui, să primești cu bucurie șiragul de mărgele pe care ți l-a făcut din pietricele, să râzi la glumele pe care le face. Să vă uitați împreună la desenul sau filmul pe care îl preferă și să vorbiți despre personaje. Să citești cu el cartea care îl fascinează, chiar dacă nu face parte din lectura “obligatorie”.
Să îi acorzi încrederea ta
Încrederea că poate. Să urce scara de la tobogan, să se dea tare în leagăn, se deschidă singur ușa de la cameră când e mic, să se ridice pe vârfuri să aprindă lumina când e mai măricel și să încuie ușa singur să plece până la magazin. Să își facă singur un sandviș, fără teama că o să se taie. Să își rezolve singur conflictele din parc, știind că tu ești acolo pentru el, dar ai încredere că se descurcă. Să își facă singur proiectul pentru școală, chiar dacă nu îi iese perfect. Să fie el eroul zilei și tu doar echipa pregătită să îi acorde asistență.
De ziua lui și în fiecare zi dă-i copilului tău încrederea că poate, convingerea că tu crezi în el și îl accepti așa cum este. Liniștea că vei fi acolo lângă el, indiferent de ce va face. Că îl vei ține de mână, că îl vei lua în brațe, că îl vei asculta și că vei crede în el.
(P) Am scris acest articol la invitația prietenilor de la Danonino în cadrul campaniei Descoperă puterea unui simplu DA, inițiativă ce incurajează părintii să ofere autonomie celor mici și să le fie alături de ei în îndeplinirea viselor.
Citește și
Nu te mai ascunde de el, copilul te merită autentic
Nu mai creșteți genii, creșteți copii fericiți!
Oameni mari, nu mai amenințați copiii!
Mami, nu-l mai amenința că pleci!
Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.
Sursa foto – Freepik.com
Eu exact asta am sa fac. Și în general ma transpun în lumea lor. De multe ori ei nu vor sa iasă în parc, film sau alta activitate și nu ma las pana nu ii conving, deși nu stau bine cu sănătatea și nu ar trebui sa mai îmbunătățiri atât de mult….
Prețuiesc orice clipa alături de ei, bunurile materiale au și ele. O valoare în ochii lor, mai ales în ziua de azi, dar timpul nostru va fi timpul nostru. Cum. Îmi place mie sa spun :
– Hai, jos, trebuie sa ne cream amintiri.
Am scris greșit pe ici pe colo, tastatura
Ce frumos, Ramona! Iti doresc multa sanatate si multa putere in a crea aminiti minunate pentru copiii tai! Minunat ai scris, felicitari!
Cele mai reale sfaturi le gasesc la tine. Noi vom merge la Durau. Intentionam sa ajungem la cascada, chiar daca sunt vreo 2-3 ore de mers pe jos. Voi impacheta frumos niste sandwich-uri si ne vom fi impreuna la bine si la greu. Cred ca aceasta calatorie va fi un exemplu bun al faptului ca lucruurile bune si frumoase in viata necesita timp si rabdare, timp in care lucram inspre visul nostru.
Ce frumos! O lectie de viata cu adevarat! Felicitari si distractie frumoasa la picnic!
„Ma duc sa pun perdeaua si dupa aceea ne jucam” zic eu. Cea mare: „azi nu faci nicio treaba, te joci cu noi, e ziua copilului asa ca faci ce dorim noi” asa ca ne-am jucat de-a scoala: ea ma invata pe mine si pe fratior, am asistat la spectacolul de teatru in care ea era singurul actor si eu si cel mic spectatori, am batut la tobe, i-am asistat/cronometrat plimbarile cu bicicleta, am iesit in comunitate la petrecerea de 1 iunie cu baloane uriase din sapun, competitii sportive, teatru de papusi, le-am cumparat ce inghetata si-au dorit, ne-am jucat carti, i-am ascultat mai mult si concluzia zilei (a copiilor) este ca a fost cea mai frumoasa zi de 1 iunie.
Cat de frumos! Felicitari pentru asemenea dar pe care l-ai facut copiilor tai! <3