Now Reading
Endometrioza nu e boala neiubirii. E ca un cancer care nu te omoară

Endometrioza nu e boala neiubirii. E ca un cancer care nu te omoară

 

Pornesc astăzi seria „Povești de viață”. Povești reale, de la oameni ca mine, ca voi. Povești prin care îmi doresc să vă fac cunoscuți oameni dragi mie, cu experiențele lor din care toți avem de învățat. Povești prin care vreau să tragem semnale de alarmă, să conștientizăm că există probleme de care habar nu avem, dar care ne pot afecta, să ne informăm.

Endometrioza, boala tratată pe nimerite

Așa este povestea spusă astăzi. Aparent banală, de fapt profund de dureroasă și de complexă. Este povestea trăită de sute de femei, care suferă de o boală prea puțin aprofundată de medici. O boală tratată pe bâjbâite, pe încercări și teste. Făcute pe sănătatea, corpul, sufletul unor femei speriate și care se încred orbește în doctor. Că dacă el nu știe, atunci cine? Endometrioza este boala care te mănâncă pe dinăuntru fără să știi și pe care aproape niciun medic nu o tratează cu seriozitate.

Ani de zile fără răspunsuri

Mihaela are 32 de ani. În 2009 a fost diagnosticată cu endometrioză și abia la sfârșitul anului trecut, după aproape 8 ani, a înțeles ce i se întâmplă, ce efecte are boala în organism și care este abordarea corectă a ei.

De când i-a apărut menstruația, Mihaela s-a luptat cu dureri lunare atroce. „Abia după două pastile de Aulin puteam sta dreaptă în picioare și durerile deveneau cât de cât suportabile. Asta se întâmpla lună de lună”. Când și-a început viața sexuală, au început și durerile la contact sexual. Mergea la medic și primea tot felul de diagnostice. Ba rană pe col, ba inflamație genitală, nimic care să explice însă durerile. Și nicio soluție.

În 2009, un medic i-a recomandat laparoscopie. Din păcate, ceea ce trebuia să fie o intervenție minoră, s-a transformat într-o operație clasică, din cauza complicațiilor descoperite. În urma operației, diagnosticul de endometrioză suspectat de medic s-a confirmat. Mihaelei i-a fost administrat protocolul obișnuit în aceste cazuri. Timp de 6 luni Diphereline, un medicament extrem de puternic, care induce menopauza și produce foarte multe efecte secundare, iar apoi anticoncepționale, pe care le-a luat până în 2012.

Fă și tu un copil și vedem noi ce iese

Atunci a urmat o nouă operație, tot clasică, deoarece chisturile endometriozice reapăruseră. De această dată lucrurile s-au complicat. Mihaelei i s-a scos 1/2 dintr-un ovar și i s-a descoperit o aderență pe rect. După operație, nu a mai suportat tratamentul hormonal și a trebuit să îl oprească. Atunci, medicul i-a spus că ar exista un fel de soluție, care ar fi putut face chisturile să nu mai apară. „Încearcă să faci un copil. Dacă poți, e mare lucru. Vedem noi ce iese după aia”.

Deși își dorea un copil, Mihaela nu se simțea pe deplin pregătită. Voia să facă o nuntă așa cum o visase, să își construiască o casă împreună cu soțul ei, să se mai bucure puțin unul de altul. Dar pentru că medicul i-a prezentat sarcina ca pe o terapie, s-a gândit să nu mai piardă timpul. Până la urmă își dorea un copil și nu era prima care făcea lucrurile puțin invers. Dacă asta ar fi salvarea….

O minune medicală

Spre surprinderea medicului, care a numit-o „minune medicală”, Mihaela a rămas gravidă natural, în ciuda diagnosticului și a celor două operații. Din fericire, micuța Elisany a venit pe lume sănătoasă, la doi ani de la ultima operație. Din nefericire, singurul lucru pe care l-a vindecat a fost sufletul mamei ei. Endometrioza a rămas tot acolo și a început să își facă din nou de cap. În octombrie 2016, Mihaela a ajuns în stare gravă la spital. I s-a descoperit lichid în cavitatea abdominală și un nou chist pe ovarul drept.

Câte operații o să mai faci? Ești tăiată deja de trei ori

Doctorul îi recomanda o nouă operație pentru extragerea lichidului și a chistului. Soțul Mihaelei a tras atunci un semnal de alarmă. „Ai deja trei tăieturi” (cu tot cu operația de cezariană. „Unde o să ajungi? Cât crezi că o să îți mai reziste organismul?”Atunci, Mihaela și-a dat seama că îi trebuia într-adevăr o salvare. Și ea nu consta nici într-o a doua sarcină, nici în anticoncepționale, nici în operații la infinit.

După opt ani a început să se facă lumină

Și atunci a aflat de doctorul Voicu Simedrea, singurul medic specializat în endometrioză de la noi și care și-a dezvoltat la Timișoara o întreagă echipă dedicată cercetării și tratării corecte a acestei boli. „Abia acum, la opt ani de la primirea diagnosticului, încep să înțeleg această boală. Să aflu că există protocoale speciale de endometrioză pentru RMN și că fără ele rezultatul nu e acurat. Să mi se confirme că operația nu e o soluție decât în cazuri grave. Că nu trebuie să faci un copil în speranța că te vei vindeca”.

Regimul, o diversificare de bebeluși, ținută pe viață

De la dr. Simedrea, Mihaela a aflat că, în afară de tratamente, contează și dieta și activitatea fizică. Așa a ajuns pe grupuri de suport de unde a aflat că boala poate fi ținută în frâu cu sport, suplimente alimentare și dietă. Fără zahăr, fără gluten, cu fructe, legume din belșug, cât mai puține alimente procesate și carne din surse sigure. „E ca o diversificare la bebeluși, doar că trebuie ținută o viață întreagă”, glumește Mihaela.

I-au revenit zâmbetul și speranța. Știe ce are, la ce reacționează boala ei, cum poate fi ținută în frâu, ce îi face bine, ce trebuie să evite. Are informații care i-au lipsit o viață. S-a convins în sfârșit că endometrioza nu e boala neiubirii, pentru că dacă ar fi fost așa, la câtă iubire primește zilnic de la soțul și fetița ei, ar fi trebuit să fie sănătoasă tun.

Despre Endometrioză

Endometrioza e o boală cu care se confruntă 176 de milioane de femei la nivel mondial. Multe dintre ele rămân nediagnosticate și nu primesc tratamentul corespunzător. Endometrioza este o boală în care țesut similar cu mucoasa uterului este găsit în alte părți ale corpului.

Ca rezumat, ce ar trebui să știe femeile suspecte su diagnosticate cu endometrioza

  • Endometrioza este o BOALĂ. Nu o consecință a neiubirii, nu ceva trecător
  • Nu se cunosc cu exactitate cauzele apariției ei
  • Este nevoie de o diagnosticare precisă și un tratament corespunzător
  • Operația nu este o soluție întotdeauna
  • Deși fertilitatea este o binecuvântare (una din consecințele frecvente ale endometriozei este infertilitatea), totuși apariția unei sarcini nu va rezolva problema
  • RMN-ul simplu nu este suficient în endometrioză. Doar RMN-ul cu protocol de endometrioză dă rezultate maxime
  • Endometrioza poate fi ținută sub control cu regim adecvat, mișcare, suplimente. Sigur că depinde foarte mult de organism, nu fiecare om reacțioează la fel, dar este important de luat în calcul și aspectul stilului de viață

Cancerul care nu te omoară

„Endometrioza e ca un cancer, care te mănâncă pe dinăuntru, doar că nu se moare din ea”, spune Mihaela. Ea, împreună cu celelalte paciente diagnosticate cu endometrioză își dorește ca acestei boli să i se acorde atenția cuvenită, să există specialiști care să poată oferi un diagnostic și un tratament pe termen lung.

Luna martie este luna de conştientizare asupra importanţei endometriozei. Mai multe informații și povești puteți afla pe site-ul oficial www.endometrioza.ro

Dacă vă plac articolele Pisicii, vă invit să daţi like paginii de Facebook, pentru a fi la curent cu toate noutățile.

Citește și

Nu este doar o sarcină pierdută. Niciodată!

Când o mamă pierde un copil, vorbele pot adânci durerea

De la dezastru la maestru. Cum îți poți îmbunătăți relația de cuplu?

Cum menținem dorința în cuplu?

Ai grijă de tine. Sfaturi de la Dr. Oz

Sursa foto – Pixabay

View Comments (12)
  • Impresionantă poveste… Din păcate, multe femei suferă de această boală care e foarte greu diagnosticată, iar pacientele pierd mult timp până află ce trebuie să facă și care este tratamentul corect pe care trebuie să îl urmeze. Mă biucur că se vorbește mai mult despre asta (deși încă nu suficient) și astfel lucrurile se pot schimba.

    • Asa este, Johanna. Speram ca usor usor, picatura cu picatura, vom ajuta femeile sa constientizeze lucruri care pana acum au fost prea putin mediatizate si bagate in seama.

  • Mulțumesc pt interesantul articol. (.Se zice ca omul cât trăiește învață, )la vârsta vârstă mea sunt surprinsa de noutatea despre acest diagnostic.Le voi vorbi tinerelor din familie ,deși mă rog sa nu treacă prin așa ceva.Mulțumiri și multa sănătate, va citesc cu interes,
    Cu respect R

    • Multumesc mult pentru apreciere si comentariu! Ma bucur foarte tare ca articolele mele va ajuta si regasiti in ele informatii ultile. O saptamana minunata va doresc!

  • Buna,Ioana! Sunt incantata ca am dat peste blogul tau si ca ai adus in discutie si acest subiect. De curand, am fost diagnosticata cu aceasta maladie, desi nu pot sa inteleg cum de nu este depistata din faza incipienta. Am inteles ca toate femeile care acuza dureri menstruale, chiar in per adolescentina, trebuie sa ia in calcul ca endometrioza se va instala. Am 42 de ani, am avut dureri menstruale mereu, dar doar in prima zi a menstruatiei. De la 31 ani si pana anul trecut am suferit 5 interventii chirurgicale: de fibrom de 4 ori si 1 data pt un chist si tot acest chin pentru a nu recurge la histeroctomie si a-mi pastra uterul in speranta ca voi putea avea un bebe. Insa, de ceva vreme, durerile menstruale au devenit un chin, am inceput sa le am zilnic pe toata per cand am menstruatie, apoi chiar si in afara acesteia urmate de spotting. Doctorul mi-a prescris Diphereline timp de 3 luni. Din ce-am citit si rasfoit forumurile si site-urile legate de acest subiect, tratamentele astea nu ajuta decat pe moment, dupa care revii la situatia de dinainte. Scuze ca am lungit-o atat si poate par incoerenta, dar sunt revoltata ca in sec 21 nu s-a gasit leac afectiunilor de care sufera majoritatea femeilor, nu se depisteaza cauze, nu se fac studii sau cercetari. Plus, nu inteleg de ce nu se face o propunere legislativa pentru a se acorda 2-3 zile libere pe luna, asa cum au si alte tari, pentru noi toate femeile (in per cu pricina calitatea vietii este la pamant-dureri groznice, schimbari stari de dispozitie si tot tacamul).

    • Draga Anna, in primul rand multumesc pentru apreciere! Ma bucur ca ai „poposit” pe blogul meu, sper ca vei mai gasi subiecte cu care sa rezonezi. Imi pare tare rau sa aud ca aceasta boala iti da atat de furca. Daca intampini vreodata probeme sau ai nevoie de o a doua opinie, iti recomand cu drag sa iei legatura cu Mihaela Rasnoveanu, grupul de suport pe care ea l-a creat aduna multe experiente, in diferite stadii ale bolii si poate gasesti acolo macar subiect de dezbatere, daca nu chiar solutii.
      Legat de revolta da, of, Doamne, cate subiecte de revolta ne ofera tara asta. Endometrioza si proasta ei diagnosticare sunt unul, mai exista mii. M-am dus acum cu gandul la trombofilie, o boala de coagulare a sangelui responsabila pentru un numar covarsitor de pierderi de sarcina si moarte a fatului la varste mari de sarcina. Desi exista tratament pentru trombofilie si sarcina poate fi dusa la bun sfarsit daca se dozeaza cum trebuie medicatia, analizele de trombofilie nu sunt incluse in setul de investigatii necesare inaintea si la inceputul sarcinii si astfel se intampla tragedii care ar putea fi evitate. Si sunt convinsa ca mai sunt multe exemple…
      In fine, iti doresc multa sanatate si, cum spuneam, sper sa te mai „prind” in casuta Pisicii 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Copyright Ioana Marinescu Sima 2020 | Branding & Website realizat de Ama Mihaescu CREATIVE STUDIO 

Scroll To Top